Sidor

lördag 28 november 2009

Julklappspåse Large - svar på frågor



Här kommer mina svar på frågorna som ska underätta i pocketbytet Julklappspåse Large.

Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Jag gillar den riktiga berättade romanen, familjesagor och historiska romaner. Jag uppskattar också en bra deckare och smart chick litt.

Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Joyce Carol Oates, Arto Paasilinna, John Irving, Maria Ehrnestam (men jag har nog det mesta av dessa).

Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Engelska går fint.

Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, har inte riktigt fallit för ljudböcker.

Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Jag har alla Paasilinnas inbundna utom Livet är kort, Rytkönen är lång.

Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Jo, här på bloggen i vänsterspalt hittar man böcker jag läst i år och under 2008 (klicka på länken) och på min gamla blogg kan man hitta böcker läsa före det.

Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Åh, att drömma mig bort en smula ...

Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Sci-fi är inte min grej och jag gillar inte Jan Guillou.

Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken? Nja, ingen som jag kan komma på just nu.

Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Ja, det skulle ju vara den där Paaslininna-boken, men det är ju ingen pocket.

Vad gör du helst på fritiden?
Om jag inte umgås med min man och min lilla dotter så ligger jag gärna på soffan och läser. Eller träffar goda vänner. Lite shopping är ju aldrig fel. Jag gillar också att fotografera och ibland pysslar jag till ett gratulationskort eller ett binder en blombukett.

Samlar du på något?
Mer än böcker ? ;) Nej!

Favoritfärg?Fet
Chokladbrun

Teve-serier som du uppskattar?
Ugly Betty, Grey's Anatomy, Vänner, Gilmore Girls

Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Drama, romantiska komedier och kostymfilm (typ BBC Classics)

Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Kaffe är gott. Te också (men inte rött och inte så gärna grönt)

Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad och saltlakrits.

Stjärntecken? Skorpion

Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul?
Avsky och avsky, men jag uppskattar inte doftljus så mycket. Och inte choklad med apelsinsmak.

Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul?
Jag blir så glad bara över att få paket! :)

Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)? Inga.

Övrigt:
Jag har inget emot begagnade böcker så länge de inte luktar konstigt eller är väldigt slitna.

söndag 22 november 2009

Julklappspåse Large

En bok om dagen fixar trevliga pocketbyten. Jag har anmält mig till Julklappspåse Large. Har du?

lördag 21 november 2009

Uppdrag: Skyddsängel

Nej, det var som tur var så att den förra boken av Paasilinna jag läste var en "mellanbok", för nu är han tillbaka igen! Uppdrag: Skyddsängel var en födelsedagbok och jag väntade ganska lägne med att hugga in på den, för jag var lite rädd att jag skulle bli besviken. Men här är Paasilinnas absurda värld tillbaka och den klantige skyddsängeln Sulo Auvnens är bara så dråplig.

Trots genomgången grundkurs i skyddsänglaskap, en bakgrund som lektor i religion och en ståtlig vingbredd på hela elva meter lyckas Sulo Auvnen klanta till det mesta. Hans första beskyddaruppdrag blir således en lättskyddad person - Aaro Korhonen som är nybliven kaféägare i Helsingfors. Denne är dock är lyckligt ovetande om att han har en klåpare till skyddsängel som vakar över honom ...

Jag skrattar gott åt kombinationen av absurt kaos och de sparsmakade finska reaktionerna hos karaktärerna som är Paasilinnas specialité - även när allt går åt helvete!

Is och vatten, vatten och is

Ännu en riktigt bra bok! Maj-Gull Axelssons Is och vatten, vatten och is är en sådan där bok man vill läsa i ett svep. Jag är ju svag för familjeberättelser och den här mycket välberättad. En stark, tragisk och spännande bok.

När tvillingarna Inez och Elsie växer upp är de så tätt sammansvetsade som tvillingar ofta är, men när de blir tonåringar uppstår en liten spricka mellan de två. När Elsie sedan blir med barn med en man hon inte känner växer sprickan allt mer. Elise försvinner och Inez tar hand om systerns lilla pojke Björn. Han sväxer upp och blir en popstjärna och flickidol. Inez egen dotter Susanne växer upp i hans skugga där hon känner sig osynlig för alla - till och med för sin egen mor. När den vuxna Susanne trettio år senare konfronteras med sitt förflutna under en resa genom polarisen kommer många sanningar om den trasiga familjen upp till ytan.

onsdag 11 november 2009

Fallet G

Jag fick lite mersmak på Håkan Nessers kriminalromaner efter Carambole och hittade Fallet G i bokcirkelhyllan på jobbet. Nesser måste ha haft den här boken i huvudet ganska länge för hälften utspelas före Carambole - som ju är utgiven före den här boken - och den andra hälften efter med saker som syftar tillbaka på den. En snygg lösning.

