Sidor

fredag 4 maj 2007

De sista "stad"-böckerna

Nu har jag avslutat Fogelströms "stad"-serie och de höll verkligen hela vägen ut. Beskrivningarna av Stockholms framväxt till en modern stad är mycket bra och människoskildringarna är gripande. Till och med så att man gråter en lite skvätt när ett par av karaktärerna försvinner ur handlingen.

Minns du den stad

"I den tredje delen av sitt stora mästerverk berättar Per Anders Fogelström om Stockholm från förra sekelskiftet till cirka 1925. Det är en tid fylld av kriser och oro men också av stora framsteg som allmän rösträtt och åttatimmarsdag. I centrum står Emelie, flickan från tvålfabriken, en stark och varm kvinna. Hon blir den klippa på vilken den nya generationen av familjen vilar. Jämsides med arbetarfamiljen på Fjällgatan får vi också följa den gren av släkten som blivit borgerlig och välbärgad. Det är ännu främst de som kan njuta och ta del av stadens utveckling och ljusnande framtid."

I en förvandlad stad

"Vi befinner oss nu i Stockholm under åren 1925-1945, tjugo år som rymmer en väldig förvandling i staden och dess människors liv. Den okuvliga Emelie är familjens fasta punkt, men runt omkring henne går släktingarna sina egna vägar. Den borgerliga grenen av familjen kan njuta frukterna av stadens utveckling. Men arbetarna märker också den nya tiden och tar del i de nya möjligheterna i det begynnande folkhemmets större trygghet."

Stad i världen


"Under etthundra år har Stockholm förvandlats från en mörk och fattig småstad till dagens storstad. Nästan rasande våldsamt och omvälvande sker detta under åren 1945-1968. På 1860-talet kämpade Henning Nilsson och hans Lotten mot nöd och umbäranden i sina drömmars stad. Nu lever deras många ättlingar i en rik stad i ett rikt land. Deras vardag och villkor är olika, men de förstår att alla världens problem är deras, men Stockholm är en stad i världen."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar