Sidor

lördag 31 oktober 2020

Läslovstips: Bergtagen

Rec. ex från Rabén & Sjögren - tack!

Sista läslovstipset denna läskiga lördag är ungdomsrysaren Bergtagen av Camilla Sten. Det är den första delen i Järvhögatrilogin. I den lilla orten i Jämtland finns en internatskola och när en elev därifrån försvinner i skogen sätts stora sökinsatser in, men den unge mannen är spårlöst försvunnen.
Julia går på Järvhögas gymnasium, men blir fascinerad av den försvunna eleven. När hon forskar vidare upptäcker hon att det inte är första gången en elev har försvunnit och att det ryktas om otäcka och övernaturliga saker i skogen.

Den här boken har en riktigt obehaglig och krypande stämning som matchas på ett skickligt sätt skildringen av naturen som nästan levande och ogästvänlig.
Jag ser fram emot nästa del i serien.
Bergtagen
Författare: Camilla Sten
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)

Läslovstips: Bokhunden Edgar och spöket

Rec. ex. från Beta Pedagog - tack!
 
Nästa läslovstips denna Halloween-lördag är lite lagom läskig läsning för de yngre barnen. I den här boken åker bokhunden Edgar med sin matte till hennes pojkväns stuga. Där är väldigt fint på dagen, men på kvällen börjar märkliga ljud höras och Edgar är säker på att det finns ett spöke i stugan.

En bok att läsa tillsammans eller själv för barnen som orkar ta sig igenom lite mer text än i en "lätt att läsa"-bok. Illustrationerna är gjorda av Anna Westin.

Och gillar man Bokhunden Edgar och spöket så finns det flera böcker i den här serien av Ingrid Jönsson:


Bokhunden Edgar och spöket
Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Eva Westin
Förlag: Beta Pedagog (2020)

Läslovstips: Skräcktimmen

Rec.ex. från Natur & Kultur - tack!

Jag läslovstipsar om läskiga böcker dagen till ära och läskig är den verkligen - Skräcktimmen av Madeleine Bäck. Små korta berättelser och dikter - den ena läskigare än den andra - med rysliga illustrationer av Moa Schulman gör den här boken till kanske höstens läskigaste barnbok.
Mina egna barn törs inte ens titta på omslaget. 

Vågar du läsa?
Skräcktimmen
Författare: Madeleine Bäck
Illustratör: Moa Schulman 
Förlag: Natur & Kultur (2020)

fredag 30 oktober 2020

Läslovstips: Sonjas verkstad

Rec.ex. från Beta Pedagog - tack!

För nybörjarläsaren som ändå vill ha lite mer text att bita i har Ingrid Jönsson skrivit böckerna om Jon och hans kompis Eddie. De båda vännerna tycker om att vara hos Eddies farmor Sonja som har en bilverkstad.

I den första boken i serien Frökens Amazon blir Jon glad när han förstår att det inte bara är han, Eddie och Sonja som gillar bilar och motorer - det gör visst hans fröken också! Dessutom lyckas Jon hjälpa till att klura ut vad felet är på frökens bil.

I Folkracetävlingen följer killarna med när Eddies pappa ska tävla i ett folkracelopp, men när pappan plötsligt blir sjuk måste Eddies mamma rycka in och tävla i racet. Det blir förstås väldigt spännande.

Det här är böcker som är lätta att läsa och tycka om. De passar inte bara den bilintresserade utan här finns också humor och vänskap. Böckerna avslutas med läsförståelsefrågor, skrivuppgifter och bilduppgifter.

Böckerna är illustrerade av Sandra Fröjd.
Sonjas verkstad - Frökens Amazon och Folkracetävlingen
Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör: Sandra Fröjd
Förlag: Beta Pedagog (2020)

torsdag 29 oktober 2020

Läslovstips: Bästisar ibland

Rec. ex. från Rabén & Sjögren - tack!

Dagens läslovstips är boken Bästisar ibland av Kajsa Gordan och Sofia Nordin. Den handlar om vänskap och hur klurigt det kan vara. Det märker Anna-Klara när hon upptäcker att de flesta i klassen tycker att hennes kompis Herman är konstig. Men Anna-Klara vill vara kompis med de andra i klassen och bli bjuden på kalas. Det kanske inte hon blir om hon är bästis med Herman.

Här finns funderingar som många barn kan känna igen sig i och boken tar sig an den på ett rakt och varmt sätt. Matilda Salmén är en favoritillustratör och hennes härliga bilder passar väldigt fint till den här texten.

Bästsisar ibland
Författare: Kajsa Gordan och Sofia Nordint
Illustratör: Matlida Salmén
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)

onsdag 28 oktober 2020

Läslovstips: Skuggan och Striden

Dagens läslovstips är en riktigt bra serie om drakar som jag verkligen rekommenderar. 

Drakberidaren utspelas i en fiktiv värld som påminner om ett Japan “förr i tiden” och i den miljön känns drakar och magi som naturliga inslag. Här möter vi 12-åriga Nuwa som börjar på en internatskola för drakberidare, precis som hennes mamma före henne. Eleverna på skolan tränar både stridskonst och drakvård – och så ska de lära sig att rida på drakar. Målet är att bli drakberidare i kejsarens styrka, men Nuwa hoppas också på att få veta med om vad som hände med henne mamma. 

I boken finns olika sorters drakar med olika egenskaper – skogsdrakar, jaktdrakar, ökendrakar och vattendrakar – och de är svårflirtade och egensinniga, men de kan tämjas med magi och silverklockor och när de väl har knutit an till en ryttare blir de lojala. Andra lojaliteter prövas också mellan eleverna på skolan och olika grupperingar som är för eller mot kejsaren.

Hittills har författaren Helene Ekeroth skrivit två böcker i serien. Den första boken Skuggan tyckte båda barnen och jag väldigt mycket om. Inför nästa bok Striden läste min dotter själv om bok ett och fick mig att svära på att skaffa bok två så fort den kom ut strax efter påsk. Vi hängde på låset till bokhandeln och sedan såg vi inte dottern på två dagar, så nu förstår ju hur spännande dessa böcker är! Sedan högläste jag den för sonen och vi trivdes väldigt bra i den magiska värld som författaren har skapat. Nu håller vi tummarna för att del tre inte dröjer alltför länge.

Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.


Titel: Skuggan och Striden (Drakberidaren del 1 och 2) 
Författare: Helene Ekeroth 
Förlag: Raben & Sjögren 
Utgivningsår: 2019 resp. 2020

tisdag 27 oktober 2020

Läslovstips: Mina dagar

Rec. ex. från författaren och
Tukan förlag - tack!

Det här är inte en bok man läser från pärm till pärm, utan istället en bok att fylla med eget innehåll. 

Mina dagar är en fylla-i-bok skapad av Linda Palm och Sanna Sporrong. Här får barnen möjlighet att sätta ord på sina tankar, strukturera upp sina dagar och få syn på det positiva i vardagen. Här finns tips, råd och pepp att hämta samt enkla utmaningar. 

Tydlig uppbyggnad och läcker form gör boken både enkel och rolig att använda. 

Linda Palm och Sanna Sporrong har tidigare gett ut Min peppbok och Min bok om vänskap.
Mina dagar
Författare:
Linda Palm
Illustratör: Sanna Sporrong
Förlag: Tukan (2020)

Läslovstips: Kul i skogen

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!

Mina barn börjar bli stora och suckar mest när vi föräldrar föreslår att vi ska ut i skogen, men jag vill ändå väldigt gärna tipsa om en superfin bok för dem som har lite yngre barn. Kul i skogen – Fakta, lekar och tips av Julia Wiberg är en bok som innehåller precis just det och det finns ju många böcker på det temat, men den här verkligen mysig. Roliga texter, skojiga fakta, kul tips och roliga experiment. Dessutom är den full av Maja Stens härliga och roliga illustrationer.

Jag får försöka låna in något litet barn så att vi kan ge oss ut och spana efter djurbajs, pyssla med kottar och bli skräppolis!

Denna text är tidigare publicerad på Kulturkollo.


Kul i skogen
Författare: Julia Wiberg
Illustratör: Maja Sten
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 978-91-29-72444-8

måndag 26 oktober 2020

Läslovstips: Bilderböcker

Mina barn har nog egentligen kommit förbi bilderboksåldern för ganska länge sedan, men jag tycker fortfarande att det är fantastiskt kul med bilderböcker och barnen (åtminstone den yngsta) är snälla och ställer upp och läser tillsammans med mig när det dyker upp här hemma. Och i ärlighetens namn så har de en del gamla favoriter som fortfarande kommer fram då och då.

Rec.ex. från Speja Förlag - tack!

Alfred Upptäckaren av Sonja Rundgren och Johanna Arpiainen är en serie pedagogiska bilderböcker som presenterat vetenskap för barn på ett kul och lekfullt sätt. Alfred Upptäckaren & hundfisen handlar om hur vårt luktsinne fungerar och Alfred Upptäckaren & metallmonstren handlar om kroppens celler. Alfred är ett klurigt barn som dessutom har ett finurligt multiverktyg till sin hjälp när han upptäcker världen. Perfekt läsning för kunskapstörstande ungar.


Alfred Upptäckaren & hundfisen 
Alfred Upptäckaren & metallmonstren 
Författare: Sonja Rundgren
Illustratör: Johanna Arpiainenn
Förlag: Speja Förlag (2020)
ISBN: 9789188167323, 9789188167316


Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!

När boken Pappor ska va tjocka landade i vår brevlåda sa min son lite försynt "inte för att vara elak, men bilderna i den här boken är verkligen fula". Hårda ord om Erik Svetofts illustrationer och det är sant att de är långt ifrån söta och tillrättalagda. Själv tycker jag att de är fantastiskt roliga och jag tror inte att den här boken hade fungerat alls lika bra utan dem. Boken är en berättelse om en pappa som (motvilligt) försöker gå ner i vikt och hans barn som inte alls tycker det är nödvändigt eftersom pappan ju är fin precis som han är. Vi har försökt att inte prata särskilt mycket alls om kroppar och vikt här hemma med barnen, så det vart på ett sätt lite konstigt för dem att mamman tyckte att pappan skulle banta, men eftersom blicken är barnets och den är full av kärlek så fungera ändå boken i Nils Anderssons finurligt rimmade version.


Pappor ska va tjocka
Författare: Nils Andersson 
Illustratör: Erik Svetoft 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129722413
 

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!


Gojan
av Klara Persson är en bok om att älska papegojor mer än allt annat, så mycket att man har papegojor på allt - till och med strumporna och pyjamasen. Men mest av allt älskar hon sin egen lilla Gojan Junior. Och jag älskar illustrationerna i den här boken - enkla och uttrycksfulla på en och samma gång. En charmig liten bok!

Jag har tidigare läst och bloggat om Berit älskar Russin av Annica Hedin och Per Gustavsson och nu får vi träffa Berit igen i boken Berit ljuger. Den handlar om saker som att vilja imponera på någon man tycker om så mycket att man faktiskt ljuger. En liten oskyldig lögn som lätt slinker ut är väl inte så farligt? Men vad händer den, när den man tycker om förstår att det var ljug. Även den här boken om Berit rör sig i det lilla, i vardagen runt barnet, men lyckas ändå täcka in de stora, allmänmänskliga frågorna. Det är skickligt.


Gojan
Författare: Klara Nilsson 
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 978-91-29-72373-1

Berit ljuger
Författare: Annica Hedin
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 978-91-29-72462-2

Läslovstips för de minsta: Äntligen-böckerna

Rec.ex. från Rabén &Sjögren - tack!

Jag har inte tagit ledigt för läslov den här veckan, men tänkte passa på att återuppväcka bloggen genom ett litet barnbokstema som passar fint just på läslovstips.

Först ut är dessa ljuvliga böcker för de allra minsta. Camilla Lundstens Äntligen-böcker är fina pekböcker som fokuserar på både små och stora saker i barnens vardag. Det är stor chans att Lillefant och hans vänner blir favoriter hos barnen.

Äntligen godnatt!, Äntligen bajs! och Äntligen syskon! gavs ut tidigare i år tillsammans med ett superfint pussel. Sedan tidigare finns även Äntligen jul! i samma serie.
Äntligen godnatt!
Äntligen bajs!
Äntligen syskon!
Författare: Camilla Lundsten
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
ISBN: 9789129721782, 9789129721775, 9789129721768

lördag 3 oktober 2020

Månadssammanfattning: september 2020

Septemberläsningen gick lite trögt och jag orkade mest med lättsamma böcker, men det är fint så.

Månadens bästa läsning i var "Fula tjejer" av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson. Gillade mycket och vill sätta den i händerna på min dotter på en gång!

"Världen utan dig" av Jill Santopolo var septemberboken i #mina_hyllvärmare2020 och den var fin även om jag trodde att jag skulle bli mer berörd.

"I hjärtats bibliotek" av Phaedra Patrick var en söt bagatell som jag läste och diskuterade tillsammans med FB-gruppen Feelgoodkollektivet.

Just nu i oktober

 


Kulturkollotraditionen att skriva att "just nu"- inlägg den första lördagen i månaden tyckte vi var värd att bevara så den dyker upp på flera bloggar idag t.ex. hos Enligt O, Fiktiviteter, Carolina läser och Litteraturkvalster & småtankar. Häng gärna på du också på din blogg eller på Instagram.

Just nu läser jag väldigt, väldigt lite. Det är en enormt intensiv period på mitt jobb och jag är trött både i huvudet och själen. Det är ovant, för jag brukar alltid orka läsa - det har varit min avkoppling och min tillflykt i alla situationer, men nu fungerar det inte. Men jag har precis avslutat Tritonus av Kjell Westö och det har varit OK att tillbringa lång tid i hans litteratur för som vanligt tycker jag mycket om den värld han skapar. I helgen hoppas jag på att kunna läsa något mysigt och lättsamt. Kanske blir det Hemligare kan ingen vara av Ewa Klingberg, den femte delen i serien om begravningsbyrån Tranan.

Just nu tittar jag på en ny serie på Netflix. Den heter Emily in Paris och känns lite som en Djävulen bär Prada-variant fast i vacker Parismiljö. Sött och lättsamt - precis vad jag behöver.

Just nu lyssnar jag på Ava Max och Miss Li. Ja, det är möjligt att jag delar spellista med min dotter, men hur ska jag annars hänga med i vad kidsen gillar ;)

Just nu längtar jag efter att promenera i krispiga höstlöv, ett lugnare tempo och att få känna mig frisk istället för så där lite småhängig hela tiden.