Sidor

torsdag 28 februari 2013

Februariläsning

10 lästa böcker i februari. Det har jag tågresan tur och retur Göteborg och några sjukdagar att tacka för.

Bäst: Tillbaka till henne
Sämst: Fvonk
















Blogginlägg om böckerna i topp och botten är på gång.

Paganinikontraktet

Paganinikontraktet av Lars Kepler är den andra boken om kommissarie Joona Linna vid Stockholmspolisen. Precis som så många andra läste jag Hypnositören och eftersom underhållande deckare alltid är trevligt gav jag mig på den här också.

Den här gången utreder de ett fall med en kvinna som hittas drunknad ombord på en båt som fortfarande flyter och ett fall med en man som hittas hängd i ett helt tomt rum. Ett av fallen visar sig vara mord och ett av dem självmord.
De båda fallen hör självklart ihop och de två döda är inte de enda offren i en ljusskygg historia där vapen och stora summor pengar går före människoliv.

Joona Linna får snart upp ett spår och tror sig veta hur det hela hänger ihop, men problemet är bara att bevisa det innan alla som kan hjälpa honom med det är döda.

Är det här en bokälskling? Nej, inte för mig, men en helt OK deckare. Det finns dock många som gillar Keplers böcker väldigt mycket.

Señor Peregrino


Jag har länge varit sugen på att läsa något av Cecilia Samartin och nu skrev jag upp hennes namn på min boktolva för att vara säker på att det blev av. Señor Peregrino hittade jag i bokbytarhyllan på jobbet, så den fick följa med hem.

I ett försök att slå två flugor i en smäll valde jag den här boken i Nilmas "läsa jorden runt"-utmaning för för att representera Sydamerika/Latinamerika. Nu var det ju bara början som utspelades i Mexico, men det får ändå räknas.

Jamilet föds med ett skrämmande födelsemärke och blir utstött i den lilla byn i Mexico där hon växer upp. När hennes mamma dör finns det inget som håller henne kvar, utan hon flyr på ett dramatiskt sätt över gränsen till USA. Hon får bo hos sin moster och hennes plan är att tjäna ihop pengar för att kunna ta bort födelsemärket. Hon lyckas med falska papper få arbete som skötare på ett mentalsjukhus. Där träffar hon den excentriska Señor Peregrino. Han är bufflig och otrevlig, men snart lär de känna varandra och Jamilet börjar se fram emot att gå till jobbet. Señor Peregrino upptäcker att Jamilet inte kan läsa och skriva och börjar undervisa henne. Samtidigt berättar han en fantastiskt historia om hur han i sin ungdom påbörjade en pilgrimsvandring till Santiago de Compostela.

Vänskapen som sakta växer fram mellan Jamilet och Señor Peregrino skildras med värme och berättelsen från pilgrimsvandringen är mycket målande. Det är lite spännande att inte veta om eller hur mycket av hans berättelse som är sann. Men det spelar egentligen igen roll - en god berättelse är en god berättelse oavsett. Jag tyckte mycket om stämningen i den här boken och är glad att jag har en bok till av författaren hemma.

Bokälskling? Det är inte bara jag som tycker om den här boken. I Norge har hon passerat både Dan Brown och Stieg Larsson på bästsäljarlistorna och 2010 vann Cecilia Samartin priset för "Bästa roman" på The International Latino Award.




Böcker om böcker: Bläckhjärta


Bläckhjärta av Cornelia Funke har stått i min hylla sedan läsutmaningen "Böcker om böcker" startade. Flera utmaningsdeltagare har läst den och nu har jag också gjort det.

Jag kände ganska snabbt att det här var en bok som jag skulle tycka mycket om. Hur kan man inte gilla en bok som är full av kärlek till böcker och berättande, fantasifulla sagofigurer som kommer till liv och en spännande kamp mellan gott och ont.

Meggie lever ensam med sin pappa Mo i ett hus fyllt av böcker. Pappan arbetar som "bokdoktor", en bokbindare som är specialiserad på att laga gamla böcker. En regnig natt dyker en mystisk figur upp utanför deras hus. Det visar sig att det är Sotfinger  - en gammal bekant till Mo, men som han inte verkar särskilt förtjust i att träffa igen. Meggie tjuvlyssnar på deras samtal och får höra att främlingen kallar Mo för Trolltunga. De talar också om någon som heter Capricorn och det verkar vara en person att akta sig för. Tydligen äger Mo en bok som både Sotfinger och Capricorn är väldigt intresserade av.

Nästa dag har pappan packa deras saker och de åker till Meggies mammas moster. Mo säger att de har fått ett uppdrag av Elinor som är en hängiven boksamlare, men Meggie får en bestämd känsla av att de flyr.
Ja, det är upptakten till boken och jag vet inte vad jag ska skriva mer för att inte avslöja alltför mycket ur handlingen. Meggie kommer att få en förklaring till varför Mo kallas Trolltunga och varför han inte har läst högt för henne ur någon bok. Hon träffar Capricorn, men önskar att hon aldrig hade gjort det. Meggie får vara med om saker som hon aldrig hade trott varit möjligt och så småningom får hon också en ledtråd till vad som kan ha hänt med hennes mamma.


En trevlig detalj är att varje kapitel inleds med ett citat ur en bok och citatet knyts på något sätt till handlingen i kapitlet. Jag är inte helt förblindad av berättelsen - jag ser att den kanske hade tjänat på att kortas lite och stramas upp i vissa passager - men på det stora hela tokgillar jag boken.

En bokälskling - javisst!

Klick, klick

När man är hemma och är sjuk är det ju lätt hänt att man råkar klicka hem några böcker. Ingenting från rean, men eftersom jag hade ett presentkort blev det fyndpris ändå.

Blodsmagi

Jag hade turen att få boken Blodsmagi av Tessa Gratton från Booked. När den kom hem i brevlådan upptäckte jag att bokryggen var av blodröd sammet - en fin detalj.
Jag började läsa och hade svårt att sluta. Jag tyckte det här var riktigt spännande. Jag gick till och med upp igen en kväll, när jag egentligen hade gått och lagt mig, för att läsa slutet. Men av någon anledning har jag inte kommit mig för att blogga om den förrän nu.

Berättelsen går rakt på sak - redan i första kapitel upptäcker huvudpersonen Silla att hon kan använda sitt blod för att skapa magi. Hon har på ett mystiskt sätt fått en bok med magiska formler och hon hoppas att den på något sätt ska ge henne en ledtråd till hur hennes föräldrar dog.

Hon utför sitt första trolleri på en kyrkogård (så klart!) och precis när hon gör det går den nyinflyttade Nicholas förbi och ser henne. Han är inte obekant med magi, men det är något han helst vill låta bli att tänka på.

Silla och Nick blir ganska snabbt ett par och tillsammans med Sillas bror Reese utforskar de vad de kan göra med blodsmagin. Träningen kommer till pass snabbare än de tror när mörka krafter drar in över den lilla staden.

Boken blandar Cillas och Nicks perspektiv i korta kapitel och insprängt i berättelsen finns också gamla dagboksanteckningar från en person som är på jakt efter evigt liv. Naturligtvis vävs berättelserna ihop på ett ganska skickligt sätt och det blir en riktigt spännande - och blodig!  -slutstrid.


Är den här boken en bokälskling? Den handlar mycket om kärlek - kanske allra mest till de saknade föräldrar. Relationen mellan Cilla och Nick är ganska söt, men jag är inte säker på att den är den allra mest trovärdiga skildringen av tonårskärlek. Det är något lite för "höviskt" över den.

Jag tror att många läser det här med förtjusning. Jag gillad den. Jag hade älskat den när jag var yngre


onsdag 27 februari 2013

Fifty Shades of Grey

Ja, vad ska man egentligen skriva om en av de mest omtalade böckerna på väldigt länge. Inte sedan Grottbjörnens folk har så många läst så mycket snusk ;)  
En fördel med en så omtalad och ombloggad bok är att jag inte behöver lägga någon tid på att förklara vad den handlar om - det vet väl alla vid det här laget. Fifty Shades of Grey av E.L. James är den första av tre böcker som handlar om Christian Grey och Anastasia Steel. Ja, och så om sex förstås.

Jag är inte så pryd (tror jag) och blir inte så chockerad över att boken innehåller SM-sex. Efter allt prat om de här böckerna trodde jag på något sätt att sexskildringarna skulle vara "mer" eller "värre", om ni fattar vad jag menar. Å andra sidan kommer väl de mest upprörda rösterna dubbelmoralens högborg i väster.

I så fall är jag mer chockerad över att Anastasia på allvar överväger att ge sig in i en relation som kräver ett "sexkontrakt", speciellt med tanke på Christian uppenbart är störd på mer än ett sätt samt att hon själv är mycket oerfaren. Men det beror väl på att mina egna preferenser i sammanhanget är väldigt "vanilla" och dessutom att jag ser stora fördelar med relationer som bygger på jämlikhet och respekt och som vanligtvis inte kräver den typen av kontrakt, så det kanske bara är jag ;)

Ingen har beskyllt de här böckerna för att vara god litteratur och jag tänker inte ge mig in på att kommentera det tröttsamma i alla "oh my"-utrop och inlägg från Anastasias "inner goddess" - för att inte tala om Christians tjat om att Anastasia måste äta. Det är lättsmält på samma sätt som gamla Barbara Cartland-romaner är (ja, fast med mer sex då) och den här första boken var rätt så underhållande. Dessutom känns det ju nästan som ett allmänbildningskrav att ha läst åtminstone en bok i serien.


Bokälskling? Tja, inte en personlig favorit, men alla böcker som uppmuntrar till läsning måste man ju gilla ;)

tisdag 26 februari 2013

20 kronor

Ja, det är vad jag har spenderat på bokrean idag. Det gjorde på två stycken ljudböcker från Dito. Kolla in deras bokrea - priser från 1 krona ;)

Böcker om böcker: snart månadsskifte

Nu är det snart slut på februari och jag ser fram emot att få veta vilka böcker om böcker ni har läst den här månaden. Jag har fått några länkar redan, men ni andra har ju ännu några dagar på er :)



måndag 25 februari 2013

I inkorgen idag

Alla böcker kommar ju inte med posten nuförtiden. Idag har jag fått boken Att de i tid må väckas av Frida Arwen Rosesund som e-bok i min inkorg. Tack till Mörkersdottir förlag.

Böcker A-Ö: Y

Jag var så nära att komma ikapp i *Malins* bokutmaning Böcker A-Ö, men så kom (ännu mer) sjukdom och annat i vägen och nu ligger jag efter igen. Jag kör en ny taktik och gör veckans bokstav nu och försöker komma ikapp med de andra sedan.

Veckans bokstav är Y. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.
Y är ju en svår bokstav, men vi för se vad jag kan hitta.

Författare på Y:
Den enda som finns i min bokhylla är Rickard Yates som skrivit boken Revolutionary Road - en bok som är långt ifrån feel good.

Bok på Y:
Det krävdes lite klurande, men så kom jag på Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter av Rebecca Wells. Den var i ropet för ganska så länge sedan och filmatiserades 2002 med Sandra Bullock i huvudrollen. Inte så tokig - vare sig boken eller filmen.

Litterär karaktär på Y:
Det var nog det svåraste, men så kom jag på Ylva-Li i Allra käraste syster av Astrid Lindgren. Det är en av de vackraste bilderböcker jag vet.

torsdag 21 februari 2013

Rapport från inspirationsträffen (del 2)

Bättre sent är aldrig - här kommer del två av rapporten från bokmässeinspirationsträffen.

Som småbarnsmamma, som kan räkna antalet nätter då jag fått sova ostört de senaste åren på ena handens fingrar, var en av de stora attraktionerna att få sova ostört i den mjuka hotellsängen. Tyvärr går det inte alltid som det var tänkt och jag sov dessvärre inget vidare. Men det hade inget med sängkvalitetet att göra ;)

En annan sak jag såg fram emot var hotellfrukosten. Den serverades på 23:e våningen och  jag tror inte att den gjorde någon besviken. Vi fick dessutom en mini-föreläsning om hotellet och de fantastiska utvecklingsplaner de har - vad sägs t.ex. om en pool med glasgolv som sticker ut från 18:e våningen?

Det bästa (så klart!) var ändå de två dagarna av inspiration och prat med ett helt gäng boktokiga personer. Dag två fortsatte vi med föreläsningar om hur Bokmässan skapar ett mässprogram (galet många programpunkter som ska klaffa!), hur de bygger utställningen och mycket annat. Vi blev också coachade av mässans reklambyrå om hur vi kan hjälpa varandra att sprida bok- och mässbudskap i sociala medier. Mycket spännande!

Bokmässeplanscher från tidigare år




















En hel del egna idéer kom också från gruppen. Det känns som att alla är riktigt ivriga att komma igång med detta. Har du inte redan gått med i Bokmässans Community så gör det - där kommer det att finnas massor av intressant för bokälskare!
Som avslutning bjöds vi på en god lunch, innan vi sa hej då för den här gången.

Jag passade på att träffa min vän Annika - som också bokbloggar - men vi pratade oväntat lite om böcker och mer om livet. Trevligt var det hursomhelst. Det var det också med tre timmars lästid på tåget hem.

För ännu mer detaljerade rapporter om inspirationsdagarna kan du till exempel titta in hos Boktjuven och/eller The Book Pond.

tisdag 19 februari 2013

15 böcker: något som gör mig glad

Sista temat ut i utmaningen "15-böcker" :)

De här böckerna gör mig glad för att de innehåller många små minnen om om våra barn - även om vi har varit gräsligt dåliga på att uppdatera dem.

måndag 18 februari 2013

15 böcker: något som har med idag att göra

Boken som jag läser på tåget mellan Göteborg och Lund idag.

söndag 17 februari 2013

Rapport från inspirationsträffen (del 1)

Här sitter jag i min stora hotellsäng på 18:e våningen i Gothia Towers efter kvällens träff med bloggambassadörerna, eller Bloggtolfvan som jag försöker lansera som samlingsnamn ;)

Vi har blivit så väl omhändertagna av Bokmässans personal. Vi har inte bara fått god mat, vin och en "goodie bag", utan också en guidad tur på kontoret och en trevlig lektion i Bokmässans historia. Det är Conny och Bertil och en idé på en kräftskiva som vi har att tacka för att bokmässan finns. Det visste ni inte, va?
























Kanske var det roligaste att höra vilken författare som bokade om biljetterna flest gånger, vem som ringde kansliet för att be om packningsråd och vilka författare som är trevligast.

Sotfinger, Trolltunga och Capricorn

Jag har tillbringar dagen med Sotfinger, Trolltunga och Capricorn. Inget dumt sällskap alls. 
Nu ska jag snart träffa några nya bekantskaper, nämligen mina bloggambassadörskollegor.

Kalla oss Tolfvan


Det var någon av mina bloggambassadörskollegor som efterlyste ett bra namn på oss tolv utvalda - något i stil med "de aderton". Vad tror ni om det här?;)

Tågläsning

Börjar tågresan med att läsa senaste numret av "Vi läser". Fastnar för Yukiko Dukes intervju med Barbro Lindgren. Ett väldigt finstämt porträtt. Författaren skriver alltid för hand: "det är lättare att vara omsorgsfull med orden då". Fint. Blir sugen på att läsa hennes nästan okända vuxenromaner från 70-talet.

15 böcker. påminner mig om min ungdom

Det här är den första kursboken jag köpte. Året var -93 och jag hade just flyttat till Lund, skrivit in mig på praktisk filosofi och fått min första studiemedelsutbetalning. Jag var djupt chockad över hur dyr boken var (523 kronor vill jag minnas).

lördag 16 februari 2013

Packningsfunderingar

Ser fram emot turen till Göteborg imorgon. Gott om lästid på tåget, förhoppningsvis en liten tur till Rhösska, sedan incheckning på hotellet och mötet med de andra bloggambassadörerna. Lite nervöst är det också. Alla verkar så smarta och roliga ...

Och så det det eviga packningproblemet. Jag vill inte släpa med mig för mycket vare sig i kläd- eller bokväg, men vill ändå ha lite att välja på. Ja, ni vet hur det är.

Just nu funderar jag mest på hur uppklädda folk kommer att vara på middagen och om det räcker med två böcker utöver den jag läser nu.

15 böcker: en sak jag aldrig ska göra

Det är nog ganska så säkert att jag inte kommer att ägna mig åt någon quantum computation inom någon överskådlig framtid. Sådant lämnar jag åt maken.




fredag 15 februari 2013

I brevlådan



Två böcker som jag ska gästblogga om hos Dagens bok. Stay tuned!

15 böcker: en semesterresa jag har gjort

En av de trevligaste resor jag och maken gjort var redan till New York via Island.

New York-trilogin av Paul Auster

torsdag 14 februari 2013

Presenter till mig själv

Om ingen annan ger dig alla hjärtans dags-presenter så får du fixa det själv.
Jag tyckte att jag absolut behövde det nya Novellix-paketet. Omslagen är ju bara så fina!
























Som en bonus visade det sig att mitt stämpelkort på PocketShop blev fullt och jag kunde välja en gratisbok. Jag tog en med passade namn för dagen.



Böcker A-Ö: R

Ännu en bokstav från *Malins* bokutmaning Böcker A-Ö:

Veckans bokstav är R. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.

Bok på R:
Röda rummet av August Strindberg. Det är väl en bok som nästan alla har läst åtminstone något ur - tvingade av sina lärare i svenska. Jag har läst den minst två gånger - en gång på gymnasiet och en gång när jag läste litteraturvetenskap. Om den är bra? Det har jag fortfarande ingen aning om ;)


Författare på R:
Björn Ranelid. Mångordig. Omdiskuterad. Älskad av många. Avskydd av många. Jag har svårt för honom som person, men ett par av hans böcker har jag tyckt bra om. Barndomsskildringen Till alla människor på jorden och i himlen är min favorit.

Litterär karaktär på R:
Det är svårt att säga någon annan än Ronja Rövardotter här :)

15 böcker: något som kommer uppifrån

Regn. Behöver inte förklaras mer än så.

Regn av Kirsty Gunn

onsdag 13 februari 2013

Ursäkta att man vill bli lite älskad

Tyckte det passade bra att blogga en bok med den här titeln så här i alla hjärtans dag-tider.

Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell är boken om Nora Jonassons fantastiska liv - NOT (som Nora själv skulle säga). Jag skulle säga att Nora är en alldeles normal förvirrad tonåring som försöker ta reda på vem hon är och vad hon vill. Gudarna ska veta att det inte är lätt - speciellt inte när man också gärna vill verka lite cool, behålla sin bästis och vill vara omtyckt.

Jag är antagligen för gammal för att kunna uttala mig om tonåringar verkligen pratar så som Nora och hennes kompisar gör i boken och ibland känner jag mig lite tantigt irriterad på vissa uttryck (som att de kallar varandra "slampish").

Men jag är inte så gammal att jag inte kommer ihåg hur överjävligt jobbigt det var att vara i den här åldern. Hur gärna man vill passa in utan att utplåna sig själv. Vilka galna saker man gör för att man tror att det är så det ska vara och för att man tror att man vill det. Eller i alla fall att man borde vilja det.

Som karaktär är Nora ingen som jag blir odelat förtjust i och jag känner mig lite splittrad till boken utan att veta exakt varför. Kanske för att förväntningarna var stora, då jag har tyckt mycket om författarens tidigare böcker och det kan ibland slå tillbaka på läsupplevelsen på ett lite orättvist sätt.

Jag följer Johanna Thydell på Twitter och den här boken är skriven lite så som hon skriver där. Rakt på sak, ärligt och med en brutal humor.

Hur det här är en bokälskling? Det är ju en bok om att vilja bli älskad!

Böcker A-Ö: F

En bokstav till i utmaningen Böcker A-Ö. Snart är jag ikapp ...

Veckans bokstav är F. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.
Författare på F:
Cornelia Funke. Jag har precis börjat läsa Bläckhjärta och jag tror att jag kommer att tycka väldigt mycket om den.

Bok på F:
Den titel som ligger närmast till hands är Fifty Shades of Grey. Älskad och hatad, läst av galet många och en av de mest omtalade böckerna förra året. Jag har precis läst den, jag också, och ska snart blogga om den.

Litterär karaktär på F:
Francesca i Stål. Ett starkt porträtt.

Jag vill ha ett pocketfodral!

Bild från Pocketfodral.se
Hos Enligt O kan man vara med i en utlottning av ett pocketfodral från Pocketfodral.se.

Det vill jag ju så klart!

I posten idag

Jag hade tur i en utlottning på Spetsigs blogg. Idag kom boken Hål i huvudet av Jenny Jägerfeld med posten. Tack! Jag ser fram emot att läsa den.

15 böcker: en blomma jag tycker om

Amsterdam ligger i Holland och i Holland odlas det tulpaner = en av mina favoritblommor.

Amsterdam av McEwan

tisdag 12 februari 2013

15 böcker: något nödvändigt ont

Jag vet att vissa inte håller med, en för mig är motion verkligen ett nödvändigt ont.

Jag minns att jag sprang av Ron McLarty

måndag 11 februari 2013

Böcker A-Ö: I

En bokstav till i utmaningen Böcker A-Ö.

Veckans bokstav är I. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.

Bok på I:
Is och vatten, vatten och is av Maj-Gull Axelsson är en stark och välberättad familjehistoria.

Författare på I:
Eva Ibbotson som skrivit flera härliga barnböcker. Jag älskade Den stora spökräddningen och Häxtävlingen.

Litterär karaktär på I:
Laura Ingalls i Lilla huset på prärien. Ni minns väl henne?


Biljett!

Om man ska åka till Göteborg på söndag och träffa andra bokbloggare, så hade det ju varit smart med en tågbiljett! Måste fixa ...

15 böcker: en plats jag vill till

Jag vill inte nödvändigtvis åka till en öde ö i Thailand, men en strand vore väl inte helt fel nu?

Beach av Alex Garland

Vad är en bra bokblogg?

För länge sedan fick jag den frågan här på bloggen. Det är inte så lätt att svara på. Det är inte helt glasklart för mig varför jag fastnar för en blogg.

Jag tror dock att det har att göra med en personlig ton - att bokbloggaren också bjuder lite på sig själv mellan bokinläggen och att personen kopplar ihop sin läsupplevelse med personliga betraktelser. Jag vill inte bara veta att en bok är bra eller dålig - jag vill veta varför den är bra eller dålig.

Att jag fastnar för bloggare som har en ganska blandad smak är nog ingen slump. Det har jag själv och jag gillar att läsa om många olika typer av böcker. Det är också trevligast om det på bloggen finns en blandning av recensioner och andra typer av bokrealterade inlägg - gärna boknördigt ;)

Sedan uppskattar jag - och det gäller för alla typer av bloggar - en blogg som uppdateras ofta (gärna varje dag) och en bloggare som tar sig tid att svara på kommentarer.

Vad är en bra bokblogg för dig?

söndag 10 februari 2013

Böcker A-Ö: N

Ännu en bokstav i utmaningen Böcker A-Ö.

Veckans bokstav är N. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.

Bok på N:
Naiv. Super. av Erlend Loe. Både för att att det var den första boken på N som jag hittade i bokhyllan. Men också för att det är en  härligt dråplig historia.

Författare på N:
Jag gillar Håkan Nesser. Han är en bra historieberättare. Böckerna om kommissarie Barbarotti gillar jag speciellt mycket.

Litterär karaktär på N:
Nora Johansson är huvudpersonen i boken Ursäkta att man vill bli lite älskad av Johanna Thydell. Det är en oläst bok i min hylla, men jag ser fram emot att läsa den och att få veta mer om Noras fantastiska liv.

Böcker A-Ö: Å


Jag jobbar mig ikapp i utmaningen Böcker A-Ö.

Veckans bokstav är Å. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.

Bok på Å:
Åskgudens son av Arto Paasilinna. Jag återkommer gärna till Paasilinnas dråpliga litterära värld.

Författare på Å:
Sonja Åkesson. En av de få poeter som jag faktiskt äger en bok av.

Litterär karaktär på Å:
Jag har inte läst den själv, men Elin Wägner har skrivit en bok som heter Åsa-Hanna.

15 böcker: En "onödlig" sak som gör mig lycklig

Vissa skulle kanske säga att snittblommor tillhör "onödigheterna", men det gör mig verkligen lycklig att ha fina buketter hemma.

lördag 9 februari 2013

Böcker A-Ö: H

Ännu en bokstav i utmaningen Böcker A-Ö.

Veckans bokstav är H. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.

Bok på H:
Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford var en intressant bok om en del av amerikansk historia som jag inte kände till innan.

Författare på H:
Marie Hermansson är riktigt, riktigt bra. Om man inte läst något av henne så bör man göra det. Jag läste nyligen om Musselstranden.

Litterär karaktär på H:
Det går ju knappt att svara någon annan än Harry Potter ;)

När döden kom till Pemberley

När jag läste att P.D. James hade skrivit en fortsättning på Jane Austens Pride and Prejudice och att det dessutom var en mordhistoria så lät det först ganska konstigt. Men det finns ju å andra sidan en zombieversion av boken och konstigare än så kan det ju knappast bli ;)
De här boken utspelas alltså efter Pride and Predjudice. Mr Darcy och Elisabeth fick ju varandra till slut. Nu lever de lyckliga på Pemberley och har två söner. De bor granne med Jane och Mr. Bingley och allt är på det stora hela rosenskimrande. Men en sen kväll kommer ytterligare en syster till Pemberley. Det är Lydia och hon är helt i upplösningstillstånd och ropar att hennes man, Mr. Wickam, är död. Paret är inte väl sedda på Pemberley, men Elisabeth hjälper naturligtvis sin syster och Darcy ger sig ut i skogen för att försöka tar reda på vad som hänt Wickham.
 
På det hela taget är det sedan en ganska klassisk deckarupplägg med diverse förvecklingar. Det fungerar på något sätt även i den här miljön, men det varit ett roligare upplägg om Elisabeth hade fått agera detektiv och flänga runt lite i skogen och jaga mördare :)
 
Det är lite synd att P.D. James får ägna så mycket tid åt att "presentera" alla karaktärer och ge bakgrundshistoria, men det är väl så det måste få vara. Författaren kan ju inte förutsätt att alla har läst Pride and Prejudice flera gånger. Det gör dock att det inte blir riktigt så där spännande i själva deckardelen. Jag saknar också den humor som finns i Austens böcker - speciellt i Elisabeths karaktär. Här är hon lite småtråkig faktiskt. Synd. Men läsvärt ändå tycker jag.
 
Den här boken blir min februaribok i spänningsutmaningen. I februari är dessutom alla böcker bokälsklingar. På vilket sätt kvalar den här in tänker du? Jo, men alla böcker där Mr. Darcy är med måste ju vara en älskling. Dessutom är ju Pride and Prejudice en "all time favourite".

15 böcker: Något som påminner mig om min barndom

Två husvagnar av Marina Lewycka
När jag var liten bodde vi alltid i husvagn. Ja, inte alltid, men alla semestrar och lov. I vuxen ålder är jag inte så förtjust i husvagnar.

Böcker A-Ö: M

Jag har ju halkat efter i utmaningen Böcker A-Ö på *Malins bokblogg*. Det ska jag försöka göra något åt.

För ganska många veckor sedan löd utmaningen så här:

Veckans bokstav är M. Utmaningen är att nämna en bok, en författare samt en karaktär på bokstaven. Någon som ni gillar, avskyr, skrattar åt, gråter till, skräms av. Ja, listan kan göras lång men motivera ditt val så vi vet om det är något vi ska testa eller strunta i.


Bok på M:
Då säger jag Mästaren och Margarita av Bulgakov. Låter lite pretto, jag vet, men det är en riktigt skruvad och surrealistisk bok som är rolig - om man är på det humöret.


Författare på M:
Jag vill gärna slå ett slag för en favoritförfattare, nämligen Haruki Murakami. Jag tycker så mycket om stämningen i hans böcker. Senast läste jag IQ84, men favoriten är fortfarande Norweigian Wood.

Litterär karaktär på M:
Maja i Baddaren av Emma Hamberg. Jag läste boken för inte så länge sedan och kom att tycka om Majas lite vemodiga karaktär.

fredag 8 februari 2013

Bokälsklingar i februari

Februari är ju en sällsynt trist månad. För vår del har månaden börjat ganska tufft med vabb och egna sjukdagar. Allt som kan muntra upp är välkommet.
Enligt O har utropat februari bokälsklingarnas månad och jag vet att i alla fall *Malins bokblogg* också tänker sig att muntra upp månaden med att läsa älsklingar, favoriter och böcker med lite extra mycket kärlek.

