Sidor

fredag 13 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Stolthet och Kärlek


Ett sista sommarlovsboktips för den här sommaren. Och ett sista tips på novell-temat, lämpligt nog nu när World Pride är i full gång, med denna sprillans nya box från Novellix.
Den läckra, färgglada boxen heter Stolthet & Kärlek och innehåller ett urval av Novellix-titlar som har den gemensamma nämnaren att de utmanar heteronormen och 10 kr för varje ask som säljs i augusti till går Regnbågsfonden.

I asken finns:
Farväl, mitt kvinnofängelse av Karolina Ramqvist
Eller: Problemet är att han älskar honom av Kristofer Folkhammar
En vinterlek av Elin Bengtsson
Brokeback Mountain av Annie Prolux

Några av dessa noveller har jag läst förut, men de är väl värda att läsa igen. Att älska en annan människa kan vara nog så komplicerat, även utan omvärldens intolerans.

torsdag 12 augusti 2021

Sammanfattning av semesterläsningen


Nu har jag jobbat i en hel vecka, så då är det väl hög tid att sammanfatta min semesterläsning.
Hur gick det då med läshögen? Jodå, åtta av tolv titlar ur högen + ytterligare nio böcker. Jag har haft en fantastisk lässommar.

Jag har inte hunnit skriva om riktigt alla, men om ni är nyfikna på vad jag har tyckt om böckerna så finns det omdömen under taggen under etiketten "Semesterläsning 2021".

Sommarlovsboktips: Framtid - 11 berättelser för mellanstadiet


Dagens sommarlovsboktips är novellsamlingen Framtid - 11 berättelser för mellanstadiet.
Framtiden kan bara som en sci-fi film där människor lever i rymden. Eller så kan framtiden bara vara 20 minuter bort och förändrat livet för alltid. Den här samlingen texter handlar om olika slags framtid och här finns berättelser av författare som Maria Turtschaninoff, Kerstin Lundberg Hahn, Gustav Tegby, Oskar Kroon med fler.

Fina, tänkvärda texter blandas med mörka, dystopiska. Sorgligt, skrämmande, hoppfullt och fantasieggande om vartannat.

onsdag 11 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Presenten


Jag har inte lyssnat på många sommarprat i år (heller), men igår lyssnade jag på Jonas Karlssons sommarprat och det slog mig att jag ju måste ha med hans noveller bland mina sommarlovsboktips.
Som den här till exempel - Presenten ur samlingen Spelreglerna. Det är en novell om grannar och avundsjuka där en 120-kronors vinflaska i en guldfärgad presentpåse blir startskottet till en absurd och passivt aggressiv grannfejd så urartar så till den milda grad.

Den är ganska typisk för Jonas Karlssons lågmälda humor och allmänmänskliga betraktelser. Han fångar med stor omsorg och pricksäkerhet detaljer i mänskliga relationer och den vanliga människans vardag - och skruvar sedan till det åt det absurda hållet.

tisdag 10 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Fyra påsknoveller


Påsknoveller som sommarlovsboktips - funkar det? Ja, det tycker jag!

Ännu en fin box från Novellix med fyra noveller av klassiska författare:

Påskkärringen av Selma Lagerlöf
Påskäggen av Zacharias Topelius
Aprilviolerna av Hjalmar Söderberg
Påsken på Sjöboda av Elin Wägner

Topelius novell är väldigt smart och här finns lite inslag av folktro som jag uppskattar, liksom den inblick i äldre påsktraditioner som Lagerlöfs novell ger.

Har du läst och vilken novell tyckte du i så fall bäst om?

måndag 9 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Korridorer


Dagens novell- och sommarlovsboktips är samlingen Korridorer av Ester Roxberg och Moa Eriksson Sandberg.

Undertiteln lyder ”12 noveller om högstadiet” och även om det är några år sedan jag själv gick på högstadiet så finns här igenkänning. Här finns noveller med titlar som ”Tryckare”, ”Cigarettkyssar” och ”Särskoletjejer” som visar vilka teman som berörs. Kärlek, vänskap och relationer står i centrum men ett par av novellerna handlar också om status.

Även om det är två olika författare har novellerna något gemensamt i känslan och är lite löst sammanlänkade. De bästa novellsamlingarna fungerar så och det tycker jag om.

söndag 8 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Fyra kattnoveller


Det är visst internationella kattdagen idag och då passar ju dessa kattnoveller bra som dagens sommarlovsboktips.
Novellix ger ut noveller i fina små böcker med läckra omslag. Det känns nästan lite som att plocka åt sig smågodis. De ger också ut några olika temaboxar per år och den här med fyra kattnoveller kom förra året. 

