Sidor

fredag 31 oktober 2008

Böcker A-Ö: D

Jag ligger ju lite efter med *Malins* bokutmaning, men här kommer elfte bokstaven.

"Elfte bokstaven ut blir D. Utmaningen är att nämna en bok OCH en författare på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om vi ska hänföras eller skrämmas bort. För er som vill finns också kategorin litterär karaktär att lägga till."

  • Författare på D: Det låter kanske lite pretentiöst, men jag måste säga Dostojevskij - den största ryssen av dem alla.
  • Bok på D: Duck City av Lena Andersson. Persongalleriet är hämtat ur Kalle Anka. Berättelsen är en satir över kriget mot fetman. Kul läsning!
  • Litterär karaktär på D: jag säger som *Malin* - Dumbeldore, en favvo i Harry Potterböckerna

torsdag 30 oktober 2008

Måste bara får säga ...

... att jag tycker att Babel är ett väldigt fyndigt och bra litteraturprogram.

Jakaranda

Jakaranda av Tamara McKinley var en av de böcker jag fick i mitt senaste Pocket & Prassel-paket. Boken utspelas i Australien och det är en släktsaga som tar avstamp i nutid när Cordelia Witney övertar en framgångsrik vingård efter sin mans död. Hennes barn och släkt vill sälja famijeföretagen, men Cordelia har andra planer. Hon tar med sin dotterdotter Sophie på en resa för att visa henne en den plats där allt började.

Genom huvudpersonens berättelser och gamla brev får man reda på hur släkten kom från England till Australien på 1800-talet och så småningom blev framgångsrika vinproducenter.
Jag gillar ju sånt här. Släktsaga med slit och umbäranden, missförstånd och förvecklingar, lite historia, lite kärlek. McKinley är dock nära Harlequinromanerna ibland - speciellt just när hon skriver kärleksscener ...

Tips: rolig bok om hemlagade presenter

Igår när jag slog mig förbi julsakerna på Åhléns för att hitta en present åt en vän sprang jag på den här boken. Sånt här gillar jag - recept på bra "går bort"-presenter och tips på hur man förpackar dem snyggt. Och till fyndpriset 39 kr!

måndag 27 oktober 2008

Nej! Jag vill inte gå med i en bokcirkel

Virginia Ironsides bok med titeln Nej! Jag vill inte gå med i en bokcirkel är en trivsam berättlese om Marie som fyller 60 och gå i pension. Hon kämpar för rätten att slippa vara en aktiv pensionär - hon vill inte resa, dejta, gå på yoga, lära sig nya språk eller gå med i en bokcirkel. Hon vill helt enkelt inte hålla sig ung och stimulerad. Hon tycker att hon har rätt att vara gammal och uppföra sig som om hon är just det.

Boken innehåller ett härligt persongalleri och är skriven i dagboksform. På insidan av pärmen står det att hon är som "en vresig gammal Bridget Jones". Det stämmer ganska bra - och med en befriande avsaknad av viktnoja. En trevlig stunds läsning.

lördag 25 oktober 2008

Livet på en kylskåpsdörr

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kuipers är en bok som man läser på en halvtimme, men som stannar kvar mycker längre än så.


15-åriga Claire och hennes ensamstående mamma har fullt upp och kommunicerar mest genom att skriva lappar till varandra som de sätter på kylskåpet. I början handlar lapparna mest om vad som behöver handlas, månadspeng och vem som ska göra rent kaninburen. När sedan mamman drabbas av en svår sjukdom blir lapparna ett sätt att säga de där svåra sakerna och ställa de där frågorna som man kanske inte klarar av ansikte mot ansikte.

Men de viktigaste sakerna som sägs i den här boken skrivs inte på lapparna utan finns mellan raderna.

Läs!

Sommarbarn

Boken jag beställde med mitt Pocketogram var Sommarbarn av Katarina Janouch. Det är den självbiografiska berättelsen om hennes familjs flykt från det forna Tjeckoslovakien till Sverige och de problem som de stöter på i sitt nya land, berättat framförallt ur barnet Katias perspektiv.

Det är inte en bok om invandring på så vis att familjen har flytt från traumat i samband med ett krig eller hemska händelser, men den intellektuelle fadern blir förföljd för sina åsikters skull. I Sverig finner sig föräldrarna ganska väl tillrätta och får arbete på universitetet. Men för Katia är det inte lika lätt. Puberteten och de tidiga tonåren är nog inte lätta för någon, men att vara den enda invandraren i klassen och att ha hemsydda kläder och svart hår när alla vill se ut som Agneta i ABBA gör inte saken lättare.

Boken handlar kanske minst om att vara sommarbarn och mest om saknad. Och om att inte känna sig riktigt hemma någonstans.

Kristallburen

När jag läste den första deckaren av Barbara Nadel blev jag riktigt förtjust. Därför blev jag såklart glad när jag såg Kristallburen i bibliotekshyllan.
 
Kommissarie Íkmen och hans kollega Suleyman är tillbaka och den här gången utreder de ett mord på en ung narkoman som hittas i en lägenhet som inte visar några tecken på att någon fakiskt bor där. När det dessutom uppdagas att den unge pojkens kropp är helt förtvinad - som om han aldrig har lämnat sängen blir det hela ännu mer mystiskt.

Jag gillar den här boken också. Att böckerna utspelas i Istanbul gör att de känns lite annorlunda. Blandningen av olika folkslag och stadens historia gör att intrigerna blir spännande och exotiska.

Jävla John

Om jag hade kunnat åka till bokmässan i år så hade jag kunnat vara med i en modererad bokcirkel där man skulle diskutera boken Jävla John av Eva Dozzi. Nu blev det inte så, men jag fick ju läsa boken i alla fall.

Idén som boken bygger på är ganska intressant. En svensk tjej som jobbar extra som hotellstäderska möter John Lennon. De blir förälskade, hon föder honom ett barn och blir på sätt och vis hans inofficiella fru. Det intressanta är att det nog mycket väl skulle kunna vara en sann historia. Men tyvärr räcker inte det för att hålla intresset vid liv i hela boken. Kanske är det helt enkelt lite för lång. Det är också svårt att förstå vad som driver huvudpersonen att ge sig in i och stanna kvar i relationen. Berättelsen håller inte riktigt - jag hade behövt något mer för att kunna relatera till varför hon gör som hon gör.

Jag har även problem med "sex-scenerna". Det är aldrig lätt att beskriva sex, men det kanske gör det extra svårt när det är en så pass känd person som tillskrivs handlingarna och orden.

Ingen dålig bok, men ingen höjdare.

fredag 24 oktober 2008

Kulturfyran: skräck och utlottning

Så, nu är jag i kapp med Kulturfyran. Veckans ämne är som följer:

"Det har varit en väldigt intensiv kulturvecka för mig som började med förhandsvisning i söndags kväll av vampyrfilmen “Låt den rätte komma in” och med stor skivreleasefest på Café Opera i tisdags. Snacka om att jag somnade framför tv:n igår efter att ha sett på Champions League-fotbollen. Nu har Kulturbloggen blivit överöst med presenter - och de tänkte jag dela med mig av till er. Jag delar ut två exemplar av pocketupplagan av John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in” och två exemplar av singeln Sulo featuring Louise Hoffsten i “Stumbled into heaven”. Jag vill på så sätt visa min uppskattning till alla som svarar på Kulturfyran. Det är inte en tävling utan en utlottning. Jag kommer att lotta ut priserna bland alla som svarar på Kulturfyran, så säg gärna vilket du helst vill ha om du vinner utlottningen: boken eller skivan.
Här är frågorna:"


1. Vampyrfilmen har premiär på fredag. Vad tycker du om vampyrer?
Ganska läskiga. Ibland väldigt fåniga på film. Men jag är en fegis, så jag blir rädd ändå.

2. Vilken skräckfigur tycker du är hemskast eller mest skrämmande?
Oj, kan inte komma på någon nu. Men när jag läste Djurkyrkogården såg jag elaka svarta katter överallt - även mitt på dagen. Det var läskigt.

3. Vilken är din värsta skräckupplevelse?
Jag försöker undvika skäckfilmer och skräckböcker. Jag har så livlig fantasi. Även om det inte är så läskigt just när jag ser filmen/läser boken så sätter det fart på fantasin och när jag sedan ska sova så får jag änu värre monster i huvudet. Läskigast är just när sådant händer och jag ligger i sängen och är alldeles kallsvettig och inte kan röra mig.

4. Vilken är den bästa skräckfilmen eller thrillern eller rysaren?
Jag tyckte "The Others" var urläbbig!

Nu är jag ju sent ute, så då får man kanske inte vara med i utlottningen. Men eftersom jag nog inte törs läsa boken så vore det bättre att vinna cdn. Gillar desutom Louise Hoffsten.

onsdag 15 oktober 2008

Och nu blir det reklam: Böcker om Kina

Jag måste bara göra lite reklam för dessa vackra böcker Ingrid Booz Morejohn. Ingrid är en superduktig fotograf och bildredaktör. Jag har haft mycket roligt när vi har jobbat ihop. Hon är en god lyssnare och vän.

Nu är hon även författaren och bor i Kina med sin familj. Böckerna är sprängfyllda med vackra, vackra foton. Har precis kommit ut i bokhandeln.

På kinesiskt vis
Kinesiska symboler

Ingrid har även skrivit den här guideboken som maken fick när han skulle till Kina med sitt dåvarande jobb. Nu har den kommit i en ny upplaga.
Resa till Kina

tisdag 14 oktober 2008

Presentidé: Pocketogram

En sommarpresent från en av våra leverantörer på jobbet nådde mig lite sent, men det gör ju inget. En väldigt trevlig present - ett Pocketogram! Jag knappade bara in koden, valde bok och så skickas det en pocket hem till mig. Privatpersoner kan också gå in och skicka Pocketogram till sina vänner med en egen hälsning.

söndag 12 oktober 2008

En liten hattaffär på hörnet

En så söt liten historia! En liten hattaffär på hörnet av Marita Conlon-McKenna kom i mitt första Pocket & prassel-paket.

Ellie Matthews får ärva en hattaffär när hennes mor går bort, men ett stort fastighetsföretag vill riva alla butiker på den lilla gatan och bygga ett shoppingcenter. Ellie måste bestämma sig för om hon ska sälja eller fortsätta att driva butiken.

Det är egentligen en totalt förutsägbar historia. Man vet precis hur det kommer att gå och vilken av männen huvudpersonen kommer att välja (för naturligtvis är där en kärlekshistoria i boken), men det gör inget. Det är en trevlig stämning genomgående och bäst är de målande beskrivningarna av de vackra hattarna huvudpersonen tillverkar. Det här är mysläsning!

Tack min hemliga bokvän.

lördag 11 oktober 2008

Tips: vinn pocketböcker

Gör som jag och tipsa om Ejmis pockettävling på din blogg så kan du vinna 3 pocketböcker. Tävlingen avslutas 15 oktober kl. 18.00

Den siste tempelriddaren

Nej, det här var verkligen ingen bra bok. Jag blev tipsad om Den siste tempelriddaren av Raymond Khory efter jag hade läst Labyrinten, om jag ville ha något i samma stil. Men det tyckte jag inte att det var.

Innhållsmässigt så handlade de ju till viss del om samma sak d.v.s. kristendomens bäst bevarade skatt och en blodig jakt efter den - med en lite annan vinkling är Da Vinci-koden och Labyrinten. Men berättelsen är hackig, personporträtten är plattare än platta och den krystade kärlekshistorien gör ingenting för boken. Dessutom skulle man kunna tro att den är sponsrad av Google så många gånger som det nämns hur bra den sökmotorn är.

torsdag 9 oktober 2008

Kulturfyran: Nobelpriset


Kulturfyran handlar så klart om Nobelpriset idag:

"Kulturfyran måste förtsås, dagen till ära, ta upp Nobelpriset. Det gick ju till fransmannen Le Clézio."

1. Vad tycker du? Var det rätt författare?
Det var ingen som jag överhuvudtaget hört talas om, så det är ju svårt att säga om det var rätt. Men jag såg just en intervju med honom på Babel och han verkade sympatisk.

2. Har du läst något av årets Nobelpristagare?
Nej (se ovan).

3. Brukar du försöka läsa något av den som vinner Nobelpriset?
Ja, om de inte är lyriker eller dramatiker.

4. Vem har inte fått Nobelpriset, och som borde få det?
Jag håller ju alltid på Joyce Carol Oates.

Nobelpris: vinnaren

Nobelpriset gick alltså till fransmannen Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Never heard of.

Som så ofta ...

Dirty dancer

Jag läste Thomas Engströms Mörker som gör gott i somras och gillade den väldigt mycket. Förväntningarna var så klart höga på hans andra bok Dirty dancer.

Huvudpersonen - advokaten Erik Hellman - hatar sitt liv. Han föraktar brottslingarna han försvarar och han känner sig missförstådd av sin familj. När han försöker ställa allt tillrätta går det istället fullständigt åt helvete - och detta bara på en vecka!

Berättelsen i den här boken är inte riktigt lika stark som i Mörker som gör gott. Skildringen av den tragikomiske advokaten berör mig inte så mycket personligen, men är skickligt utförd. Den stora behållningen i boken är - precis som i den förra - det fantastiskt målande beskrivningarna av karaktärerna och ett härligt språk.

Nobelpris: spekulationer


Idag tillkännages Nobelpriset i litteratur. Som vanligt är det omöjligt att gissa. Den litterära eliten förespråkar alltid Tomas Tranströmmer, men jag har ingen uppfattning om hur känd han är utanför Sverige. Dessutom tycker jag att det är trist med poeter. Själv håller jag ju på Joyce Carol Oates, men jag tror inte att hon får det i år när det var en kvinna från ett engelskspråkigt land förra året.

Klockan ett idag får vi veta.

onsdag 8 oktober 2008

Elias bok

Elias bok av Christina Hoffmann är berättelsen om en kvinna som haft ett missfall, men som aldrig accepterade att hon förlorade barnet. Tvärtom trodde hon att graviditeten fortsatte och hon att hon födde barnet. Ja, eller hon vet ju att barnet inte finns, men hon ser det så tydligt framför sig att hon tycker att det borde finnas. Men för att kunna fortsätta med sitt liv och vara en bra mamma till det barn som hon senare har fött så gör hon en resa för att kunna sörja sitt ofödda barn.

Tyvärr gillar jag inte det här alls. Det är så distanserat skrivet att ingen av personerna i boken känns trovärdig. Stilen är lätt pretentiös - säkert i ett försök att vara poetisk. Nej, hoppa över den här.

tisdag 7 oktober 2008

Svarta lådan

Inger Edelfeldts Svarta lådan är en bok om den oväntade vänskapen mellan den 50-åriga änkan RoseMarie och den 17-åriga Ninja. RoseMarie har stängt in alla känslor sedan maken plötsligt gick bort och inte intresserat sig för vare sig sig själv eller sin omgivning, men när hon möter den gråtande Ninja på Stockholms central blir hon nyfiken. För första gången på länge släpper hon en en annan människa i sitt liv igen.

Boken är en finstämd skildring om vänskap och människors allra innersta. Tyvärr gillar jag inte de insprängda "texterna" som för mig störde berättelsen om RoseMarie och Ninja, men i övrigt var det njutbar läsning.

lördag 4 oktober 2008

Kulturfyran: första boken och första ...

Dags för Kulturfyra igen:

"Hej hej, här är veckans kulturfyra. För några år sedan hörde jag Pullman berätta om hur han upptäckte läsandet och att Djungelboken var den första boken han läste själv."

1. Vilken var den första bok du läste?
Jösses, det har jag absolut ingen aning om. Jag får nog ringa mamma och fråga.

2. Vilken är den första film du minns att du sett?
Jag har ju enormt dåligt minne. Det var säkert inte den första, men den film jag minns bäst att jag sett på bio som barn var Ronja Rövardotter.

3. Vilken bok vill du rekommendera föräldrar att läsa som första boken de läser för ett litet barn?
Ja, inte bilderböcker då antar jag. Då säger jag - inte helt otippat - Astrid Lindgrens böcker. Man kan börja med Lotta på Bråkmakargatan kanske.

4. Vilket var det första tv-program du minns att du sett?
Nä, minnet är lika dåligt här. Kanske var det de tecknade filmerna på Go'morron Sverige.