Sidor

tisdag 29 april 2014

Tematisdag: Manga och animé

Tisdagstemat hos Boktimmen handlar idag om manga och animé. I bokform är det inget jag läser alls. Däremot är jag mycket förtjust i animé-filmerna från Studio Ghibli. Det är långtifrån bara tecknade filmer för barn, utan det finns väldigt bra - och ibland otäcka - filmer för en vuxnare publik också.

Men även de filmer som är avsedda för barn är riktigt, riktigt bra och kan ses och uppskattas av alla åldrar. Jag blir alltid väldigt glad när barnen väljer en Studio Ghibli-film istället för en Disneyfilm. Favoriterna här är Min granne Totoro, Kickis Expressbud, Ponyo på klippan vid havet och Lånaren Arietty.

Själv grät jag ögonen ur mig till Eldflugornas grav.

To-to-ro, Totoro

Barnbokstema: Böcker om färg

Blorpen och alla färgerna är rec. ex från Idus förlag - tack!
Finns t.ex. på Adlibris och Bokus.
Det har slumpat sig så att vi har läst en hel del barnböcker om färg här hemma på sistone - både nya och gamla. Den äldsta är min gamla bok Dagen då det regnade färger av Roy Etherton, som jag gillade mycket som barn. Mina två tycker också om den. Som vuxen ser jag det kristna budskapet tydlig. Det gick mig förbi när jag var yngre och jag tror inte mina barn uppfattar det nu. Det är bara en spännande tanke med ett Gråland, där inga färger finns.

Kråke målar av Marie Bosson Rydell och Den lille målaren av Jessica Lindholm (som också illustrerat Kråkeböckerna) är pedagogiska barnböcker om färglära. De är klassiska i sitt upplägg, men det är paketerat på ett trevligt sätt.

Den nyaste är Blorpen och alla färgerna av John Carling där det färgälskande monstret Blorpen går igenom massor av olika rum och i varje rum bor en färg. Treåringen gillar den här boken och tycker förstås att det bruna rummet är väldigt roligt. Varför kan ni säkert räkna ut själva ;)

Mamman som läser den är inte så imponerad och förstår inte riktigt poängen. Dessutom suckar hon trött när den söta lilla Blorpan dyker upp i det - ja, ni kan väl gissa det? - rosa rummet med ett läppstift och en stor rosett som attribut.


Det här inlägget är inspirerat av barnboksveckan
hos Feministbiblioteket.

Barnboksvecka

Det är barnboksvecka hos Feministbiblioteket, därav bl.a. bloggstafetten jag skrev om igår, men också andra blogginlägg om barn- och ungdomsböcker. Det slog mig att jag har en del barn- och ungdomsböcker som ligger obloggade. Kanske skulle jag ta tillfället att hänga med på temat. Ja, vad sjutton - det gör jag!


Jag vann!

Jag vann Litet förlags Instagramtävling. Så kul! Tack.

























Vinnarbilden var den här:





måndag 28 april 2014

Bloggstafett på fredag

På fredag den 2 maj är jag med i bloggstafetten som Feministbiblioteket ordnar. Titta in där och läs mer. Vi bloggar om boken Andnöd.


torsdag 24 april 2014

Tills kärleken skiljer oss

Rec. ex från författaren och
Ordberoende förlag - tack!
Anna Lönnqvist, författaren till boken "Till kärleken skiljer oss", är min side kick-kollega på En bokcirkel för alla, så det är extra roligt att få läsa hennes debutroman som släpps idag.

Till kärleken skiljer oss är en relationsroman med flera nivåer. När Susanna återvände till jobbet efter sin andra föräldraledighet får hon snabbt problem att balansera jobb och privatliv. Hennes man Philip är måttligt intresserad av att vara föräldraledig och sätter gång på gång Susanna i krångliga situationer. Hon biter ihop och slätar över. För att barnen inte ska komma i kläm. För att upprätthålla den perfekta fasaden.

Susanna och Philip är det perfekta paret. De har varit tillsammans sedan de var 16, de har ett vackert hus, två fina barn och de är båda framgångsrika på jobbet. Men snart får vi veta att det inte är lika perfekt under ytan. Parets relation lämnar mycket att önska får vi veta ganska snart. Susanna längtar efter kärlek, passion och sex, men Philip vill inte ens ta i henne. De lever livet mer parallellt än tillsammans och Susanna upplever det som att allt sker på makens villkor och i hans värld kommer jobbet först och hon själv på sista plats. Det som sårar henne allra mest är trots allt att han inte verkar bry sig särskilt mycket om barnens bästa.

När Philip sedan kungör att han fått jobb i England och tänker avbryta sin föräldraledighet - utan att ens ha diskuterat detta med Susanna - skulle man kunna tro att det var droppen, men Susanna framhärdar i äktenskapet ändå, för barnens skull.

Det är inte konstigt att Susanna dras till en annan man, men hon vill inte erkänna attraktionen till den nya kollegan David. Känslorna försvåras också av att han är rejält mycket yngre och att han är makens nyfunna halvbrors son. Men lusten är för stark och går inte att stå emot!

Det är många, många gånger under läsningen som jag känner att jag vill ta tag i Susanna, skaka henne och säga åt henne att skärpa sig!
Att sluta ta skit från sin tölp till man.
Att sluta nedvärdera sig själv, sin kropp och sitt utseende.
Att sluta dra förhastade slutsatser kring David baserat på statusar på Facebook.

Susannas tillvaro är minst sagt komplicerad och ibland känner jag kanske att författaren har laddat in för många komplikationer i berättelsen, men på något sätt fungerar det ändå. Trots att jag blir hopplöst trött på Susanna många gånger så känner jag verkligen med henne i hennes osäkerheter och vilja att räcka till. Det är en skicklig balansgång av författaren, att skriva henne så.

Relationen mellan Susanna och David är laddad på så många olika sätt, inte bara sexuellt, men Susanna har förmågan att krångla till den något så oerhört. Mer än vad som egentligen är rimligt då den redan är komplicerad på så många sätt. Det är kanske den sak jag tycker minst om i den här boken - Susannas fixering vid de andra kvinnorna som finns runt David och de många kommentarerna om deras utseende och ålder. Ja, jag fattar - hon är svartsjuk!

Det är svårt att inte nämna något om sex också för det är en viktig del i boken och beskrivningarna av sex tillåts ta stor plats. Det är alltid svårt att sätta ord på själva "akten" utan att det känns klumpigt eller töntigt, men jag tycker att författaren lyckas bra att beskriva både lust och sex och ur ett kvinnligt perspektiv.

Om jag blev irriterad på Susanna ibland, så är det inget mot hur arg jag blev på Philip. Maken till egoistisk tölp har sällan skådats! Men ilskan ger bra driv i läsningen - man måste ju bara veta när Susanna ska sätta ner foten och be honom fara åt ... För det kommer hon väl att göra, eller? ;)

Läs du också. Den här boken är en riktig bladvändare!


Tills kärleken skiljer oss
Författare: Anna Lönnqvist
ISBN: 9789187595004
Förlag: Ordberoende Förlag (2014)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 20 april 2014

Ger upp en bok

Jag valde Viveca Lärns Aprilväder som månadens bok i läsutmaningen "Läs ett år" utan att ha läst något av henne tidigare. Det är kanske inte rättvist att döma en bok när man hoppar in mitt i en bokserie, men jag kunde inte hålla reda på alla karaktärer i den här boken. Den kändes babblig och hoppig. När jag hade läst en tredjedel upptäckte jag att jag inte brydde mig särskilt mycket om någon av karaktärerna i boken eller vad som skulle hända. Läge att sluta läsa.

Hur går det för er andra med aprilläsningen?

tisdag 15 april 2014

Tisdagstema: New York


Det är tisdagstema med ämnet New York hos Boktimmen idag. Då passar det ju väldigt bra att skriva lite om den här guideboken som jag fick i posten från Hoi förlag häromdagen.

Det i sin tur passar väldigt bra, för i höst ska jag åka till New York. Det blir det tredje besöket och eftersom jag redan "klarat av" de flesta klassiska sevärdheter, ser jag fram emot att hitta de där små godbitarna vid sidan av "turist-måstena" och här kommer jag att få hjälp av Daniel Svanbergs bok Ett annat Manhattan.

Och på tal om godbitar är mycket av fokus i boken på var man hittar den godaste maten, de roligaste drinkarna och de läckraste bakverken. Det passar mig fint ;)
Men det finns även shoppingtips och förslag på undangömda små guldkorn till platser att besöka. Guiden är indelad efter de olika områdena/kvarteren på Manhattan och varje avsnitt avslutas med en rekommenderad "slinga" genom just det kvarteret.

Sen funderar jag på vilken författare som är mest New York och jag lutar åt Paul Auster. Vilken tycker du?


Ett annat Manhattan
Författare: Daniel Svanberg
Förlag: Hoi (2014)
ISBN: 9789175578996
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Mãn

En kvinna och en berättelse om de kvinnor som i sin tur fött, uppfostrat och gett henne mat. En berättelsen om resan från barndomen i Vietnam till vuxenlivet i Kanada. En berättelse om mat, dofter och minnen. Och en berättelse om kärlek. Alltid denna kärlek.

Kim Thuy skriver denna berättelse lika fragmentariskt och lika lågmält vackert som i debutboken Ru. Kanske berör Mãn mig inte fullt lika mycket, men jag njuter av varje sekund av läsningen medan världen susar förbi utanför tågfönstret.

Mãn : roman
Författare: Kim Thúy
ISBN: 9789186480844
Förlag: Sekwa (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Främlingsleguanen

En bok om ett barn på fyra och ett halvt år som säger upp sig från dagis och bor ensam med en tysktalande leguan. Låter det konstigt? Det är det! Jättekonstigt.

Den här boken diskuterade vi på Bokresan 2014 när  Breakfast Book Club tillfälligt hade flyttat ut till kursgården i Syninge. Några tyckte mycket illa om den. Flera gillade. Vi var alla konfunderade.

Man kan fundera på om huvudpersonen är ett barn eller en vuxen som upplever sig som ett barn.
Man kan diskutera vilken diagnos huvudpersonen kan tänkas ha.
Man kan fundera på om föräldrarna är frånvarande på riktigt eller om ensamheten bara är upplevd.
Man kan diskutera på vad den tysktalande leguanen egentligen symboliserar.

Eller så kan man välja - som jag gjorde - att bara läsa den som en otroligt absurd berättelse, men ett språk som inte hör hemma i någon tid eller hos någon verklig person. En bok som roar och oroar, som stör och stökar till. En bok som inte liknar mycket annat.

Främlingsleguanen [E-bok]
Författare: Montelius, Martina
ISBN: 9789173898072
Förlag: Atlas (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 5 april 2014

Blicken

Rec. ex. från Columbi publishing  - tack!
Jag fick denna bok av ett helt nytt förlag här i min hemstad.

Blicken av debutanten Åke Lasson utspelas på ett universitetssjukhus där den unge läkaren Rickard Falck börjar jobba efter en tid på ett mindre lasarett. Det är ett högre tempo och en tuff jargong - och det är inte lätt att komma in i gemenskapen. Han träffar nästan dagligen svårt sjuka cancerpatienter och måste ofta berätta för patienterna att de ska dö. De vädjande blickarna från patienter och deras anhöriga går inte att värja sig för.

Dessutom är hans fru Elisabeth gravid igen efter ett mycket svårt missfall som nästan kostade henne livet. Rickard försöker balansera privatliv och arbete. Han är en inkännande läkare och kirurg, och uppskattar att ha en personlig kontakt med sina patienter men försöker lära sig att inte släppa arbetet för nära inpå sig - han förstår att han inte kommer att orka länge då.

Blicken ger en trovärdig och känslosam inblick i hur det kan vara för en läkare att hitta sin roll och hur det fungerar "bakom kulisserna" på ett sjukhus. Det är många krav som ställs och regler som måste följas, som man inte ser som patient eller anhörig om man inte själv har den erfarenheten från vården. Det tyckte jag var intressant att läsa mer om. Ibland tippar berättelsen över och blir lite klinisk, men det är säkert svårt att undvika vid redogörelser för kirurgiska ingrepp och behandlingsmetoder. Det är dock inte det som är det viktigaste eller det som är behållningen med boken, utan det är det mänskliga - det ständigt närvarande mänskliga!

Blicken
Författare: Åke Lasson
Förlag: Columbi Publishing (2014)
ISBN: 9789197947282
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 4 april 2014

Puss målarbok

Jag har tidigare bloggat om barnboken om katten Puss. Kort därefter skickade förlaget även målarböcker till mig. Då var det december och barnen fick många pysselsaker i adventskalendrar och i julklapp, så jag stoppade undan målarböckerna och glömde nästan bort dem. Men denna vecka när båda barnen (och deras föräldrar) var sjuka passade det bra att plocka fram dem.

Treåringen har inte riktigt tålamod att färglägga, men femåringen pysslade en lång stund. Båda barnen tyckte att det var roligt kunna läsa sagan i sin målarbok sedan.



Läs ett år: mars

Nu är det dags för sammanfattning av månaden mars i läsutmaningen Läs ett år.

