Sidor

lördag 31 augusti 2024

Temasommar: Grim

Sista augusti och sista inlägget i #temasommar24

Grim av Sara Bergmark Elfgren handlar om Kasper. Han är 18-år och har precis fått sitt drömjobb på Gröna Lund. Där blir han vän med Iris som lär honom hur man bäst skrämmer besökarna i spökhuset. Kasper drömmer märklig drömmar om Grim, som var sångare i ett death metal-band som Kaspers pappa också var medlem i när han var ung. Bandet har stora drömmar, men när Grim oväntat dör rinner musikdrömmarna ut i sanden.
Kasper försöker ta reda på mer om vad som hände med bandet och med Grim - och varför han dyker upp i hans drömmar.

En spänningsroman med lite mystiska inslag, men också fin en roman om ensamhet och längtan efter gemenskap.

Sommarutmaning: Läs klart serien - resultat

En av mina sommarutmaningar var fortsätta läsa delar i serier/läsa klart serier jag börjat på.

Jag ville först läsa ikapp i stafettserien Ellens val innan del nio Vägskälet kommer i höst. Jag trodde att jag hade två delar att komma ikapp med, men det visade sig att jag faktiskt hade läst Hemligheten, så där fick jag en bok "på köpet" kan man säga. Jag läste däremot Sommarnätter (båda skrivna av Elvira Berg) och är därmed i fas med den serien och redo för nästa del.

En annan serie som jag inte begriper varför jag inte har läst vidare i är Sara Lövestams böcker om Monika. Nu i sommar läste jag del två Bära och brista och del 3 Nu levande. Jag känner mig riktigt nöjd med detta eftersom det bara finns tre böcker och serien är helt avslutad.

Roy Jacobsens böcker om Ingrid på Barrøya fanns också på önskelistan att läsa vidare. Jag älskade De osynliga, men sen tog det slut. Böckerna kräver sin läsare, så jag läste bara "Vitt hav" den här sommaren och har fortfarande Fartygets ögon och Bara en mor kvar att se fram emot. Kanske är en Roy Jacobsen per sommar lagom?

Jag har också läst Dödsmärkt av Augustin Erba som är den tredje och avslutande delen i serien Den förlorade staden. Den tredje boken om Betty, Käraste vänner av Katarina Widholm, och ytterligare en "trea" med Pianisten vid fjällsjön av Karin Härjegård.

Det hade passat fint att läsa Längst in i skogen, som är del tre i Marie Hermanssons serie som utspelas i Göteborg på 30- och 40-talet, men det hann jag inte med.

Slutligen hade jag också skrivit upp de två sista delarna i Vibeke Olssons böcker om Bricken på läslistan. Det är en så väldigt fin serie, men det är åtta böcker och jag hade inte läst de sista två i serien. Det hann jag inte heller den här sommaren, men nu finns de åtminstone här hemma tillsammans med de andra delarna och jag hoppas snart kunna ta mig an Som skuggan följer ljuset och Stockens färd mot havet också.

Semesterhögen - resultat

Hur gick det då med semesterhögen då?
Nja, det blev bara två lästa ur den högen, men jag har läst en hel massa annat!

Sommarbingo - resultat

Sista augusti idag och dags att sammanfatta sommarutmaningar. Jag har till exempelvis kryssat böcker i sommarbingot som @malinsbokblogg ordnat.

Läs 100 sidor på en dag - Kapitlet Rachel av Caroline O'Donoghue
Läs en regnig dag + Läs ett boktips av Malins bokblogg - En hemlighet för mycket av Jenny Fagerlund
Läs och ät något gott - Städerskan av Nita Prose
Läs en solig dag + Läs en efterlängtad bok - En lustig historia av Emily Henry
Läs utomhus + Läs en bok som blivit film/serie - In country av Bobbie Ann Mason
Läs en bok med somrigt omslag - Sommardagar i kollektivet av Callum Bloodworth
Läs i en timme - Hon som blev kvar av Riley Sager
Läs en hyllvärmare - The Muse av Jessie Burton
Läs en bok med ett djur på omslaget + Läs på en favoritplats - The Last Unicorn av Peter S. Beagle
Läs en bok av en debutant - Mjölkat av Sanna Samuelsson
Läs en faktabok - Rapport från en skurhink av Maja Ekelöf
Läs och drick något gott - Den sovande av Johan Ehn

fredag 30 augusti 2024

Temasommar: Haralds mamma

I Haralds mamma av Johanna Frid får läsaren aldrig träffa Harald, bara höra om honom från hans flickvän respektive mamma. De två träffas på en flygplats dit båda tagit sig för att möta Harald som tillbringat sex veckor på ett behandlingshem. De blir fast i en lång väntan på ett försenat flyg och en konfrontation är oundviklig.

Greppet att vara fast på en plats och inte kunna komma undan ett samtal, en sanning eller en konfrontation är effektivt. Stämningen mellan de båda kvinnorna blir alltmer spänd vartefter timmarna går. En roman som bitvis är jobbigt att läsa, men den är skickligt berättad!

torsdag 29 augusti 2024

Temasommar: Jävla karlar

Jävla karlar av Andrev Walden. Lever den upp till hypen? Jo, det gör den verkligen. Det är berättelsen om en pojke som hade 7 pappor på 7 år. Boken tar sin början utanför Norrköping under tidigt 1980-tal när pojkens mamma av misstag avslöjar att den man som han trodde var hans pappa inte är det. Han målar upp en idealiserande bild av den långhåriga mannen mamman berättat om. Han som bor i ett land långt borta. Pojken väntar och längtar, men istället dyker det upp andra män hemma, män som inte är pappan.

Den här boken är underfundigt rolig och hjärtknipande på en och samma gång. Mammans misslyckade kärleksliv, pojkens blick som analyserar hennes pojkvänner och ger dem beskrivande namn, och så undertonen av längtan. Ja, det här verkligen en riktigt bra roman.

onsdag 28 augusti 2024

Temasommar: Den röda pojken

Den röda pojken av Martin Engberg var en bok som inte var helt lätt att läsa. Den börjar i en liten stad på 80-talet där en pojke på en BMX blir ihjäl-körd av en rattfull bilist. Sedan följer boken tre familjer som på olika sätt påverkats av olyckan. Pojkens familj såklart, men också gärningsmannen och två mopedburna bröder och deras mamma Majliss som är på väg att bli dement. En bok om myter och rykten. Om småstadens trånga värld och om ett stort "varför".

Lite snårigt berättad med flera tidslinjer och ganska mycket outtalat. Vi läste den i bokcirkeln och hade nog alla lite svårt att förstå den.

tisdag 27 augusti 2024

Temasommar: Mysteriet Henri Pick

Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos handlar om ett bibliotek i Bretagne som bara innehåller outgivna bokmanus. En redaktör från ett förlag i Paris hittar ett helt fantastiskt manus och bestämmer sig för att publicera det. Författaren tros vara den bortgångne pizzabagaren Henri Pick. Hans familj blir dock mycket förvånad över att Henri skulle vara författare till en bästsäljande roman, de har aldrig sett honom skriva något alls.

En erkänd litteraturkritiker blir också fundersam och bestämmer sig för att ta reda på mer om Henri Pick och om han verkligen är den riktiga författaren.

En söt bok om kärleken till böcker och litteratur. Boken har också filmatiserats.

måndag 26 augusti 2024

Temasommar: Den unge Walters lidande

Jag tycker väldigt mycket om Augustin Erbas böcker, men för mig blev inte Den unge Walters lidande någon fullpoängare. Jag blev nyfiken på den just på grund av författaren och blinkningen till Den unge Werthers lidande.

Bokens huvudperson Walter är en man i 30-årsåldern som arbetar som chef för ett litet bankkontor i Täby. Han är dessutom svårt hypokondrisk. Ett pingisbord på bankkontoret leder oväntat till att Walter blir befordrad till en tjänst på bankens huvudkontor, men det är vare sig något han vill eller klarar av. Särskilt inte när den första stora arbetsuppgiften är att införa ett öppet kontorslandskap.

Boken berättar dels om de konflikter och obehagliga situationer som uppstår på banken med kollegor och chefer, och dels om Walters ständiga oro för sin hälsa. Han har också bekymmer med sin frånvarande särbo.

Det här är den typen av berättelse som, om den hade varit en film, hade krävt en skämskudde att gömma sig bakom. Jag förstår att det är meningen att det ska vara lustigt att läsa om Walters vånda, men det är inte bara han som lider utan jag också.

söndag 25 augusti 2024

Temasommar: Pojke slukar universum

Pojke slukar universum av Trent Dalton är berättelsen om 12-årige Eli som bor i en förort till Brisbane i 1980-talets Australien. Elis pappa har lämnat familjen och han mamma knarkar. Hon dras gång på gång tillbaka i missbruket av sin pojkvän som är knarklangare. Eli vet att det är knarkkungen Tytos Broz som är orsaken att mammans pojkvän inte kan sluta med affärerna, han har någon hållhake på honom. Tillsammans med sin storebror, som inte pratar annat än genom att teckna i luften, försöker Eli hitta ett sätt att rädda sin familj.

En engagerande och gripande roman om att hålla hoppet vid liv och att kämpa för sina drömmar trots fattigdom och motgångar.

lördag 24 augusti 2024

Temasommar: Rolf

Jag gillar inte Rolf. Vare sig romanen av Malin Lindroth eller huvudpersonen i den. Romanen beskrivs som en skildring av manlig ensamhet och ensam är han ju, Rolf. Han är 60 år gammal och vikarie på komvux, lever ensam och utan nära relationer. En natt dödar han en flicka och inväntar stoiskt på att polisen ska gripa honom och ställa honom till svars för sin handling.

Jag har inget emot att läsa mörka romaner och det kan vara intressant att läsa en bok med en huvudperson som man ogillar. Tyvärr förstår jag inte vad boken vill ha sagt. Berättelsen är tillkrånglad och osammanhängande. Det var ingen bok för mig.

fredag 23 augusti 2024

Temasommar: Odysseus pojke

Odysseus pojke av Annika Thor är berättelsen om den grekiske hjälten Odysseus son Telemakos. Han växer upp på ön Ithaka, med en frånvarande far och med väldigt få jämnåriga vänner. Han tillbringar sin tid i palatset med sin mor Penelope och sin barnsköterska Eurykleia. Det bästa han vet är när Eurykleia sätter sig på hand sängkant och berättar historier om Odysseus äventyr.
Men Telemakos funderar också mycket på sin framtid - vill han verkligen bli en krigare som sin far eller finns det något annat liv för honom?

En bok om att längta efter en far som man inte riktigt känner och om att vilja välja sin egen väg.

torsdag 22 augusti 2024

Temasommar: Käre Edward

I rättvisans namn får vi väl ha ett tema för killarna också, så nu blir det en drös böcker på temat #pojkarochmän


Det var ganska länge sedan jag läste Käre Edward av Ann Napolitano, men det var en bok som var ganska i ropet när den kom för några år sedan.

Den 12-årige Edward Adler sitter på ett flygplan på väg från New York till Los Angeles tillsammans med sina föräldrar och sin bror. De är på väg till sitt nya hem och ett nytt liv. Men det blir inte som det tänkt - planet störtar och Edward är den enda överlevande av de nästan 200 passagerarna.

Han tas omhand av som moster och hennes man. Mitt i sorgen och saknaden önskar Edward mest av allt att bara få vara en vanlig 12-åring och han hittar vänskap hos grannflickan Shay. En dag upptäcker de mängder av undansmusslade brev i Edwards mosters garage. Det är brev från släktingar till de andra passagerarna på planet som skriver till Edward för att han är den sista person som kanske sett deras anhörig i livet. Edward kämpar med att försöka förstå varför just han överlevde och vad de anhöriga tror att han kan ge dem.

En gripande och tankeväckande roman.

onsdag 21 augusti 2024

Temasommar: Berlingryning

Berlingryning av Valle Wigers utspelas i Berlin i mitten på 90-talet. Dit flyttar Oskar direkt efter studenten. Han vill bort från Göteborg som känns trångt och den tyska huvudstaden känns spännande och löftesrik. Han får jobb som au pair och när han är ledig upptäcker han staden och vad den kan erbjuda. Han upptäcker att Berlin har många sidor och inte alls är lika tilltalande. Men det är också en bok om att upptäcka sig själv.

Det är en ganska avskalad berättelse och många saker "bara händer" Oskar, han flyter liksom med. Olika personer kommer och går, men till slut händer något som gör att han måste ta ett beslut.

Jag gillar den här lågmälda coming of age-romanen.

tisdag 20 augusti 2024

Temasommar: Koloristen som vägrade svart

Koloristen som vägrade svart av Kjell Stjernholm handlar om Pär. Han är 40 år och lever med Downs syndrom. När hans mamma går bort rycks hans trygghet undan, men plötsligt öppnas också en ny värld. Pär lär sig måla graffiti och misstas för den hemliga gatuartisten Kala (tänk en svensk Banksy) och plötsligt befinner sig Pär i en karusell av medieuppmärksamheten och åker på turné. Han blir också jagad av polisen och råkar bli en del av en politisk konflikt.

Pärs syster letar förtvivlat efter honom och slits mellan viljan att skydda honom och att få låta honom få leva sitt eget liv.

Den här boken är en skröna, men en väldigt varmhjärtad sådan, med en ovanlig protagonist. Uppfriskande!

måndag 19 augusti 2024

Temasommar: I midsommarnattens ljus

Jag har läst andra böcker av Jessika Devert som jag har tyckt om, men I midsommarnattens ljus är inte en av dem. Den handlar om fyra kvinnor som bildat en grupp som de kallar "Resesystrar". De sparar och planerar för att kunna åka på weekendresor tillsammans några gånger per år. Det är egentligen bara Minna och Christel som känner varandra från början och de fyra kvinnorna är väldigt olika.

En midsommar bestämmer sig Minna för att bjuda Resesystrarna till sin sommarstuga för att fira en traditionell midsommar och då är också deras respektive och barn välkomna. Dagen blir lyckad på många sätt, men på natten inträffat något som förändrar deras kvinnornas relation för alltid.

Det jag framförallt har svårt för i den för boken är att jag inte tycker att någon av personerna är sympatisk och framförallt Christel är en rent ut sagt förfärlig människa! Deras relation är så konstig - de verkar inte gilla varandra särskilt mycket och på resorna är det alltid någon som kommer i kläm. När den stora vändningen kommer i slutet av boken har jag tröttnat för länge sedan och bryr mig inte särskilt mycket om hur det går.

