Det frågas mycket i bloggvärlden just nu. Olika varianter av utmaningen 11 till 11. Här är en bokvariant som Bloggbohemen utmanade mig att svara på:
1. Varför är läsning så viktigt för dig?
Det är ju det bästa jag vet! Mitt enda riktiga "fritidsintresse". Det är tröst, glädje, vila, inspiration och så mycket mer.
2. Favoritbok som liten?
Som riktigt liten kommer jag inte ihåg, men som lite äldre läste jag God natt Mr. Tom och Den oändliga historien många, många gånger.
3. Översättningar eller orginalspråk?
Om det går att läsa på originalspråk så är det trevligt. Dessvärre kan jag ju bara läsa på engelska (och skapligt på danska och norska) förutom svenska.
4. Nästa bok du tänkt läsa?
Ingenstans under himlen av Liselott Willén till min Nordiska läsutmaning.
5. Starkaste minne kopplat till läsning?
Jag tror ändå att det är den där känslan av att nästan gå in i en skattkammare som jag hade som liten när jag gick in på "mitt" folkbibliotek.
6. Författare du vill ska få Nobelpriset?
Haruki Murakami.
7. E-bok eller pappersbok?
Pappersbok!
8. Favorit bland de litterära epokerna?
Jag var länge lite svag för svensk arbetarlitteratur.
9. Facklitteratur - en plikt eller ett rent nöje?
Det är nog mest plikt och någon gång nöje.
10. Vilken litterär person har på något sätt inspirerat dig?
Den här typen av frågor får det alltid att stå helt stilla i mitt huvud. Jag kommer tyvärr inte på någon den här gången heller.
11. Vad är det bästa med biblioteket i din stad?
Barnavdelningen, caféet och generösa öppettider.
Ja, och så ska jag ju ställa 11 frågor att utmana 11 andra bokbloggare med. Så många bokbloggare kommer jag inte att kunna utmana, men elva frågor ska jag väl i alla fall kunna skrapa ihop. Jag lånar friskt från andra som har bloggat om detta.
Mina frågor:
1. Om du fick "beställa" en bok, vad skulle den handla om och vem skulle skriva den?
2. Vilken bok retar du dig mest på slutet?
3. Vilken bok önskar du mest att det var du som hade skrivit?
4. Vad är ditt dröminriktning på bokmässan? (Får, men behöver inte vara länder.)
5. Bästa filmatisering av en bok?
6. Vilken fiktiv karaktär påminner mest om dig?
7. Vilken bok är du mest sugen på att läsa just nu?
8. Vilken är den finaste miljöbeskrivningen du läst i en bok?
9. Vad väljer du av 1) En djup, men svårförståelig bok 2) En lättläst bok med uppenbar handling.
10.Vilken bilderbokskaraktärer skulle du helst vilja ha som ditt barn?
11.Vilken bok ångrar du (mest) att du läste?
Jag hoppas att någon av dessa bloggare vill svara på frågorna: Ylva kort och gott, Bokstunder, Flickan & böckerna och Den lilla boklådan.
Sidor
▼
måndag 30 april 2012
fredag 27 april 2012
From Notting Hill With Love ... Actually
Om man vill ha en dos harmlös, lättsmält, brittisk "rom com" kan man med fördel läsa From Notting Hill With Love Actually av Ali McNamara. Man kan beskriva den som ett koncentrat av alla Hugh Grants och Meg Ryans filmer kombinerat med Bridget Jones dagbok (som ju Hugh Grant också är med i) - det summerar det hela ganska bra. Huvudpersonen Scarlett älskar film - inte minst romantiska filmen. Hon lever minst sagt med huvudet bland molnen. Hon ska snart gifta sig, men kommer ihop sig lite med sin småtrista fästman David och bestämmer sig för att resa bort några veckor. Hon får lämplig nog erbjudande om att passa en lägenhet i Notting Hill. Där stöter hon ihop med sin nye granne Sean. Han är snygg, men vansinnigt arrogant och irriterande. Ja, och resten kan ni nog räkna ut själva.
Scarlett försöker klura ut vem av männen som är hennes Daniel Cleaver och vem som är hennes Mark Darcy.
