Sidor

fredag 30 november 2012

Läsa jorden runt - Etiopien: Under lejonets blick

I Nilmas läsutmaning "Läsa jorden runt" gick resan till Etiopien. Där stiftade jag bekantskap med författaren Maaza Mengiste  och boken Under lejonets blick.

Den utspelas i Addis Abeba i Etiopien. Under revolutionen 1974 avsätts kejsaren Haile Sellassie avsätts. Drömmer om en bättre samhälle tar abrupt slut när ett kommunistiskt skräckvälde införs.

Läsaren får följa läkaren Hailu och hans familj. Hailu försöker blunda för orättvisorna och när hans hustru går bort månar han ännu mer om familjen. Hans äldste son Yonas resonerar som fadern, men den yngste sonen Dawit vill kämpa för ett fritt Etiopien och går med i motståndsrörelsen. Det sätter mycket på spel för familjen. En dag får Hailu en patient, en kvinna som blivit brutalt torterad. Han tvingas ta ställning och för ett val som om gör att han för betala ett högt pris.

Det här var en bit av Etiopiens historia som jag inte visste mycket om (jag vet faktiskt väldigt lite om Etiopien överhuvudtaget) och det var väldigt intressant att läsa, även om jag ibland hoppade över något lite längre politisk utläggning. Hailu och hans familj engagerar och berör mig. Jag lider och gråter, hoppas och gläds med dem. Det är mycket sorg och elände i boken, men också så mycket kärlek.

Resan i november gick vidare till Palestina och jag läste då Morgon i Jenin av Susan Abulhawa, men jag orkar inte blogga den just nu - det får vänta tills imorgon.


Från Etiopien har jag tidigare läst Skära för sten av Abraham Verghese.

torsdag 29 november 2012

Böcker om böcker: Fallet med de försvunna böckerna

Israel Armstrong är en ny bekantskap. Han är huvudpersonern i Ian Sansoms bok Fallet med de försvunna böckerna. Han är inte en särskilt sympatisk person, men jag gillar honom i alla fall ;)

När den "knubbige lille Israel Armstrong i sin bruna manchesterkostym och sina bästa par bruna skor" kommer fram till det bibliotek i en småstad/by på Irland, där han nyligen har fått anställning, och upptäcker att det är stängt ställer det minst sagt till problem. Kostymen och skorna är hans enda och han är karriärsynpunkt är han en ganska misslyckad person. Han behöver verkligen jobbet. När han sedan får veta att han visserligen har ett jobb, men att det består i att köra en, minst sagt, bedagad bokbuss och dessutom att hela bibliotekets bokbestånd är spårlöst försvunnet är han beredd att ta båten hem till England igen snabbt som ögat. En rad dråpliga händelser håller honom kvar och han dras mot sin vilja in bybornas vardagsintriger och jakten på de försvunna böckerna.

Han tar sig själv på väldigt stort allvar som en litterär, akademisk och intelligent person och att vara den som ska sköta bokbussen är en prestigeförlust för honom - och dessutom får han sova i ett hönshus. Han har till en början enormt svårt för de okultiverade byborna, men han får lära sig att man inte ska döma en bok efter omslaget (pun intended) och upptäcker att det finns många som delar hans litteraturintresse.

Den här boken är inte en deckare i ordets rätta bemärkelse, men mysteriedelen fungerar spänningsskapande och gör att det blir ett läsdriv i boken. Den stora behållningen är dock Armstrong. Han är en sorglig person, som testas på många dråpliga sätt. En person med stort kontrollbehov och ständig huvudvärk, som är van vid vegetarisk kost, dyr espresso från Londoncaféerna och som ständigt går med näsan i en bok (och alltid har några extra böcker i fickorna för säkerhets skull) hamnar verkligen utanför sitt element på den Irländska landsbyggden.

Persongalleriet i boken är färgstarkt - från Armstrongs godissnaskande chef, till hans bistra "hyresvärdinna" George och den excentriske bokbussägaren Ted. Ibland tippar berättelsen över i det lite farsartade, men jag tycker att den klarar den gränsen och jag har en riktigt trevlig lässtund.

måndag 26 november 2012

Skolastiska övningar

Jag fick Skolastiska övningar av Einar Askestad som recensionsexemplar från MBM-förlag. Första recensionsdag var den 21 november, men eftersom boken kom till mig först efter det, så bestämde jag mig för att först läsa ut den bok jag höll på med innan jag tog mig an den här boken.
 
På baksidan av boken står det att det är en "egenartad" och "utmanande" läsning.
 
Ja, det är i alla fall en bok som inte liknar mycket annat jag har läst!
 
Handlingen, även om det kanske inte är rätt ord, är löst vävd kring ett torg i en namnlös stad (men en stad som känns sydeuropeisk). Där passerar människor förbi. Läsaren får ögonblicksbilder från dessa personer - ibland ur deras eget perspektiv, ibland utifrån från en okänd betraktare/berättare.
 
Texten består av korta stycken, sällan mer än några rader långa. Fragment. Lösryckta meningar. En replik här. En tanke där.
Jag har svårt att hitta ett sammanhang och en mening. Ibland glimtar något till - en struktur som jag bara anar. Någon fras som stannar hos mig lite längre ...
 
Det är en bok som inte vinner på att läsas snabbt. Jag tror tyvärr att jag gjorde mig skyldig till det. Då känns textstyckena mest staplade på varandra. Kanske skulle en läsare som är mer van att läsa poesi få mer ut av läsningen. Jag är rädd att det eventuella budskapet går mig helt förbi.
 
På baksidan står också att boken aldrig "någonsin förlorar humorn ur sikte". Den humorn går mig till stora delar också förbi. Förutom någon enstaka gång då jag ler åt något finurligt formulerat.
 
"Om människan härstammade från aporna hade somliga närmare till sitt ursprung."
 
Jag tackar för recentionsexemplaret och chansen att läsa något som jag annars inte hade vågat mig på.

lördag 24 november 2012

Allt för dig

Allt för dig är en liten söt tramsbok av Sheila O'Flanagan.

Lainey är en TV-meteorolog med en rad misslyckade förhållanden bakom sig. Nu har hon hittar det rätte. Tror hon.

Laineys mor Deanna är en välkänd feministisk debattör. De två har väldigt olika värderingar och har inte särskilt bra kontakt. Deanna lämnade Lainey hos sina föräldrar när hon var liten och sedan dess har Lainey kämpat för att vinna hennes kärlek och gillande.

Ja, så det är väl det boken går ut på. Att vinna en äkta man, att vinna en mors gillande och dessutom att få reda på varför modern lämnade henne och vem hennes far var.

Lite tröttsamt är det med alla utläggningar om hur vacker Lainey är och hur besvärligt det är att inte tas på allvar på grund av det. Annars är det en lagom underhållande bok. Den gjorde inte ont att läsa, men lämnade inte något bestående minne.

Jag har tidigare läst Den perfekte mannen och Syskonkärlek av samma författare.

torsdag 22 november 2012

Till sista andetaget

Jag fick låna Till sista andetaget av Anne Swärd av en kollega. Jag visste inget om boken innan jag började läsa den. Först gick det väldigt trög. Jag hade svårt att komma in i bokens stil och att hålla reda på all personer. Jag är glad att jag inte gav upp, för sedan tog läsningen fart och jag kom på mig själv med att fastna för stycken i texten som jag antecknade.

Boken handlar om Lo som växer upp en en brokig familj i en liten ort någonstans i Skåne. Familjen är inflyttad och ses lite som "utbölingar". Bland tretton vuxna är Lo det enda barnen. Pappan har lämnat dem och Lo har inte en särskilt nära relation till sin mamma, vare sig som barn eller i vuxen ålder. Mamman finns där, men kanske inte riktigt på samma sätt som "vanliga" mammor.

"Medan andra mammor varnade sina döttrar för våldtäktsmän, oönskade graviditeter och veneriska sjukdomar, varnade hon mig alltid för att förlora mig själv till någon."

Los fasta punkt är farfadern Björn. Sedan, vid en brand med lite tvivelaktig orsak, träffar Lo grannpojken Lukas. De blir goda vänner trots att det är stor åldersskillnad mellan dem. Lo är forfarande ett barn och Lukas är nästan tonåring. Deras relation är komplex och inte oskyldig även om det inte händer något dem emellan på många, många år. Relationen utvecklas med tiden till något i det närmaste symbiotiskt, men missförstånd och svartsjuka driver dem ifrån varandra och Lo lämnar hemorten.

"Yoel tog mig i alla fall i förbifarten som en pralin i en skål han inte kunde låta bli att snappa åt sig när han gick förbi."