Det är lite mindre kända texter av välkända författare:

Mings största kap av Patricia Highsmith
Rufus av Doris Lessing
Mästerkatten i stövlar av Angela Carter
Katten och ön av Tove Jansson

Var och en av dessa noveller var fin läsning, men min favorit är Tove Janssons novell.
Har du läst och vilken är i så fall din favorit?

lördag 7 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Jag ser allt du gör


Sista temat för mina sommarlovsboktips blir noveller och först ut är den fina novellsamlingen ”Jag ser allt du gör” av Annika Norlin.
Det kan vara svårt att sammanfatta en hel novellsamling, men i det här fallet hålls novellerna samman på ett fint sätt av ett slags gemensamt vemod blandad med lågmäld humor. Skådeplatsen är norra Sverige - Östersund, Piteå, Umeå och Nordmaling, Flera av novellerna handlar om människor som är på väg och som har något i sig som skaver.

Det här är välskrivna noveller som rymmer både mörker och värme.

Just nu i augusti

Den första lördagen i månaden är vi några fd. Kulturkollare som gör en uppdatering om kultursstatusen just nu. Den här lördagen hittar du inlägg också hos Anna och Linda. Och kanske hos dig? Alla som har lust får hänga på!

Just nu läser jag För in de döda av Hilary Mantel. Den har stått i hyllan länge och efter en hel drös med lättsmälta feelgoodböcker under semestern kände jag mig redo för något lite mer att bita i.

Just nu tittar jag på tredje säsongen av Virgin River på Netflix efter att precis ha avslutat säsong två av Guldkompassen (HBO Nordic) som jag och min man tittade på under semestern.

Just nu lyssnar jag på en massa talböcker och röstprov eftersom jag är tillbaka på jobbet igen sedan i torsdags. Mjukstartade med tvådagarsvecka och känner mig mycket smart och nöjd över detta.

Just nu längtar jag efter att få behålla sommarkänslan så länge det går och jag håller tummarna för att jag inte går upp i stressnivå omedelbart pga jobb och terminsstart. Jag räknar med att det kommer att finnas många fina sensommarkvällar kvar att njuta av i augusti trots att vardagen rullar igång.

fredag 6 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Bombträdgården


Ett sista #sommarlovsboktips på det nordiska temat är Bombträdgården av ytterligare en finlandssvensk författare, nämligen Mia Franck. Boken är baserad på författarens mammas upplevelser som krigsbarn i Sverige.

Lissu är bara åtta år gammal när hon skickas från Helsingfors till Sverige som ett av ca 70 000 krigsbarn. Hon hamnar hos en prästfamilj på landsbygden utanför Kalmar i Småland. Med rädsla och våldsamheter i krigets Finland som vardag kräver det nya livets anpassning. Krigsbarnen förväntas också vara tacksamma trots att hemlängtan är stor. En lågmäld och drabbande berättelse som verkligen förtjänar flera läsare.

torsdag 5 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Män i min situation


Dagens #sommarlovsboktips är Män i min situation av den norske författaren Per Pettersson.

Arvids fru tar med sig deras barn och lämnat honom. Lite senare hittar han ett brev som gör klart för honom att det är något hon velat göra en längre tid, men avstod när flera av Arvids familjemedlemmar omkom i en olycka. Insikten att deras äktenskap hade varit kärlekslöst så länge drabbar Arvid hårt. Han börjar se tillbaka på äktenskapet, barnens födslar, barndomen och sina föräldrar för att försöka lista ut var saker och ting gick snett.

Det här är en intressant skildring av en ensam man som har väldigt svårt att visa starka känslor. Han har genom hela boken distans till sina döttrar - han beklagar det, men kämpar inte för dem. Stundvis frustrerande läsning, men också gripande när man får följa Arvids planlösa vandrade i ett vinterkallt Oslo.

onsdag 4 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Den sista kvinnan


Dagens #sommarlovsboktips är ytterligare en bok från Island och från Auður Ava Ólafsdóttir.

På självaste nyårsafton blir Maria lämnad av sin man Flóki. Han flyttar ihop med en annan man och Marias värld rämnar. Hon kämpar för att hålla ihop för barnens skull och får tröst och stöd av sin granne Perla. Och mitt i krisen dyker Marias far - som hon aldrig har träffat - upp på Island. För att dö säger han.

Den sista kvinnan är en lågmäld och mycket isländsk berättelse om familj och hemligheter, om att slitas mellan hopp och förtvivlan. Men mitt i det svarta finns också humor och intressanta personligheter.

tisdag 3 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Nästa!


Så blir det ett norsk #sommarlovsboktips igen med Nina Lykkes Nästa!

Elin har arbetat som husläkare i tjugo år och varit gift med Aksel lika länge. När hennes gamla kärlek Björn tar kontakt igen via FB bli frestelsen för stor. Nu är hon utkastad hemifrån och bor på sin klinik där hon tvingas gömma sig för nattvakterna. Aksel tröstar sig snabbt med den frånskilda grannfrun, men gör ändå livet besvärligt för Elin. Själv konverserar hon mest med Tore - ett plastskelett som hänger på hennes mottagning.

Den här boken är en roande och stundvis dråplig skildring av ett medelålders medelklasspar. Elins otrohetsaffär är inte styrd av lust utan av tristess. Hon är ganska trött på allt - inte minst sina patienter - och Björns återinträde i hennes liv gör att hon börjar fundera på vad hon egentligen vill.

Sommar vid Sommen


Sommar vid Sommen
av Camilla Dahlson blev min nästa semesterläsningsbok.

Den handlar om Disa som säger upp sig från sitt jobb som ekonom för att starta ett Bed & Breakfast på landet vid sjön Sommen. Nu kan hon förstås inget om att driva en sådan verksamhet. Men hon är driftig och lockar gästerna med älgsafari trots att hon inte vet om det finns älg i skogen, och med akvarellkurs trots att hon själv bara är nybörjare. ”Fejk it ’til you make it” kan sammanfatta hennes inställning och på något sätt löser det sig också - men ofta med lite hjälp från den buttre (men snygge) bonden som hon bor granne med.

Den här boken är söt, men ligger hela tiden lite över gränsen med Disas påhitt så jag blir alldeles nervös av att läsa den. Jag väntar hela tiden på att det ska hända något riktigt pinsamt. Härlig miljö, men jag blir aldrig riktigt engagerad.

Den lilla blomsterhandel vid havet


Många lättsamma böcker blir det, men det gör väl semesterläsningen till. Den lilla blomsterhandel vid havet av Ali McNamara kom i senaste #ilavlitboxen
Ingredienserna känns igen. Söt liten stad i Cornwall, ett oväntat arv (i det här fallet en blomsterhandel), arvtagaren (som heter Poppy) är inte intresserad av att driva rörelsen vidare och har dessutom historia förknippad med platsen som hon helst vill glömma. Men, som så ofta (alltid?), charmas Poppy av den lilla orten, dess innevånare, möter sina demoner och förstår vikten av att driva blomsterhandeln vidare. Och ja, visst finns det ett kärleksintresse också.

Nu låter det kanske som att jag driver med boken och genren, men så är inte fallet. Jag har läst massor av böcker av den här typen och om de är väl utförda så är de mysig läsning. Den lilla blomsterhandel vid havet kvalar absolut in i den kategorin. Den är supercharmig och perfekt sommarläsning.

måndag 2 augusti 2021

Sommarlovsboktips: Vinterkriget

Idag blir det ett finlandssvenskt #sommarlovsboktips


Philip Teirs vackra bok Vinterkriget fick stå länge i bokhyllan innan jag fick för mig att läsa den. Det är en klassisk relationsroman med den 60-årige Max i huvudrollen. Han arbetar som sociolog vid Helsingfors universitet och var, åtminstone tidigare, något av en kändis pga en studie i sexologi som fick mycket uppmärksamhet.

När den unga Laura kontaktar honom för att göra en intervju med honom börjar Max reflektera över sitt liv. Äktenskapet med Katariina går lite på tomgång och barnen är vuxna och utflugna. Karriärmässigt händer det inte heller så mycket nytt. Var det så här livet skulle bli?

En välskriven roman om familj, relationer, sökande, kärlek, uppbrott och en fryst hamster. Jag vill absolut läsa mer av den här författaren.

söndag 1 augusti 2021

Sommarlovstips: Fröken Island


Dagens #sommarlovsboktips kommer från Island.
Fröken Island av Auður Ava Ólafsdóttir handlar om Hekla som är en ung kvinna på 1960-talets Island. Hon drömmer om att skriva, men den mansdominerade isländska kulturvärlden är inte alls intresserad. De tycker att unga, snygga tjejer borde satsa på skönhetstävlingar istället för litteratur.

En bra och intressant skildring av en person som inte tänker nöja sig eller göra det som förväntas av henne utan kämpar för sin dröm.