Sidor

söndag 8 mars 2015

Bloggstafett med Kulturkollo: Helen Keller

Kulturkollo har bjudit in till en bloggstafett på Internationella Kvinnodagen idag den 8:e mars. Så här beskrev de förhoppningarna inför dagen:

Vi hoppas att vi tillsammans under en dag kan lyfta fram de kvinnor som inte fick plats i historieböckerna, de som aldrig fick de stora litteratur- eller filmpriserna, de som tog plats, de som inte gjorde det, de som gjorde skillnad då och de som gör det nu. Under ett dygn ska vi fylla bloggosfären med porträtt av kvinnor som betytt något extra för oss och andra.

Jag tar över stafettpinnen så här på morgonkvisten från Som ett sandkorn.

Som ni förstår är det inte lätt att välja vem man ska blogga om, men eftersom det här är en bokblogg har jag funderat över författare och litterära karaktärer som skulle kunna passa. Då drog jag mig till minnes en bok som jag läste många, många gången när jag var yngre. Den handlar om en flicka - och hennes lärare - och den har gjort ett mycket stort intryck på mig.

Hennes historia återberättas i den 
här boken av av Helen A. Hickok
men det finns flera böcker och 
även en film om hennes liv. 
Helen Keller blev dövstum när hon var mycket liten boken berättar om hennes väg till ett språk. 

Helens unga lärarinna Anne Sullivan fick en elev som var bortskämd och vild, men så småningom vann hon hennes förtroende och tillsammans lyckades de hitta ett sätta att kommunicera genom att rita symboler för olika föremål i varandras händer. Helen försökte också lära sig att tala genom att känna med fingrarna hur ljudet vibrerade på läpparna, men tyvärr utan större framgång.

Med sin lärares hjälp lyckades Helen ta en collegeexamen och hon arbetade för bättre förhållande och rättigheter för sinneshandikappade resten av livet.

Två beundransvärda kvinnor i samma bok och en riktigt stark berättelse!

Nästa inlägg i bloggstafetten hittar ni om en timme hos Fiktiviteter.

23 kommentarer:

  1. Jag läste om Helen Keller då jag var tonåring. Jag blev så väldigt gripen och imponerad! Det är verkligen ett människoöde, som gör att man får perspektiv på sitt eget liv. Tack för att du påminde mig om Helens liv. :-)

    SvaraRadera
  2. Börjar läser det du skriver tänker jag på hur livsviktigt det är för oss människor att kommunicera. Och att alla vill det, utifrån de möjligheter en har.

    SvaraRadera
  3. Helen Keller är verkligen en fascinerande och intressant person. Jag kan rekommendera hennes självbiografi, om du inte har läst den. Läste den för något år sedan och blev helt tagen.

    SvaraRadera
  4. Om jag minns rätt var Kellers böcker några av de som nazisterna brände i sina bokbål, men jag kan ha fel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hon var aktiv socialist, så det är mycket möjligt.

      Radera
  5. En bra lärare är en bra början! Hade inte hört talas om Helen Keller innan, det låter absolut som ett läsvärd levnadsöde!

    SvaraRadera
  6. Jag måste också ha läst om Helen för många, många år sedan. Kul att bli påmind om henne.

    SvaraRadera
  7. Ja Helen Keller är en sådan viktig kvinna. Det är viktigt att vi påminner oss om alla kvinnor som på något sätt har kämpat mot alla odds. Jag såg pjäsen om henne i New York 1960 (ja, jag är urgammal. The miracle worker hette den och den var gripande. Såg i kommentar ovan att hennes självbiografi finns; den ska jag söka reda på.

    SvaraRadera
  8. Keller är helt okänd för mig, men det låter som en kvinna värd att uppmärksamma. Att inte kunna kommunicera med sin omvärld är nog fruktansvärt. Jag kan inte ens föreställa mig hur det skulle vara.

    SvaraRadera
  9. Den där berättelsen väckte något inom mig också. Den gjorde enormt intryck!

    SvaraRadera
  10. Jag minns boken som jag älskade, jag har läst den många gånger och hade ändå glömt. Tack för att du påminde mig!

    SvaraRadera
  11. Helt otrolig kvinna, samt hon som hjälpte henne!

    SvaraRadera
  12. Vilken häftig människa hon verkade vara. :)

    SvaraRadera