Tramsigt. Lite sött. En trevlig stunds underhållning. Som att titta på en romatisk komedi.
torsdag 26 april 2012
Fjäril i koppel
Fjäril i koppel är Zinat Pirzadehs delvis självbiografiska skildring av sin uppväxt i Iran. Huvudpersonen kallas Shirin, den enda dottern bland fem syskon. Shirin är äventyrslysten och njuter av sitt relativt fria liv som barn. När hon blir äldre blir hon hårdare hållen och efter revolutionen blir tillvaron mer och mer begränsad. Hon gifts bort mot sin vilja och får en dotter. Så småningom tar tankarna om att fly form i hennes huvud. Hon måste göra det för sin dotterns skull.
Fjäril i koppel är Zinat Pirzadehs delvis självbiografiska skildring av sin uppväxt i Iran. Huvudpersonen kallas Shirin, den enda dottern bland fem syskon. Shirin är äventyrslysten och njuter av sitt relativt fria liv som barn. När hon blir äldre blir hon hårdare hållen och efter revolutionen blir tillvaron mer och mer begränsad. Hon gifts bort mot sin vilja och får en dotter. Så småningom tar tankarna om att fly form i hennes huvud. Hon måste göra det för sin dotterns skull.
Zinat Pirzadehs kom så småningom till Sverige - det vet väl de flesta. Jag har i alla fall läst flera artiklar om henne och ett tag var hon omtalad som Tomas di Levas flickvän.
Hennes historia är onekligen spännande, men tyvärr gör boken den inte riktigt rättvisa. Det är något med författarens sätt att berätta som är distanserat och det gör att jag inte riktigt känner med huvudpersonen. Jag upplever också det hela som ganska ostrukturerat. Kanske är det inte så lätt att beskriva alla släktingar och familjemedlemmar. Det blir ganska förvirrat och det är långt ifrån alla "instick" om familjemedlemmar bidrar till berättelsen.
Jag är lite besviken. Här fanns alla grunder för en färgstark berättelse om en stark kvinna. Jag hoppades på mer.
onsdag 25 april 2012
tisdag 24 april 2012
I've been booked
För länge sedan anmälde jag mig till Booked, där man har chans att få läsa nyutgivna böcker innan de ens kommer ut i bokhandel. Det släpps endast ett fåtal exemplar åt gången och det är först till kvarn som gäller. Jag har aldrig varit snabb nog - förrän nu :)
Idag damp min första booked-bok ner i brevlådan. Nu ska jag läsa Allra hemskaste syster av Lina Forss och recensera den. Det får inte ske före den 15 maj och inte efter den 20 maj.
Håll utkik här!
måndag 23 april 2012
Syskonmakaren
Syskonmakaren av Lisa Jewell var mitt första möte med formatet Excel. Det skrev jag om här, så det ska jag inte gå in mer på här utan koncentrera mig på innehållet i boken.
Det var dock inte första mötet med Lisa Jewell. Jag har läst Typ 30 och Vince och Joy tidigare av den här författaren, men kan inte minnas att jag var särskilt imponerad. Men det här tyckte jag var ganska bra.
I Syskonmakaren får läsaren följa Lydia, Robyn och Dean. De är ganska olika personer som har det gemensamt att de känner sig vilsna. De har också en sak till gemensamt - de har samma far. Det vet de dock inte om från början, men alla får på olika sätt veta att deras far var en spermadonator. Så småningom möter de sin far - och varandra - vid faderns dödsbädd. Det intressanta är dock vägen dit.
De tidigare böckerna faller väl närmast i kategorin chick litt. Den här är mer ett relationsdrama - lite lättsamt, lite att tänka på. Trivsamt.
söndag 22 april 2012
Påskekrim
Ja, men det här var ju precis lagom att läsa i påsk. Andra boken utspelades till och med över påsk, så det var ju extra lämpligt. Sofie Sarenbrants deckare är lättsamma deckare. Om man nu får säga så? Det händer ju ändå en del otrevliga grejer - men ni förstår vad jag menar. Spännande och ett bra driv i läsningen, men kanske inget extraordinärt.
Den första boken Vecka 36 utspelas i Brantevik. Det är sommarens sista veckor och de två höggravida väninnorna Johanna och Agnes semestrar i det lugna fiskelägret tillsammans med sina män och Agnes dotter Nicole. Den sista kvällen på semestern går de ut för att äta en trevlig middag tillsammans. När de vaknar nästa dag är Agnes försvunnen.
Det är upptakten i boken och sedan får vi följa familjerna, polisen och journalister som försöker ta reda på vad som har hänt Agnes. Författaren lägger ut flera spår och är det något negativt man kan säga om boken är det att hon kanske vill lite för mycket. En del spår känns onödiga och leder ingenstans. De tillför heller inget till berättelsen. Men med det sagt är det spännande nästan hela tiden och upplösningen är i viss mån oväntad.
Det är svårt att berätta om handlingen i Istället för dig utan att avslöja en del av hur det går i den första boken, så jag nöjer mig med att säga att vi får återvända till Brantevik 16 år senare och att några av frågetecknen som kvarstår efter den första boken rätas ut.
onsdag 18 april 2012
Jag tävlar
Jag håller tummarna för att jag ska vinna utlottningen av Lisa Bjärbos senaste bok Allt jag säger är sant. Jag gillade verkligen Det är så logiskt att alla fattar utom du och vill gärna läsa mer av den här författaren.
måndag 16 april 2012
lördag 14 april 2012
Bokcirkelböcker
Det slog mig att jag helt har glömt bort att blogga bokcirkelböckerna. Tre böcker har vi hunnit med i år.
Första boken ut var Mordbyn av Andrea Maria Schenkel. Det är en historia som är baserad på en verklig händelse i efterkrigstidens Tyskland. En hel familj mördas i den lilla byn Einhausen (byn har ett annat namn i verkligheten). De bor på en enslig gård och håller sig också mycket för sig själva, så det tar några dagar innan mordet upptäcks. Läsaren får veta vad som har hänt genom att olika personer från byn "intervjuas" och en tämligen ljusskygg bild av familjen tecknas. Olika teorier om vem som kan ha mördat familjen (och deras nyanställda piga) läggs fram och får till slut en kanske lite oväntad lösning. Boken beskrivs som en kriminalroman och det är det väl så till vida att det begås ett mord och en polis försöker hitta mördaren. Egentligen är det väl en slags dokumentär eller en "BOAT". Författaren har skickligt gett de olika personerna unika berättarröster och det var för mig den stora behållningen med boken.
Nästa bok var John Ajvide Lindqvists textsamling Låt de gamla drömmarna dö. Jag ville först inte läsa den för jag är så lättskrämd, men långtifrån alla texter var läskiga. Boken innehåller manuset till författarens sommarprat (mycket underhållande), sketchmanus till Reuter och Skoog och så några skräcknoveller. Novellen som lånar sin titel till boken är en fortsättning på vampyrromanen Låt den rätte komma in och den var lite extra rolig att läsa. Boken var alltså inte så läskig som man skulle kunna tro, men för säkerhets skull läste jag den bara på dagtid ;)
Det är alltså berättelsens ram. Nina och Bror har två barn också, men de har inte så framträdande roll i boken. Hela berättelsen är i dialogform och det är inte alltid så tydligt vem som säger vad, så det gäller att hänga med.
Första boken ut var Mordbyn av Andrea Maria Schenkel. Det är en historia som är baserad på en verklig händelse i efterkrigstidens Tyskland. En hel familj mördas i den lilla byn Einhausen (byn har ett annat namn i verkligheten). De bor på en enslig gård och håller sig också mycket för sig själva, så det tar några dagar innan mordet upptäcks. Läsaren får veta vad som har hänt genom att olika personer från byn "intervjuas" och en tämligen ljusskygg bild av familjen tecknas. Olika teorier om vem som kan ha mördat familjen (och deras nyanställda piga) läggs fram och får till slut en kanske lite oväntad lösning. Boken beskrivs som en kriminalroman och det är det väl så till vida att det begås ett mord och en polis försöker hitta mördaren. Egentligen är det väl en slags dokumentär eller en "BOAT". Författaren har skickligt gett de olika personerna unika berättarröster och det var för mig den stora behållningen med boken.
