Tove och jag har inte alltid haft ett hjärtligt förhållande. När jag var liten var jag rädd för hennes böcker, hennes figurer och hennes bilder. När jag var lite större och Muminböckerna visades i någon slags filmatiserad version som barnprogram tyckte jag att de var såååå tråkiga.
Jag kan inte riktigt komma ihåg när Tove började smyga sig på mig, men jag tror att det var när jag läste litteraturvetenskap och fick upp ögonen för hennes mer "vuxna" böcker. Eller vad man ska kalla dem.
Nu är en av mina favoritböcker Sommarboken och jag vill därför göra detta inlägg som en liten hyllning till just den titeln.
Sommarboken är en liten lågmäld pärla som kan läsas som en roman, eller som en novellsamling, eller som en samling texter att läsa i - lite här och lite där - som de faller sig. Texterna hålls löst samman av flickan, farmodern och deras sommar i den finska skärgården. Landskapet är viktigt och både en utmaning och en omfamning. Mer än så tänker jag inte säga om den. Du får läsa den själv istället och du inte redan gjort det. Eller läs om den, vettja.
Själv läser jag om den nästan varje sommar och gör också mitt bästa för att sprida den genom att ge bort den i sommarpresent - till vänner, bekanta, barnens förskolepersonal ...
Barnböckerna då, nu när jag fått egna barn. Jo, jag har gett dem en chans igen och jag gillar dem. Språket och det faktum att men måste läsa vissa rim på lite finlandssvenska för att få dem att fungera. De vackra bilderna som inte skämmer mig längre. Det vemodiga. Att jag stundom känner mig som Gafsan.
Barnen då? Jo, de gillar dem också. Men det är nog så att mamman gillar dem mer :)
Detta inlägg är en del av Bokbabbels Tove Jansson-bloggmarathon med vilket vi firar dagen Tove Jansson skulle ha fyllt 100 år. De övriga som deltar är: MonsterSteffa, Sagas bibliotek, Pantalaimone, Sockerslott,Feministbiblioteket, Oksan hyllyltä,Lilla bokhyllan, Fantastiska berättelser, Och dagarna går, En kattslavs dagbok, Breakfast Book Club, Ytterligare några ord,Havsdjupens sal, Caffeine, Bokhora,Söstra mi, Kirsin kirjanurkka,Västmanländskans bokblogg,Boktok73, Bokhyllan i pepparkakshuset, Boktjuven,Hyllytontun höpinöitä, Boktoka, Les! Lue!, Prickiga Paula, Lyran noblesser,Yökyöpeli hapankorppu lukee,Madness, Fiktiviteter och Bokbabbel
Så underbart att du läser på "lite finlandssvenska"! Skulle vara kul att höra :) Sommarboken är min absoluta favorit, jag har tagit som tradition att läsa den varje somma då semestern börjar :)
SvaraRaderaJag är såklart också nyfiken på finlandssvenskan :D Vilken vacker utgåva av "Sommarboken" också! *ytlig*
RaderaHi, hi - jag får ju improvisera så klart ;)
RaderaJa, visst är omslaget fint!
Jag läste den första gången ifjol, men har i alla fall inte ännu läst Sommarboken denna sommar. Men jag tänkte då att jag skulle läsa den varje sommar. Ack ja, alla föresatser man har.
SvaraRaderaJag försöker göra det, men oftast i slutet av sommaren av någon anledning. Kanske för att den känns lite vemodig.
RaderaHur gick det sen? var en av mina favoriter som liten :-)
SvaraRadera:-)
RaderaSV: Jag tyckte att Boktjuven var helt fantastisk. Den var så vackert skriven!!
SvaraRaderaJa, visst är den!
RaderaHar bara läst Sommarboken en gång, men den är en liten pärla. Omslaget på ditt ex är också väldigt tilltalande och passar bra ihop med berättelsens stämning.
SvaraRaderaJa, jag gillar det också! Enkelt och fint.
RaderaSommarboken tyckte jag mycket om när jag läste den på 70-talet. Läste om den för ett par år sedan och fann att den höll måttet.
SvaraRaderaSer här intill Fridegårds En natt i juli, vilken också lästes någon gång på 70-talet. Fridegård var en favorit på den tiden, särskilt Lars Hård-trilogin. Tror jag identifierade mig väl med underdog-perspektivet.
Tyckte mycket om "En natt i juli".
Radera