Sidor

lördag 29 november 2014

Vi var skapta för lycka

Serge har en vacker, ung hustru. Han har två fina barn. Han har ett gott liv och ett vackert hus i Montmartre.
Han är lycklig. 
Han borde vara lycklig.

När han träffar Suzanne, som kommer för att stämma sonens piano, händer något. Han är inte fri och inte hon heller, men de inleder ändå en relation. Det är inte okomplicerat eller lättvindigt. Det är inte sockersött romantiskt. Det är istället en lågmäld och trovärdig skildring av två vuxna människor som känt sig vilsna, två människor som hittar varandra, men också om de vardagliga omständigheter som står i deras väg. Kärlekshistorien i sig är lite ”ruff” och det finns inte något självklart val av sida i den här historien. De båda slits mellan begäret efter att få vara tillsammans och de dåliga samvetet mot sina respektive partners. Mitt i berättelsen om deras kärlekshistoria blir det också en berättelse om att hitta sig själv och att göra upp med det förflutna.

Det är Serges berättelse mer än Suzannes. Suzanne är inte på något sätt obetydlig, men det är Serges förhållande till sin fru Lucie och barnen Théo och Chloé som är mer i fokus. Han är mycket tacksam för att de finns i hans liv och han har dåligt samvete för att han inte förmår uppskatta dem till fullo. Några av de mest känslosamma episoderna i boken är de som berättar om Serges avstängda känslor i förhållande till sina barn. Hur han vill, men inte riktigt vågar, finnas till för dem fullt ut. Speciellt de delar där sonens längtan efter hans engagemang beskrivs är så sorgliga - de riktigt skär i hjärtat! Läsaren får också glimtar av Serges barndom med en aggressiv far och en mor som lämnade hemmet. En ledtråd till Serges vilsenhet och avtrubbade känslor. Detta har självklart färgat hela hans uppväxt och gjort stort avtryck i honom. Så småningom får vi veta att ytterligare en brutal händelse är inbränd i Serges minne. Han känner skuld och skam – hade han kunnat förhindra händelsen och på så sätt kanske förhindrar sin mors olycka? Dessa undantryckta känslor och det outredda förhållandet till fadern ligger och skaver berättelsen igenom.

Véronique Olmi är en ny bekantskap för mig. Jag gillar Parismijöerna, det franska vemodet och det lite sparsmakade, återhållna sättet att skriva om stora känslor. Vi var skapta för lycka är hennes tionde roman, men den första att översättas till svenska. Med lite tur kommer det fler översättningar.

Det här inlägget är också publicerat som ett gästblogginlägg hos Dagens bok.


Vi var skapta för lycka : roman
Författare: Véronique Olmi
Förlag: Sekwa (2014)
ISBN: 9789187648205
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 27 november 2014

Sofies julkalenderbloggstafett 2014


Jag har anmält mig till Sofies julkalenderbloggstafett 2014 där det kommer att bjudas på 24 stycken tips på riktigt bra ungdomsböcker. Vilken lucka mitt tips kommer att finnas bakom? Ja, det får du se om du följer kalendern ;)

Övärlden-trilogin

Att inte ha läst Ursula K. LeGuins Övärlden-trilogi (Earthsea) var en brist i min litterära uppfostran tyckte maken (de tre böckerna som skrevs som fortsättning ca 20 år senare ingår däremot inte i denna fantasy-fostran.

När Rabén & Sjögren kom med galet snygga nyutgåvor i pocket, slog jag två flugit i en smäll - present till maken och chans på en nu slags läsning för mig.

Det är alltså en bokserie som handlar om trollkarlar, magi och drakar. Jag började med första delen Trollkarlen från Övärlden i somras och tyckte riktigt bra om berättelsen om den unge lärlingen Geds väg mot att bli en kraftfull trollkarl. Det är egentligen inte så mycket action i dessa böcker, utan fokus är mer på personernas val och utveckling.

Sedan gick det lite trögare, men sedan anmälde jag mig till Pocketlovers läsutmaning "tre-på-tre" och bestämde att mina tre skulle vara "tvåor" - alltså att läsa den andra delen i tre olika trilogier som jag ej avslutat.

Så tog jag tag i del två: Gravkamrarna i Atuan. Där är huvudpersonen den unga Arha som har den tvivelaktiga äran att vara prästinna i templet. Trollkarlen Ged kommer dit för att söka en magisk ring som han hoppas ska bringa fred i Öriket. Arha fascineras av Ged och börjar tvivla på sin roll.
Den här boken var lite småtradig under ungefär halva läsningen, men tog sig på slutet.

