Sidor

torsdag 30 november 2023

Feelgood-julkalender 2023

Som traditionen bjuder blir det en feelgood-julkalender här på bloggen och på Instagram. Start imorgon 1 december såklart!

onsdag 29 november 2023

Ger upp en bok

Nej, jag orkar verkligen inte fortsätta läsa den här boken. "Konserverad kärlek och spröda drömmar" av Åsa Hallengård kan mycket väl innehålla en fin och varmhjärtad berättelse, men så här knappa 60 sidor in i boken har huvudpersonens kropp benämnts som tjock, fet och stor ett femtontal gånger redan och hon har utsatts på kropps-skam av såväl kollega, syster som mamma.

Det kanske finns en poäng, det kanske vänder - vem vet - men jag orkar inte läsa mer. Det känns destruktivt och jag orkar inte med det just nu.

söndag 5 november 2023

Höstlovsboktips: Under

Sista höstlovsboktipset för denna gång blir Anna Ahlunds bok "Under".

En efter en får vännerna i det queera kompisgänget i Uppsala brev som innehåller en bild på en plats i staden. När de besöker platserna händer det oväntade saker. Men vem har skickat breven och varför?

En fin och tänkvärd berättelse om hur vännerna att lär känna varandra och sig själva bättre och hur bilderna och besöken får dem alla att komma vidare på något sätt.

Boken innehåller uttrycksfulla bilder av Johan Unenge.

lördag 4 november 2023

Höstlovsboktips: Så jävla operfekt

Dagens höstlovsboktips är "Så jävla operfekt" av Charlotte Cederlund.

Emma försöker göra sig så osynlig i skolan som hon bara kan. Det känns som alla är så perfekta. De är smala, snygga och självsäkra. Precis tvärtemot hur Emma känner sig. Om hon åtminstone kunde vara smal. Hon hoppas, genom att ligga lågt och inte dra uppmärksamhet till sig, att hon i alla fall ska slippa bli lika utsatt som Jamila.

En dag hittar Emma en lapp med rosa text där det står "du är bra som du är". När Emma läser lappen händer något inom henne. Hon börjar våga saker - som att stå upp för sig själv! Flera lappar dyker upp på skolan och det bubblar i korridorerna. Vem är det som skriver lapparna och varför?
Men det är tydligt att lapparna är början på någon nytt.

Den här boken är en stark berättelse om den där svåra tonårstiden med hierarkier i skolan, oskrivna regler och grupptryck, men också om vänskap och styrkan i att stå tillsammans!

Riktigt fin och upplyftande!

Just nu i november

 

 

 Det är den första lördagen i månaden och innebär en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna gårFiktiviteter och Enligt O.

Just nu läser jag boken jag fick i födelsedagspresent - Min bokvärld av Kerstin Ekman.

Just nu lyssnar jag på min kollegas mans nya skiva - Telling lies av Svante Sjöblom.

Just nu tittar jag på Tore på Netflix. Har nästan bara hört lovord om serien, men jag lite svårt för den måste jag erkänna. Men jag ska ge den några avsnitt till.

Just nu längtar jag efter tjejhelg med mina barndomsvänner i mitten av november.

fredag 3 november 2023

Höstlovsboktips: Den magiska bokhandeln

Idag är höstlovsboktipset "Tilly och bokvandrarna: Den magiska bokhandel" av Anna James. Det är den första delen i en serie fylld av magi och äventyr.

Elvaåriga Tilly tillbringar så mycket tid hon kan i sina morföräldrars bokhandel. Ända sedan hennes mamma försvann är det i böckernas värld som Tilly hittar tröst.
Böckernas värld blir ännu mer levande när plötsligt en dag Tillys favoritkaraktärer Anne på Grönkulla och Alice i Underlandet dyker upp i bokhandeln. Tilly inser så småningom att hon är en bokvandrare - hon har förmågan att följa med karaktär in i deras berättelser. Tilly undrar om kanske hennes mamma har samma förmåga och att hennes försvinnande kan ha något med det att göra - för mycket kan ju hända i böckernas värld.

