Sidor

onsdag 28 mars 2018

Västmanländskan via Instagram



Vid midnatt kör @egget61 :s påskläsningsutmaning igång och jag och bokhögen är redo 🐣📚#eggetpask18 #västmanbok

Grenar av gift

Grenar av gift av Erin Kelly har jag fått i ett bokbyte för länge sedan och har stått oläst i min bokhylla sedan dess. Nu fick den bli november månads bok i min hyllvärmar-utmaning (ligger som vanligt lite efter med bloggandet).

Boken tar sin start i London i slutet på 1990-talet. Karen är en ambitiös, men lite vilsen student och när hon möter den karismatiska Biba blir hon nästan som förtrollad och sugs in in hennes värld. Hon tillbringar allt mer tid tillsammans med Biba och hennes bror Rex hus. Det har en gång varit ett glamouröst hus, men nu är det mer eller mindre förfallet. Biba lever sitt liv i en märklig blandning av fest, flärd och misär. Det dröjer inte länge innan Karen flyttar i och hon upplever en magisk sommar - som får ett abrupt slut och två personer är döda.

Sedan hoppar boken fram 10 år i tiden så Karen och hennes 9-åriga dotter åker för att hämta Rex när han blir utsläppt från fängelset där han avtjänat ett långt straff. Sommaren de tillbringade i huset finns fortfarande mellan dem. Frågan är vad som finns framför dem?

Jag hade hört mycket gott om boken och visst tyckte jag om den också. Det förfallna huset, de dysfunktionella syskonen, Karens naiva hjältedyrkan och den lite suggestiva stämningen är helt klart  en väl sammansatt berättelse. Kanske önskar jag att jag hade blivit lite mer engagerad och berörd av huvudpersonerna, men det är helt klart en underhållande läsupplevelse.

Grenar av gift
Författare: Erin Kelly
Förlag: Damm (2012)
ISBN: 9789173518437
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

För vad sorg och smärta

Vi läste boken För vad sorg och smärta av Thom Lundberg i bokcirkeln i mars. Det är en intressant skildring av resandefolket i Sverige på 50-talet. Handlingen centreras kring de båda bröderna Olof och Valentin, som på många sätt befinner sig i en brytningstid. De står med en fot i de gamla traditionerna och med en fot in i ett modernare samhälle. De vill bevara och värna sitt ursprung, men är trötta på fördomar och utanförskap. Bröderna gör olika val som leder till att de glider ifrån varandra - kanske när de behöver varandra som allra mest.

Språket i boken var ett litet hinder för mig när det gällde att komma in i berättelsen. Den är nämligen skriven med en hel del romani insprängt i svenskan och i börjar försöker jag febrilt lista ut vad vartenda ord kan tänkas betyda. Men när jag släpper den fixa idén och låter berättelsen flöda och orden förklaras i sitt sammanhang tycker jag mer och mer om den här boken.

Här finns en bit ganska nutida historia som jag inte vet mycket om, men som jag uppskattat att få lära mig mer om. Här finns färgstarka berättelser och skrönor som vävs in i den mer "nutida" berättelsen om bröderna på ett skickligt sätt.
Och här finns framförallt väldigt mycket kärlek och familjekänsla. Skildringen av relationen mellan Olof och Valentin är särskilt fin och går som en röd tråd genom hela boken.
Läsvärd!

För vad sorg och smärta
Författare: Thom Lundberg
Förlag: Bonnier (2016)
ISBN: 9789100146283 Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Tre normkreativa bilderböcker

Rec.ex. från Tallbergs förlag - tack!
Det finns en del böcker om transsexualitet för ungdomar och det skrev jag lite om på Kulturkollo för inte så länge sedan.

Däremot finns det inte mycket litteratur om detta för barn, men nu har författaren Camilla Gisslow och Tallbergs förlag gett ut tre bilderböcker på temat. Författaren har själv egna erfarenheter av ett barn som inte kände sig bekväm med sitt biologiska kön och hon upptäckte då att det knappt fanns några böcker alls skrivna för barnen själva om detta.

Jag är ...-böckerna berättar på ett naturligt och enkelt sätt om transsexualitet. De beskriver på ett lätt språk hur barnen kan känna sig och förklarar hur de vill att andra ska benämna dem och behandla dem. Böckerna är skrivna med en tydligt struktur och liknar varandra med samma formuleringar. Det är å andra sidan inte tänka att läsas alla tre på raken så som jag gjorde, utan är en typ av brukslitteratur som jag tror fyller sitt syfte alldeles utmärkt. Jag uppskattar att böckerna inte problematiserar för mycket, utan fokuserar på barnens känslor på ett självklart sätt.

