Sidor

tisdag 6 oktober 2015

Augustpriset - hur funkar det?

Augustpriset instiftades 1989 av Svenska Förläggareföreningen för att uppmärksamma och belöna de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år. Priset delas ut i tre kategorier: 
  • Årets svenska skönlitterära bok
  • Årets svenska fackbok
  • Årets svenska barn- och ungdomsbok
Alla förlag får anmäla böcker till priset, men det är bara det utgivande förlaget som kan anmäla en titel - en författare kan alltså inte anmäla sin bok själv. Dessa kriterier måste uppfyllas:
  • boken skall vara skriven på svenska språket. 
  • boken skall vara en originalutgåva, oavsett format, med andra ord får innehållet inte tidigare ha varit publicerat i bokform. 
  • boken får tidigast vara utgiven den 20 oktober 2014 och senast den 18 oktober 2015. 
  • boken måste finnas i handeln senast v. 43, 2015.
Varje bok (eller manus vid ännu inte publicerad bok) skickas in i fem exemplar och det tas också ut en avgift för varje nominerad bok.

Det finns en jury i respektive kategori och de nominerar sex titlar vardera. Vilka årets jurygrupper är kan du läsa här. De nominerade titlarna tillkännages under en presskonferens som i år går av stapeln den 19 oktober. För första gången följs presskonferensen av eventet Augustpriset Live - som du kan vinna biljetter till här.

Efter det så läser en elektorsförsamling (63 elektorer – 21 i vardera kategori) böckerna. Den består av en tredjedel bokhandlare, en tredjedel bibliotekarier och en tredjedel litteraturkritiker eller motsvarande. Sedan röstar de i en sluten omröstning och den titel som får flest röster inom sin kategori vinner.

Vinnarna tillkännages sedan under festligheter vid Augustprisgalan som i år kommer att hållas den 23 november i Konserthuset i Stockholm.

Dessutom delas Lilla Augustpriset ut till en ung författare och det är Sveriges största största litterära pristävling för ungdomar (16-20 år).

2 kommentarer:

  1. Lilla Augustpriset kunde faktiskt få lite mer uppmärksamhet. Det är viktigt att uppmuntra de ungas skrivande och skildrande av verkligheten som de upplever den.

    SvaraRadera