Om man, som jag, läst och älskar historier som "Den oändliga historien" och "Bläckhjärta" så kommer man älska böckerna om Tilly också.

Månadssammanfattning oktober2023

Oktober har varit en bra läsmånad med 16 lästa böcker. Tyvärr hänger det ihop med förkylningar och låg energi för att göra andra saker på helgerna.

Jag har i böckernas värld rest till Syrien, Norge, Östeuropa och USA.

De bästa böckerna denna månad var "Jävla karlar" av Andrev Walden, "Jag vill riva upp himmel och jord" av Marie Lok Björk, "Syster" av Therése Granvald och "Så länge citronträden växer" av Zoulfa Katouh.

torsdag 2 november 2023

Höstlovsboktips: Så länge citronträden växer

Den här vackra och sorgliga berättelsen av Zoulfa Katouh får du inte missa. I "Så länge citronträden växer" får vi träffa Salama som tills nyligen var en helt vanlig tonåring. Sedan bröt kriget i Syrien ut. Allt sjukvårdskunnig personal behövs och Salama får, trots att hon bara har en halv apotekarutbildning, utföra arbete på en läkares nivå då svårt sjuka och skadade personer söker sig till sjukhuset i Homs.

Hennes mamma är död, hon omkom i ett bombanfall, som också förstörde deras hem. Hennes far och bror är fängslade. Nu bor Salama och hennes svägerska och vän Layla tillsammans och Salama trotsar varje dag livsfaran ute på gatorna med risk för bombanfall och krypskyttar för att ta sig till arbetet på sjukhuset.

Hon ska egentligen lämna Syrien och se till att Layla kommer i säkerhet innan hon ska föda sitt barn, men Salama har svårt att ta steget - inte bara för att en flykt över medelhavet är dyr och farlig. Hon känner också att hon sviker de människor som behöver sjukvård. Dessutom träffar hon den modige hobbyfotografen Kenan, som är fast besluten att stanna i Syrien och dokumentera det som Syriens befolkning utsätts för. Han får för första gången det att kännas som att det finns något att hoppas på i Syrien.

Det här är en bok som lyckas med konsten att vara hoppfull mitt i den misär som kriget orsakat och trots de många brutala händelserna. Här finns medmänsklighet, familjeband, stark vänskap och ännu starkare kärlek.

Jag rekommenderar den här boken varmt!

Höstlovsboktips: Tigerspår

Jag hann inte med att skriva något höstlovsboktips igår, så idag får det bli två.

Det första är boken "Tigerspår" av Catarina Hansson.

Jag brukar alltid vara öppen med om jag skriver om en bok av en författare jag känner, som i det här fallet. Catarina och jag har jobbat tillsammans, men numera är hon verksam som konstnär och författare.

I den här berättelsen får vi träffa tonårspojken Ane och Hans hund Tuss på spännande äventyr under den sena stenåldern. Ane vaknar upp en dag i en träddungen mitt i ett gräshav. Han har slagit i huvudet och minns inget annat än sitt och sin hunds namn. De börjar vandra i hopp om att hitta vatten och mat - och hembyn. Men ute på grässlätten är de lovligt byte för de vilda djuren. Efter en otäck sammandrabbning med en sabeltandad tiger förs Ane till en by. Den liknar hans egen by, men människorna talar lite annorlunda och har lite andra seder. Ane visar sig vara bra på både det ena och det andra - inte minst på att jaga. Han blir välkomnad i byn, men även om han inte minns mycket av ditt tidigare liv längtar han fortfarande hem.

Catarina Hansson har arbetat som lärare och läromedelsförfattare och väver skickligt in fakta om levnadssätt, kläder, jakt och annat i den skönlitterära berättelsen. Historien flyter på bra och känns inte faktatung.

En lättläst och pedagogisk berättelse som passar fint för barn i mellanåldern.