Sidor

söndag 29 juni 2014

Davidsstjärnor


Men det var för väl att jag verkligen gillade Davidsstjärnor av Kristina Ohlsson. Jag tappade nästan hoppet efter förra boken. Den här är dock galet spännande!

En lärare skjuts ner mitt bland barnen utanför en judisk skola. Lite senare försvinner två judiska pojkar spårlöst. Fredrika Bergman och Alex Recht får en utredning på halsen som är mer komplicerad än de kan föreställa sig. Och hur passar den gamla israeliska legenden om papperspojken in i bilden?

Oj, oj - här är författaren i högform igen. En riktig nagelbitare!

lördag 28 juni 2014

Mitt liv och jag

Den här boken fick jag som rec. ex av Bazar - tack!
Lucy blev dumpad av sin perfekte pojkvän och förlorade jobbet och sin fina lägenhet i ett slag. Hon har verkligen inte mycket som talar för henne. Hon blir kontaktad av sitt liv, som tycker att hon måste skärpa sig. Lucy är inte så värst intresserad, men hennes liv ger sig inte. Han flyttar helt enkelt in hos henne och följer med henne överallt. Dessutom har han den obehagliga vanan att avslöja alla de - enligt Lucy - små vita lögner som hon är expert på. Lucys liv gör det verkligen inte lätt för henne, men kanske är det just det hon behöver!

Cecelia Aherns Mitt liv och jag är en söt liten historia - stundom lite snurrig - men ändå trevlig sommarläsning. Jag har tidigare läst Där regnbågen slutar av samma författare.


Mitt liv & jag
Författare: Cecelia Ahern
Förlag: Bazar (2014)
ISBN: 9789170283949
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Läs-a-lot sommaren 2014!

Nu är det snart dags för "Läs-a-lot" sommaren 2014 som Jennys bokstavliga vardag och Nellon bokblogg är värdar för. Vad det innebär kan du läsa lite mer om här.

torsdag 19 juni 2014

Paradisoffer

Jag brukar gilla Kristina Ohlssons deckare, men Paradisoffer hade jag svårt att uppbringa någon entusiasm för. Trots spännande tema som flygkapning blir jag aldrig riktigt engagerad.

Det är samma persongalleri som i de tidigare böckerna. Alex Reich och Fredrika Bergman har fullt upp med sina respektive privatliv och kanske blir det alltför många turer mellan deras berättelser i kombination i kasten mellan polisen, Säpo, Justitiedepartementet och de amerikanska myndigheterna för att jag ska orka hålla tråden.

Vi kom över havet

Oj, vad jag tyckte om den här boken!

Julie Otsukas skildring av de japanska flickor och kvinnor som kom som "postorderbrudar" till USA på 1920-talet är oerhört skickligt konstruerad med en slags kollektiv berättarröst som jag inte tror jag har träffat på förut.

Det nya livet de hoppas på blir i många fall långt ifrån någon dröm. Männen de giftes bort med var inte alls det de utgav sig för att vara. Det nya landet är främmande och konstigt. Sedan kommer attacken mot Pearl Harbour och de är plötsligt fienden.

Vi kom över havet är en intressant bit historia, skickligt och annorlunda berättat ur ett kvinnligt perspektiv. Kapitlet "Spädbarnen" var särskilt starkt. En tunn liten bok, men verkligen ingen bagatell.


Vi kom över havet
Författare: Julie Otsuka
Förlag: Bonnier (2012)
ISBN: 9789100127305
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Blod och choklad

Nej, men det här var ju riktigt tramsigt! Men ändå OK som underhållning i sjuksängen.

Blod och choklad av Anette Curtis Klause handlar om Vivian. Hon är sexton år och varulv. Hon älskar att vara en varulv, men för att göra vardagslivet lättare döljer hon det till vardags. Men när hon blir kär i Aiden blir det svårare för henne att dölja sitt rätta jag. Hennes flock uppskattar inte att hon dejtar en "köttkille" och gör sitt bästa för att avskräcka henne från att vara tillsammans med honom.

Konflikter uppstår, hon slits mellan det ens och det andra och så vidare. Ja, ni fattar. Slutet är kanske inte helt förutsägbart, men resten är tämligen så. Lite som som Charlaine Harris i YA-tappning.

onsdag 18 juni 2014

Läs ett år: maj

Nu har vi maj ganska långt bakom oss, men här kommer sammanfattningen av majläsningen.

Majken, en dag i maj av Margareta Strömstedt är en barnbok från 1983 som utspelas på 40-talet.

Två utmaningsdeltagare har läst den.
Havsdjupets sal  tyckte att det är en trygg, snäll och lagom spännande bok om vänskap, avundsjuka, svartsjuka, ånger, försoning.