Jag är Bella: en flicka med snopp
Författare: Camilla Gisslow
Illustratör: Klaudia Drabikowska
Förlag: Tallbergs förlag (2018)
ISBN: 9789198423419
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag är Linus: en pojke med snippa
Författare: Camilla Gisslow
Illustratör: Klaudia DrabikowskaFörlag: Tallbergs förlag (2018)
ISBN: 9789198423402
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag är Tintin och Elsa: både en pojke, en flicka eller mittemellan
Författare: Camilla Gisslow
Illustratör: Klaudia Drabikowska
Förlag: Tallbergs förlag (2018)
ISBN: 9789198423426
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 27 mars 2018

Veckans utmaning på Kulturkollo: Fem snabba om påsken

Veckans tema på Kulturkollo går i gula påsktoner och veckans utmaning är en minienkät om påsktraditioner


  • långfredagslugn eller påskaftonsfest (eller ännu hellre annandag påsk, när allt firande är över och det bara är en lång, lat, läsvänlig dag kvar av påsken)
  • dragé-ägg eller mandelägg (mandelägg alla gånger. Jag älskar mandelägg! Men jag äter det mesta i godisväg så dragéäggen slinker ner de också)
  • påskhare eller påskkärring (påskharen har av varit någon viktig del av min påsktradition när jag växte upp, det var aldrig något prat i min familj om att de var påskharen som kom med påskäggen. Påskkärring har jag däremot varit många gånger)
  • picka ägg eller rulla ägg (inte heller något av detta är en tradition i min familj, men nu när jag oftast firar påsk med makens familj står alltid äggpickning på schemat)
  • påskmust eller påsköl (men öl till sillen)
Och så avslutar jag med lite boktips - om du inte redan har läst Stanna hos mig av den nigerianska författaren Ayobami Adebayo så tycker jag att du ska göra det. Jag läste den förra helgen, men har inte hunnit blogga om den än. Det är en välskriven debutroman om kärlek, barnlängtan, traditioner och förväntningar. Rekommenderas varmt!

Själv ska jag åka en hel del tåg i påsk så för egen del hoppas jag på mycket läst. Jag tänker ta mig an en hyllvärmare (Utan dig av Pernilla Alm), en bok på engelska i min English Book Boost-utmaning (Once av Morris Gleitzman) och så en påskekrim som jag inte har bestämt 100% ännu, men jag har flera alternativ hemma i hyllan.

Vad läser du i påsk?


fredag 23 mars 2018

Västmanländskan via Instagram



Dags för ny bok att bokcirkla tillsammans med Kulturkollo läser.

#västmanbok #Repost @kulturkollo with @get_repost ・・・ Med start den 16 april börjar vi samtalet om "Ditt liv och mitt" av Majgull Axelsson i FB-gruppen Kulturkollo läser. Välkommen in på bloggen för mer information! #kulturkolloläser #dittlivochmitt #majgullaxelsson @brombergsforlag

tisdag 20 mars 2018

Veckans utmaning på Kulturkollo



Veckans utmaning på Kulturkollo. Var med du också!

 #västmanbok #Repost @kulturkollo with @get_repost ・・・

Under veckan skriver vi om såväl kroppslig som själslig fångenskap – i stort och smått. Det kan handla om att vara slav under mode, normer och annat som påverkar oss i vardagen. Det kan också handla om manier, tvångstankar och missbruk. Fysisk fångenskap kan vara av både frivillig som ofrivillig form. Veckans utmaning går ut på att lista tre böcker, filmer, TV-serier, teater eller konst som berättar om att vara fångad, fängslad och fjättrad. Svara på din egen blogg, i kommentarerna på inlägget , på Facebook eller på Instagram. Glöm inte att nämna oss @kulturkollo och använda taggen #fångadfängsladochfjättrad eller på något sätt tala om var vi kan hitta ditt svar.

måndag 19 mars 2018

Påskläsutmaning



Snart dags för påsk-läsutmaning hos Mias bokhörna igen. Jag är med!

#eggetpask18 #västmanbok #Repost @egget61 with @get_repost ・・・
Det blir en läsutmaning i Påsk i år igen. Hoppas många vill hänga på.🐣🐥

torsdag 15 mars 2018

Azadah

Rec.ex. från Speja förlag - tack!
Den här boken handlar om Azadah - en liten flicka i Afghanistan vars namn som betyder hopp. Hon har blivit vän med Anja som är en reporter från Tyskland. När Anja ska åka hem vill Azadah följa med henne. Hon vill ha en chans till ett annat liv i ett land som inte är härjat av kring och som inte ger henne mycket framtidshopp. Anja har förstås ingen möjlighet att ta med sig ett barn hem och Azadah fantiserar ihop andra sätt att fly ut ur landet.

Azadah av Jacques Goldstyn är en bok som framförallt berättas genom bilder och när jag läste den för mina barn fick jag fylla i mycket information själv för att de skulle kunna förstå berättelsen. Trots det lilla motståndet är det ändå en väldigt fin bok och illustrationerna är underbara.  En del av intäkterna från försäljningen av boken går till föreningen "Reportrar utan gränser" och deras arbete.

