Sidor

måndag 28 november 2011

Till min hemliga bokvän



Här kommer svar på frågorna inför pocketbytet. Jag har varit med i några byten förut så jag använder samma svar och uppdaterar lite.

Vilken genre håller du dig helst till då du läser?Jag gillar den riktiga berättade romanen, familjesagor och historiska romaner. Jag uppskattar också en bra deckare och smart chick litt.

Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Joyce Carol Oates, Arto Paasilinna, John Irving, Erlend Loe, Maria Ehrnestam (men jag har nog det mesta av dessa).

Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Engelska går fint.

Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, har inte riktigt fallit för ljudböcker.

Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Jag samlar på alla böcker :)

Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Jo, här på bloggen i högerspalt hittar man en lista på de böcker jag läst i år och nedanför den de böcker jag läst i år och under 2008, 2009 och 2010 (klicka på länken) och på min gamla blogg kan man hitta böcker läsa före det. I flikarna i bloggens överkant kan man också se vilka böcker jag bloggar (i alfabetisk ordning). De flesta böcker jag läst på senare år äger jag nog också.

Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Åh, att drömma mig bort en smula ...

Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Sci-fi är inte min grej och jag gillar inte Jan Guillou. Jublar inte av förtjusning över Björn Ranelid eller Liza Marklund.

Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Nja, ingen som jag kan komma på just nu.

Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Ingen jag kan komma på just nu.

Vad gör du helst på fritiden?
Om jag inte umgås med min man och våra barn så ligger jag gärna på soffan och läser (det händer alltså inte så ofta nuförtiden). Eller träffar goda vänner. Lite shopping är ju aldrig fel. Jag gillar också att fotografera och ibland pysslar jag till ett gratulationskort eller ett binder en blombukett.

Samlar du på något?
Mer än böcker ? ;) Nej!

Favoritfärg? Chokladbrun

Teve-serier som du uppskattar?
Ugly Betty, Grey's Anatomy, Vänner, Gilmore Girls, Systrarna Eliott

Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Drama, romantiska komedier och kostymfilm (typ BBC Classics)

Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Kaffe är gott. Te också (men inte rött och inte så gärna grönt)

Vilket slags godis tycker du bäst om?
Choklad, saltlakrits och saker med cola-smak. Är inte förtjust i skumgodis eller marmeladgodis.

Stjärntecken?
Skorpion

Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?
Avsky och avsky, men jag uppskattar inte doftljus så mycket. Och inte choklad med apelsinsmak.

Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?
Jag blir så glad bara över att få paket! :)

Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Inga.

Övrigt:
Jag har inget emot begagnade böcker så länge de inte luktar konstigt eller är väldigt slitna.

söndag 27 november 2011

Veckans bokbloggsjerka

Jag gjorde ett försök med bokbloggsjerkan för en tid sedan, men lyckades inget vidare. Nu tar jag nya tag.

Veckans fråga är:
Vilka bokrelaterade julklappar vill du helst se under granen i år?

Det finns ju många, men allra helst vill jag ha dessa:
1Q84-böckerna (på engelska) av Haruki Murakami (men jag har hört att de tappar mot slutet - något som vet?)
Svart himmel av Arnaldur Indridasson
Stilla dagar i Mixing Part av Erlend Loe
Spelreglerna av Jonas Karlsson

Vilka böcker önskar du dig?

lördag 26 november 2011

Årets snyggaste bokomslag?

Gå in hos Boktokig och lämna ditt förslag på årets snyggaste bokomslag. Sedan ska det bli omröstning minsann :)

torsdag 24 november 2011

Den drunknade

Ni vet sådana där böcker som man läser med en molande känsla i magen hela tiden. En sådan där bok där man vet att något kommer att gå fel, frågan är bara när och hur. Den drunknade av Therese Bohman är en sådan bok.

Marina hälsar på sin äldre syster Stella i hennes nya hus på Österlen. Där får hon för första gången träffa systerns man, författaren Gabriel. I den idylliska miljön har Stella lyckats skapa sig ett till synes perfekt liv. Ganska snart märker dock Marina att det är något som gnisslar i relationen mellan Stella och Gabriel. Hon upptäcker dessutom att hon är mycket attraherad av sin systers man. I den tryckande högsommarvärmen byggs en förtätad spänning upp och läsaren (jag) bara väntar på urladdningen.

Nu är boken så skickligt konstuerad att det inte blir ett explosivt sammanbrott som man kunde vänta sig. Berättelsen snarare imploderar, vänder, upprepar sig och blir på så sätt än mer obehaglig.

Boken är tunn, men inte en lätt läsning. Det är inte en deckare, men väldigt spännande. Therese Bohman fick mycket fin kritik för sin debutroman och det med all rätt.

onsdag 23 november 2011

Juligt pocketbyte

Jag har anmält mig till julklappsbyte large som anordnas av En bok om dagen.

Har du anmält dig? Skynda, skynda - sista anmälningsdag är den 25 november.

Tjuvarnas stad

Tjuvarnas stad av David Benioff var förra månadens bokcirkelbok och vi var rörande överens om att det var riktigt, riktigt bra läsning.

Boken utspelas i ett isande kallt Leningrad under andra världskriget. Staden är belägrad av tyskarna och det är ont om mat. När 17-åriga Lev ertappas med att stjäla från en död soldat är han övertygad om att det är ute med honom.  Men istället för att bli avrättad får han, tillsammans med desertören Kolja, ett oväntat uppdrag. De ska skaffa ett dussin ägg till överstens dotters bröllop på fem dagar. Om de lyckas får de behålla livet, misslyckas de ska de avrättas.

Uppdraget är i det närmaste omöjligt och de båda unga männen är plågsamt medvetna om det. De gör trots detta sitt bästa och, mycket tack vare Koljas obotliga optimism, klarar sig ur de mest hopplösa situationer. Det är en mörk berättelse som visar krigets och människornas värsta sida - men också människors goda sidor. Det är också befriande att inget är helt svart eller vitt. Människorna är både goda och onda och gör som de gör för att situationen driver dem till det. Historien berättas med värme och med en dråplighet som gör att man aldrig ger upp hoppet.

Det är en klassisk vandringsberättelse. För mig förde den tankarna till både pojkroman och lite på Barnen från Frostmofjället.

Rekommenderas!

måndag 21 november 2011

Augustpris

Ingen av Augustprisvinnarna var bekant för mig. Jag tror inte heller att jag kommer att läsa Tomas Bannerheds korp-bok. Jag har fortfarande inte kommit igenom förra årets vinnare.

Bokblogg

Jag tänkte ge mig på att köra en ren bokblogg också. Tidigare försökt att dubbelblogga har gått sådär. Vi får se om jag lyckas bättre denna gång :)

Jag har lyckats flytta över alla bokrelaterade inlägg från den andra bloggen (som förstås kommer att finnas kvar och säkert uppdateras oftare än den här), men de på den "gamla, gamla" bloggen ligger där de ligger.

tisdag 15 november 2011

Är ni med på dinosaurietåget?



På Bolibompa eller SVT Play kan man se det verkligt bra barnprogrammet Dinosaurietåget. Dino och hans syskon reser framåt och tillbaka i tiden och lär sig om olika dinosaurier. Lilla T har redan bättre koll än vad jag har ;)
Har du barn i förskoleålder och lite äldre så bör du kolla in det.

Jag tyckte mig minnas att jag plockar på mig några små faktaböcker om dinosaurier i någon utrensning på jobbet och efter lite letande på vinden hittade jag dem. Nu läser vi den ganska ofta som godnattsaga.



Favoriten? Tyrannosaurus förstås ;)

fredag 4 november 2011

Favoritförfattare



Boktokig undrar om favoritförfattare.

Ja, vilka är mina? De som jag alltid vill läsa när de kommer med en ny bok. De som jag känner att jag "måste" ha i inbundet format (ja, eller helst i alla fall). De som går före på läslistan.

Dessa är mina (de jag kommer på nu):

Arto Paasilinna - jag läser med förtjusning, jag skrattar, jag vill ha inbundet och jag vill ha alla (och det har jag nog - alla utom en som jag inte har hittat inbunden).

Joyce Carol Oates - jag läser men kanske inte alla och de kanske inte alltid går om andra böcker på läslistan. För Joyce är lite krävande. Men jag gillar det. Och jag vill gärna äga hennes böcker, men köper dem oftast i engelsk pocket.

Kerstin Ekman - jag läser och samlar. Gärna inbundet.

Arnaldur Indridasson - vill gärna ha på en gång, men väntar oftast tills de kommer i pocken. Oftast.

Jonas Karlsson - seglar upp här bland favoriterna trots att han ju bara skrivit tre böcker. Jag äger två. En är signerad. Vill läsa mer och skaffar nog den tredje novellsamlingen vilken dag som helst.