Berättelsen pendlar mellan nutid och dåtid. Läsaren får brottsstycken av Los barndom, uppväxt och hennes vuxna liv, hennes relationer och hennes resor. Den vuxna Lo söker ständigt efter bekräftelse, men vill inte binda sig till någon. Hon tar gärna för sig sexuellt och skäms egentligen inte för det, även om hon ifrågasätter sig själv.

"Man måste kunna tillbringa ett dygn eller till och med en hel vecka i en främmande stad utan att gå till sängs med någon. Rent teoretiskt vet jag att det är möjligt [...]"

Lukas och mamman finns dock alltid med henne i allt hon gör.

Det här är en intressant bok. Språket är inte nödvändigtvis vackert, men det är på många sätt naket, självklart och tankeväckande. Lo är en person som berör, men som jag aldrig får helt grepp om. Kanske är det det jag tycker allra mest om med den här boken.

onsdag 21 november 2012

Bokcirkelbok: Josefin

Det kanske är dags att blogga förra månadens bokcirkelbok innan det är dags för nästa bokcirkelträff. Nu kunde jag inte vara med förra gången, men jag läste så klart boken ändå.
Temat är barn- och ungdomsboksfavoriter och boken var Josefin av Maria Gripe.
Det var inte någon av mina favoriter när jag var liten och en omläsning ändrade inte på det.
 
Josefin (som egentligen heter Anna) är sladdbarn till prästen i den lilla byn. Hennes syskon är mycket äldre och hon är väldigt ensam. Hon skapar en fantasivärld som är mycket mer spännande än hennes egen. Hon tar hon det inte ett steg för långt när hon berättar för tant Lyra att hon blir illa behandlad hemma för att få den gamla kvinnas sympatier - och hennes karameller.
 
Jag vet inte riktigt varför jag inte tyckte om den här boken som barn. Kanske var det bara för olustigt när Josefin ljuger. Hennes föräldrar är ju egentligen väldigt snälla. Det är nog den olustkänslan som lever kvar när jag läser om den nu.
 
Jag har tidigare bloggat om Agnes Cecilia - en sällsam historia av samma författare.

måndag 19 november 2012

Snart på en blogg nära dig

Blogginlägg på ingång - två bokcirkelböcker, en "läsa jordens runt"-utmaningsbok, en "böcker om böcker"-utmaningsbok, en chick litt-bok och en deckare.

Stay tuned.

söndag 18 november 2012

Rekordvinnaren utläst

Nu har jag läst ut Rekordvinnaren av Pieter Tham och fått ett intressant brev av hjälporganisationen "Vita Stjärnan" ;)

Blogginlägg kommer.

tisdag 13 november 2012

This or that?

"This or that"-utmaningen cirkulerar på bokbloggarna nu. Jag antar Bloggbohemens öppna utmaning.

1. Ljudbok eller bok i handen?
Bok i handen. Jag har inte fallit för ljudböcker - om jag ligger i sängen och lyssnar så somnar jag. Om jag har en ljudbok på när jag gör annat så glömmer jag att lyssna. Om jag körde bil oftare, kanske det skulle kunna bli en god vana.
2. Pocket eller inbunden?
Nästan alltid pocket. De passar så bra i handväskan ;)
Men vissa böcker och författare vill jag ha inbundet och nu när jag återupptäckt biblioteket blir det också mer inbundet (och tyngre handväska ...)
3. Påhittat eller verklighetsbaserat? (Fiction/non fiction)
Påhittat. Oftast. Men det gör inget om det känns som om det kunde vara på riktigt.
4. Harry Potter eller Twilight?
Båda!
5. Fantasyvärld eller vår värld?
Vår värld. Är inte helt frälst på fantasy även om jag läst en del bra i genren.
6. Kindle, iPad eller annat?
Jag har läst ett par böcker i min iPhone och en på vår platta. Det fungerar, men jag föredrar pappersbok.
7. Låna eller köpa böcker?
Jag köper mycket böcker, men har börjat bli bättre på att låna igen och det känns bra. Jag behöver inte äga alla böcker har jag kommit på ;)
8. Bokhandlar eller online?
Det blir oftast online, men jag älskar en riktigt fin bokhandel.
9. Ensamstående bok eller trilogi?
Ensamstående, tror jag. Serier brukar tappa något - det är svårt att hålla samma kvalitet i för många böcker.
10. Tjock bok eller kort bok?
Om böckerna är korta hinner man ju läsa fler, men en riktigt välskriven "tegelsten" är inte fel heller.
11. Romans eller action?
Romans
12. Mysa under en filt eller steka i solen?
Av de alternativen så blir det mysa under filt. Om jag får välja fritt så får det bli på en filt i halvskuggan i en park.
13. Varm choklad eller latte?
Latte. Hvergang.
14. Läsa recensioner eller bilda egen uppfattning?
Läser mycket recensioner, men blir sur om de spoilrar. Om det är någon bok jag sett mycket fram emot kan jag välja att undvika att läsa recensioner och blogginlägg om den tills jag har läst ut den.

Utmaningen är fri för den som vill - men länka gärna så att jag kan komma och läsa vad du svarar!

Jag tävlar hos Nilma

Hos Nilmas bokhylla kan man just nu tävla om tre böcker av författaren Lauren Oliver. Dem vill jag så klart vinna, så jag håller tummarna :)

Böcker A-Ö: V

*Malins bokblogg* har återupplivat sin gamla utmaning Böcker A-Ö. Kul! Jag vill naturligtvis haka på igen.

Veckans bokstav är V och utmaningen låter så här:

"Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i."

Boktitel på V:

Vindens skugga av Carlos Ruiz Safón. En vacker och stämningsfull bok som utspelas i Barcelona. Ängelns lek av samma författare är också riktigt bra och nu har en tredje bok kommit, Himlens fånge, som väntar på mig i bokhyllan.

Författare på V:

Carl-Johan Vallgren. Jag tyckte mycket om Kunzelmann och Kunzelmann och den Augustprisbelönade Den vidunderliga kärlekens historia.

Litterär karaktär på V:

Detta är alltid det svåraste. Det brukar sluta med en barnbokskaraktär;)
Så även denna gång. Eller några fantasiväsen ur en barnbok - jag säger vildvittrorna ur Ronja Rövardotter som jag var ruskigt rädd för när jag var yngre.

Länk till alla mina Böcker A-Ö-inlägg finns att läsa här.

fredag 9 november 2012

Jag har blivit pockethexad!

En hexpocket har landat hos mig ;)

Jag berättar snart mer ...

Ett annorlunda recensionsexemplar

Häromdagen dök det upp en liten annorlunda bok i min brevlåda. Ja, jag vet inte än hur annorlunda den är inuti än, men det är inte alla dagar man får en bok där ens eget namn är inskrivet.

Men enligt brevet som är tryckt på framsidan har jag vunnit en väldigt massa pengar och boken ska avslöja vad som händer sedan ;)

Bakom skyddsomslaget gömmer sig boken Rekordvinnaren av Pieter Tham. Boken skickas till bokbloggare (för jag antar att det är fler som fått den) i samarbete med kommunikationsbyrån Pronto. I kuvertet fanns ockå en trisslott - så jag har faktiskt chansen att vinna storkovan på riktigt ;)

torsdag 8 november 2012

Ett köns bekännelse

Ibland förstår jag ingenting av en bok. Ja, eller en novell i det här fallet - Ett köns bekännelse av Riikka Pulkkinen.
En författare (men samma namn som novellens författare) deltar i en författarturné där det fd. fotbollsproffset och numera författarkollegan Alan också deltar. Riike faller för den äldre och gifte mannen. I en absurd talkshow i Amsterdam blir Riike anklagad för att vara en coquette och inte alls en författare och en del av intelligentian.
Hon blir sedan, ivrigt påhejad av studiopubliken, bokstavligen styckad tills den enda som återstår är hennes kön. Ett kön som fortsätter att prata och tänka.

Jag fattar att författaren vill ha något sagt med denna novell. Jag fattar bara inte vad. Och jag bryr mig inte tillräckligt mycket för att försöka ta reda på det.

Novellen ingår som en av fyra noveller av nordiska författare som gavs ut av Novellix i samband med bok- och biblioteksmässan.

Jag vann!

Jag tävlade med tidningen Books & Dreams och vann!
En bok så klart ;)
Tackar!

Julklappstips

Om man vill fynda barnböcker så kan det vara värt att titta in här: http://krake.se/

tisdag 6 november 2012

15 böcker: Något jag ser fram emot

Nummer 12: Jag gillar julen.
Need I say more? ;)

måndag 5 november 2012

Böcker om böcker - oktobersammanfattning













Bättre sent är aldrig kommer här nu sammanfattningen av oktoberläsningen i utmaningen böcker om böcker. Tack alla för länkar till era inlägg, det gör det hela mycket enklare för mig. Lista på alla deltagare ligger i vänsterkanten under utmaningsfotot.


Bokhyllan i pepparkakshuset läste Bläckhjärta av Cornelia Funke. Vackert omslag, bitvis glimrande, långa transportsträckor - men en bokälskare kan ändå inte motstå en bok om böckers magi.










Gothiques bokblogg bloggar om en bok hon har läst tidigare (men enligt utmaningens regler så är det helt OK) nämligen Den oändliga historien av Michael Ende. En bok som Gotique tokälskade när hon läste den första gången. En omläsning gav höga förväntningar, lite besvikelse men ändå den där pirrande känslan till slut.








Bokföring enligt Monika tog sig an boken Dewey Decimal av Nathan Larson. En mörk bok som inte handlade så mycket om böcker som man faktiskt skulle kunna tro. Låter det spännande. Titta in hos Monika så får du veta mer ;)








Spännande var det också i Booked for Murder av V.L. McDermid som Flickan och böckerna läste. En deckare i bokmiljö med spektakulära mord - som om de vore tagna ur en roman ...









En bok om sanna bokälskare kan man nog kalla Used and Rare av Lawrence och Nancy Goldstone. Mirthful's bookblog gör också en omläsning i oktober. Used an Rare handlar om två boksamlare som hellre lägger pengar på förstautgåvor än på mat. Det låter lite bekant det där, eller?










Bloggbohemen och jag valde samma bok (men med väldigt olika omslag) den här månaden, nämligen Den stulna romanen av Nawal El Saadawi. Den utspelas i Egypten och handlar om en litteraturkritiker som i hemlighet skriver på en roman som verkar få ett eget liv.







Mimmimaries böcker läste The Book Thief (Boktjuven) av Markus Zusak. En bok om längtan efter ord under brinnande krig. En bok med en ovanlig berättare.









Violens boksida valde att läsa en essäsamling av Thomas Nydahl Alla de andra som också skrev. En bok om litteratur som var vederkvickande och uppmuntrande. Låter härligt, eller hur?










Så, då var sammanfattningen klar för denna gång. Om inte annat har ni kanske fått lite inspiration till vilken bok ni ska välja i november?

Jag vill läsa alla böckerna här ovan. En del av dem igen ;)
Boktjuven läste jag för ett par år sedan och utnämnde till det årets bästa bok. Den oändliga historien var en av mina absoluta favoriter som ung. Undrar om jag vågar läsa om den ...

Men jag ska börja med Fallet med de försvunna böckerna av Ian Sansome i november.

söndag 4 november 2012

Min bokängel

Via Hanneles bokparadis hittade jag till Maria och hennes sida Jag blommar. Det är hon som gjort den fina ängeln som nu finns i mitt "bibliotek".




















Ett par fina vykort låg också med i försändelsen ;)


fredag 2 november 2012

I hyllan

Nilma utmanar oss att ta en titt i bokhyllan. Det kan man ju inte stå emot.

Så här gör du:
Gå till din bokhylla. Till den översta hyllan, längst till höger. Räkna till din 34:e bok. Om hyllan tar slut så fortsätt till hyllan under och om du inte har 34 böcker, så börja om från ett. Ta ut boken. Fyll i formuläret här under.

Titel: Dyngkåt och hur helig som helst

Författare: Mia Skäringer

Bläddra till sidan 68 och skriv första meningen på rad 13: Jag översätter det till lite olika saker, till exempel: "Om man kombinerar klackskor och läppstift med att ha blött igenom byxorna kanske man på något vis ger ett ödmjukare intryck?"

Sista ordet på sidan 97: illa

En sak som finns på framsidan: Författarens ansikte

Tredje meningen i hela boken: Det regnar och jag säger till mannen jag älskat att jag måste gå.

Det första ordet du såg på sidan 33: aldrig

Vad tycker du om den här boken: Det har jag bloggat om här.

En tävling till

Bloggbohemen firar 100 inlägg - grattis!

I bästa bokbloggstil så uppmärksammar hon det med en boktävling. Jag är så klart med och tävlar. Kanske du också?

torsdag 1 november 2012

Bokfynd på läromedelsmässa

Jag har varit och jobbat tre dagar på en läromedelsmässa, men jag är ju inte en sämre boktok än att jag lyckas hitta några skönlitterära böcker att shoppa även där ;)

Jag tävlar

Hos Pocketlover kan man vinna en valfri bok från Adlibris. Vem vill inte det? ;)