Sedan var det ju bara bok tre kvar, så då fick jag ju läsa den också. I Den yttersta stranden är Ged en gammal trollkarl - en ärkemagiker. Han uppsöks av den unge prins Arren och tillsammans ger de sig ut på en resa för att söka orsaken till att trollkarlarnas magi försvagas och balansen i Övärlden rubbas.
Trilogin avslutas med en bok som stundom är riktigt långsam, men som ändå på det stora hela är spännande läsning.

Jag blev inte helsåld på dessa böcker, men de var absolut OK läsning. Och det känns bra att äntligen ha läst dem och fyllt min kunskapslucka ;)

Jag har tidigare läst Berättelsen är världens språk av samma författare.

Kejsarn av Portugallien

I bokcirkeln 13 författare var Selma Lagerlöf först ut. Det blev en omläsning av Kejsarn av Portugallien.

Jag lånar förlagets presentation av boken:
"Dottern Klara Fina Gulleborg är livets ljus för den värmländske torparen Jan i Skrotlycka. När hon ger sig iväg till storstaden och dras till det lättsinniga livet där spränger hans vanmäktiga faderskärlek allt förstånd, och han vandrar in i vansinnets rike: han blir "Kejsarn av Portugallien"."

Flera av oss i bokcirkeln blev glatt överraskade av hur modern och lättillgänglig Selma Lagerlöf ändå är (och det kan man inte säga om alla de kvinnliga Nobelpristagarna vi läst hittills).

Berätta kan hon ju också, Selma, och den här berättelsen om kärlekens kraft är sannerligen ett bevis på detta.

onsdag 26 november 2014

En enda natt

Ja, men det här var ju ganska tramsigt! Ändå kände jag mig motvilligt underhållen av Simona Ahrnstedts bok En enda natt trots att det var klart redan några sidor in vad som skulle hända.

Klassiskt upplägg med rik, adlig flicka som möte pojken från "slummen" (eller förorten i detta fall) som jobbat sig upp. Han är riskkapitalisten som ska krossa hennes familjs företag, deras rykte och allt de står för. Problemet är att han då förstås krossar henne också.

För de träffas och blir attraherade av varandra och inleder ett hett förhållande - allt medan han planerar att ta över hennes fars företag.

Lägg till klasskamp, ett demoniskt familjeöverhuvud, privatskolepennalism och otäcka familjehemligheter. Ja, och så en massa sex förstås. Tänk Fifty Shades, men utan smisk.

Lite så alltså. Men med tillräckligt läsdriv för en underhållande eftermiddag. Och det är ju inte fy skam!

tisdag 25 november 2014

Det var inte du Jenny, det var jag

Min tredje bok i FB-bokcirkeln 13 författare återlämnades till bibblan utan att jag läste ut den. Det går inte så bra med mina kvinnliga nobelpristagare precis ;)


måndag 24 november 2014

Bloggfödelsedagsutlottning: Och vinnarna är ...

Kul att så många ville vara med i utlottningen på bloggens 3-årsdag. Nu har jag dragit vinnarna:



Grattis till Jenny som får paket 1.


Grattis till Tina som får paket 2.


Och grattis Anna som får paket 3.


I utlottning nummer två var det tre böcker på spel och det var tre som var intresserade - som tur var av var sin bok! Så grattis till Annas bokbord, Vargnatts bokhylla och  Bokraden.

Mejla till mig er adress (vastmanlandskan [at] gmail [punkt] com) så postar jag era böcker!

lördag 22 november 2014

Tack!

Tack för alla grattishälsningar på bloggfödelsedagen. Kul också att så många ville vara med i utlottningen av bokpaketen. Vinnarna tillkännages inom kort!

fredag 21 november 2014

Firar lite till - fler böcker lottas ut!

Jag har några fina antikvariska (låter väl fint?!) dubbletter att lotta ut när jag ändå är igång och firar.

Om man vill vara med i utlottningen?
Då skriver man en kommentar här på bloggen och berätta vilken bok du ger bort i julklapp och till vem.
Dessutom skriver man vilket paket man helst vill ha.
En kommentar ger en lott. Delar man dessutom på Facebook och/eller Twitter kan man få en eller två lotter till.
Utlottningen stänger vid midnatt idag.
Solklart? Solklart!





Paket 1:
Annan påföljd av Nina Larsdotter 
(signerad pocket) och en anteckningsbok med 
Muminmotiv.