Har du läst och vad tyckte du?

söndag 18 augusti 2024

Temasommar: Daisy Darker

Daisy Darker av Alice Feeney är en spänningsroman som utspelas i ett gammalt viktorianskt stenhus på en ö utanför Cornwalls kust. Här samlas familjen Darker för att fira farmoderns 80-årsdag. Det var länge sedan familjen samlades och alla i familjen bär på en hemlighet. Ett oväder drar in över ön och tidvattnet gör att de blir helt avskurna från omvärlden. När en av familjemedlemmarna hittas mördad strax efter tolvslaget blir det tydligt att den som är skyldig till brottet finns ibland dem.

Det är ett klassiskt spänningsupplägg med en isolerad plats och ett begränsat antal misstänkta, här kryddat med en gotisk miljö och en spöklik stämning. Och för mig med en ganska oväntad vändning på slutet. Underhållande!

Temasommar: Skymning 41

Nytt tema #ljusochmörker och romanen Skymning 41 av Kjell Westö. En ny roman av en favoritförfattare är alltid en liten högtidsstund. Det här är kanske inte den bästa av Westös romaner, men med en hög lägstanivå är det ändå mycket bra läsning.

Boken utspelas i Finland under slutet av vinterkriget och början av fortsättningskriget. Bokens huvudpersoner är kärleksparet Molly och Henry. I början av boken är Molly på turné i Sverige med sitt teatersällskap och Henry är utsänd i kriget som journalist för att rapportera från striderna. Under den sköra freden mellan de två krigen försöker de två hitta tillbaka till varandra efter att ha varit separerade länge, men båda är förändrade. Molly känner på sig att hennes skådespelarkarriär är på väg att gå i stå, och Henry är desillusionerad efter att ha bevittnat hemska saker i kriget. Tidningen han arbetar för har dessutom låtit honom förstå att hans alltför ärliga skildringar av striderna inte är uppskattade. De sista texterna han skickar in blev inte publicerar och nu har han svårt att få nya uppdrag.

En gripande skildring av krig och sköra relationer i krigets skugga.

fredag 16 augusti 2024

Temasommar: Modersmjölken

Den sista boken jag skriver om på tema #mjölk är Nora Ikstenas roman Modersmjölken. Det är en väldigt fin berättelse som utspelas under Sovjettiden i Lettland. Den berättar om en kvinna som genom sitt arbete som fertilitetsläkare hjälpt många att få barn, men hon lämnar sitt eget barn hos sina föräldrar. Hon känner inga moderskänslor och står inte ut med tanken på att amma. Dottern växer upp hos sin mormor och i skolan fostras hon till en sovjetmedborgare.

Berättelsen växlar mellan moderns och dotterns perspektiv, båda är "jag" och i början är det lite svårt att hänga med i vem som berättare när, men snart faller jag in i växelrytmen och lär mig uppskatta den. Tidsskildringen i ett land där människor lever under ett auktoritet styre engagerar och inte minst den delen där landet och människorna börjar kämpa för friheten. Den här mor/dotter-skildringen är annorlunda, gripande och intressant. Det var utan tvekan sommarens bästa läsning!

torsdag 15 augusti 2024

Temasommar: Mjölkat

Ibland läser man böcker som man känner att man inte riktigt förstår vad de vill säga. Mjölkat av Sanna Samuelsson är en sådan bok för mig. Den handlar om Ellen som åker tillbaka till bondgården där hon växte upp. Gården har nya ägare sedan länge, men de är bortresta och Ellen tar sig in i huset. Bara för att titta verkar hon tänka först, men det slutar med att hon bor i huset och äter det som de nya ägarna lämnar kvar. Hon tänker tillbaka på uppväxten, på sina föräldrar och mjölkkorna. De nya ägarna har inte kvar djuren eller jordbruket, men för Ellen finns allt kvar. Hon kan känna gödsellukten och känna spenvarm mjölk i mungiporna.

Jag kan inte läsa om sådant här utan att må dåligt. Det är så otroligt jobbigt att hon bor där i huset, någon annans hus, att det kryper i hela kroppen. Hon träffar sin granne, en barndomsvän, och deras relation känns också bara ångestfylld. För mig blev den här boken ansträngande och inte så njutbar läsning.

Har du läst och vad tyckte du i så fall?

onsdag 14 augusti 2024

Temasommar: Riesling och mjölk

Riesling och mjölk är den finlandssvenska författaren Elsa Kemppainens debutroman. Det är berättelsen om Iris som kämpar med hur hon ska förhålla sig till sig själv och sin kropp. Under ett besök i Berlin drar en främmande man in henne på en toalett. De har sex, men hon vet inte om hon ville egentligen. Så främmande är hon för sin egen kropp att det som egentligen är en våldtäkt uppfattades som en komplimang - han ville ju ha henne. Senare föder hon ett barn som vänder upp och ner på allt.