Vilka är dina favoritförfattare?

Dito

Jag har läst min första e-bok . Jag har inte känt mig så sugen på vare sig ljudbok eller e-bok egentligen. Jag gillar att bläddra i en bok. Jag gillar papper.

Men så tipsade Bohemian Rhapsody om Dito som är Bokus e-boksatsning. Det var lätt att installera appen på iPhonen - det vanliga Bokuskontot fungerade - och man fick två böcker gratis. Förkortade böcker, men ändå.

Så jag läste. Ett plus var att det var mer lättläst än jag trodde. Ett annat att det gick att bläddra med en hand (och dessutom samtidigt som man matar bebis med välling med den andra handen). Ännu ett är att man kan smygläsa i sängen utan att behöva tända lampan och väcka den som ligger bredvid.

Jag saknade papperskänslan så klart. Det kändes inte heller som jag läste på riktigt. Andra saker jag läser på telefonen skummar jag mest för att snabbt få information och detta blev lite samma sak. Jag läser snabbt och slarvigt. Min Dito-tipsare upplevde samma sak.

Boken då? Ja, det var Anna och Mats bor inte här längre. Det är (den förkortade) fortsättningen på Ur vulkanens mun av Helena von Zweigbergk. Den boken tyckte jag mycket om. Den här berör mig inte alls. Jag tror inte det beror på "stressläsningen". Jag lyckas bara inte uppbåda någon entusiasm eller ens medkänsla för Anna och Mats, deras skilsmässa eller deras funderingar om hur de ska gå vidare. Det sticker till i hjärtat i de avsnitt där man märker att barnen kommer i kläm, men det är också det enda. Jag tror inte jag bryr mig om fullängdsversionen.

Kommer jag testa Dito igen? Ja, det tror jag absolut.

Jag vann!

Jag vann månadens boklotteri på den lokala biblioteksfilialen. Väldigt trevligt :)
Någon som har läst boken?

Barnboksfavorit: Gittan

Pija Lindenbaums böcker om Gittan är helt suveräna! Både för vuxna och barn. I den här familjen är det nog mamman som gillar dem allra mest ;)

För inte så länge sedan kom det en ny bok - Gittan gömmer bort sig - och jag var snabb på att hitta på en ursäkt för att skaffa den i present åt lilla T. Vi har inte läst den så många gånger än och den har inte riktigt gått rakt in i hjärtat som de andra tre, men den tar sig mig.

Lilla T gillar Gittan och älgbrorsorna bäst. Min favorit är fortfarande Gittan och fårskallarna. Jåm-jåm!

torsdag 3 november 2011

Award

Bokstunder har gett mig en fin award - Liebster Blog Award.
Tusen tack, söta du!

Jag brukar titta in hos Bokstunder ett par gånger i veckan. Här får jag lästips såklart och så vi gillar vi båda Arnaldur Indridasson :)

Tanken med awarden är att man som blogg-läsare ska hitta till nya bloggar som man kanske inte annars hittat till. Reglerna för att dela ut Liebster award till fem favoritbloggar är följande:

1. Klistra in awarden på din blogg.
Check!
2. Tacka personerna som gav er awarden och länka till bloggarna.
Check!
3. Välj ut fem personer som du vill ge awarden till.
Kommer här nedanför.
4. Lita på att dina följare sprider kärleken till andra bloggare.
Det får de avgöra själva om de vill. Det är alltid frivilligt.
5. Och det viktigaste: ha roligt och stötta varandra.
Det har jag ocd det hoppas jag att jag gör :)

Nu var det inte så länge sedan jag skickade vidare en award och det är alltid lika svårt att välja. Men eftersom jag fick denna award av en bokbloggare så skickar jag fem andra bokbloggare eller bloggare som skriver om böcker också.

Kate Reader Diversifierad - bloggar om stort och smått. Och om böcker såklart. Jag skrattar ofta när jag tittar in här. Vardagsbetraktelser med en stor dos självdistans.

Flickan & böckerna - jag föll först för Flickan & kakorna med läckra bilder och recept. Systerbloggen om böcker är minst lika aptitlig.

Boktimmen - inflyttad Skåning och bokälskare precis som jag.

Hyllan - en riktigt snygg bokblogg. Dessutom citat om böcker och läsning och bilder på bokhyllor av alla de slag.

Boktokig - jo, jag är medveten om att Boktokig fick awarden av Bokstunder också. Men hon är ju så himla bra ;)