Låter toppen tycker jag! Det bästa är ju att man kan klämma in det mesta i ett sådant tema ;)

torsdag 7 februari 2013

Böcker om böcker: januarisammanfattning

Ja, det blir en lite sen sammanfattning, men vi har som sagt varit galet sjuka här hemma och jag har inte haft ork att ta tag i mitt bloggande. Här kommer en de böcker om böcker som utmaningsdeltagarna har läst i januari:








Jag börjar med att välkomna en ny deltagare i utmaningen - Bokoholist på bloggen (Inte så) Anonyma biblioholister ansluter. Välkommen!

Bokoholist går ut hårt med två böcker i utmaningen. Den första är Ypsilon av P.C. Jersild. En bok som leder in i andra böcker  (Jersilds egna) och det är "galet, skruvat, sorgligt och kul (smart svart humor)". Dessutom får läsaren sig filosofi i små portioner till livs!









Den andra boken är Bläckhjärta av Cornelia Funke - en bok Bokoholist hade jublat över som 12-åring, men njöt av även som vuxen.










Gothiques bokblogg läste Britt Dahlströms Bara om böcker. En bok som kallas för en alfabetisk essäsamling. Blandad kvalité på essäerna, säger Gothique, men ändå en bok som passar fint som "gå bort"-present till någon litteraturintresserad.






Bokhyllan i pepparkakshuset försökte få svaret på frågan Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? Det svaret skulle man kunna tro att författaren Christer Hermansson ger henne, men så blir det inte. Däremot får hon läsa en samling texter om bibliotek och bibliotekarier. Några av dem var kul.









Bloggbohemen verkar ha hittat den optimala boken om en bok - nämligen en bok med titeln Mitt liv som bok. Det är alltså en bok som är huvudpersonen och läsaren följer detta enda exemplar på vägen från kartongen på lagret hos tryckeriet till det bittra slutet. Bloggbohemen trodde att det framförallt skulle vara en humoristisk bok, men det är mer en intertextuell resa på flera nivåer. På det stora hela en väldigt trevlig resa. Författaren heter Paul Desalmand.






Bokföring enligt Monika gillar spänning och har hittat en bokbok om en litteraturkritiker som är en riktigt nagelbitare. Kritikern av Dean Koontz är kanske inte den mest sannolika historien, men boken är full av den slags ironi och cynism som Bokföring enligt Monika gillar - och dessutom några oväntade sanningar.







Violens boksida ägnade sig åt Läsandets lust och magi. Det är en samling texter av olika författare om hur man väcker läslust. Violens boksida säger så här: "Ja det är bara de där riktigt bra utdragen som finns här, och av utmärkta författare dessutom. Det här är verkligen lustläsning. Tro mig."
Vi tror dig! :)






Mimmimaries böcker har haft kungligt sällskap och vet numera vad drottning Elizabeth II gömmer i sina stora handväskor. Vill du också veta det? Då är Drottningen vänder blad av Alan Bennett rätt bok för dig.










Flickan och böckerna har tidigare berättat om sin mastersuppsats som ska handla om förekomsten av bibliotek i skönlitteratur. Nu har hon specialiserat sig ytterligare och fokuserar på bibliotekarier som detektiver. Men hur är det egentligen med förekomsten av bibliotekarier som mördare? Kanske ger boken Killer Librarian av Mary Lou Kirwin svaret ...







Min egna bokbok den här månaden blev Kod 400 av Sophie Divry - en enda lång frustrerad monolog om Deweys klassificeringsvillkor och mycket annat. "Sorgligt, lite beklämmande men på samma gång märkligt roande", skrev jag i mitt blogginlägg om den.








Jag läste också En bok och en dagens, tack! Det är både en tipsbok och en samling korta essäer - allt med avsikt att inspirera hågade bokcirklare.











Så, det var januariläsningen det. Har jag glömt någon?
Som vanligt många intressanta böcker och "att läsa"-listan växer ytterligare ;)

Vad läser ni i februari?