Språket är målande och berättarstilen ganska brutal och kroppslig. Kroppsvätskor och annat kladdigt förekommer frikostigt.

En bok om självkänsla och osäkerhet, om längtan efter att bli hel och om att bli mamma.

tisdag 13 augusti 2024

Temasommar: Bröd och mjölk

Bröd och mjölk av Karolina Ramqvist är en självbiografisk roman som skildrar en ensam flickas uppväxt där minnena kring mat är centrala. Maten som både uppfyller henne och hotar att förtära henne. Även i vuxen ålder är maten en besatthet och hon försöker återskapa smaken av sin mormors risgrynspudding och ge det smakminnet vidare till sin dotter. En bok om bröd och mjölk, det mest basala här i livet, men också en skildring av hur maten blir ett problem. Om man säger att berättelsen handlar om ätstörning och ensamhet, så ger det en orättvis bild av boken. Det är också en familjeskildring och i den finns glimtar av fina relationer, speciellt dem med mormodern.

måndag 12 augusti 2024

Temasommar: Kaffe med mjölk

Jag vet att ni har väntat - nu är det äntligen dags för tema #mjölk


Första boken ut på mjölktemat är Kaffe och mjölk av Ella-Maria Nutti. Det är roman om en mor och en dotter. Mamman är svårt sjuk, men vet inte hur och när hon ska berätta för dottern. Relationen mellan dem båda är inte den bästa och de rör sig försiktigt runt varandra - oriktad för att säga fel, göra fel. Modern reser från Gällivare till sin dotter i Stockholm med hopp om att hitta rätt tillfälle att avslöja sin hemlighet, men det tycks aldrig infinna sig. Hon tycker att dottern har förändrats och lagt sig till med nya, lite märkvärdiga vanor. Som att dricka kaffe med mjölk.

Kanske finns det mesta mellan raderna i denna bok där så mycket blir osagt. En lågmäld och finstämd roman. Kanske trodde jag att jag skulle bli ännu mer berörd, men fin läsning ändå.

söndag 11 augusti 2024

Temasommar: Folk med ångest

Jag tycker väldigt mycket om nästan allt som Fredrik Backman har skrivit, men Folk med ångest var inte en bok för mig. Det är en fullkomligt hysterisk berättelse om en lägenhetsvisning som spårar ur när en desperat bankrånare låser in sig i lägenheten och tar alla spekulanter som är på visningen som gisslan. Händelserna berättas ur olika personers perspektiv i polisens vittnesförhör efteråt. Just det berättargreppet är smart, men i övrigt är boken bara för mycket fars för min smak. Har du läst och vad tyckte du i så fall?

lördag 10 augusti 2024

Temasommar: Hudens avigsida

Hudens avigsida av Jeferson Tenório tilldelades Brasiliens finaste litteraturpris när den om ut 2021. Det är författarens tredje roman, men den första som översatts till svenska. Jag vet inte riktigt var jag hörde talas om den första gången, men när jag hade sett den i flödet tillräckligt många gånger bestämde jag mig för att läsa den.

Bokens berättarröst är den 22-årige Pedro som berättar om sin far Henrique som växt upp i en värld präglad av rasism och fattigdom. Det gäller så väl under barndomen som studentidrott och vidare till yrkeslivet som lärare. Med stor sorg och ilska får vi genom Pedro ta del också av de händelser som ledde fram till den ödesdigra dadeln då fadern stoppades av polisen, enbart på grund av sin hudfärg.

Språket är stundvis lite svårgenomträngligt och vid sidan av berättelsen om pappan berättas flera andra berättelser där hudfärgen har betydelse, och det är många namn och bihistorier som drar uppmärksamheten från grundberättelsen. Det är lite synd, för den är gripande insug och borde absolut kunna få lov att stå på egna ben.

fredag 9 augusti 2024

Temasommar: Vad hjärtat aldrig glömmer

Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer är en roman som berättar två parallella historier. Den ena i Polen under andra världskriget. Där möter vi Alina som är förlovad med sin barndomskärlek Tomasz. Den tyska ockupationen påverkar deras hemby och dagarna präglas av rädsla. Plötsligt en dag är Tomasz försvunnen och Alina vet inte vad hon ska ta sig till.

I nutid i USA har Alices mormor drabbats av en stroke. Den påverkar hennes tal, men mormodern lyckas få Alice att förstå att hon måste resa till Polen, där mormodern växte upp, och finna sin morfar. En morfar som hon trodde var död. Motvilligt lämnar Alice sin autistiske son och sin dotter hemma med maken och reser till Trzebinia för att ta reda på sanningen om morfadern och om mormoderns förflutna.

De två berättelserna knyts förstås ihop och dramatiska livsöden skildras. Trots alla berättelser om andra världskriget jag har hört och alla böcker jag har läst är det oerhört svårt att förstå vilka umbäranden människor fick utstå och vilka hemska och svåra val många var tvungna att göra. Återigen slås jag av vad människor är beredda att göra för att överleva och för kärlekens skull. Det här är en fiktiv berättelse, men den är stark och trovärdig.

torsdag 8 augusti 2024

Temasommar: Skinn

Skinn är Sara Strömbergs tredje roman med journalisten Vera Strömberg i huvudrollen. I den här boken får hon i uppdrag att granska en gammal mordhistoria som är nästan trettio år gammal. Jämtlandsposten vill göra en True Crime-satsning för att locka läsare och Vera får i uppdrag att skriva om "Slakten i Storlien". Två barn och deras pappa mördades i sitt hem och mamman försvann spårlöst. Fallet har aldrig fått någon lösning, men när Vera börjar gräva i händelsen är det uppenbart att någon vill hindra henne från att upptäcka sanningen.

Det här är en skickligt berättad spänningsroman med högt tempo och bitvis ganska obehaglig. Författaren använder den jämtländska miljön skickligt som bakgrund och upplösningen är minst sagt en nagelbitare.

Jag gillade de tidigare böckerna i serien, Sly och Skred, och läser gärna mer i den här serien!

onsdag 7 augusti 2024

Temasommar: Vatten över huvudet

Vatten över huvudet av Frida Gråsjö beskrivs som en "cosy crime"-bok och utspelas vid Dalslands kanal. Hanna åker från Stockholm, där hon lever ett stressigt liv som advokat, till Dalsland för att ta hand om sin morfar som är slussvaktare vid den 17:e slussen. Hanna ser fram emot lugna veckor, men finner sig snart mitt i allt från byskvaller, städdagar till en regelrätt mordutredning.

Jag har läst och tyckt om några av de feelgoodromaner som författaren har skrivit, men den här boken var inte riktigt min kopp te. Jag blev aldrig riktigt engagerad i vare sig historien eller karaktärerna, även om miljön var mysig. Har du läst och vad tyckte du i så fall?

Sommarparadiset


Bild från releasefesten för boken som ordnades av Karat förlag.

Linda och hennes dotter Anna bor i Stänkvik – ett lugnt litet samhälle i Blekinge som lever upp på sommaren. Linda flyttade hem för att arbeta på sina föräldrars pensionat när hennes man omkom i en bilolycka. Den händelsen, tillsammans med en otäck upplevelse i ungdomen, har gjort henne väldigt försiktigt och hon är mycket överbeskyddande mot sin dotter. Det stillsamma livet på pensionatet passar henne bra.

När bygdens son, den berömda skådespelaren Finn Hubertus, återvänder till Stänkvik och hyr ett av de flottaste husen får såväl byns skvallertanter som tillresta paparazzis fullt upp. Linda och Finn var i samma vängrupp när de var yngre och de börjar umgås igen. För att hjälpa Finn att undvika spekulationer om hans kärleksliv, går Linda med på att låtsas vara hans flickvän och följer bland annat med honom på en glamourös galapremiär i Stockholm.

Att umgås med Finn väcker känslor hos Linda som hon inte vet hur hon ska hantera. Hon trodde inte att hon någonsin skulle våga bli förälskad i någon igen. Och hur smart är det egentligen att bli kär i en Hollywood-skådis?

Sommarparadiset av Anna Alemo är den första delen i en planerad serie om Stänkvik. Det är en bok som innehåller både humor och sorg. Huvudpersonen Linda hamnar i en hel del dråpliga situationer och kanske blir det lite för mycket ibland för min smak, men det vägs upp av de härliga miljöbeskrivningarna av det somriga Blekinge och det söta pensionatet. Det är en lättsam och somrig berättelse som passar lika bra att läsa i hängmattan en solig dag, som i soffan om det regnar.

(den här texten här tidigare publicerad på Kulturkollo)

Sommardagar i kollektivet


I ett slitet rosa hus i en sömning Stockholmsförort startade Stina, hennes man Mauritz och fyra vänner ett kollektiv som skulle välkomna människor som behövde hjälp att starta om på nytt. Mauritz var eldsjälen som brann för tanken med kollektivet och som älskade det gemensamma växthuset.

Många människor har passerat över kollektivets tröskel och Stina minns tillbaka till tiden då huset surrade av aktivitet och glädje. Men nu är Mauritz är borta och Stina känner sig sjuk, gammal och ensam. Inte många av de ursprungliga grundarna finns kvar och stämningen i huset är inte densamma. När Maggie, ordföranden i kollektivets styrelse, går bort och den girige Bengt ser sin chans att ta över som ordförande och införa stora förändringar. Då väcks en ny gnista hos Stina och hon bestämmer sig för att också kandidera till ordförande. Hon kan inte bara se på när Bengt förstör allt som Mauritz älskade.

