Sidor

onsdag 30 november 2016

Veckans tema på Kulturkollo: Kroppen (och en kulturperson byggd av boktitlar)

Den här veckan pratar vi om Kroppen på Kulturkollo och det är ju ett spännande ämne. Men är det kultur? Jodå. titta in och läs så får ni se!

I veckans utmaning så ber Carolina oss att bygga vår egen kulturman/kvinna av titlatr på böcker/filmer/spel/låtar. Jag bestämde mig för att bara tillåta mig att bygga av böcker som jag hittade i min egen bokhylla och så här blev det:

Huvud: Dumskallarnas sammansvärjning av John Kennedy Toole

Ögon: Jupiters öga av Oline Stig och Det slutna ögat av Belinda Bauer

Öron: Busters öron av Maria Ernestam

Kropp: Bläckhjärta av Cornelia Funke, Hett blod, kalla nerver av Arto Paasilinna och Fjärilar på min hud av Rebecka Kvist

Händer: Den hand som först höll min av Maggie O'Farrell och Låt mig ta din hand av Tove Alsterdal

Ben: Barnsben av Lars Ardelius

Fötter: Så nära barfota av Marie Hedegård

och så fick min kulturperson ett par Italienska skor (Henning Mankell) också!


Julkalenderböcker

Förra året skaffade jag boken Skorstensjul som är en barnbok med 24 kapitel och tanken är att man läser ett kapitel om dagen 1-24 december, som en adventskalender. I vanliga fall nattar vi barnen var och en för sig med läsning ur egen bok, men nu blev det en riktigt mysig stund tillsammans varje kväll. Mårten Sandéns berättelse om Stella, Mago och Issa som rymmer från barnhemmet där de bor och hamnar i Stockholm där de bl.a. får träffa skorstensbarnen är en riktigt mysig berättelse. Lina Bodéns stämningsfulla illustrationer är pricken över i:et.

Vi har läst boken flera gånger sedan dess, så till denna advent skaffade jag en ny kalenderbok. En förtrollad jul av Siri Spont med illustrationer av Alexander Jansson handlar om Martha som får en annorlunda december när hennes pappa plötsligt berättar att de ska ta hand om sin unga släkting Yusuf som flytt från kriget. Martha får dela rum med sin lillebror och är inte säker på att hon gillar att en främmande kille flyttar in hos dem.

Jag har bara tjuvläst lite, för jag vill uppleva den tillsammans med barnen, men det verkar väldigt lovande. Även i denna bok är illustrationerna riktigt, riktigt fina. Jag ser fram emot att börja läsa den här berättelsen imorgon!

Ännu är det inte för sent att skaffa en julkalenderbok. Här finns ett par exempel till:
Uppdrag: Rädda julen
God jul, Lilla Lök
Tro på tomten
Jul i stora skogen


Skorstensjul
Författare: Mårten Sandén
Illustratör: Lina Bodén
Förlag: Rabén & Sjögren (2015)
ISBN: 9789129694970
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

En förtrollad jul
Författare: Siri Spont
Illustratör: Alexander Jansson
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129701807
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 25 november 2016

Västmanländskan via Instagram



Det här känns lovande!
#läserjustnu #boktwitt #västmanbok

torsdag 24 november 2016

Veckans tema på Kulturkollo: Italien

Som vanligt vaknar jag till sent och veckans tema på Kulturkollo är nästan slut. Men vi har i tanken befunnit oss i Italien hela veckan och alla inlägg finns kvar att njuta av hela mörka vintern.

Jag slår en blick här på bloggen och inser att jag verkligen inte har läst särskilt många Italienska författaren, men de jag har läst har jag gillat. Det låter som ett tecken jag borde ta på allvar. Jag har faktiskt böcker av både Silvia Avallone och Melania G Mazzucco som väntar på mig i hyllan., så alla förutsättningar finns. Och kanske dyker del två av Elena Ferrantes hyllade bokserie om Lila och Elena upp bland julklapparna om jag har tur.

Rest till Italien har jag gjort flera gånger och det har för det mesta varit väldigt trevlig. Bologna är den stad jag besökt flest gånger då jag har haft turen att få åka till Barnboksmässan där tre gånger och det är en riktigt fin stad och jag har ätit fantastisk mat där. Rom har jag besökt två gången och älskar! Amalfikusten (med Pompeji och Capri) gillar jag mycket och skulle gärna resa dit igen. Milano var en besvikelse och Neapel gav mig totalpanik! Jag letade febrilt här hemma efter några bilder, men de är prydligt sparade på någon extern hårddisk någonstans, så jag får istället bildsätta med hjälp av ett klipp som visar hur uppdaterade mina kunskaper i Italiensk populärmusik är ;)

 

1947

Rec.ex. från Natur & Kultur via Augustpriset.
Förra året var jag bloggambassadör för Augustpriset och bevakade speciellt fackboksgenren. I år läser jag bara de nominerade som har fångat mitt intresse och bland dem finns 1947 av Elisabeth Åsbrink som är nominerad i just fackbokskategorin.

I boken gör författaren nedslag i året 1947 och de världshändelser som kommer i kölvattnet efter andra världskriget. Det är självklart stort fokus på de politiska händelserna, men här finns även avsnitt som handlar om kultur- och litteraturvärlden. Det är också en personlig bok för författaren, då hon berättar sin pappas historia. Han som är ett av de föräldralösa judiska barn som kriget lämnade efter sig och det här året är avgörande för den riktning hans liv tar. Den är också skrämmande aktuell då den till stor del handlar om vad man ska göra med de stadslösa judar som inte kan återvända till sina gamla hemländer. En stor skara människor som inte har någonstans att ta vägen och som ingen vill eller förmår ta ansvar för.  Låter det bekant?

"Den är så bra!" sa jag till min man när jag var klar med läsningen. "Får hon ihop det till en sammanhängande berättelse?" frågade han när jag hade berättat lite mer. Det var svårt att svara på. För på ett sätt vill jag säga nej. Det här är brottstycken ur tiden - utvalda händelse, ett utvalt år - även om det så klar finns händelser och beslut som bygger på varandra. Men det är ingen bok som ger några tydliga svar eller som ger lösningar på problem. Den är också till sin natur fragmentarisk då den är uppdelad månadsvis och skriven i ganska korta stycken.
Å andra sidan vill jag säga ja, för författaren skriver dessa brottstycke på ett så rasande bra sätt och med en sådan självklarhet att jag som läsare känner att det är fullständigt naturligt att det är så här de måste hänga ihop, att det är just de här sakerna som måste berättas. Det är en engagerande bok - en bok som intresserar och berör. Jag måste googla. Jag vill veta mer! Samtidigt är den lika njutbar att läsa som en välkomponerad roman. Jag vet inte hur Elisabeth Åsbrink har lyckats. Jag gillar att den är genrelös - på gränden mellan fackbok och roman.

Det här är en briljant bok!


1947
Författare: Elisabeth Åsbrink
Förlag: Stockholm Natur & kultur (2016)
ISBN: 9789127143708
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 23 november 2016

And the winner is ...

Tack för att ni var med i min lilla tävling. Vinnaren lottades ...
... och det blev Lilla07an! Grattis!


måndag 21 november 2016

Firar med en utlottning!

Ja, det är bloggfödelsedag idag. Bloggat med bokfokus har jag gjort sedan 2006, men renodlad bokblogg blev det alltså för fem år sedan idag. Och oj, så mycket kul jag har haft tack vare bloggen! Bokbloggsvärlden är fantastisk.
#boblmaf FTW!

Jag hade tänkt slå på stort för att fira födelsedagen, men tiden och orken finns inte riktigt. Men en liten utlottning kan jag ändå bjuda på - det är en en god tradition vid blogghögtider.

Så. Ett presentkort på 100 kr från Bokus ligger i potten och för att ha chans att vinna det får du leta lite på bloggen och ta reda på vilken bok jag redan ganska tidigt i år utsåg till årets bästa.

Lämna en kommentar med boken titel här på bloggen så är du med i utlottningen. Vill du ha en extra lott så får du gärna nämna ett inlägg om en bok som du läst om här där vi tyckte väldigt olika. Har jag sågat din älsklingsbok eller hyllat något du tyckte var skräp? Det vore roligt att veta :)

Utlottningen avslutas kl. 21 imorgon och vinnaren meddelas via mejl, så glöm ej mejladressen när du lämnar din kommentar.

Update: modererar tillfälligt kommentarerna

Hipp hurra!


Idag fyller bloggen (i detta format) 5 år!

söndag 20 november 2016

Morden på Mangle Street

Rec.ex. från Lind & Co - tack!
 Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Morden på Mangle Street av M.R.C. Kasasian är den första delen i en serie om den excentriske detektiven Sidney Grice och hans skyddsling March Middleton. När man får hem en bok med texten ”… en av det här årets charmigaste och mest originella romaner” är det klart man blir nyfiken. Går det att skriva något originellt i deckargenren? Det finns ju redan en uppsjö av deckare i alla möjliga olika varianter.

När March anländer till London 1882 efter sin fars död för att bo hos sin förmyndare på Gower Street hamnar hon dessutom mitt uppe i en mordutredning när han försöker ta reda vem som ligger bakom det brutala knivmordet på en ung kvinna. Alla tecken pekar på att det är kvinnans make som är mördaren trots att både maken själv och offrets mor bedyrar hans oskuld. March väljer att tro på honom och erbjuder sig att betala för att Grice ska hitta bevis som rentvår den anklagade. Motvilligt låter Grice henne delta i utredningen och trots att han snart blir helt övertygad om att det faktiskt är maken som är gärningsmannen, måste han hitta bevis. Utredningen leder dem till de värsta slumkvarteren och March får se en hel del otäcka saker. Hon är dock inte så ömtålig som Grice och poliskommissarie Pound tycks tro. Att bo tillsammans med Sidney Grice visar sig heller inte vara helt lätt. Han är en rejält arrogant person som är både renlevnadsmänniska och vegetarian. Han tycker om ordning och reda och har mycket bestämda idéer om hur saker ska vara – han har dessutom den lite obehagliga ovanan att tappa sitt emaljöga då och då.

Är det här originellt då? Tja, deckare i viktoriansk miljö finns ju sedan tidigare, excentriska privatdetektiver likaså (och den här bär drag av såväl Sherlock Holmes och Hercule Poirot). Kvinnliga privatdetektiver är inte ett helt oprövat kort (Miss Marple, Maisie Dobbs m.fl.) och inte heller kombinationen med en lite omaka duo som löser mysterier medan de slänger gliringar till varandra.

Men vad som känns uppfriskande är March Middeltons smygrökande, gindrickande och rasande intelligenta karaktär som flera gånger sätter männen på plats och motbevisar deras nedlåtande syn på kvinnor som mindre vetande och ömtåliga varelser. Henne vill jag läsa mer om!

Själva mordmysteriet var lagom klurigt (om möjligen lite stökigt i slutet) och trots att jag har läst om liknade miljöer förut, så gillar jag det viktorianska London som ”setting” för brutala och listiga mord.

Det här är också en bok som är skriven med en humoristisk underton. Sidney Grice är något av en karikatyr och även i flera av de mer kriminaltekniska detaljerna i boken får jag en känsla av att författaren raljerar lite över genren. I början kunde jag inte riktigt bestämma mig för om jag gillade sättet den var skriven på, men sedan bestämde jag mig för att jag gjorde det. Stilen påminde mig i viss mån om Gail Carrigers böcker om Alexia Tarabotti (The Parasol Protectorate-serien) och jag gillade att berättelsen framställdes med glimten i ögat.

Orginellt? Nja …
Charmigt? Absolut!

Morden på Mangle Street
Författare: M R. C Kasasian
Förlag: Lind & Co (2016)
ISBN: 9789174616101
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Folk och väsen i skog och rymd - en målarbok

Rec.ex. från Opal - tack!
Ibland dyker det upp lite ovanliga recensionsexemplar i brevlådan, som till exempel den här målarboken. 

Folk och väsen i skog och rymd är en målarbok fylld av fantasivarelser som är tecknade av Jesper Nordqvist. Till varje bild tillhör en berättelse om just de varelserna. Mina barn trodde först att man skulle läsa texterna som en sammanhängande berättelse (sådana målarböcker har vi också), men det blev inget vidare sammanhang ;) 











Texten som jag lagt här 
hör till bilden med hajflickorna 
och det är båda mina barns favorituppslag.
Istället gör vi bara nedslag i den. Läser lite. Målar lite. Fascineras av de olika bilderna - hur de kan vara vackra och skrämmande på samma gång!


Folk och väsen i skog och rymd: en målarbok
Författare/Illustratör: Jesper Nordqvist
Förlag: Opal (2016)
ISBN: 9789172998513
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 16 november 2016

Västmanländskan via Instagram - nästa bok ut på Kulturkollo läser!



Häng med på bokprat. Nästa bok ut i Kulturkollo läser är Jonas Karlssons kortroman God jul. Samtalet börjar i FB-gruppen den 12 december. Välkomna!

Tio över ett

Rec.ex. från Rabén & Sjögren 
genom Augustpriset - tack!
Jag fortsätter med läsningen av några av de Augustprisnominerade böckerna. Näst på tur är Tio över ett av Ann-Helén Laestadius som är nominerad i barn- och ungdomskategorin.

Den handlar om Maja som bor i Kiruna och utan att överdriva kan man säga att Maja tänkte väldigt mycket på Kiruna - på gruvan, på att delar av staden måste flytta och på vad som skulle hända om de nattliga sprängningarna i gruvan gjorde så att marken rämnar och staden börjar rasa ner i gruvhålet. Hon tänker på det så mycket att hon har packar en nödväska med kläder till hela familjen, och hon ställer klocka på tio över ett varje natt för att hon säkert ska vara vaken när de spränger och för att hon ska kunna rädda sin familj om något händer.

När hon inte tänker på gruvan så tänker hon ganska mycket på Albin, den coola hockeykillen i hennes skola, och på om han någonsin kommer att upptäcka henne. Hennes bästa kompis Julia har stort tålamod med hennes gruvskräck och hennes prat om Albin, men får egna bekymmer när hennes mamma börjar prata om att de ska flytta från Kiruna.

Den här boken var riktigt bra läsning tyckte jag. En intressant och trovärdig skildring av hur en, i och för sig ganska befogad men osannolik rädsla, kan bli så stor att det tar över hela livet och kontrollerar tillvaron. Om hur tvångstankar och panikångest kan växa och få enorma proportioner.

Det är så klar också en bok om kärlek, men inte bara en tonårsförälskelse i den snygga killen utan också en lite ovanlig skildring om kärleken till en stad, Och böcker! Jag gillar särskilt hur Maja fangirlar Yukiko Duke i den här boken. Det är också en fin berättelse om vänskap. Jag har inte läst så många av de andra nominerade i denna kategori (och har inte riktigt kommit över att inte Du, bara av Anna Ahlund inte blev nominerad), men den här boken är väl värd sin nominering.

Tio över ett
Författare: Ann-Helén Laestadius
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129698985
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 15 november 2016

Sagan om Turid: Korpgudinnan

Rec.ex. från Berghs - tack!
I slutet av förra veckan var det releasefest för den tredje delen av Sagan om Turid på Gleerups bokhandel här i Lund. Tyvärr kunde jag inte gå på den, men boken Korpgudinnan har jag så klart läst!

Jag har ju tidigare läst (och älskat!) Kungadottern och Krigstid och det känns nästan omöjligt att skriva om slutet av serien utan att spoilra de första böckerna, så har du inte läst dem, så gör det först innan du läser vidare här.

I den här boken reser Turid till irernas rike tillsammans med Unna och sin nyblivne make Frode. Där ska de försöka värva krigare som kan hjälpa deras hemby mot varjagernas härjningar. De hamnar i Dyflin, som är irernas stora handelsby där många nordmän har slagit sig ned. Kontrasterna är stora jämfört med det hon är van med och det blir en svår omställning både att hitta sin plats där och att vänja sig vid livet som hustru till Frode.

Turids forna träl Unna är nu en fri kvinna och hon är nu i sitt hemland och söker sina rötter. Hon hittar en väg som skiljer henne mer och mer från Turid och hon tycker det känns som om vännen glider ifrån henne.

Själv får hon inblick i en annan andevärld och irernas gudinnor är helt olika de hon tidigare känner till. Här finns en mild gudinna och en krigsgudinna - vem av dem erbjuder den rätta vägen?

Jag upplever den här boken som lite långsammare i tempot och lite mer eftertänksam än de tidigare, men det är kanske inte så konstig. Turid är mognare och har varit med om mycket. Nu går hon in i en annan fas i livet. Sedan lämpar det sig också väl i slutet av berättelsen med lite mera reflektioner och avsked. Jag tycker om det! Och författaren  skriver även nu med samma omsorg om detaljer och med en nyanserad bild både av hur livet vid den här tiden kunde te sig och av människorna som levde då. Porträttet av Turid är mångsidigt, starkt och verkligt intressant. 

Det har varit en ren njutning att följa Turid på hennes resa och jag rekommenderar hela den här serien varmt!


Sagan om Turid: Korpgudinnan
Författare: Elisabeth Östnäs
Förlag: Berghs (2016)
ISBN: 9789150221893
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Veckans tema på Kulturkollo: Mord och mysterier



Den här veckan är temat Mord och mysterier på Kulturkollo. Ett perfekt tema så här i novemberrusket. Själv läser jag den här deckaren som utspelas i London 1882.

#läserjustnu #västmanbok

onsdag 9 november 2016

Berättelse om ett äktenskap

Geir Gulliksen var aktuell på internationell författarscen på Malmö stadsbibliotek för någon vecka sedan.Jag hade planerat att gå dit, men blev sjuk. Men hans senaste roman Berättelse om ett äktenskap har jag i alla fall läst.

De är en mans berättelse om sitt äktenskap efter det att kärleken har tagit slut. Han analyserar förhållandet och sig själv, och försöker lista ut hur det har varit för hans fru, hur hon har upplevt äktenskapet och honom.

Det här blev ganska obehaglig läsning tycker jag. Inte ens från början verkar det hela så sunt och när han inser att han är på väg att förlora sin fru säger han att han är beredd att dela henne med en annan man - bara hon stannar. Bara han får veta. Och helst av allt vill han också titta på ...

Berättelsen är ju ensidig så klart eftersom den berättas bara ur hans perspektiv, men på något sätt får jag känslan av att han vill kontrollera henne, styra henne och då även hennes otrohet. Det framstår både som desperat och ... sjukt.
Det är också berättat med en märkligt distans, trots det är väldigt privat  - och många gånger nästan för intimt - så kommer jag som läsare ändå inte riktigt huvudpersonerna riktigt inpå livet. Jag blir helt enkelt inte klok på den mixen.

Nej, det här var inte min kopp te. Men, med det sagt, trots att handlingen ibland gjorde mig lite illamående, så gick läsningen lätt och det var ändå något som fångade mig med boken rent språkligt.
Jag vet många som tyckte väldigt mycket om den här boken så läs själv och bilda dig din egen uppfattning.


Berättelse om ett äktenskap
Författare: Geir Gulliksen
Förlag: Weyler Förlag (2016)
ISBN: 9789176810378
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 8 november 2016

Störst av allt

Störst av allt av Malin Persson Giolito är en bok som hyllats av så många, så det var med rejält höga förväntningar jag började läsa boken som för mig var lite trög i starten.

Det är spännande att läsa om hur en skolskjutning på det fina Djursholms allmänna gymnasium inte bara tar livet av fem ungdomar och en lärare, utan vänder upp och ner på hela världsbilden i den välbärgade området.

Boken berättas helt ur den artonåriga Majas perspektiv när hon ställs inför rätta för mord och medhjälp till mord. Boken ha fått märkningen "rättegångsthriller" och det är en passande beskrivning, då mycket av boken handling utspelas i rättssalen och tar upp de olika momenten i en rättegång. Men det är också en bok och skuld och förtvivlan. Om vem som bär ansvaret när allt går åt helvete och som väcker tanken på om det finns någon försoning.

För mig var den inte riktigt så fantastisk som många andra verkar tycka att den är, men jag läser ändå jag vidare i denna välskrivna, spännande och gripande berättelse.

Störst av allt: en rättegångsthriller 
Författare: Malin Persson Giolito
Förlag: Wahlström & Widstrand (2016)
ISBN: 9789146232414
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 7 november 2016

Djur som ingen sett utom vi

Rec.ex. från Berghs via Augustpriset - tack!

Jag har vabbat  idag, men vi har haft sällskap av den här underbara boken om alla möjliga sällsamma djur.

Ulf Stark har skrivit de finurliga verserna och Linda Bondestam har gjort de underbara illustrationerna. Min 5-åriga son dröjer länge vid bilderna och upptäcker nya saker varje gång vi läser den.

I helgen fick min 8-åringa dotter tag i boken och började läsa. Hon var uppslukad av den länge, länge.

Som vuxen ler jag både igenkännande och ibland lite besvärat åt djur som till exempel gnejset, eskalopen, ceansetten, smygeln, enstöringen, vadfiskarna, och daglingarna.

Sannerligen en riktigt, riktigt fin bok!

Djur som ingen sett utom vi är nominerad till Augustpriset i barn- och ungdomskategorin.

Djur som ingen sett utom vi
Författare: Ulf Stark
Illustratör: Linda Bondestam
Förlag: Bergh (2016)
ISBN: 9789150221923
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Den skrikande trappan (Lockwood & Co. #1)

Jag gav mig själv en utmaning förra veckan när vi pratade rädslor på Kulturkollo. Jag är nämligen feg och vågar inte läsa skräck- och spökböcker. Men förutom Frankenstein, så lyckades jag också ta mig igenom två andra läskiga böcker. Jag började försiktigt med ungdomsboken Den skrikande trappan av Jonathan Stroud.

Den handlar om tre unga spökagenter i ett England som är svårt drabbar av spöken, vålnader och gengångare av olika typ.  Speciella spökagenturer har bildats för att besegra spökena och de anställda är alla barn och ungdomar som har förmågan att se, höra eller förnimma spökena.

Anthony Lockwoods agentur styrs inte av vuxna och har bara två anställda när Lucy Carlyle söker jobb där. Hon har stor talang, men vet inte om hon vågar lita på den. Lockwood ser dock hennes potential. Agenturen går dock inte så bra och efter att ett jobb har slutat i katastrof och firman hotas av konkurs, tvingas de att ta ett uppdrag på det mest hemsökta godset i hela England.

Jo, visst var det här lite skrämmande på vissa ställen, men framförallt var det här en smart, roligt och spännande bok. Det är också väldigt sorgligt hur de vuxna utnyttjar och offrar barnen genom att skicka dem på farliga uppdrag. Här är det inget gullegull - människor dör i den här boken. Barn dör.
Lockwood-agenterna har lite Sherlockkänsla över sig i hur de löser mysterierna och finns gott om olika "gadgets" för spökbekämpning. Jag älskar världen som författaren har skapat med de olika lösningarna människorna i den har för att hantera och skydda sig mot spökena. Jag är väldigt sugen på att läsa nästa bok serien.

Rekommenderas!


Den skrikande trappan
Författare: Jonathan Stroud
Förlag: Ponto Pocket (2015)
ISBN: 9789174752380
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Det vi inte visste var lycka

En bok från sommarläsningen som jag har glömt att blogga om. Det vi inte visste var lycka av Agnès Ledig handlar om den ensamstående mamman Julie som kämpar för att få ihop tillvaron för sig själv och sin son Lulu.

Hon träffar Paul, en man som är mycket äldre än henne. Han bjuder henne först på lunch och sedan erbjuder han henne och Lulu att följa med tills hans sommarhus i Bretagne. Han verkar inte ha några baktankar och tackar tveksamt ja. Det blir inledningen till en stark vänskap, Pauls son följer också med och denna udda lilla grupp tillbringar några veckor tillsammans vid havet.

Sedan händer något fasansfullt och allt slås i spillor. Men kanske finns det ändå lycka att få även mitt i den största sorgen.

Finstämd och gripande, men kanske lite väl tillrättalagd på sina ställen. Huvudpersonerna har en tendens att säga saker som låter som taget ut en självhjälpsguide och det gör att det kryper i kroppen på mig. Men absolut läsvärd.


Det vi inte visste var lycka
Författare: Agnès Ledig
Förlag: Forum (2015)
ISBN: 9789137142623
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 6 november 2016

Matilda upptäcker

Rec.ex. från författaren och Sensory Tales - tack!
En hel barnbok bara om majs - kan det vara något? Ja, det tycker både jag och min 5-åring. I all fall när de är så trevligt och pedagogiskt skrivna som de här.

Matilda upptäcker majs av Frida Lundgren är berättelsen om en flicka som åker tillbaka i tiden i sin magiska kastrull och hamnar hos Mayaindianerna ca. 1300 åt tillbaka i tiden. Där lär hon känna den jämnåriga Maya och lär sig allt om majs. Dessutom hjälper hon folket i Mayas by att hitta en försvunnen regnsstaty och räddar majsskörden.

Väl hemma igen lagar hon mat med sin pappa i hans resturangkök och boken avslutas med en provsmakning och recept.

Vi blev som sagt glatt överraskade av den här boken som blev en väldigt trevlig lässtund. Sonen ville läsa mer, så det var tur att vi också hade fått boken Matilda upptäcker tomat.

Här bär äventyret med kastrullen iväg till mormor på Sicilien där det är dags för den årliga tomatsåstävlingen. Matildas mormors bidrag blir olyckligtvis förstört och hennes tomater är slut. Som tur är finns påhittiga Matilda där och kan lösa problemet. Även denna bok avslutas med matlagning, provsmakning och recept.

Påhittiga böcker som väver in fakta i en berättelse på ett väldigt trevligt sätt. Varma och detaljerade illustrationer av Carina Ståhlberg bidrar till att både ge kunskap om och väcka nyfikenhet på mat och råvaror. Det är tydligt att författaren hyser stor kärlek till mat och vill förmedla sin kunskap och matglädje till barn. I den här formen fungerar det utmärkt!


Matilda upptäcker majs
Författare: Frida Lundgren
Illustratör: Carina Ståhlberg
Förlag: Sensory Tales (2016)
ISBN: 9789198349207
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Matilda upptäcker tomat
Författare: Frida Lundgren
Illustratör: Carina Ståhlberg
Förlag: Sensory Tales (2016)
ISBN: 9789198349214
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 5 november 2016

Västmanländskan via Instagram - noveller i november



Rotade i bokhyllan och hittade denna novellsamling som jag fick på bokmässan. Dags att aktivera #novellerinovember tänker jag.

@ordberoendefrlag #västmanbok

Allt som blir kvar

Rec.ex. från N&K - tack!
Jag lyssnade till Sandra Beijer på en bokfrukost på Bokmässan och då berättade hon om sin roman Allt som blir kvar och läste den ganska snart därefter, men kom sedan efter med mitt bloggande.

Boken handlar om Matilda som precis blivit dumpad av sin pojkvän. Hon blir ställd, vilsen och ensam i en tom lägenhet. Hennes vän Miron lovar henne att han ska hjälpa henne och ger henne 30 dagar så hon får tillåta sig själv att känna allt det hon känner, men sedan ska hon bli glad igen. Under några varma sommarveckor gör han sitt bästa för att hon ska ha annat att tänka på än de som kunde ha varit. Men är festandet och de galna upptågen verkligen det hon behöver?

Det är är en ganska naken skildring av en ung kvinna som tappar bort sig själv när en viktigt persom försvinner ut hennes liv och som gör vad hon kan för att må bättre.

Jag tyckte om delar av den här romanen, men tyvärr kom den mig aldrig riktigt nära. Jag ville känna mer med Matilda och jag tyckte så mycket om hur författaren beskrev sin huvudperson på den där frukostträffen. Varför berättelsen inte riktigt nådde ända fram vet jag inte. Kanske är det bara ett sådant där tillfälle när tidpunkt, läshumör och bok inte stämmer.

Allt som blir kvar
Författare: Sandra Beijer
Förlag: Natur & kultur (2016)
ISBN: 9789127148277
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 4 november 2016

Frankenstein

Men boken är snygg i alla fall 
och bokmärket som min son tillverkat 
smugit in i den är ju bara för fint!
Här försöker man utmana sig själv med att läsa läskiga böcker och så slutar det med att man läser en bok som vare sig är spännande eller läskig, utan visar sig bara vara ... trist. Jag talar om klassikern Frankenstein av Mary Shelley som vi den här veckan diskuterar i FB-gruppen Kulturkollo läser.

Jag läste och läste, men jag måste säga att det var något av en kamp. Kanske är det mitt nuvarande splittrade sinne eller att jag gick in med fel förväntningar, men jag tyckte faktiskt att boken var riktigt tråkig. Jag hade hoppats på lite mer spänning tror jag. Visst är frågeställningen om vem som är monster och vilka förutfattade meningar vi har baserat på fördomar och utseende intressanta, men det är också nästan den enda behållningen. Hela berättelsen är ganska osannolik, som till exempel hur vältalig och på vissa sätt kultiverad monstret lyckas bli genom att endast studera en familj genom ett hål i väggen, för att i andra avseende vara helt naiv och en brutal best. Jag inser att man nog som läsare måste kunna bortse från de logiska bristerna och bara "köpa" berättelsen och det gör jag ju väldigt många gånger i andra böcker så jag vet inte varför jag inte kunde göra det i den här läsningen.

Det är många saker som är svåra att komma förbi till förmån för att upptäcka bokens övriga kvalitéer. Ramberättelse med en man som skriver brev till sin syster och som i breven återger en berättelse som han har fått berättad för sig är också ganska konstlad. Det känns inte som boken har åldrats väl. Men kanske är jag mest besviken på att det inte kändes läskigt eller ens spännande en enda gång.

Jag forsätter med någon annan bok ur min lilla utmaningshög så får vi se om där finns något att bli rädd av.

Jag kryssade sci-fi på min sommarbingobricka (sommaren är lång, väl?).

Frankenstein
Författare: Mary Wollstonecraft Shelley
Förlag: Penguin Books Ltd (2012)
ISBN: 9780141198965
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Västmanländskan via Instagram - i brist på höstlovsledighet



Om man inte får ha höstlov/läslov, då får man i alla fall äta cafélunch i sällskap med några spökagenter.

#läserjustnu #västmanbok @b.wahlstroms

torsdag 3 november 2016

Västmanländskan via Instagram - Augustprisläsning



Jag är inte bloggambassadör i år, men ska ändå ägna mig åt lite Augustläsning. Hämtade den här trion på posten idag.

Tack @augustpriset @berghsforlag @naturochkultur @rabensjogren #läserjustnu #västmanbok

Kod 513

Rec.ex. från författaren och  Idus förlag - tack!
Kod 513 är den andra delen i hunddeckarserien Flingan & flocken av Jeanette Bergenstav.

En utmattad collie. En försvunnen man. Ett hastigt nedlagt laboratorium. En mystisk kod inristad i en fönsterkarm. Mörka grottgångarna och hotfulla män i svarta huvor. Ja, när Flingan, hennes storebror Theo och deras hundar försöker hjälpa en vän finner de sig verkligen inblandade i en hel rad mystiska händelser.  Koden verkar vara nyckeln till allt men hur ska de lista ut vad den betyder och kommer de att hitta colliens husse innan det är för sent.

I förra boken var jag inte så förtjust i att hundarna fick ta berättarrösten, men i denna bok tycker jag att det fungera bättre. Kanske för att det inte bara sker på ett ställe utan går in som ett återkommande grepp i den här berättelsen, eller så har jag lärt känna hundarna bättre. Däremot har jag fortfarande problem med att Flingans mamma benämns ömsom "mamma" och ömsom "Jenny" även mitt i en skildring sedd ut Flingans perspektiv. Det blir lite förvirrande.

Men Kod 513 en berättelse med bra läsflyt. Den är uppdelad i korta kapitel med ganska stor text och här finns precis lagom mycket farliga situationer och spänning. Det går inte att ta miste på författarens kunskap om hundar och kärlek till dem. Jag är inte särskilt hundtokig, men kan inte låta bli att charmas av hundarna i den här boken med deras olika personlighet.  

Jag har tidigare läst Vargskräck i samma serie.


Kod 513: en hunddeckare med Flingan & flocken
Författare: Jeanette Bergenstav
Förlag: Idus (2016)
ISBN: 9789175774237
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 2 november 2016

Oktoberläsningen

Läslusten har det inte varit något fel på i oktober - och oj, så många bra böcker jag har läst! (Du är modigast, Naondel och De oroliga sticker ut lite extra).

Flera av dem som följde med mig hem från bokmässan återfinns bland denna månads böcker, så den "att läsa"-högen har minskat något ;)

Blogglusten har det varit lite si och så med däremot, så högen med "obloggat" är tyvärr ganska stor. Men snart så! Ja, eller något i den stilen ...


Falkens döttrar

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Nu har vi kommit fram till den 8:e delen i serien Släkten. Falkens döttrar är skriven av Elvira Birgitta Holm. Den handlar om tvillingsystrarna Ylva och Ingrid och den tar sin början i slutet av 1200-talet.

Ylva är inte nöjd med den man som valt ut som hennes trolovade. Han är en våldsam man utan respekt för sin blivande hustru. När hon vägrar foga sig händer något som tvingar henne att fly. Tillsammans med sin förtrogna vän Disa tar de sig fram genom att förklä sig till män. Ylvas lugna och kloka syster Ingrid är den som hjälper henne att fly, men de tappar sedan kontakten under en lång tid.

När de sedan finner varandra har de båda varit med om händelser som har förändrat dem, men bandet dem emellan är fortfarande starkt. De vill båda skapa sig ett bra liv i en hård tid där kvinnor har väldigt lite makt och där männen drar ut i krig.

Det här är ju en ganska stökig tid i historien och ibland blir också berättelsen lite stökig när det redogörs för många personer och händelser. Men de historiska personerna kommer till liv i författarens hädnder och de är väldigt mänskliga. En sak som jag gillar i just denna historiska skildring är en porträttering av Birgitta Birgersdotter (senare kallad Den heliga Birgitta) som är lite oväntad och roande.

Jag uppskattar också att kvinnorna i den här boken får lov att ha sin egen sexualitet. Ingrids förbjudna lust till en annan man än den hon är gift med beskrivs inte som någon skolflicksförälskelse och kärleksrelationen mellan Ylva och Disa och den åtrå som finns där beskrivs också väldigt fint och fördomsfritt. 

Jag önskar dock att jag hade kommit lite närmare Ylva. Hon är lite flyktig till sin karaktär, och det är väl i och för sig i samstämmighet med hennes personlighet, men jag skulle vilja komma henne lite mer under ytan. Men jag tycker mycket om beskrivningen av relationen mellan systrarna i den här boken. De är väldigt olika, men starkt förbundna - ändå kan de inte dela riktigt allt med varandra av rädsla för att den andra inte ska förstå. Ylva tillåts så småningom leva ett lite friare liv nära kungens hov, men det kostar henne kontakten med sina barn. Ingrid lever ett mer traditionellt kvinnoliv. Hon tar hand om både gården och familjen när maken är ute i krig och hon är en riktigt lejonmamma.

Min svaghet för den här typen av historiska romaner är stor och jag blir inte besviken på skildringen av dessa två kvinnor och deras del i berättelsen om Släkten. Härlig läsning!


Jag har tidigare läst de andra delarna i serien:
Blandat blod av Katarina Mazetti
Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg
Helenas hämnd av Maria Gustavsdotter
Drottningkronan av Ingrid Kampås
Ringens gåta av Elisabet Nemert
Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg

Falkens döttrar
Författare: Elvira Birgitta Holm
Förlag: Historiska Media (2016)
ISBN: 9789175454009
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 1 november 2016

Västmanländskan via Instagram - att utmana sina rädslor


Tänkte utmana min rädsla för läskiga böcker och hugga tag i läsningen av dessa.

#rädslor #kulturkollo #västmanbok