Paket 2:
Spänningspaket av Lotte och Sören Hammer
Svinen (helt ny pocket), 
Allting har sitt pris (hårdband)

Paket 3:
En bok av en favoritförfattare, men jag har två 
ex av La Peregrina (inbunden) och lottar ut
det ena

Bokbloggen fyller tre år!

Idag fyller den här bloggen 3-år! Jag har ju bloggat ända sedan 2006 på Västmanländska i Skåne och även den bloggen innehöll mycket bokrelaterat, men det är alltså tre år sedan idag som jag startade Västmanländskans bokblogg.

Den första boken jag bloggade i detta forum var den här.

Några höjdpunkter i bloggens historia finns härhär och här och här.

Det har blivit sammanlagt 917 inlägg under 134 etiketter och ett drygt 100 lästa böcker per år.

Fira ska man göra, speciellt när det är november och ganska trist i övrig. Som bokbloggare vet jag ju att det bästa sättet att fira är genom att lotta ut böcker. Yay!

Tre år - tre bokpaket. Så klart!

Om man vill vara med i utlottningen?
Då skriver man en kommentar här på bloggen och tipsar mig om en riktigt mysig julläsningsbok. Dessutom skriver man vilket paket man helst vill ha.
En kommentar ger en lott. Delar man dessutom på Facebook och/eller Twitter kan man få en eller två lotter till.
Utlottningen stänger vid midnatt idag.
Solklart? Solklart!

Paket 1:
En riktigt rolig pocketbok och frågespelet 
Boknörd.

Paket 2:
John Green i storpocket 

Paket 3:
Innehåller ju ingen bok förstås men en fin 
tygkasse från NY Public Library och 
supersöta NY-post it's.



torsdag 20 november 2014

Hjälp mig att skaka liv i bloggen!

Jag försöker ta tag i mitt bloggande igen och skaka liv i den här sorgligt hösttrötta bokbloggen. Men ni ser - det här är mina obloggade! Plus några på plattan ...

I vilken ände ska jag börja? Hjälp mig! Vilken/vilka böcker ska jag börja med?

    

Läs ett år: oktober

Dags så för oktobersammanfattningen.

Själv hade jag otur med min bok. Jens Christian Grøndahls överlastade metaforer i Tystnad i oktober passade mig inte alls och jag gav upp efter bara något kapitel.



Annas bokbord hade bättre tur. Hon valde God natt, Oktober av Valle Wigers - en mycket gripade bok om att sakna sina föräldrar. Näsdukar fram!



Kattugglan blev inte lika berörd av boken hon valde: En kväll i oktober rodde jag ut på sjön av Tua Forsström. En prisbelönt finländsk poet som inte lyckades rubba Kattugglans värld.


Samma bok valde också Violens boksidan, men inte heller hon fastnade för Forsströms lyrik, men är inte främmande för att ge henne en chans till.

Jag hittar inget oktoberinlägg från Havsdjupens sal, men hojta till här om jag missat!

Så, men bara en dryg vecka kvar av november - vad läser ni denna månad?


tisdag 18 november 2014

Läst i oktober

Oktoberläsningen gick trögt och jag gav upp två böcker - Tystnad i oktober av Jens Christian Gröndahl och Murgrönan av Grazia Deledda. I övrigt såg läsningen ut så här:


Bloggfödelsedag på fredag

Vet ni!?!
Det är snart dags för bloggfödelsedag.
Håll ögonen öppna på fredag, för då blir det kalas och utlottningar!


Läs ett år: September

Jag är hemskt ledsen att jag inte har lyckats hålla igång denna utmaning nu under hösten, men jag ska försöka rycka upp  mig så här på slutspurten - jag vet ju att flera av er fortfarande läser böckerna i utmaningen!



Under september utmanade Violens boksida sig själv och satsade på en mangabok - Sayonara September av Åsa Ekström. Lite svårt att skilja karaktärerna åt, men ett imponerande hantverk blev omdömet.

Kattugglan läste boken September Girls av Bennett Madison. En bok som hon i första hand valde för det vackra omslaget, och det var tyvärr också det bästa med boken ;)

Både Annas bokbord och jag valde boken September av Kristoffer Leandoer (med ganska olika omslag). Anna berörs av bokens vackra språk och ger boken en 3:a. Själv blev jag oerhört drabbad och kommer att ha den här boken bland mina "topp tio" i år.

