Sidor

söndag 31 december 2017

Årets sista bok


I pausen mellan nyårsaftonens förrätt och huvudrätt läste jag ut årets sista bok ;)

Årets bästa böcker 2017

Dags att lista årets bästa böcker. Dessa är de som jag satt 5 stjärnor på Goodreads och de är, utan inbördes ordning, de böcker som varit de största läsupplevelserna för mig i år.

En nästan sann historia av Mattias Edvardsson
Ett litet liv av Hanya Yanagihara
Någonstans brister himlen av Erika Olofsson Liljedahl
Ordbrodösen av Anna Arvidsson
Vända hem av Yaa Gyasi
Mississippi av Hillary Jordan
Den svavelgula himlen av Kjell Westö
























Vilka är de bästa böckerna du har läst i år?


lördag 30 december 2017

Kulturell årslista 2017


Så här dags på året är det läge att sammanfatta året på olika sätt. Det här inlägget har tidigare publicerats på Kulturkollo, men jag lägger ut min kulturella årssammanfattning här också:

Årets titel: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. En lång och vacker titel på en utmanande bok. Johannes Anyurus bok är inte helt lätt att ta till sig, men den är viktig. En titel som nämnts i många sammanhang under året och kommer att nämnas ännu mer nu när den tilldelats Augustpriset.
Årets klassiker: Omläsningen av Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström. Den håller verkligen för omläsning!
Årets debut: Jag tyckte oerhört mycket om Erika Olofsson Liljedahls roman Någonstans brister himlen. Hon har skrivit barnböcker tidigare, men det här var hennes otroligt fina romandebut.
Årets historiska: Så länge min bror andas av Set Mattson - riktigt gripande om historia som inte ligger så långt bort i tiden, men som jag visste väldigt lite om.
Årets grafiska: Synd av Elin Luccasi där igenkänningen bitvis är stor.
Årets dystopi: The Handmaid's Tale av Margaret Atwood - otäck och på flera sätt inte alls osannolik.
Årets fakta: Brandvakten av Sven Olov Karlsson som var otippat väldigt engagerande om skogsbränder i allmänhet och om branden i Västmanland 2014 i synnerhet.
Årets tröst: Jag tröst-tittar på Gilmore Girls just nu. Det känns alltid skönt att få befinna sig i den världen.
Årets knock out: Utan tvekan Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Den drabbade mig så mycket att jag inte var mig själv på flera veckor.
Årets tegelsten: Det blir också Ett litet liv av Hanya Yanagihara med sina 734 sidor.
Årets läskigaste: Jag tror det var Hemmet av Mats Strandberg eftersom den var läskig på så många nivåer. Hu!
Årets besvikelse: Mitt namn är Lucy Barton av Elisabeth Stroud, som alla hade höjt till skyarna och som bara blev ett "jaha" för mig.
Årets ögonöppnare: Hej syster av Navid Modiri. Läs den. Eller ännu hellre lyssna på den.
Årets återseende: Majgull Axelsson och Anne B. Ragde var båda aktuella med nya böcker lagom till Bokmässan och de deltog i ett spännande samtal om familjehemligheter. Jag har bara hunnit läsa Majgulls bok Ditt liv och mitt än, men ser fram emot att läsa Annes bok som också blir ett återseende av familjen Neshov (Berlinerpopplarna ni vet).
Årets nya bekantskap: På bokmässan deltog Anne B. Ragde också i ett samtal om hembyggd och uppbrott tillsammans med den finska författaren Tommi Kinnunen som är en trevlig ny bekantskap.
Årets utmaning: Jag har inte deltagit i så många läsutmaningar i år, men har tillsammans med en bokcirkelkompis läst alla tio böcker i Håkan Nessers serie om kommissarie van Veeteren. Jag har läst nästan allt annat av Nesser, men av någon anledning inte den deckarserien. Men Nesser leverarade även där.
Årets mest oväntade: Att jag verkligen, verkligen inte gillade boken Talking as Fast as I Can av Lauren Graham. Jag älskar Gilmore Girls, jag gillar Lauren Graham - men boken! Den hade verkligen behövt en redaktörs fasta hand (eller kanske till och med ett refuseringsbrev).
Årets skämskudde: Är ingen bok utan bloggande på den egna bloggen detta år. Energi och tid har varit bristvara - och det har tyvärr märkts där.
Årets lyckopiller: Mina kollegor på Kulturkollo! De ger glädje och energi.
Årets filmupplevelse: Om man ska tänka bio här så är det nog som så att jag, förutom Mordet på Orientexpressen, bara har sett barnfilmer i år - Emoji Movie, Vaiana och The Lego Ninjago Movie. Av dem var helt klart Vaiana bäst!
Årets TV-serie: Jag har sett både The Handmaid's Tale och Alias Grace som är TV-filmatiseringar av Margaret Atwoods böcker och det var båda oerhört bra och välgjorda.
Årets musikupplevelse + Årets scen: Jag slår ihop dessa kategorier för de är samma - nämligen Jason "Timbuktu" Diakités föreställning En droppe midnatt som jag verkligen gillade väldigt mycket.
Årets konstupplevelse: Hmm ... inte så mycket konst i år, men Cooper & Gorfers utställning på Fotografiska i våras var väldigt fin.
Årets kulturella höjdpunkt: Bokmässan! Alltid Bokmässan. Trots allt.