Azadah
Författare och illustratör: Jacques Goldstyn
Förlag: Speja förlag (2018)
ISBN: 9789188167217
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag har inte råd: Sorrow no 5

I kategorin "böcker som jag läste för länge sedan, men inte kommit mig för att blogga" har nu turen kommit till Jag har inte råd av Marcus Stenberg. Det är en skildring av något som troligen de allra flesta av oss skulle ha stora svårigheter att erkänna - att ha ett köpberoende.

På nyårsafton 2015 bestämmer sig Marcus för att 2016 ska blir ett köpfritt år. Han bestämde sig också att blogga om hela upplevelsen på bloggen Sorrownumberfive.se och det är stora delar av den bloggen som nu har blivit en bok.
"Jag tänkte söka till Lyxfällan och bara ta ett enda sista sms-lån till kläder för att se bra ut i tv. Någonstans där insåg jag att jag måste sluta shoppa, börja sälja av de onödiga saker jag köpt genom åren och försöka inse att jag faktiskt inte har råd." 
Vi får följa Marcus när han säger upp alla prenumerationer, försöker avsluta alla abonnemang, skalar bort all onödig konsumtion och dessutom hur han försöker sälja saker för att få in pengar för att betala av skulder. Han ska alltså inte bara spara pengar, han måste försöka få ner en skuldbörda. I den här processen reflekterar han mycket över sakers betydelse. Hur viktigt det kan kännas att kunna köpa just DEN saken till sin samling. Hur vissa saker hjälper till att bygga en identitet och hur jobbigt det är att behöva släppa. Det är också en skrämmande skildring av hur lätt det är att hamna i en  skuldfälla tack vare att det är alldeles för enkelt och lättillgängligt att ta sms-lån och skaffa kreditkort.

Boken handlar inte bara om att bryta ett destruktivt shoppingberoende, men också om att omdefiniera sig själv som person. Kommer mina vänner att gilla mig lika mycket om jag inte längre ger dem fina presenter? Bli min partner besviken om vi inte kan gå ut och äta fina middagar? Att gå från en generös person till en person som säger "jag har inte råd" kan vara en utmaning. Hur kan man lita på att de man har i sin närhet förstår. Hur kan man för egen del försöka få in i medvetandet att nära och kära troligen inte finns i ens liv på grund av presenterna och middagarna, utan på grund av anledningar som inte går att köpa för pengar. Det är i dessa resonemang som det här blir stark och berörande läsning. Naket, modigt och tänkvärt!

Marcus Stenberg står också för både foto och formgivning av denna bok och jag kryssade "En bok med så vacker omslag att du skulle vilja hänga den på väggen" på min höstbingobricka.


Jag har inte råd: Sorrow no 5
Författare: Marcus Stenberg
Förlag: Constant Reader/Lava (2017)
ISBN: 9789188529381
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Mannen i mitt liv

Jag läste Mannen i mitt liv av Jane Green under chicklit-veckan på Kulturkollo, men det är är snarare vad som händer efter att hjältinnan i chiclit-boken har funnit sin drömman, har varit gift några år, skaffat barn och saker och ting börjar bli slentrian.

Huvudpersonen Gabby är egentligen väldigt lycklig med sin man Elliot. Det älskar varandra, de har ett bra liv tillsammans och två fina döttrar. Det finns dock ett stort svek från Elliot sida mellan dem som Gabby inte riktigt vet hur hon ska komma över. Hon känner också att det var länge sedan hon kände sig snygg och åtrådd. Hon har blivit en trist förortsmamma och därför blir det extra spännande när den snygga, unga Matt så tydligt visat att han finner henne attraktiv.
Gabby begår ett stort misstag, men inser snart att hon kan förlora hela det liv hon byggt upp med Elliot. Var det värt risken? Och kan hon ta sig ur det kaos som hon har åstadkommit?

Ja, Gabby begår ett stort misstag, men på vägen dig begår hon många små misstag och det finns gott om tillfällen för henne att avbryta det som är på väg att hända. I mina ögon går hon in i situationen med öppna ögon och det gör den första tredjedelen av boken till riktigt frustrerande läsning. Jag blir riktigt arg på Gabby flera gånger. Resten av boken är mer intressant när huvudpersonen ska försöka återfå förtroendet från sina döttrar och sin man. Jag tycker att det är aningen för mycket fokus på vikt och utseende, men i övrigt var det underhållande läsning.

Mannen i mitt liv är en lättillgänglig roman med en trevlig blandning av humor och lite svärta. Här finns många fina tankar om vad det innebär att vara en familj och vad det är som binder människor tillsammans.

Mannen i mitt liv
Författare: Jane Green
Förlag: Printz Publishing (2018)
ISBN: 9789177710530
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 14 mars 2018

Parisiska böcker

Temat för veckan på Kulturkollo är alltså Paris och fokus är framför allt att möta våren i denna fantastiska stad. Det flesta tips passar dock oavsett årstid, även om parken vid Rodin-museet som jag tipsar om idag kanske är trevligast under den varmare delen på året.

Veckans utmaning handlar om vilken kultur man förknippar med Paris och jag började titta i bokhyllan och på bloggen för att hitta böcker som ger mycket Pariskänsla.

Den första jag kom att tänka på var Lilla smycket av Patrick Modiano om en ung kvinnas sökande efter sin mamma. Det är en stark och sorglig läsning, men Parismiljöerna är i högsta grad närvarande. Beskrivningarna är inte insmickrande, men känns väldigt genuina. Så här skrev jag om boken:
"Staden Paris spelar en viktig huvudroll där Thérèse vandrar gatorna fram och även om jag inte känner till Paris så väl, så känns det nästan som att jag är där. Det är tydligen något författaren är mån om - att skildringarna av staden ska vara så korrekta som möjligt."
Andra titlar som dyker upp i mitt huvud är förstås Anna Gavaldas böcker - de känns väldigt parisiska. Jag har läst flera stycken och jag gillar dem mycket. . Jag har läst till exempel En dag till skänks, Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans, Jag älskade honom och Tillsammans är man mindre ensam.
Jag vill också tipsa om Vi var skapta för lycka av Véronique Olmi. Huvudpersonen Serge lever med sin fina familj i ett hus på Montmartre och han vet att han borde vara lycklig. Men ändå är det något som gnager i honom. Han inleder ett förhållande med kvinnan som stämmer sonens piano och riskerat allt det han har. Här hittar man både Parismiljöer och det franska vemodet.


Västmanländskan via Instagram



Plötsligt händer det här 😍 Tack snälla för att ni vill hänga med mig här 😊 #västmanbok

tisdag 13 mars 2018

Veckans tema på Kulturkollo: Våren i Paris

Den här veckan reser i i fantasin och möter våren i Paris. Häng med du också!

Delta också gärna i veckans utmaning och ge oss dina bästa kulturtips i Paris.












måndag 12 mars 2018

Havsboken (eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider)

Rec.ex. från Pocketförlaget - tack!
Havsboken (eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider) är skriven av den norske journalisten Morten Andreas Strøksnes och handlar alltså om två norrmän som ger sig ut i en båt för att fånga en enormt stor håkärring.

Varför jag läser en bok om det? Ja, det kan man väl sannerligen fråga sig! Till det yttre verkar det här inte alls vara en bok som skulle väcka mitt intresse, men det är lite som med Bea Usmas bok Expeditionen - att det är otroligt fascinerade att läsa om människor som har ett intresse och som nästan slår knut på sig själva för att genomföra något de brinner för.

Men egentligen är det inte själva grejen med båten och fisken som är upplevelsen i den här boken utan det är hur det förpackas. De två männens fisketurer är på det hela taget ofta ganska småtrista där de sitter och väntar på napp, men de har gott om tid att filosofera över havet och dess relation till människan. Samtidigt som vi bjuds på betraktelser över den andlöst vackra och dramatiska miljön i fjorden vid Lofoten, så väver författaren på ett skickligt och engagerade sätt in historia, vetenskap och mytologi som allt handlar om havet och dess innevånare - och de som försökt bemästra dem.

Vem hade kunnat tro att en bok om att fiska haj kunde vara så njutbar läsning. Rekommenderas!

Havsboken (eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider)
Författare: Morten Andreas Strøksnes
Förlag: Pocketförlaget (2017)
ISBN: 9789175792354
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Harungen

Rec.ex. från Albert Bonniers förlag - tack!
Harungen är Ina Rosvalls debutroman och den kom oväntat hem till mig i brevlådan med en rar personlig hälsning från författaren i den. Den har ju dessutom superläckert omslag, så självklar väckte den mitt intressen.

Boken handlar om en kvinna som arbetar på ett laboratorie någonstans i Skåne där det utförs olika test och experiment på djur. Syftet är att undersöka djurens medvetande
och hjärnaktiviteter när de utsätts för olika stimuli.
Alla data tankas upp i något som författaren kallar för en mima. Det är inte helt klart vad det är, men det beskriv i det närmaste som en bassäng fylld av vätska där djurens upplevelser samlas. Innehållet i miman växer och förändras allteftersom intryck från fler djur samlas där. Det är i hög grad upp till läsaren att själv göra sig en bild av bokens mima.

Huvudpersonen har ett ordnat familjeliv med en make hon älskar och två döttrar, men hon blir mer och mer engagerad i sitt arbete och fascinerad av innehållet i miman. En dag hittar hon en tufsig harunge på vägen till jobbet. Den verkar övergiven och hon kan inte motstå impulsen att ta hand om den och hon förvarar den i en bur på sitt kontor. Här finns en dualitet både i omsorgen om harungen i kontrast till experimenten med djuren i laboratoriet och i kvinnas splittring mellan familj och arbete. Här finns existentiella funderingar om vad som definierar ett mänskligt medvetande - vad skiljer människan från djuren och var det finns likheter.

