Sidor

lördag 18 april 2020

Fyra noveller om kärlek

Rec.ex. från Novellix - tack!
Novellix fortsätter med sitt litterära smågods i form av askar med noveller på olika teman. Det här är den andra boxen med noveller om kärlek, men det är ju en outtömligt ämne, inte sant?
De här novellerna är inte sockersöta kärlekshistorier utan berättar en trovärdig bild av kärlekens alla sidor. Hur den på samma gång är omöjligt och oundviklig. Kärleken beskrivs som våldsam och förtärande, men också villkorslös och helt nödvändig. Susanne Brøgger, Annie Prolux, Raymond Carver och Sally Rooney har bidragit med varsin novell till denna box.

Jag har aldrig riktigt kommit överens med Suzanne Brøggers sätt att skriva så jag har novellen Det skulle vara förbjudet att finna sig kvar av dessa fyra, men ska ge den en chans. De andra tre har jag däremot läs med stor behållning.

Starkast berörs jag av Annie Proulx numera klassiska cowboy-novell Brokeback Mountain som också har filmatiserats. Här är den förbjudna kärleken mellan Ennis och Jack rå, fysisk och alltigenom förtärande. Filmen är väldigt bra, men den är mer polerad än novellen som lämnar mig med en vemodig känsla när jag slår igen den lilla boken.

Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver är köksbordrealism i komprimerat format. Fyra vänner – två par – sitter och diskuterar kärlek, relationer och äktenskap en kväll över drinkar. Det är bara ett brottsstycke ur livet, men det är nog många som kan känna igen sig.

Sally Rooney är en ganska ny bekantskap för mig, jag läste hennes roman Normala människor för inte så länge sedan och stilen känns igen i novellen Mr Högavlönad. Rappt och nutida, även kärlekshistorien är klassisk.

Det här är en fin och varierad samling noveller som passar fint att ge bort i present till någon man tycker om, eller att unna sig själv.
Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Presentask med fyra noveller om kärlek II
Förlag: Novellix (2020)
ISBN: 9789175894539
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar