Sidor

onsdag 16 maj 2012

Allra hemskaste syster

Den här boken fick jag  som recensionsexemplar av Booked. Jag har inte fått några rec.ex. förut och var inte helt säker på hur det fungerade. I brevet jag fick med boken fick jag veta att boken inte var släppt i handeln ännu och att recensionsdag var 15 maj. Det verkade dock som boken varit ute ett tag och det bloggades friskt om den innan den 15:e, så det kanske inte är något som man behöver hålla så hårt på?

Nåväl, Allra hemskaste syster av Lina Forss är utgiven på Telegram Bokförlag. Boken är den första i en serie av tre romaner av baserade på klassiska Shakespearedramer. Allra hemskaste syster är en slags chick litt-version av Kung Lear kan man säga.

Kurt Leander äger ett stort och framgångsrikt företag (Firman) i klädbranschen. Firman har butiker över hela världen och många prominenta kunder. Företaget är Leanders livsverk och det är värt miljoner. Nu har han fått besked om att han har obotlig cancer och han förbereder sin bortgång. Han samlar sina döttrar Cornelia, Gabriella, Regina och Alex och ger dem en slags utmaning - den som älskar honom mest ska får ta över företaget. Systrarna - som redan innan har ett komplicerat förhållande - hamnar i en slags maktkamp och spelar ut fula kort mot varandra.

Ja, det är i alla fall så handlingen sammanfattas. Själv hänger jag inte alls med i själva maktkampen för den tappar jag bort någonstans bland en massa - ja, jag måste säga det - trams. Jag hade väldigt svårt att hålla intresset uppe för karaktärena i boken och deras relationer. Det är mest ytligt och ointressant. Dessutom hade jag svårt att skilja personerna åt - Alex, Abbe, Gabbie, Reggie, Corny, Calle - alla flyter in i varandra. Och så dyker det upp en hund mitt i alltihopa. Slutet blir därför ett antiklimax för den eventuella spänning som författaren försöker bygga upp går helt förlorad för mig.

Jag hade en hel del besvär med språket i den här boken också. Inte nödvändigtvis för att det var korrfel och sådan (även om det fanns några sådana också), men för att författarens meninguppbyggnad kändes helt bakvänd för mig. Kanske lite anglifierad i viss mån, men för det mesta bara krånglig.

Så tyvärr, inte många pluspoäng från mig för den här boken.

2 kommentarer:

  1. Den har jag läst ganska mycket om, mest negativt faktiskt. Synd!

    SvaraRadera
  2. Nej, den verkar inte ha gått hem hos så många.

    SvaraRadera