Det här är en suggestiv berättelse och den är svår att ta på. Jag måste erkänna att jag får kämpa med boken trots att den inte är tjock. I vanliga fall gillar jag inte böcker där allt i berättelsen skrivs ut och inte lämnar något till läsarens fantasi, men den här boken har kanske för många luckor för mig. Jag läser och tänker att snart kommer bitarna att falla på plats så att jag fattar vad författaren vill berätta för mig. Men det kommer det aldrig någon "aha"-känsla och jag tror faktiskt inte att det är meningen. Men det gör tyvärr att läsupplevelsen lämnar mig mindre berörd än jag hade önskat. Kanske är det också för att jag inte riktigt förstår eller sympatiserar med huvudpersonen.
Språket däremot är inte tungt eller svårt. Författaren skriver på ett flyktigt sätt, vackert och nästan poetiskt och här finns något som väcker mersmak.

Harungen
Författare: Ina Rosvall
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789100171797
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibrisg

Caradrius



Jag läser inte mycket skräck, men det händer allt oftare och jag har kommit över min värsta rädsla för genren, även om jag fortfarande helst läser läskigheter i dagsljus.

Novellen Caradrius av Henrik Johansson som vann Fantastiknovelltävlingen 2017 är dock mer krypande obehaglig än "skräckig".

Den handlar om de två ungdomarna Alice och Jack som lever ett hårt liv på samhällets botten. I deras tillvaro är våld och droger vardag och rädslan för AIDS hänger över dem. Alice är svårt sjuk och Jack är beredd att göra vad som helst för att rädda henne - vad som helst!
När en av Jacks torskar berättar om en märklig fågel som ska kunna bota sjuka bestämmer han sig för att hitta den. Ett gäng skumma typer håller pestfågeln Caradrius i en bur i ett rivningshus och skor sig på sjuka människor som söker bot för livshotande sjukdomar. Jack fascineras av fågeln och sätter allt sitt hopp till den. Men vad har han att betala för Alices liv med?

Jag gillar kombinationen av det brutalrealistiska och det mytologiska inslaget i den här novellen och det är väl värt att lägga en stund på att läsa den (eller lyssna på den för dem som trivs bättre med det).

Jag har tidigare läst romanen Av kött och blod av samma författare.

Caradrius
Författare: Henrik Johansson
Förlag: Fafner Förlag (2017)
ISBN: 9789188511904
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 11 mars 2018

Ragga som du shoppar

Den här texten har tidigare publicerats på Kulturkollo.

Den här veckan har vi pratat om chicklit på Kulturkollo, och precis som min Kollo-kollega Lotta var inne på i början av veckan, så har chicklit-genren inte varit den piggaste av genrer på sistone, men det finns hopp. Jag har läst Lin Janssons debut Ragga som du shoppar och den känns väldigt mycket som en nutida Bridget Jones dagbok. Dagboksformen hjälper förstås till att leda tankarna dit. Likaså kombinationen av gult och rosa på omslaget, som är precis samma som på min slitna pocketutgåva som står i hyllan.

Karaktärerna är också lite lika - den charmiga, förvirrade tjejen som börjar närma sig 30 år. Festandet, tjejkompisarna, dejtandet. Funderingarna på vad man hon vill göra med livet. I likhet med Bridget är huvudpersonen i den här boken också så där förtjusande klantig och hamnar i dråpliga situationer både på jobbet och privat, men som en extra bonus är Ragga som du shoppar härligt befriad från viktnojan hos Bridget Jones!

Huvudpersonen är alltså Lovisa och det enda hon är säker på är att hon inte vill tillbringa en sekund till på jobbet i butiken Friluftsliv & Fritid där butikschefen Lukas inte bara är allmänt sur, utan också verkar göra sitt bästa för att förpesta tillvaron för henne. Den enda anledningen till att hon står ut på jobbet är kollegan Adrian. Om hon får träffa honom och sukta efter honom lite på avstånd, då kan hon stå ut med att sortera myggmedel och att hantera omöjliga kunder. Ja, och så finns ju det där lilla problemet att hon faktiskt inte är särskilt bra på något speciellt och inte har en aning om vad hon skulle jobba med annars.

Bokens titel då? Den sammanfattar det råd som Lovisas kompis ger henne när det gäller killar:
"Du måste byta raggningsmetod! Börja ragga som … typ som … som du shoppar! Du går fram till de sexigaste, snyggaste skorna i butiken och säger: Er vill jag ha! Kom! Precis så ska du göra med killar."
Det råder tar henne kanske inte precis i den riktning som hon hade trott, men det sätter igång någonting hos Lovisa som så småningom leder henne framåt mot något som kan komma att bli riktigt, riktigt bra.

Lin Jansson skakar definitivt nytt liv i chicklit-genren och hon gör det mycket snyggt. En skarp och rolig dialog gör att det är en fröjd att läsa boken och författaren har lyckats göra karaktärerna både lite "typiska", men på samma gång med en uppfriskande skön stil. Ett stråk av svärta finns här också och det är sant att det många gånger gör en chicklit- eller feelgoodroman bättre. Den parallella berättelsen om Lovisas familj - om systern Olivia som kämpar mot mörkret, om föräldrarna som inte förmår och om Lovisas kamp för sin syster - gör boken till mer än bara lättsam underhållningsläsning.

Ragga som du shoppar känns som en bok som är väldigt mycket i sin tid. Den är uppfriskande och trovärdig - och väldigt kul!

Ragga som du shoppar
Författare: Lin Jansson
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137151427
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 10 mars 2018

Du är superälskad!

Rec.ex. från Speja förlag - tack!

Igår fick jag hem Du är superälskad av den finska barnboksförfattaren och illustratören Ninka Reittu. Den är absolut ljuvlig!

Den berättar på ett enkelt och konkret sätt hur kärlek kan kännas och hur kärlek kan få en person att känns sig både lugn och modig på samma gång. Den förklarar att kärleken inte minskar för att man älskar fler (kanske underförstått ett syskon) - kärleken blir tvärtom större! I boken diskuteras också att kärleken inte försvinner bara för att man blir osams eller gör något fel och att kärleken inte heller försvinner för att barnet växer upp och vill pröva sina egna vingar.

En riktigt varm bilderbok med härliga illustrationer!

Du är Superälskad!
Författare: Ninka Reittu
Förlag: Speja förlag (2018)
ISBN: 9789188167224
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 9 mars 2018

En resande bokklubb: Arthur Peppers diskreta charm

I höstas efterlyste Anna på Fantastiska berättelser deltagare i något hon kallade "en resande bokklubb". Tanken var att samläsa en bok genom att skicka den mellan oss i en kedja och att var och en skulle - hör och häpna - skriva i boken vad vi tyckte om den. Och så småningom skulle den hitta tillbaka till Anna och då vara full av anteckningar och reflektioner.

Vi fick rösta mellan två böcker och boken som skickades runt var Arthur Peppers diskreta charm av Phaedra Patrick. De är en feelgood-roman om en 69-årig änkling som försöker hitta ny mening i sitt liv.

Nu är boken hemma igen och mer om resan och vilket omdöme boken fick kan du läsa här.

Mitt eget omdöme var att Arthur Peppers diskreta charm var en rar och varmhjärtad berättelse om kärlek, vänskap och att det alltid finns något nytt att upptäcka i livet.

Arthur Peppers diskreta charm
Författare: Phaedra Patrick
Förlag: Månpocket (2017)
ISBN: 9789175036731
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kalla mig Amanda

Jag vann boken Kalla mig Amanda i en utlottning som författaren Josefin Sandblom hade på Instagram. Ja, eller rättare sagt - jag vann två, men den ena var till min syster.

Boken handlar om ett gäng kvinnor som har tröttnat på dejtingscenen i lilla Motala och definitivt på att buffliga män de träffar. De bestämmer sig för att starta en anonym blogg där de i dräpande inlägg hänger ut otrogna män i syfte att sätta dig dem och att varna andra kvinnor för dem. De bidrar alla tre med erfarenheter på bloggen, men under en pseudonym men det är framförallt Lilly som kombinerar sitt jobb på ett lekland med att författa inläggen.

Parallellt finns också berättelsen om tvåbarnsmamman Viktoria som precis blivit både ensamstående och arbetslös. Hon har ingen lust att börja dejta igen, men hennes vänner tjatar på henne tills hon till slut ger upp och bestämmer sig för att göra ett försök.

Josefin Sandblom är inte en författare som drar sig för att skriva om sex. Här finns flera heta "sexscener" och det är uppfriskande att läsa att det är tjejerna som tar för sig. Det är roligt att handlingen är förlagd till en mindre stad, för det blir mer intressant med den här skildringen på en plats där människor har större chans - eller risk - att stöta på varandra. Killarna kommer inte undan med vilka fasoner som helst när fler fler börjar följa bloggen. Och det blir ett spänningsmoment - hur länge kan tjejerna hålla sina identiteter bakom bloggen hemliga innan de avslöjas?

Kalla mig Amanda är en pigg och lättsam bok med småtrevlig dialog och kaxiga tjejer.

Kalla mig Amanda
Författare: Josefine Sandblom
Förlag: Bokförlaget SOL (2017)
ISBN: 9789188611031
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 8 mars 2018

My som i @my_story

Jag har inte läst något av Åsa Bonelli tidigare, men när jag hittade My som i @my_story i min Storytel-app och när vi nu har chicklit-tema på Kulturkollo så tänkte jag att den passade bra.

Boken handlar om My som är en känd influencer. Hon lever sitt liv ständigt uppkopplad och festar ofta och gärna. En morgon efter en mycket hård festkväll vaknar hon upp till en intervention. Det är hennes föräldrar och syster samt bästa vännen Lukas som sätter hårt mot hårt. De skickar iväg my till en av mammans vänner som driver ett hundstall på landsbygden i Italien.

Först tänker My att det kanske inte kommer att bli så tokigt med lite solsemester i Toscana, men när hon inser att hon inte bara förväntas leva helt nykter utan dessutom helt nedkopplad får hon panik. Att inte ha tillgång till Internet och sociala medier är tusen gånger värre för My än att avstå alkohol. När hon också inser att hon förväntas arbeta på hundstallet med de illaluktande och dreglande hundarna känns det som om hon har hamnat i en mardröm.