Jenny med bloggen Havsdjupens sal läste Fyra dagar i mars av Jens Christian Grøndahl som hon beskriver som en bok med vackra formuleringar och långsamt tempo. Inga pluspoäng för kvinnoskildringarna och inget för den som vill ha fart och fläkt, men ändå en läsvärd bok.

Violens boksida hittade ingen bok som hon ville läsa i mars, utan valde en dikt istället: Mars av
Carl Snoilsky.
Kattugglan har läst Vattnet i mars av Mikael Fant och skriver att det är en "smart, skickligt och gripande" familjeberättelse som är svår att lägga ifrån sig. Det var även mitt val denna månad.

Annas bokbord läste The Fifth of March – A Story of the Boston Massacre av Ann Rinaldi. Hon tycker att det är en välskriven bok som är en bra "introduktionsbok för den som är intresserad av amerikanska frigörelsen från britterna och John Adams."




















Så här efter första kvartalet i utmaningen behöver vi lite uppmuntran, så jag har ju lovat en utlottning av ett Pocketogram. Jag lottade helt enkelt bland deltagarna ...














... och den som får ett Pocketogram är Havsdjupens dal. Grattis!


tisdag 1 april 2014

Tisdagstema: Zombies

Jag har missat ett par tisdagsteman hos Boktimmen, och nu när jag hoppar på igen är ämnet: zombies
Återigen - inte min genre, men hittar ändå ett par titlar i min läshistorik.

Stolthet och fördom och zombier och Doktor Joseph




Men jag föredrar nog mina böcker utan zombies. Det brukar bli så slabbigt när de är med ;)

Min familj och andra monster

Rec. ex. via Feelgoodbiblioteket och Bazar - tack!
Jag tyckte mycket om David Safiers förra bok Dålig karma och hade nöjet att lyssna på honom på bokmässan i höstas. I söndags bokcirklades det om hans nya bok Min familj och andra monsterEn bokcirkel för alla, men jag befann mig på ett tåg då och kunde inte vara med. Men jag har ju läst boken så klart!

Boken handlar om familjen Wüschmann som egentligen inte gillar varandra speciellt mycket. Jo, det kanske de gör egentligen - de har bara glömt bort det i vardagsstressen. Efter en misslyckad maskerad möter familjen en häxa som förvandlar dem till de monster de är utklädda till. För att bli sig själva igen måste de förmå häxan att bryta förvandlingen och de ger sig iväg på en lång resa för att hitta henne. Men det är inte helt lätt att resa som vampyr, varulv, mumie och Frankensteins monster.

Det är en dråplig berättelse som balanserar farligt när att bli alldeles för tramsig - och jag vet att flera personer tycker att den  passerar den gränsen - men jag tycker den klarar sig tack vare författarens humor och förmåga att skriva karaktärerna med ett visst mått av finess i all deras monsterkomik. Naturligtvis lär de sig en läxa av sina  nya skepnader och de gör i alla fall ett försök att göra det bästa av sin situation.

Jag uppskattade Dålig karma mer, men hade en riktigt rolig lässtund tillsammans med monsterfamiljen i den här boken.

Min familj och andra monster : roman
Författare: David Safier
Förlag: Bazar (2014)
ISBN: 9789170283321
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Läsning i mars

Dessa 7 böcker läste jag i mars. Snart kommer också en sammanfattning av Läsutmaningen "Läs ett år".




Expeditionen - Min kärlekshistoria

Jag är inte särskilt intresserad av André.
Jag är inte särskilt intresserad av polarexpeditioner.
Men jag är oerhört fascinerad av Bea Uusma och hennes intresse för André och hans polarexpedition!

Trots att läsaren redan vet att André och hans medresenärer inte kom fram till Nordpolen och trots att kvarlevorna efter dem har hittats tillsammans med förvånansvärt välbevarad dokumentation om vad som hände dem, så är det oerhört spännande att följs Uusmas jakt på det slutgiltiga svaret på varför de dog. Hon gör ett strålande jobb med att försöka hitta människorna bakom de bevarade breven, fotona och dagboksanteckningarna.

Bea Uusma är troligen en smula galen, men det är nog just det som gör Expeditionen - Min kärlekshistoria till en galet bra bok!

Expeditionen : min kärlekshistoria
Författare: Bea Uusma
ISBN: 9789113037554
Förlag: Norstedt (2013)
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ger upp en bok

Jag är ledsen Jorge, den här boken var inte för mig. Jag började på flera av novellerna, men orkade inte igenom en enda. Fiktioner av Jorge Luis Borges var bokcirkelbok i februari, men det var bara en av oss som orkade igenom den.