I Fallet G handlar det inte om vem som dödade Barbara Clarissa Hennan utan hur Jaan G. Hennan burit sig åt för att döda henne? Hans alibi verkar omöjligt att spräcka, men Van Veeteren är övetrgad om hans skuld. Men Fallet G blir det enda ouppklarade fallet i kommissarie Van Veeterens långa karriär.
När Jaan G. Hennan dyker upp igen femton år senare kanske gåtan kan få sin lösning.
Riktigt bra. Riktigt spännande!

måndag 9 november 2009

Sarahs nyckel

Om jag blev besviken på den förra skildringen av andra världskriget jag läste, så blev jag verkligen inte det på den här. Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay är både spännande och gripande - det var inte utan att jag grät en liten svätt.

Boken berättar två historier: den enda om den 10-åriga judiska flickan Sarah som gömmer sin lillebror i en garderob för att skydda honom när övriga familjen hämtas av den franska polisen i den beryktade hopsamlingen av judiska familjer VeldHiv 1942. Hon låser garderobsdörren eftersom hon är helt övertygad om att hon ska hon ska komma tillbaka om några timmar. Men när timmarna blir till dagar blir Sarah mer och mer förtvivlad.

Den andra historien handlar om en jornalist som inför 60-årsdagen av VeldHiv ska skriva en artikel om den "svarta dagen" i Frankrikes historia. Hon upptäcker Sarahs tragiska familjehistoria och när hon börjar efterforskningar för att skriva om det upptäcker hon hemligheter i sin egen familj ...

Bortsett från en del tramsiga utlägg om journalistens mans virilitet, så är det här väldigt bra läsning. Mitt flexkonto tog stryk under några dagar, då luncherna blev alltför långa och när jag lämnade vidare boken till min mamma höll hon på att komma för sent till jobbet i flera dagar. Läs!

Fabrikör Liljeroos luftskepp

Jag älskar ju Arto Paaslinnas burleska berättarstil och ett stopp hos Brombergs förlag på bokmässan är alltid ett måste. Den här gången kom jag hem med Fabrikör Liljeroos luftskepp.

Så här lyder handlingen kortfattat enligt förlagets egen beskrivning:

"När kommundirektör Hemmi Elstelä ska fyra av startskottet för ett medeldistanslopp råkar han själv sätta av i full fart och till råga på allt vinna loppet. Och detta iförd grå kostym! Händelsen leder till att han får sparken från sitt jobb - men han misströstar inte. Han får snart ett nytt jobb och blir tegelfabrikör Lars Liljeroos högra hand. Första uppdraget för Hemmi blir att fånga in tegelbrukets reklamballong, ett luftskepp vid namn Slättens goda fe, som slitit sig och drivit österut med vindens hastighet. Inne i luftskeppet sitter hårdrockbandet Black Shotton instängt ..."

Låter ganska galet eller hur? Men grejen med den här boken är att det inte alls blir lika galet som det brukar hos Paasilinna. Ja, eller det blir det kanske, men inte lika roligt. Jag hoppas innerligt att jag inte har tröttnat på författaren eller att han har tappat greppet. Han är ju ganska produktiv, så jag håller tummarna för att detta bara är en "mellanbok". Man kan ju inte vara på topp jämt - inte ens i ett luftskepp!

Den perfekte vännen

Jonas Karlssons förra novellsamling Det andra målet var väldigt bra, så jag slog så klart till på Den perfekte vännen också. Ja, och så hade jag ju tillfälle att få den signerad av Jonas himself på bokmässan också och bara det är ju värt det även om boken skulle vara usel ;)

Men det är den inte. Men den är inte heller så bra som den första novellsamlingen. Men jag gillar många av dem och Jonas Karlsson har en förmåga att beskriva dem mest pinsamma saker, så att de blir så där precis mitt i prick: jobbiga och roliga och lite jobbiga igen ...

Carambole

Jag gillar ju Håkan Nesser, men har aldrig läst hans kriminalromaner med van Veeteren som huvudperson. Men jag hittade Carambole i bokhyllan hos mina föräldrar, så den fick råda bot på det.

Boken inleds med att en berusad bilist kör ihjäl en ung pojke. Han smiter han från olycksplatsen, men någon har sett honom! Snart har han satt igång ett händelseförlopp som han inte förmår stoppa. Polisen i Maardam kopplas in och fallet blir snart personligt för kommissarie Van Veeteren.

Det här var en riktigt bra deckare! Välskriven, spännande och inte förutsägbar. Sådant ger mersmak!