Mitt i kampen om ordförandeposten flyttar lokaljournalisten Julian in. Han har precis separerat och har sin son Felix hos sig varannan vecka. Han hoppas att separationen är tillfällig och att familjen snart ska återförenas, men han behöver någonstans att bo. Erbjudandet om ett rum i kollektivet kommer lägligt trots att han är lite rädd för den barska Stina. Granne med honom bor Alice. Hon är en känd romance-författare som går igenom en separation och en livskris. Hon har fått skrivkramp och har tappat tron på kärleken. Istället för att skriva jobbar hon på ett café och gör sitt bästa för att undvika telefonsamtal från sin agent.

Julian och Alice blir involverade i Stinas planer om att bli ordförande, även om de inte alltid är överens med henne om metoderna för att komma dit. För Stina helgar medlen målet och hon gör sitt bästa för att få de boende att uppskatta den ursprungliga andan i kollektivet och inte förblindas av Bengts löften om modernisering och fler parkeringsplatser.

Callum Bloodworths nya roman Sommardagar i kollektivet är en riktigt somrig feelgoodberättelse. Författaren tecknar sina huvudpersoner med värme och humor. Han skyggar inte för lite svärta i det gulliga, och karaktärerna får visa både sina goda och sina dåliga sidor. Det är en fin berättelse om vänskap och att bry sig om sina medmänniskor, utan att den för den skull tappa bort sig själv. Det här är den första boken i en planerad serie och jag ser verkligen fram emot att följa berättelsen om kollektivet och dess invånare.

(den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo)

tisdag 6 augusti 2024

Temasommar: Ta min hand

Hänger ni med på ett nytt tema i #temasommar24 ?
De närmaste dagarna blir det ett gäng böcker på temat "kropp och knopp".

Den första boken är Ta min hand av Dolen Perkins-Valdez. Den utspelas i Alabama i början av 1970-talet och vi får följa den nyutexaminerade sjuksköterskan Civil när hon börjar på sin första arbetsplats. Hon har fått jobb på en familjeplaneringskliniker och har stora förhoppningar om att få hjälpa kvinnorna. Men hon förbryllas över beslut och rutiner på kliniken. Hon möter tidigt två unga flickor som kommer till kliniken för att få preventivmedel. Civil kan inte förstå hur det kan vara nödvändigt när de inte är i närheten av att umgås med pojkar än.

Civil själv har växt upp i bra förhållanden. Hennes far är läkare och hon har fått chansen att utbilda sig. Hon blir chockad av att möta sina patienters vardag under hembesök, där vissa lever i ren misär. Hon förstår så småningom att det finns en underliggande agenda på kliniken som går ut på att hindra icke-vita flickor och kvinnor från att föda barn. Civil börjar misstänka att hennes arbetsplats inte är den enda som har samma uppdrag. Hon slits svårt mellan sina ideal och de uppgifter hon förväntas utföra i sin yrkesroll.

Boken är baserad på verkliga händelser och det gör den inte mindre gripande. Hur kunde detta få ske?
Intressant och välberättad, om än lite långsam på sina ställen.

måndag 5 augusti 2024

Temasommar: En gömd värld

En gömd värld är andra delen i Augustin Erbas fantasyserie Den förlorade staden. I den första boken flyttade Vilma till Göteborg och började på en ny skola. Hon hatade varje sekund av det och saknade vännerna i truppgymnastik-gruppen hon tränar med tidigare.
Men hon upptäckte också en portal till andra världar i ett gammalt växthus i trädgården och blir bekant med ett konstigt ödledjur, som hennes mamma envisas med att kalla för en katt.

I fortsättningen av serien fortsätter Vilma att utforska de andra världarna. Det är inte helt ofarligt då tiden rör sig olika snabbt i de olika världars och ett besök som känns som en kvart kan betyda flera förlorade år i vår värld. Ödlevarelsen kan eventuellt vara en drake och när Vilma äntligen får börja träna truppgymnastik igen visar sig tränaren vara en ilsken gudinna från en annan tid.

Det här är en spännande och fantasifull serie med högt tempo. Jag ser fram emot att läsa del tre.

söndag 4 augusti 2024

Temasommar: 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

Elif Shafaks roman 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld var en av de starkaste romaner jag läste förra året. Upplägget låter ganska märkligt - bokens huvudperson Leila dör på första sidan i boken, mördad i ett hatbrott och dumpad i en tunna. Men även om Leilas hjärta har slutat slå, så finns hennes medvetande kvar i ytterligare 10 minuter och 38 sekunder. I detta tillstånd flimrar minnesbilder från Leilas liv förbi och ger läsaren en inblick i ett tufft och tragiskt liv. Vi får veta att hon blev utsatt för övergrepp av en släkting som ung och hur hon hamnade i Istanbuls slumkvarter som prostituerad.

I andra delen av boken kämpar Leilas vänner, en udda samling människor som vet vad utanförskap innebär, för att Leila ska få en riktig begravning och inte begravas på "de bortglömdas" begravningsplats. Skildringen av vänskapen är mycket berörande och fin.