Jag hittar ingen septemberinlägg från Havsdjupens sal, men hojta till här om jag missat!

September betydde också kvartalsskifte och då skulle det ha varit en utlottning. Den får vi också ta så här i efterskott. En snabb vända i slumpgeneratorn säger att det är Kattugglan som får ett litet presentkort på en webb-bokhandel. Grattis - hör av dig till mig med din e-postadress!

Återkommer med oktobersammanfattningen!

måndag 17 november 2014

September

Vissa böcker känner man inte till alls innan de plötsligt ramlar in i en liv. Den här titeln dök upp i en utlottning hos Kulturkollo precis i lagom tid för månaden september i läsutmaningen "Läs ett år" - och jag vann!

En del böcker smyger sig på en på ett stillsamt sätt, men går rakt in i hjärtat.

September av Kristoffer Leandoer var en sådan bok för mig.

Läsaren får möta huvudpersonen i en sjukhussäng. Det är en 42-årig kvinna och vi vet att hon är döende. Sedan får vi tillbakablickar i hennes liv. En uppväxt i ett stelt prästhem i Stockholm, studietiden i Lund, en intellektuell ambition och sedan: familjelivet och mammarollen.

Barndomen med moderns hårdnackade kamp för upprätthålla en perfekt familjefasad var gripande.Jag tyckte också om att läsa om åren i Lund, för även om huvudpersonen studerade där på 50-talet och jag på 90-talet är väldigt mycket sig likt.

Men det är sedan, när berättelsen skildrar hur huvudpersonen motvilligt går in i familjelivet som boken drabbar mig!

Utan att förta kärleken till sina barn, berättar hon hur mammarollen skaver, hur illa hon trivs med förortslivet och hur bitter hon känner sig för att hon inte kan leva ut sina intellektuella ambitioner. Jag har inte särskilt mycket gemensamt med huvudpersonen, men vissa passager i boken berör mig oerhört mycket på ett personligt plan. Det är ibland nästan plågsamt att läsa.

Jag tycker mycket om författarens gestaltning och språk. En vacker och stillsam skildring av ett moderskap. Av en kvinna.

Det här kan vara en av årets starkaste läsupplevelser för mig. Det är kanske inte en bok för alla, men det är en bok som förtjänar många läsare!



September: roman
Författare: Kristoffer Leandoer
Förlag: Natur & Kultur (2014)
ISBN: 9789127140745
Finns: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 11 november 2014

En boknörd i New York - 5 tips

Med anledning av att jag fyllde jämnt, åkte jag till New York med med en vän, som  - tack och lov - är nästan lika tokig i böcker som jag ;)

Här är fem New York-tips för boknördar:

1. New York Public Library















En fantastisk vacker byggnad, med de pampiga lejonen framför. Inget museum utan ett "levande" bibliotek. Och en "library shop" to die for!

Bonusfakta 1: Det var här Carrie och Mr. Big nästan gifte sig
Bonusfakta 2:  Bakom biblioteket ligger Bryant Park. En trevlig liten oas där man kan vila fötterna med en kaffe eller take away-lunch (och platsen för modevisningen som deltagarna i Project Runway tävlar om att få vara med i).


























2. The Library Walk
Framför The New York Public Library är gatan full av citat ut böcker. What's not to like!


















Varning: människor runt omkring dig kan bli lite lätt irriterade om du stannar och fotograferar alla citat.

3. Bookmarks at the Library Hotel
Om man inte kan bo på The Library Hotel, så kan man i alla fall ta hissen upp till 14 våningen och dricka litterärt inspirerade drinkar i baren Bookmarks. Vi testade The Pulitzer, Tea S. Elliot, The Hemmingway och Don Quixote. Slurp!



























4. Strand Bookstore
Himmelriket för bokälskare. Words are not enough ...
Bonusfakta: I princip vägg i vägg ligger också bokhandeln Forbidden Planet.


5. Barnes & Noble
En bokhandel som inte heller går av för hackor. Dessutom får man sitta i bokhandeln och dricka kaffe :)

Och en bonus var att vi en kväll promenerade på Broadway och råkade gå förbi Penguin/Random Houses kontorsbyggnad och kunde gå in och kolla på förstaupplagor.



söndag 9 november 2014

Pappa-böcker



Idag är det fars dag. Jag orkade inte riktigt skriva något klokt om pappor, utan tog bara en titt i bokhyllan för att se vilka pappaböcker som fanns där. Här är vad jag hittade.

Har du någon riktigt bra pappabok du vill tipsa om?