Nästa bok var John Ajvide Lindqvists textsamling Låt de gamla drömmarna dö. Jag ville först inte läsa den för jag är så lättskrämd, men långtifrån alla texter var läskiga. Boken innehåller manuset till författarens sommarprat (mycket underhållande), sketchmanus till Reuter och Skoog och så några skräcknoveller. Novellen som lånar sin titel till boken är en fortsättning på vampyrromanen Låt den rätte komma in och den var lite extra rolig att läsa. Boken var alltså inte så läskig som man skulle kunna tro, men för säkerhets skull läste jag den bara på dagtid ;)
Boken vi läste nu senast var mitt val. Då passade jag på att få in boken Stilla dagar i Mixing Part av Erlend Loe i bokcirkeln för den ville jag gärna läsa. Han är en av mina favoritförfattare och jag brukar nästan alltid skratta gott när jag läser hans böcker. På baksidan av den här boken står det så här om handlingen:
"Nina Teleman. 43 år. Lärare. Tjocka glasögon. Älskar Tyskland.
Bror Teleman. 42 år. Älskar inte Tyskland. Antydan till alkoholproblem.
De är på semester i Mixing Part, eller Garmisch-Partenkirchen som orten också kallas."
Det hela är en ganska dråplig historia om två människor som vill väldigt olika saker. Nina vill ha en trevlig familjesemester, hon vill upplevas sitt älskade Tyskland och hon kan kanske tänka sig lite semestersex också. Bror (eller Teleman som han kallas av sin fru) vill inget av det där. Han vill lata sig, tänka på teater och få det att verka som att han är väldigt upptagen av att skriva ett teaterstycke. I själva verket ägnar han sig åt att fantisera om TV-kocken Nigella. Nina tröttnar på sin make och inleder ett förhållande med deras hyresvärd och då ställs hela situationen på sin spets.
Det är lättläst och inte alls tråkigt, men inte så roligt som det brukar vara att läsa Loe.
fredag 13 april 2012
torsdag 12 april 2012
Vad tyckte jag då?
Jag hade ju förmånen att få några böcker i Excess-format från förlaget. En lottade jag ut och två har jag hunnit läsa själv. Mer om innehållet i de böckerna kommer senare, men först tänkte jag utvärdera formatet lite.
När jag såg dem för första gången så tyckte jag att de kändes onödiga. Pocketformatet fungerar ju bra!
Efter att ha fingrat på dem lite mer i bokhandeln kunde jag inte låta bli att tilltalas av dem. De är ju faktiskt väldigt söta ;)
De ligger bra i handen och det känns lite lyxigt med fodralen och de tillhörande bokmärkena med röda sidenband.
Men hur fungerar det där med att bläddra "på fel håll"? Faktiskt väldigt bra. Mina klumpiga fingrar klara dock inte av att bläddra det tunna pappret med bara en hand, men att sedan hålla dem så fungerar fint. Ja, pappret är väldigt tunt (tänk bibel) och i början stördes av att texten lös igenom från de andra sidorna (pappret har låg opacitet - om man vill slänga sig med facktermer), men det vänjer man sig snart vid. I alla fall gjorde jag det.
Däremot tycker jag att texten på böckernas rygg ligger fel hur man än vänder på boken, men det är kanske en mer estetisk synpunkt. Jag tror detta format kommer från Nederländerna från början och om jag minns rätt har holländska och tyska böcker ryggtexten "fel".
På det stora hela ett gott betyg alltså. Framförallt känns det ganska kul att läsa dessa böcker.
En sak till bara - om jag står i Pocketshop och väljer mellan pocket i
och Excess, så tar jag nog fortfarande en pocket. Av den enkla anledningen att den är ganska mycket billigare.
söndag 8 april 2012
lördag 7 april 2012
Arseniktornet
Jag är sen med mitt inlägg i den nordiska läsutmaningen hos Dantes bibliotek. Det borde ha bloggats sista mars eller första april. Mellan jobbresor och sjukdom har det varken funnits tid eller ork. Men bättre sent än aldrig ...
I mars var Norge på tur och jag valde Arseniktornet av Anne B. Ragde. Den hade nästan passat förra månaden också eftersom den nästan helt utspelas i Danmark. Boken inleds dock i Norge. Therese får ett telefonsamtal av sin mamma:
"Mamma är död."