fredag 29 december 2017

Julklappar till en boktok

Boktokiga julklappar? Jodå!

I min superlyxiga "ett paket varje advent"-kalender fick jag ett fint bokhyllepussel och en läsplatta (som jag kan ladda ner Storytel-appen på - yay!).

I julklapp fick jag ett bokpussel till (ett annat) och så har det också funnits några böcker i paketen.

Västmanländskan via Instagram



Definitivt en utmaning jag ska vara med i!

#västmanbok #Repost @ciccisbokblogg (@get_repost) ・・・ Nu är det dax att börja planera upp nästa års läsning! 📚 Vilka är med och läser #hyllvärmare2018 ?✨ En hyllvärmare är en bok som stått i bokhyllan i över ett år. Målet är att läsa minst 12 st, en i månaden. Lägg gärna upp högen med böcker ni planerar att läsa 2018 och använd #hyllvärmare2018

När man inser att man inte kommer att hinna ...

Jag vet inte riktigt hur jag tänkte, men trodde tills ganska nyss att jag skulle hinna blogga ikapp så att alla böcker lästa 2017 också skulle hinna bli bloggade 2017, men så kommer det inte att bli. Med 25+ obloggade böcker och bara 3 dagar kvar på året - som dessutom är fyllda med kalas och fest - så är det bara att inse fakta. Jag beklagar mest att jag inte hunnit blogga ett par rec.ex. som jag har lovat - men de är topp-prio efter helgerna!

Bild från pexels.com


måndag 25 december 2017

Veckans tema på Kulturkollo: Listvecka

Välkomna till list-vecka på Kulturkollo!
Då gör vi årsbokslut och listar årets bästa (och kanske värsta) litteratur- och kulturupplevelser. Häng gärna på och gör en egen lista!


lördag 23 december 2017

Julkalenderbloggstafett 2017: lucka 23



I går fick ni ett boktips hos Bokparadiset och nu har det blivit min tur att tipsa om en bok i den julkalenderbloggstafett som Sofies bokblogg ordnar. Temat för i år är "bäst i bokhyllan" och det är ju inget lätt uppdrag. Det finns så många bra böcker i min hylla, men valet föll på en modern klassiker.

Jag pratar om Händelser vid vatten av Kerstin Ekman - en bok som jag ständigt återkommer till och som alltid finns med bland toppkandidaterna när någon ber mig att nämna min favoritbok.



Den klassas ofta rakt av som en deckare, men det är att göra den orätt. Det är en vacker, spännande, välskriven bok med oändligt många läsnivåer - som man inte alltid upptäcker vid första läsningen. Rekommenderas varmt!

Imorgon - på självaste julafton - är det Snowglitter som öppnar den sista luckan.

torsdag 21 december 2017

Julboksbingo 2017-2018

Jag har en ynka ruta kvar på mitt höstboksbingo, men jag har gott hopp om att kunna kryssa den innan jul för att genast ge mig i kast med ett julboksbingo som håller på till tjugondag Knut.

Här är brickan:


Västmanländskan via Instagram - julboksshopping



Nu har jag fixat julläsningen! 📚🎄#läserjustnu #västmanbok

tisdag 19 december 2017

Veckans tema på Kulturkollo: Jul, jul, strålande jul!

Denna vecka är temat på Kulturkollo jul så klart!
Det blir tips om julläsning och kulturella julklappstips och självklart även en julig utmaning.
Välkomna att kolla in på Kulturkollo.


torsdag 7 december 2017

Finska boktips

Med anledning av att Finland firar hundra år av självständighet idag vill jag tipsa om några finska bokfavoriter.

En av årets bästa läsupplevelser för mig var Kjell Westös senaste bok Den svavelgula himmel. Det är en riktig roman-roman som tar sin börjar på 60-talet. Det här är en roman om familj, klass och kön, om kärlek och vänskap, om drömmar och minnen. Den berättas i ett långsamt tempo med stor omsorg i karaktärsskildringarna och miljöer.

Westö är en favoritförfattare och det är väl värt att stifta bekantskap med hans författarskap. Hägring 38 är en annan av hans romaner som jag rekommenderar varmt.

En ny bekantskap för mig är författaren Tommi Kinnunen. Jag läste hans fina generationsroman Där vägarna möts i somras, men har glömt att blogga om den. Det har däremot min Kulturkollokollega Anna gjort på sin egen blogg, så titta gärna in där. Missa inte heller Annas intervju med honom som finns på Kulturkollo.

Uppföljaren Ljuset bakom ögonen ligger på vänt och jag hoppas att jag snart får tillfälle att läsa den.

Jag vill också ta tillfället här att puffa för böckerna av Maria Turtschaninoff. Hon bygger spännande, vackra och ibland skrämmande fantasyvärldar och skriver berättelse om systerskap och starka kvinnor. Riktigt, riktigt bra. Jag har läst Maresi och Naodel hittills och längtar efter att göra återbesök i författarens värld.

Sedan måste jag också får med Tove Jansson på ett hörn, även om hon är en författare som inte behöver mer presentation. Min absoluta favorit av hennes böcker är för alltid Sommarboken.

Flera finska tips finns här i en sammanställning som gjorde i Nordisk läsutmaning 2012.

tisdag 5 december 2017

Ditt livs affär



Ditt livs affär är en lång novell eller en kort roman som utspelas natten före julafton. Den handlar om stora frågor, som vem man är beredd att dö för och vem man är beredd att ge sitt liv för - för det är inte riktigt samma sak.

Jodå, visst sitter jag här och fäller en tår.  Fredrik Backman gör det igen. Stark läsning i det lilla formatet.

Alla intäkter från boken doneras till cancerforskningen.

Ditt livs affär
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Forum (2017)
ISBN: 9789137152622
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 4 december 2017

Veckans tema på Kulturkollo: En nobel vecka



#Repost @kulturkollo (@get_repost) #västmanbok ・・・

Nytt tema på bloggen! Den här veckan skriver vi om Nobelpris och vidhängande festligheter. / Helena

söndag 3 december 2017

Västmanländskan via Instagram



Ibland är läsningen så bra att man är helt utmattad när man stänger boken efter avslutad läsning. "Mississippi" av Hillary Jordan hade den effekten på mig. Gripande är ett futtigt ord för att sammanfatta den, men det är det bästa jag kommer på nu. Nu ska jag fundera på om jag vågar/orkar se Netflixfilmatiseringen (Mudbound) ...

#mississippi #mudbound #hillaryjordan #bokpåfilm #västmanbok @historiskamedia