Qivittoq någon som flyr
samhället och ger sig ut på
fjället på grund av skuld,
skam eller utanförskap.
|
Qivittoq handlar om en ung flickas otrygga och utsatta uppväxt på Grönland och i Danmark. Vi får glimtar av våld, utnyttjande och en dysfunktionell familj. Det hela berättas i korta kapitel och mycket fragmentariskt. Det är nog det som är mitt problem. Jag är inte så förtjust i den fragmentariska berättartekniken och alltför stora hopp i kronologin. Jag tappar tråden och jag tappar intresset.
Detta var inte alls min typ av bok.
Mitt andra försök var Kalak av Kim Leine. Han är inte från Grönland, men har bott och arbetat där i över 15 år och eftersom boken är självbiografisk utspelas den ju också till stor del på Grönland. Den största behållningen i den här boken är just Leines beskrivning av Grönland - dess natur och människorna. Hans kärlek till landet går inte att ta miste på.
I resten av boken är frånvaron av kärlek påtaglig. Ja, eller frånvaron av verklig kärlek kanske jag ska säga, för Kims far hävdar att han älskar honom när han förgriper sig på sin 17-årige son. Kim söker sedan kärlek i de rader av kvinnor han har förhållanden med genom boken. Han gifter sig och blir far till två barn, men har förhållanden vid sidan av med sin hustrus godkännande. Han dövar skammen över faderns övergrepp och skulden över den njutning trots allt kände i deras osunda relation genom sexuella relationer och genom läkemedelsmissbruk. Som sjuksköterska har han inga problem att få tag på droger och hans blir mer och mer fast i missbruket.
Den här boken berör mig kanske inte så mycket som jag trodde att den skulle göra. När den 17-årige Kim flyttar hem till sin far, som han inte träffat på många år, utvecklas snart deras relation till något osunt. De första beskrivningarna av de sexuella övergreppen är ganska magstarka, men jag får inget grepp om huvudpersonen. Han är mycket "flyktig". Saker och ting bara "händer" honom utan hans egen beskyllan eller påverkan. Relationen mellan honom och hans fru är bara en praktisk lösning och hennes "karaktär" är om möjligt ännu mer "fjär". Slutet lämnar mig också med en slags "jaha"-känsla.
Ingen fullpoängare med andra ord.
Den tredje boken i trion var Saltstoden av Ole Korneliussen. Detta är den märkligaste av de tre böckerna. Den inleds med att en namnlös person eldar upp en fiskebår och sedan tar en promenad i en likaså namnlös stad där personen stöter på olika människor och luftar olika åsikter. Som läsare får man aldrig del av vad de anda personerna säger utan endast huvudpersonens svar. Rejält oförskämda svar dessutom. Huvudpersonen är ganska osympatisk och hans åsikter är därefter. En av bokens få fördelar är att den är ganska kort. Jag ägnade mestadels av lästiden åt att fundera på vilken den namnlösa staden kunde tänkas vara. Men ett citat fastnade hos mig, så läsningen lämnade mig inte helt utan oberörd:
Sammantaget så var inte Grönlandsläsningen någon höjdare alltså.
Hur har det gått för er andra?
Nästa månad är det Norge som gäller igen. Vad läser ni då?
Min... hrm, sågning av Saltstoden kan du hitta här http://bokslut.blogspot.se/2012/07/saltstoden-av-ole-korneliussen.html. Så man kan väl säga att Grönlandsläsningen inte var någon hit.
SvaraRaderaNorgeboken blir inte alls den jag tänkt mig, för biblioteket här är stängt (eller ja, de har öppnat en liten "filial" med 3000 böcker) medan de håller på och lagar takplattorna, som envisades med att ramla ner. Den bok jag ville ha från början är inte med bland de 3000. Och så kände jag nog att nu får det räcka med underliga, okända böcker från bibliotekens magasin, så jag tänkte ta mig an Beate Grimsruds En dåre fri. Tror jag. Om inget annat dyker upp :)
Ja, du såg ju vad jag tyckte :) Annars är mina länkar här: http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/07/31/gronlandslasning-1-saltstoden/ och http://elilaserochskriver.wordpress.com/2012/07/31/gronlandslasning-2-kalak/
SvaraRaderaI augusti tänkte jag läsa Ut och stjäla hästar.
Riktigt svårt att hitta böcker! Jag läste också Ingamaj Beck, en äldre bok som inte alls handlade det minsta om Grönland. http://gothique.blogg.se/2012/july/nordisk-lasutmaning-del-9-gronland.html. Från Norge blir det något klassiskt, möjligen Hamsun eller Undset.
SvaraRaderaNästa månad blir det Unni Lindell. jag slår två flugor i en smäll och läser mammas boktips som råkar vara en norsk deckare. (: Börjar bläddra i den ikväll tänker jag. Annars återfinns mitt grönländska här: http://ielinashylla.wordpress.com/2012/08/01/nionde-boken-i-nordiska-utmaningen-check/.
SvaraRadera