Och sedan skrattade hon. Länge. Ett högt, grovt skratt med mycket tryck i.
"Är mormor död?
"Ja! Är det inte fantastiskt?"
Therese har däremot goda minnen av sin mormor, som var exotisk och spännande i hennes ögon. Nu när hon är vuxen börjar hon förstå att det finns fler sidor hos hennes mormor som hon tidigare inte haft någon aning om.
Jag tycker synd om Amelie. Jag tycker illa om Amelie.
Jag lider med Ruby och hennes bror. Jag tycker att de uppför sig fruktansvärt illa som vuxna.
Jag tycker om Mogens. Jag tycker mycket synd om Mogens.
Jag läser gärna barnet Thereses beskrivningar av sin mormor. Jag sörjer lite att hon förlorar vissa delar av minnet av sin mormor, men gläds åt att hon vinner andra delar som gör att hon lär känna henne bättre.
Alberte av Cora Sandel
Mirakel av Renate Nedregård
Fladdermusmannen av Jo Nesbö
Volvo lastvagnar av Elend Loe
onsdag 4 april 2012
Påskekrim
Påskgula böcker
*Malin* har plockat fram gula böcker ur bokhyllan så här i påsktider och uppmanar andra att göra detsamma. Jag hade ganska många gula böcker i hyllan:
Tusen strålande solar av Khaled Hosseini
Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti
Rymdljus av Peter Nilsson
Vid hägerns skarpa skri av Lian Hearn
Nej, jag vill inte gå med i en bokcirkel av Virginia Ironside
Upplösning av C.J. Sansom
Underbara kvinnor vid vatten av Monica Fagerholm
Som vi älskade varandra av Anders Paulrud
Bridget Jones dagbok av Helen Fielding
Blåst av Erlend Loe
Sommarsquash tokolosh! av Rachel Zadok
Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien
Naiv. Super. av Elend Loe
Livet är kort, Rytkönen lång av Arto Paasilinna
Varats olidliga lätthet av Milan Kundera
Berättelse på tidens strand av Henning Mankell
Titan av John Harley
Hur ser det ut i din bokhylla?
Tusen strålande solar av Khaled Hosseini
Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti
Rymdljus av Peter Nilsson
Vid hägerns skarpa skri av Lian Hearn
Nej, jag vill inte gå med i en bokcirkel av Virginia Ironside
Upplösning av C.J. Sansom
Underbara kvinnor vid vatten av Monica Fagerholm
Som vi älskade varandra av Anders Paulrud
Bridget Jones dagbok av Helen Fielding
Blåst av Erlend Loe
Sommarsquash tokolosh! av Rachel Zadok
Sagan om ringen av J.R.R. Tolkien
Naiv. Super. av Elend Loe
Livet är kort, Rytkönen lång av Arto Paasilinna
Varats olidliga lätthet av Milan Kundera
Berättelse på tidens strand av Henning Mankell
Titan av John Harley
Hur ser det ut i din bokhylla?
måndag 2 april 2012
1000!
Jag såg precis att jag har haft 1000 besökare på denna blogg sedan jag lade över alla bokrelaterade inlägg här i slutet av november förra året.
Trevligt att ni har tittat in :)
Trevligt att ni har tittat in :)
Åländsk tips?
Jag ligger efter med mitt blogginlägg om den norska marsboken i den Nordiska läsutmaningen. Boken är utläst för länge sedan, men jag har inte haft mycket till bloggenergi på sistone. Men det kommer.
Jag ska också välja en bok av en Åländsk författare i april. Är det någon som har läst något bra t.ex. av någon av dessa författare? Tar gärna emot tips!
Sanna Tahvanainen
Svante Björkum
Mikael Paasikivi
Magnus J Magnusson
Ulf Nyback
Greta Westerholm
Martin Högstrand
Håkan Kulves
Erik Sjöbom
Liselott Willén
Fred Forsell
Leo Löthman
Sonja Nordenswan
Lucas Hermans
Bertil Lindqvist
Vibeke Voigt
Jag ska också välja en bok av en Åländsk författare i april. Är det någon som har läst något bra t.ex. av någon av dessa författare? Tar gärna emot tips!