Violens boksidan  upplevde den som läsvärd och att den, för hennes del, gav en del igenkänning.

Jag valde boken Frost i maj av Antonia White - en internatskoleskildring som tyvärr inte lämnade några bestående intryck.

Annas bokbord läste The Darling buds of May av H.E. Bates. Omdömet? En fars i rasande tempo, men som tyvärr inte fastnar riktigt.

Kattugglan valde samma bok . Hon tyckte att det var en bok att mysläsa, men att den var lite för händelselöst för att hon skulle fastna riktigt.























Juni är snart slut och då har vi klarat ett halvår av utmaningen! Det innebär en utlottning i samband med junisammanfattningen :)

Anna lottar ut en bok!

Hos Och dagarna går kan man vara med i utlottningen av Carin Gerhardsens senaste deckare.
Jag är med! Du kan också vara det.

tisdag 17 juni 2014

Frost i maj

Frost i maj av Antonia White var mitt majval i utmaningen Läs ett år. Jag fick, som ni ser, tag på ett slitet ex på bibblan.

När Nanda Greys far konverterar till katolicismen blir hon skickad till den fina katolska skolan Lippington. Nanda känner sig lite utanför då hon inte har vuxit upp som katolik och dessutom inte från en förmögen familj. Hon kämpar på för att bli en god katolik och för att förstå nunnornas obegripliga och ofta riktigt orättvisa regler.

Jag gillar ofta "internatskolelitteratur", men detta är inte så trivsamt som det är i flickböckerna.  Jag har inga invändningar mot den här boken, men den lämnar inte heller några bestående intryck.

Livbåten

Ikväll har det varit #boktwitt om Livbåten av Charlotte Rogan. Boktwitt är en slags bokcirkel på Twitter där de som vill "träffas" ungefär en gång i månaden och diskuterar en bok. Dem här gången var det alltså Livbåten som ventilerades.

Förlaget presenterar handlingen så här:

"1914 förliser oceanångaren Empress Alexandra. Efter att ha lämnat övriga passagerare att drunkna trängs 39 personer i en livbåt som är byggd att bära hälften. För att den unga Grace ska överleva måste andra sätta livet till.
Med list och mod tar hon upp kampen om att härska i båten. En ödesdiger kamp som blottar människans allra mest basala känslor och instinkter såväl hos Grace som hos hennes medpassagerare.
Livbåten är en psykologisk thriller berättad av en kvinna som är lika oförglömlig och komplex som de händelser hon beskriver. En mardrömsfärd som inte lämnar någon läsare oberörd."


Jag tyckte att det var en helt OK läsupplevelse, men tyvärr blev jag inte så berörd som jag trodde eller som presentationen antyder. Jag var inte den enda som kände så. Vi tror att vi lyckades ringa in att det berodde på att huvudpersonen beskrevs på ett distanserat sätt - att vi inte kom henne nära. I viss mån också att viss spänning uteblev, då man visste att Grace överlever. Men det kan å andra sidan fungera i andra böcker.
Flera av boktwittrarna blev berörda och tyckte mycket om boken, så det här är säkert en bok som man ska bilda sig sin egen uppfattning om.


Livbåten
Författare: Charlotte Rogan
Förlag: Bookmark (2013)
ISBN: 9789175470122
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 10 juni 2014

Tisdagstema: sorg

Boktimmens tisdagstema idag rör ämnet sorg.
Jag är väldigt svag för sorgliga böcker. Jag är dessutom väldigt lättrörd och har setts fulgråta över en bok flera gånger i offentliga sammanhang.

Några av de böcker som jag gråtit ögonen ur mig till är The Fault in our Stars av John Green och
Livet efter dig av Jojo Moyes. Gemensamt för de båda är att de är både riktigt roliga och riktigt sorgliga.

Andra böcker om sorg:

En sån där vidrig bok när mamman dör av Sonya Sones
Sonat till Miriam av Linda Olsson
En man som heter Ove av Fredrik Backman
Eftersom ingenting varar av Laurence Tardieu

Boktips till förskolepersonalen

Den här gången var det min tur att fixa present till förskolans personal. Det ska vara något som passar både manlig och kvinnlig personal, pedagogerna såväl som städ- och kökspersonal och så får det inte kosta för mycket.

Som vanligt när jag ska välja presenter så ligger ju böcker nära till hands. Den här gången blev det ett presentkort på den stora bokhandelskedja,  en lista med pockettips och lite choklad. Jag tror att det kan funka för alla.