Trots den negativa inställningen till livet på gården och inte minst till hundarna kan hon inte låta bli att fästa sig så smått vid dem – framförallt vid den svarta cockerspanieltiken Penny. I frånvaro av fester och den eviga jakten på likes tvingas My att fundera över vem hon är och vad hon vill med sitt liv. Kanske har hennes till synes glamourösa liv varit ganska tomt egentligen.

My som i @my_story är en klassisk ”finna sig själv”-berättelse med flera bekanta komponenter – att tvingas bryta upp av någon anledning, att placeras i en obekant miljö och att utmanas till att våga titta på djupet på sin egen livssituation.
Det fungerar riktigt bra i Åsa Bonellis tappning. My är från början inte någon jättesympatisk person, men hon växte genom berättelsen. Möjligen går hennes ”rehab” lite för lätt med endast ett bakslag, men miljön är charmig och det är befriande att lösningen på problemen för My inte är en man (även om det så klart finns ett kärleksintresse). Är du ute efter lättsam underhållningsläsning så passar den här boken utmärkt.

My som i @my_story
Författare: Åsa Bonelli
Förlag: Word Audio Publishing (2018)
ISBN: 9789175239897
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Dear Ijeawele (or a feminist manifesto in fifteen suggestions)


Så här dagen till ära skriver jag om Dear Ijeawele (or a feminist manifesto in fifteen suggestions) av Chimamanda Ngozi Adichie som jag nappade åt mig på Harper Collins Big Book Bonanza på Bokmässan i höstas.

Det är en tunn liten bok, men med viktigt innehåll. Någonstans har jag sett den beskriven som en brevroman, men det är kanske mer en bok av rådgivande karaktär skriven i brevform. På så sätt blir den inte en handbok, utan får en mera personlig och lättillgänglig karaktär.

Boken består av det brev författaren skriver till sin väninna som just fått en dotter. Det är ett kärleksfullt och omtänksamt brev som består av femton råd till de nyblivna föräldrarna. Adichie ger tips och råd kring hur de kan vara feministiska föräldrar och hur de kan få ett jämställt föräldraskap. Hon uppmuntrar sin väninna och hennes man att göra sitt bästa för att ge barnet trygghet i sig själv, och att inte låta dem begränsa sig i sitt föräldraskap eller begränsa sitt barn på grund av tradition eller andras förutfattade meningar.

När jag läser känner jag stor tacksamhet att jag lever i ett land och i en tid där många av dessa råd är naturliga för de flesta föräldrar. Jag känner mig väldigt privilegierad över att leva i ett förhållande där alla punkter känns självklara.

Men boken behövs, inte bara för de som ännu inte tänker så här, utan som en påminnelse för oss alla hela tiden om att skapa de allra bästa förutsättningarna för våra barn och vilka värderingar vi förmedlar till dem.

Dear Ijeawele (or a feminist manifesto in fifteen suggestions)
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Förlag: Fourth Estate Ltd (2017)
ISBN: 9780008241032
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

På svenska:
Brev till en nybliven förälder (ett feministiskt manifest i femton punkter)
Författare: Chimamanda Ngozi Adichie
Förlag: Albert Bonniers förlag (2017)
ISBN: 9789100172848 Finnd t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 7 mars 2018

Västmanländskan via Instagram



Vi pratar om Chicklit och sånt den här veckan på Kulturkollo.
Jag börjar på en ny bok av Jane Green som ibland beskrivs som en chicklit-författare. Vi får se om "Mannen i mitt liv" hamnar i den kategorin. Någon som läst?

#janegreen #mannenimittliv @printzpublishing #västmanbok

tisdag 6 mars 2018

Children of blood and bone: Solstenen

Delar av den här texten har tidigare publicerats på Kulturkollo.

Det är inte ofta jag läser böcker som utspelas i Västafrika. Det är ännu mer sällan jag läser YA-fantasy med inslag av västafrikansk mytologi. Faktiskt kan den här boken vara den första i sitt slag. Författaren Tomi Adeyemi, som har sitt ursprung i Nigeria, hade i alla fall inte hittat någon sådan bok och bestämde sig för att skriva den själv. Adeyemi har sagt att hon ville skriva en fantasyroman som utspelas i Västafrika så att "a little Black girl [could] pick up my book one day and see herself as the star ... I want her to know that she’s beautiful and she matters and she can have a crazy, magical adventure even if an ignorant part of the world tells her she can never be Hermione Granger."

Det resulterade i trilogin Children of blood and bone och om en knapp månad släpps den första boken i serien i en global lansering. Serien har väckt stor uppmärksamhet redan innan den släppt, rättigheterna är sålda till många länder och filmrättigheterna har sålts för ett svindlande belopp.

Huvudpersonen är alltså den unga Zélie Adebola. Hon bor i landet Orïsha och tillhör folket Divîner - ett folk som är lätta att känna igen på grund av den mörka hyn och det kritvita håret. Tidigare stod de i nära förbindelse med gudarna. Vissa individer hade magiska egenskaper och blev majis. Vissa var maji av vatten (svallare), andra maji av eld (brännare), av luft (stormare) eller maji av jord och järn (jordare och gjutare). Zélies mamma var en kraftfull skördare, en maji av liv och död. I en fruktansvärd händelse, som går under namnet Räden, dödas alla som kan utöva magi. Zélie är bara ett barn när hon ser sin mamma dödas av den hänsynslöse kungens soldater. Magin utplånas och de kvarvarande Divînerna lever under förtryck och slaveri.

Av en händelse väcks Zélies magi och hon får kunskap om att det finns en chans att återföra magin till sitt folk igen. Om det fungerar har Divînerna en har en chans att slå tillbaka mot förtrycket. Hon ger sig av på en utmanande och farlig resa. Hon får sällskap av sin bror Tzain och den förrymda prinsessan Amari, som inte längre står ut med sin fars grymheter. Kronprinsen Inan som skickats ut av sin far för att hämta hem sin syster och besegra Zélie är dem tätt i hälarna hela tiden, men med tiden blir Zélie mer och mer osäker på om det verkligen är han som är fienden. I ett klassiskt "kamp mot tiden"-upplägg måste Zélie nå sitt mål innan en viss tidpunkt, annars är allt förlorat. Zélie kämpar för att lära sig att kontrollera sina egna krafter och de svårigheter hon och hennes sällskap ställs inför är oerhörda och mycket brutala.

Författaren målar upp en helt fantastisk berättelse som både känns, doftar och smakar. Den mytologiska värld som hela tiden finns i bakgrunden är färgstark och kraftfull, miljöerna är detaljerade och beskrivningarna av de magiska inslagen riktigt sprakar. Adeyemi duckar inte för det skrämmande eller våldsamma. De fyra ungdomarna som är bokens huvudkaraktärer, är tränade i strid och har varit med om otäcka saker tidigare, men prövningarna de utsätts för är ibland nästan för tunga att ta till sig. Det är ingen läsning för den känslige för blod och död är en högst påtaglig ingrediens i den här berättelsen. Det är nog min enda invändning mot den här boken - allt våld. Ja, och kanske att kärlekshistorien, som oundvikligen finns där, är ganska förutsägbar.

Men huvudpersonerna växer och utvecklas med berättelsen och dynamiken dem emellan skiftar på ett spännande sätt. Zélie som är hjältinna är riktigt häftig. Växlingarna mellan hennes styrka och tvivel, mellan hennes kraft och hopplöshet gör henne till en person att känna med och för. Solstenen är spännande från början till slut och jag var uppe alldeles för sent flera kvällar för att få veta vad som skulle hända härnäst - en riktigt bladvändare alltså. Boken slutar med en cliffhanger som gör att jag vill kasta mig över nästa del på en gång.

Children of blood and bone: Solstenen
Författare: Tomi Adeyemi
Förlag: Lavender Lit (2018)
ISBN: 9789187879371
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 5 mars 2018

Veckans tema på Kulturkollo: Chicklit och sånt



Ny vecka - nytt tema på Kulturkollo!
#västmanbok #Repost @kulturkollo with @get_repost ・・・
I veckan kör vi tema "chicklit och sånt" på Kulturkollo! Välkommen in på bloggen!

fredag 2 mars 2018

Västmanländskan via Instagram



Vem är jag att säga nej när dottern kommer hem och säger att hon vill att vi läser Anne Franks dagbok. Snabbt som blixten rotar jag fram mitt gamla väl-lästa exemplar. #västmanbok

torsdag 1 mars 2018

Månadssammanfattning: februari 2018

Bild från pexels.com
Ny månad och dags att sammanfatta månadens böcker. Februariläsningen har sett ut så här:

Mocka av Tatiana de Rosnay
Saving Franscesca av Melina Marchetta (både hyllvärmare och "English Book Boost"-bok denna månad)
Ylvas bok av Maria Gustavsdotter
Drömmen om Chamir av Angelica Öhrn
Som ett träd i skogen av Vibeke Olsson
Hetta av Jane Harper
Minifakta om djurungar hemma av Ann-Charlotte Ekensten
Fakta om dansband av Ann-Charlotte Ekensten
Drakviskaren av Lovia Wistrand
Turtles all the way down av John Green
Djurdoktorn: Linus och Morris av Ann-Charlotte Ekensten
Sagoyoga av Filippa Odevall
Children of blood and bone: Solstenen av Tomi Adeyemi (som jag recenserade på Kulturkollo)
Hönan som drömde om att flyga av Sun-mi Hwang
Vargarnas historia av Emily Fridlund

5 barnböcker och 10 romaner (även om "Hönan" kanske är mer av en kortroman). Lite fantasy, lite historia, en deckare, en hästbok och några riktigt bra "roman-romaner". En bra blandning!