Jag är inte tillräckligt insatt i turkiska traditioner för att veta hur vanligt det är att det finns familjer som vägrar ta hand om sina anhörigas kvarlevor och vilka regler det finns för personer som inte är släktingar att arrangera en begravning, men jag skulle tro att författarens skildring ligger nära sanningen och att boken rymmer en hel del kritik mot gamla traditioner, värderingar och lagar.

Som sagt, en mycket stark och gripande roman. Rekommenderas varmt!

Månadssammanfattning juli 2024

Augusti är här och imorgon börjar jag jobba. Hög tid för att sammanfatta juliläsningen.

14 böcker blev det totalt fördelat på 11 romaner, en novellsamling och två mellanåldersböcker. Den planerade semesterhögen har jag som vanlig lyckats förhålla mig ganska fritt till 😉
Geografiskt har jag, förutom Sverige, befunnit mig i USA, England, Norge och Lettland.

Bäst den här månaden blev nog Sommardagar i kollektivet av Callum Bloodworth, Modersmjölken av Nora Ikstena och Hon som blev kvar av Riley Sager.

lördag 3 augusti 2024

Temasommar: Inte av denna världen

Inte av denna världen av Yaa Gyasi är en stark roman som tar upp ämnen som rotlöshet, depression beroende och sorg. I centrum finns Gifty som studerar neurovetenskap på Stanford. När hennes bror Nana, som var en lovande idrottsman, blev beroende av smärtstillande tabletter efter en fotskada, väcktes hennes intresse för att forska kring beroende och depression.
 
Giftys mor lämnar sällan sängen efter flytten från Ghana till USA och rotlösheten hon känner tillsammans med sorgen över sonens situation har gjort henne deprimerad och helt uppgiven. Gifty känner i sin tur sig alltmer dragen till sitt ghananska ursprung och vill utforska det.

Författarens tidigare bok Vända hem är kanske snäppet bättre, men det här är också en gripande och intressant roman.

Just nu i augusti

 

Första lördagen varje månad är det dags för ett "Just nu"-inlägg. Ni hittar frågorna på Kulturkollo och alla är välkomna att vara med på egen blogg, i sociala medier eller i kommentarsfältet på kollo-bloggen.

Just nu läser jag: lite slalomläsning. Jag har tre böcker på gång: ”Bära och brista” av Sara Lövestam, ”Den sovande” av Johan Ehn och ”You Belong With Me” av Mhairi McFarlane.

Just nu tittar jag: Decamerone på Netflix. Galen och rolig!

Just nu lyssnar jag: på gamla cd-skivor som vi hittade när vi röjde på vinden. Vi lyssnar igenom för att se vilka som passar bra att ha i bilen (det enda stället där vi fortfarande har en cd-spelare) och vilka som ska slängas.

Just nu njuter jag: av det sista av semestern innan jag börjar jobba igen på måndag.

Just nu längtar jag: efter dottern som varit på läger i en vecka. Men idag kommer hon hem!

fredag 2 augusti 2024

Temasommar: Vända världen rätt

Vända världen rätt av Jennifer Niven handlar om Jack och Libby. Jack är ansiktsblind och det ställer till det mycket i hans vardag, men han gör allt för att gömma sitt handikapp för andra. Libby får aldrig riktigt en chans att visa vem hon är på riktigt. De flesta ser bara hennes övervikt. När Jack och Libby träffas förändras livet för dem båda.

Det här är en bok om två tonåringar som kämpar var och en på sitt sätt och som finner varandra. Det är en fin skildring av vänskap och ung kärlek. Den behandlar också ett så ovanligt tillstånd som ansiktsblindhet. Kanske blir just den delen lite väl ingående ibland, det här är ju en ungdomsroman och ingen faktabok. Det är också lite svårt att förstå att ingen i Jacks familj har förstått att han är ansiktsblind. Hans föräldrar borde ha märkt något kan man tycka eftersom han inte ens känner igen dem eller sina bröder.

Skildringen av Libbys situation känns mer övertygade. De klumpiga och okänsliga sätt människor bemöter henne på grund av hennes övervikt är tyvärr alltför trovärdiga.

Lite ojämn alltså och kanske lite för lång, men det är en ganska fin bok trots allt.

torsdag 1 augusti 2024

Temasommar: Världen utan dig

Temasommaren fortsätter augusti ut, för även om vardagen snart kommer hävdar jag bestämt att augusti är en sommarmånad.

Nytt tema är #världen och första boken ut är Världen utan dig av Jill Santopolo.

Lucy och Gabe träffas för första gången den 11 september 2001 och blir blixtförälskade. Efter terrordådet bestämmer de sig för att ta tillvara på livet och göra allt de drömmer om. Gabe blir fotograf i Mellanöstern och Lucy gör karriär i New York. Livet kastar dem ömsom tillsammans och ömsom isär. En fin skildring av kärlek och om att följa sina drömmar.