De här böckerna tipsade jag om:

























Snart bokmässa ;)

Titta vilken trevlig post som dök upp idag!

lördag 7 juni 2014

Ger upp en bok

Nej, tyvärr herr Vargas Llosa. Just nu fungerar inte det här för mig. Ger upp den här bokcirkelboken efter drygt 100 sidor.






Jag har tidigare läst Keltens dröm av Mario Vargas Llosa.


Läs ett år: april (bättre sent än aldrig)

Jag misslyckades helt med min egen månadsläsning i april. Jag gjorde ett försök med Viveka Lärns Aprilväder, men gav upp. Det vara inte alls min slags bok.

Det här läste de andra deltagarna i utmaningen:

Jenny med bloggen Havsdjupens sal läste lämplig nog Aprilhäxan av Majgull Axelsson. En sorglig och tragisk saga som lyfter i de övernaturliga partierna där huvudpersonen har utomkroppsliga upplevelser. En bok som kräver lite livserfarenhet hos sin läsare.

Violens boksida valde en faktabok, nämligen Fyra dagar i april, påskkravallerna 1943 av Magnus Alkarp. En historia som inte var helt lätt att hänga med i, men som ger läsaren inblick i en bit historia som kanske inte många känner till.

Hos Kattugglan hittar vi Flicka i april av Kerstin Thorvall. En bok av sin tid, men som väckte intresse för Thorvalls författarskap.

Annas bokbord återupptäckte Rosamund PilcherSnön som föll i april, som hon gillade som yngre. Tyvärr hade den inte åldrats med behag. Förutsägbar, men bitvis lite gullig trots allt!




tisdag 3 juni 2014

Tisdagstema: något jag ångrar

Boktimmens tisdagstema denna vecka handlar om att ångra sig. Det kan väl hända att jag ångrar en och annan sak här i livet - jag vore väl inte människa annars!

Men eftersom det här är en bokblogg så håller jag mig till det ämnet och säger att jag ångrar att jag så väldigt, väldigt länge var så envis att jag vägrade sluta läsa en bok trots att jag inte tyckte om den. Jag framhärdade och tänkte "den blir nog bra på sista sidan".

Tänk så mycket tid jag har slösat bort på dåliga böcker!

Bild från Etsy/Home Studio

söndag 1 juni 2014

Sommarläsningsbingo


Inspirerad av Breakfast Book Club som blev inspirerad av Mind the Book som blev inspirerad av Books on the Nightstand ska jag också köra ett sommarläsningsbingo!



Läs ett år: månadsskifte

Nu är det ny månad - igen! Jag vet att jag har missat att lägga ut aprilsammanfattningen, men jag vet faktiskt inte vad som hände med maj! Det känns som den månaden försvann i ett svart hål.

Jag har dock läst en maj-bok! Har ni?

Skicka länkar så kommer sammanfattning av april och maj inom kort.

Kråkes bästa dag

Rec. ex direkt från författaren Marie Rydell
Boken är utgiven på Idus förlag
Idag är det releasekalas för Kråkes bästa dagGalleri Hova. Jag kunde tyvärr inte vara med idag, men det hade jag hemskt gärna varit. Kråke är nämligen en kille som jag har hängt med både ofta och länge ;)

Det är väldigt roligt att se att Kråke lever vidare och "växer".
I Kråkes bästa dag har Kråke hunnit bli nio år och går i trean. i den här boken har Kråke och hans bästis Ludwig en mysdag med allt mysigt du kan tänka dig - badhusbesök, pizza, bio och godis. Och så ska Ludwig sova över och killarna planerar att de ska vara vakna hela natten.

Det är roligt att läsa om en Kråke som är sig lik, som fortfarande gillar att uppfinna och som tycker om sina systrar. Men det är också kul att ha har utvecklats. Han är nog en ganska typisk kille som i den här åldern t.ex. tycker att pappa är såååå pinsam.

Fungerar det så med Kråke i kapitelboksform? Ja, det tycker jag. Och mina barn tycker det absolut! Till och med treåringen har tålamod att lyssna till hela berättelsen trots att det inte är lika många bilder som i de andra Kråkeböckerna han är van vid.

För även om det är länge sedan jag jobbade med böckerna, så har det nog knappt gått en dag utan att jag har läst någon Kråkebok. Nu är vi inne på andra vändan och de är lillkillens absoluta favoritböcker just nu. Men vår nästan 6-åring har heller inget emot att lyssna till dem.

Och vi upptäcker fortfarande nya saker i illustratören Jessica Lindholms härliga bilder.

Hoppas ni får ett riktigt härligt kalas och lycka till med "stor-Kråke".





Kråkes bästa dag
Författare: Marie Bosson Rydell
Illustratör: Jessica Lindholm
Förlag: Idus Förlag (2014)
ISBN: 9789175770475
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris