Sidor

torsdag 30 mars 2017

Nätter i Reykjavik



Månadens bok i #hyllvärmare2017 blev den här som stått oläst länge trots att Arnaldur Indriðason är en av mina favoritdeckarförfattare.

Trevligt att träffa Erlendur igen, här som nybliven poliskonstapel som jobbar natt i Reykjavik. En alkoholiserad uteliggare hittad död i ett torvdike under att av hans arbetspass. Det antas vara en olycka, men Erlendur kan inte riktigt släppa hans dödsfall utan börjar på egen hand undersöka hand död. Så småningom tycker han sig hitta ett samband mellan den döde uteliggaren och en kvinna som anmälts försvunnen.

Nätter i Reykjavik är en ganska stillsam och lågmäld kriminalroman, men jag tyckte mycket om den. Trevligt också att få lära känna den unge, lite mjukare Erlendur. 

Nätter i Reykjavik
Författare: Arnaldur Indriðason
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113053325
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 27 mars 2017

Västmanländskan via Instagram - Veckans tema på Kulturkollo: Sydkusten



Den här veckan roddar jag temat på Kulturkollo! #västmanbok #Repost @kulturkollo ・・・ Välkommen till ett nytt tema och en ny vecka som vi tillbringar i södra Sverige. Carolina, Viktoria och jag befinner oss där mest hela tiden och på bilden ser ni en bild från mitt lunchpromenadstråk i Malmö . Men nu flyttar hela kollot tillfälligt till södern.
Vi hoppas ni vill följa med oss/Ulrica

Bokcirkla med Kulturkollo läser: Det nionde brevet

Idag börjar vi bokcirkla om romanen Det nionde brevet av Catrin Ormestad i gruppen Kulturkollo läser. Så här skrev jag om boken när den var nyutgiven. Har du läst boken och är sugen på att vara med går det finfint!

Den här gången kommer det även bokcirklas live på Malmö litteraturfestival som pågår för fullt. På onsdag den 28 mars har Studieförbundet vuxenskolan bjudit in Catrin Ormestad till ett författarmöte klockan 17.00 och bokcirkeln går av stapeln 16.30. Har man möjlighet att komma dit så är man varmt välkommen!

söndag 26 mars 2017

Västmanländskan via Instagram



Äntligen säsong för balkongläsning! ☀️😊☕️
 #läserjustnu #vitatigern #västmanbok

Återkomsten (van Veeteren #3)

Dags för månadens van Veeteren-inlägg. Min bokcirkelkompis Jesper och jag ska göra en läsning av alla Håkan Nessers van Veeteren-deckare som en läsutmaning under 2017 och vi har nu kommit till bok nummer tre.

Jag var inte helt nöjd med min Nesser förra månaden, men nu känner jag att vi är sams igen. Återkomsten var riktigt spännande och blev en bra läsupplevelse.

I inledningen av boken får läsaren möta en man som precis kommit ut ur fängelset och ta del av hans stillsamma glädje över att äntligen få röra sig fritt. Han återvänder till sitt hem som ligger lite avlägset till och som har stått övergivet under fängelsetiden. Lite senare får vi veta att mannen heter Leopold Verhaven och att han har dömts för först ett kvinnomord, avtjänat sitt straff och sedan snart därpå dömts för ytterligare mord och fått tillbringa ännu några år i fängelse. Vi får också veta att det stympade lik som hittats inrullad i en matta i skogen troligen är dubbelmördaren Verhaven och att döma av den rättsmedicinska utredningen hann han inte njuta av sin frihet någon särskilt lång stund.

Kommissarie van Veeteren och hans kollegor börjar titta närmare på fallet och börjar ana att den klockrena gärningsmannabild som målats upp i rättssalen har flera brister och inser att det ligger mer komplicerade motiv bakom mordet på Verhaven än hämnd som de först trodde. Leopold Vehavens människoöde var ett olyckligt sådant och vartefter van Veeteren jobbar sig längre bakåt i brottens tidslinje börjar han fundera över begrepp som  rättvisa och straff.

Jag uppskattade den här boken och den skickligt komponerade berättelsen. I delar av berättelsen får van Veeteren ta ett steg tillbaka från utredningen när han genomgår en operation och då får också hans kollegor chans att kliva fram lite, även om kommissarien inte för en sekund låter dem glömma vem som bestämmer. Kanske är det också operationen som gör att huvudpersonen känns lite mjukare och mänskligare i den här boken jämfört med de tidigare.

Men, utan att säga för mycket, jag är inte säker på att jag gillar att van Veeteren i slutet tar lagen i egna händer, även om det blev ett intressantare upplösning än det annars skulle ha blivit.

I april ska vi läsa Kvinna med födelsemärke.

Återkomsten
Författare: Håkan Nesser
 Förlag: Bonnier (1995)
ISBN: 9100559156
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 21 mars 2017

Hallahem - Striden i skogen

Rec.ex. från författarna och Hoi förlag - tack!
Det är inte precis någon hemlighet att jag tycker väldigt mycket om urban fantasy-serien Hallahem. Den innehåller en så väldigt bra blandning av gamla folksägner och moderna samhällsfrågor och presenterar dem på ett smart och spännande sätt.

Jag har hyllat de tidigare delarna Staden under berget och Sveket vid sjön, så när författarteamet Susanne Trydal och Daniel Åhlin skickade ett signerat ex av den sista delen direkt hem till mig blev jag så klart jätteglad och kastade mig över den. Jag blev inte besviken. Men  - obs! - det är spoilervarning på inlägget nedan.

Nu står slutstriden och Hallahems  och vitterfolkets öde ska avgöras. Frågan är vad som är farligast - är det skogsråna som börjar samla sina uråldriga krafter på ett tidigare aldrig skådat sätt? I så fall är heller inte människorna säkra. Eller är det Vakarna som kommer att lyckas med sitt mål att utplåna vitterfolket nu när de förbereder den största attacken någonsin mot dem.

Bortbytingarna Tilda och Torun står i fokus även i denna bok och deras samlade kunskaper om vitterfolkens och människornas världar kommer till stor nytta nu. På deras sida finns också Johannes, som finner modet att gå emot sin farfar, som är Vakarnas ledare, och de värderingar som han växt upp med för att istället hjälpa vitterfolket. Vakarnas retorik om "vi och dem" känns skrämmande aktuell.

Det är otroligt spännande på sina ställen i den här boken - det var nästan så att jag glömde att andas ibland. Det som är den största behållningen är dock den fina vänskapen mellan Tilda och Torun. De lär av varandra och stöttar varandra. De  har båda växt upp med känslan av att inte passa in någonstans och båda längtar de efter att hitta sitt sammanhang och efter att få känna sig hemma. De kommer att stanna kvar hos mig länge.

Jag kan varm rekommendera hela serien och den passar läsare från 9 år och långt upp i åldrarna.

Striden i skogen
Författare: Susanne Trydal och Daniel Åhlin
Förlag: Hoi (2017)
ISBN: 9789176970294
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Skuggljusen (Solhjärtats hemlighet #4)

Rec.ex. från Idus - tack!
Skuggljusen är den fjärde och sista delen i fantasyserien Solhjärtats hemlighet av Pär Sahlin.

Har man inte läst de tidigare böckerna och inte vill få lite av handlingen avslöjad, så är det nog bäst att sluta läsa det här blogginlägget nu.

Det är dags för den sista striden om Elorien. Vännerna Kim, Nela och Serkzes kämpar mot tiden för att stoppa Silverdrottningens skrämmande och stora armé. Deras största hopp - Solhjärtat - ligger förlorat på havets botten och de står utan annan hjälp. Utsikterna är mörka, men barnen ger aldrig upp och händelserna tar oväntade vändningar.

Precis som de tidigare böckerna är även det här en fartfylld och fängslande berättelse och det blir riktigt spännande på sina ställen! Den handlar om att hitta mod som man inte trodde att man hade och om att våga hoppas. Det är också en fin skildring av vänskap. Den här serien passar från mellanåldern och uppåt.

Jag har tidigare läst och bloggat om de de andra delarna i serien: Solhjärtats hemlighet, Saltregnen och Silverdrottningen.

Skuggljusen
Författare: Pär Sahlin
Förlag: Idus (2016)
ISBN: 9789175774381
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 15 mars 2017

Utlottning av boken Hallahem - Striden i skogen

Jag har precis läst ut sista delen i serien Hallahem och tro mig när jag säger att Striden i skogen av Susanne Trydal och Daniel Åhlin är riktigt, riktigt spännande! Mer får jag inte säga förrän på bokens recensionsdag den 21 mars.

Men jag har fått ett extra ex av boken från Hoi förlag som jag har det stora nöjet att få lotta ut till er bloggläsare.

Det kräver en enkel motprestation - du lämnar helt enkelt en kommentar här på bloggen och berättar vad de tidigare böckerna i serien heter. Bland dem som kommenterar med rätt svar lottar jag en vinnare den 21 mars i samband med att recenserar boken. Glöm inte att ange en e-postadress så att jag kan nå dig om du har tur och vinner boken.
Lycka till!

Update: vinnare av boken, när lotten fick avgöra, blev Midnattsord. Grattis!

Beppe testar: 15 godisexperiment

Rec.ex. från Bonnier Carlsen - tack!
Vi fick hem Beppe testar: 15 godisexperiment på posten och barnen kastade sig över den.

Nu är vi inte en sådan familj som lyckas med att ha godis hemma i skåpen, men en snabb utryckning till affären gjorde att vi kunde testa roliga experiment som t.ex. marshmallow-gubben som växer och den törstiga geléråttan. Vi testade också ett par experiment med choklad.

Experimenten är enkla och instruktionerna är tydliga och ett barn som kan läsa själv har troligen inga problem med att själv förstå vad som ska göras. Till varje experiment finns också en faktaruta som förklarar varför godiset beter sig som det gör i de olika testerna.

Eftersom delar av experimentmaterialet oundvikligen hamnar i barnens magar, har vi varit lite försiktiga med hur ofta den här boken får plockas fram, så vi har fortfarande flera roliga experiment kvar att testa.

Vi gillar Beppe Singers experimentböcker och har haft mycket kul med Beppe testar - 15 experiment i köket som vi skaffade till barnen förra julen (tillsammans med en låda full av allt man behövde för att kunna kladda loss i köket) och när dottern vann en bok på biblioteket så valde hon Beppe testar - 15 detektivexperiment som vi är spända på att upptäcka tillsammans.

Beppe testar! 15 godisexperiment
Författare: Beppe Singer
Förlag: Bonnier Carlsen  (2017)
ISBN: 9789163886058
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 8 mars 2017

Brev till min dotter

Rec.ex. från Forum - tack!
Brev till min dotter är en samling brev skrivna av kvinnor till deras döttrar. Idén till boken kom från Elcim Yilmaz, PR-expert och agent, som när hon fick ett allvarligt sjukdomsbesked började funderar på vilka råd och ord till stöd hon skulle vilja lämna efter sig till sin dotter.

Hon bjöd in Elaine Eksvärd, Mia Skäringer, Therése Söderlind, Martina Montelius, Katarina Mazetti, Maxida Märak, Carolina Neurath och Alexandra Pascalidou att skriva varsitt brev i boken. Dessutom finns Märta Tikkanens klassiska text Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon också med i boken.

Det här är en svår bok att recensera, för vem är jag att tycka si eller så om någons personliga tankar och råd till sitt eget barn, att skriva om det är bra eller dåligt. Gemensamt för alla texter är att mammorna vill stärka och uppmuntra sina döttrar. Det handlar inte så mycket om att varna sina barn för att göra misstag, utan snarare uppmuntra dem att göra egna misstag och att inte be om ursäkt för dem - för det är så vi lär oss om oss själva och många gånger är det misstagen som formar oss. Nästan alla skribenter försöker förmedla budskapet "ta ingen skit" till sina döttrar på så sätt att ingen ska säga åt dem, bara för att de är tjejer/kvinnor, att de inte kan eller får. Men det som allra, allra mest genomsyrar texterna i den här boken är kärleken. Så mycket kärlek!

Och nu sitter jag här och funderar på vad jag skulle skriva i ett brev till min dotter ...


Brev till min dotter
Författare: Elcim Yilmaz (red.)
Förlag: Forum (2017)
ISBN: 9789137149806
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 5 mars 2017

Syndavittnet

Rec.ex. från Atlas - tack!
Jag har inte tidigare läst något av Mattias Hagberg, men efter att ha läst Syndavittnet blir jag nyfiken på att läsa mer av den här författaren.

Boken tar sin början i Moskva i mars 1953. Stalin har precis dött och hela det sovjetiska imperiet håller andan. En kvinna börjar tänka tillbaka på sitt liv, på den gången 1917 när hon kom till den avlägsna ön i Norra ishavet för att arbeta som piga hos prästen Sakarias. På ön finns en liten grupp norska fiskarfamiljer, prästen och nu hans piga. Livet på ön är hårt. Naturen är ogästvänlig och levnadsvillkoren hårda. Sakarias är hängiven sin uppgift. Han är mycket strängt religiös och nästintill manisk i sin frälsargärning.

När en skadad rysk matros flyter iland på ön har han nyheter med sig från yttervärlden. Nyheter som skakar om öbornas värld och inte minst Sakarias tillvaro. Ett par olika händelser leder till att folket på ön tar avstånd från Sakarias och han går i sin tur djupare in i sin fanatiska trosutövning. Öborna erbjuder pigan en väg ut, men hon står trofast vid hans sida.

Boken pendlar mellan pigans återblick till sin tid på ön och mellan bokens nutid i Moskva. Berättelsens båda delar kompletterar varandra och målar sakta upp en bild av huvudpersonernas öden. Relationen av Sakarias och pigan är ömsint beskriven och även om den inte alltid är lätt att förstå, så finns här en ömsesidig respekt dem emellan.
Den kvinnliga berättarröstens öde är fascinerande. Hur hon som ung skickas till den ogästvänliga ön, men ändå lyckas härda ut och finna stolthet i att göra uppgiften till sin. Också den "senare" delen av berättelsen när vi får veta mer om hennes tid i ett ryskt arbetsläger och sedan i Sovjetstatens tjänst är gripande.

Det  här är en en riktigt stark och berörande roman!

Tidigare i veckan konfererade Anna och Helena om den här boken på Kulturkollo. Det blev ett intressant samtal - missa inte det!

Syndavittnet
Författare: Mattias Hagberg
Förlag: Atlas (2017)
ISBN: 9789173895309
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Coffin Road

Coffin Road är en fristående deckare av Peter May. Jag har tidigare läst hand Lewis-trilogi (Svarthuset, Lewismannen och Lewispjäserna),  som jag fullständigt älskade. Jag köpte denna bok hos The English Bookshop på Bokmässan, men den har sedan dess kommit ut på svenska hos Modernista. (rättelse: kommer ut på svenska senare i år)

Boken börjar med att en man spolas upp på en strand på en ö utanför Skottlands kust. Han har inget minne av hur han hamnade där eller vem han är. Han får hjälp att hitta sitt hus av en granne som känner igen honom, men inte heller där hittar han något som ger honom några upplysningar om den egna identiteten. Tvärtom verkar huset misstänkt tomt på all slag personliga tillhörigheter. Det enda ledtråden han har är en gammal karta med vägen Coffin Road utmärkt. Andra grannar berättar för honom att han har hyr huset och att han är en författare som skriver en bok om de fyrvaktare som på försvann spårlöst från en enslig klippö ett sekel tidigare.

När en död kropp hittas på samma klippö börjar kriminalinspektör Cann utreda faller och intresserar sig för mannen utan minne.

Samtidigt är en 17-årig flicka på jakt efter sin pappa. Alla tror att han begick självmord två år tidigare, men hon är övertygad om att han fortfarande lever.

Det här en en spännande och välkonstruerad deckare som berör allvarliga frågor som miljö, bekämpningsmedel och jordbruksindustrins intressen. Möjligen är det lite väl komplicerade vändningar i boken ibland och en del avsnitt där politiska och ekonomiska intressen ska förklaras som kan bli aningen långrandiga. Men jag gillar ju det här! Att placera bokens handling på dessa karga öar och låta väder och vind bli nästan egna karaktärer i boken är suveränt. Miljön bidrar i hög grad till den mörka och ödesmättade stämningen. Jag tycker om att handlingen är oförutsägbar och på vissa ställen så spännande att jag håller andan.

Det var också passande läsning just nu då vi har pratat om mörka och karga böcker och filmer hela veckan. Idag finns det en intervju, om jag har gjort, med Peter May på Kulturkollos blogg där han berättar om sitt författarskap och vilken betydelse landskapet på Yttre Hebriderna har i hans romaner. Missa inte det!

Coffin Road
Författare: Peter May
Förlag: Modernista (2017)
ISBN: 9789177017158
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 4 mars 2017

Fummel & drummelrekordet

Rec.ex. från Idus - tack!
Vi har läst Flax & rekordfarfar väldigt många gånger. Vi har skrattat åt Flax & rekordfarfar väldigt mycket. Självklart såg vi fram emot att läsa nästa bok i serien av Johan Rockbäck.

I Fummel & drummelrekordet vill Rekordfarfar spela in en rekordfilm och vara med i TV. Flax måste självklart hjälpa till. Och tur är väl det - för så mycket tok som rekordfarfar råkar ut för med Flax hjälp, vågar man inte ens tänka på vad som skulle ha hänt utan.

Det är ett högt tempo i boken. Det är dråplighet på dråplighet. Rekordfarfar är verkligen otroligt klantig! Och visst skrattat vi lite (speciellt 5-åringen), men det blir liksom aldrig lika roligt som i den första boken. Kanske är det för att många av skämten är lite samma. Hur många gånger är det egentligen kul med farfars långa öronhår?

Men jag vet att den här typen av humorböcker kan gå hem riktigt bra hos många läsovilliga barn och  då är ju ofta också formelgreppet med upprepning en trygghet och igenkänning.

Fummel & drummelrekordet
Författare: Johan Rockbäck
Illustratör: Johanna Arpiainen
Förlag: Idus förlag (2016)
ISBN: 9789175774350
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 3 mars 2017

Februariläsningen

Sportlov och ett par långa tågresor till trots, så blev det färre böcker lästa i februari än jag hade räknat med, men å andra sidan har jag läst flera riktigt bra böcker.

Så här gick det med mina utmaningar:

  • Månadens hyllvärmare blev Barnbruden av Anna Laestadius Larsson
  • Månadens barn- och ungdomsbok skulle vara en poesibok och jag valde Jag är världen av Mårten Melin
  • Månadens van Veeteren var Borkmanns punkt av Håkan Nessser (såklart)



Be för mig i tusen år

Jag har läst ut en fantastiskt fin novellsamling. Den har fått ta god tid på sig för varje novell behövde en paus efteråt för att landa och få växa.

Be för mig i tusen år av Yiyun Li beskriver ett Kina i förändring. Ett Kina med en befolkning som efter Mao måste hitta en ny identitet och ett nytt sätt att leva. Ett Kina i en brytpunkt mellan nytt och gammal. Fler av novellerna handlar om hur denna förändring påverkar relationer t.ex. mellan föräldrar och barn.

Yiyun Li skriver på ett vackert, sparsmakat språk. Berättelserna genomsyras av vemod, men inte av sentimentalitet. Intressant, tänkvärd och vacker läsning.


Be för mig i tusen år
Författare: Yiyun Li
Förlag: Norstedt (2011)
ISBN: 9789113020976
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris