Sidor

lördag 27 februari 2016

Novelluppdatering

Jag jobbar på med min novell-läsning i Ugglan & bokens utmaning. Här är de senaste jag har läst.
Av dessa tyckte jag fantastiskt mycket om Linda Olssons De blå skorna och lite mindre om En löjlig människas dröm av Fjodor Dostojevskij.

När jag uppdaterade listan så kunde jag konstatera att jag läst 22/40
Det krävdes bara 20 för att klara utmaningen, men jag tror jag fortsätter och ser hur många jag kommer upp i.



fredag 26 februari 2016

Stjärnlösa nätter

Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter handlar om den 19-årige Amàr. Han har vuxit upp i en kurdisk familj i en svensk stad och vill helst av allt bli filmregissör. Hans far vill dock att han ska satsa på ett säkrare kort och vill att han ska bli läkare.

När Amàr följer med sin far tillbaka till Irak för att hälsa på släkten tror han först att det är en trevlig semesterresa, men snart står det klart för honom att pappan har haft baktankar hela tiden och syftet med resan är att gifta bort Amàr med en kusin.

Han känner sig lurad och kvävd. Han har inga tankar på att gifta sig än på länge - kanske inte alls - och om han gifter sig ska det i så fall vara av kärlek. Men traditionerna och familjen är viktig och det är omöjligt att säga nej utan att göra sin far besviken och dra skam över släkten.

Jag tyckte att den här boken var riktigt intressant läsning, men kom inte riktigt överens med hur den var skriven. Den var något i tonen och tilltalet som inte riktigt funkade för mig och bitvis tyckte jag också att den var lite ostrukturerad. Men det är en stark berättelse som heder, traditioner och rädsla, men också om att vilja ha friheten att välja sitt eget liv. Ofta tror man kanske att arrangerade äktenskap och tvångsgifte är något som bara drabbar unga kvinnor, så det är extra intressant att det berättas ur en ung killes perspektiv. Det finns mycket att fundera över och prata om i den här boken.


Stjärnlösa nätter: en berättelse om kärlek, svek och rätten att välja sitt liv
Författare: Arkan Asaad
Förlag: Norstedt (2011)
ISBN: 9789113031330
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Pojkarna

Jessica Schifauers Augustprisade bok Pojkarna är bioaktuell och jag hoppas på att jag kommer iväg på för att se den, men då ville jag ha läst boken först.

Kim, Bella och Momo blir dagligen kränkta av killar i skolan. Det betyder inte att de har vant sig vid det. När de dricker nektar från en märklig blomma som Bella odlat i sitt växthus, blir det förvandlade till pojkar och de blir nästan berusade av den frihet det ger.

Kim, som alltid känt sig udda av sin flickkropp, njuter av detta nya. När hon sedan möter Tony och blir förälskad vill hon ännu mer stanna kvar i pojkkroppen för att kunna vara honom nära. Som flicka skulle hon inte ha en chans.

Den här boken är mytisk och suggestiv å ena sida, och rå och plågsamt verklig å andra sidan. Stark läsning!

Jag har tidigare läst När hundarna kommer av samma författare.

Pojkarna: roman
Författare: Jessica Schiefauer
Förlag: Månpocket (2012)
ISBN: 9789175030784
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Västmanländskan via Instagram



Jag stiftade bekantskap med Colm Tóibín i somras och det väckte mersmak. Därför fick den här boken följa med hem från bokresan till London och jag har just börjat läsa. Hittills känns den lovande. Idag går filmen baserad på boken upp på bio. Sydsvenskan gav den en 3:a i betyg. Jag såg en trailer och kan tänka mig att se den nästan bara för alla snygga 50-talskläder ;)

#läserjustnu #bokpåfilm #västmanbok

torsdag 25 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven V

Torsdag betyder ny bokstav i kvinnoalfabetet. Nu är det dags för V.

Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på V?
Jag har läst flera böcker av Barbara Voors, även om det var länge sedan nu, och dem tyckte jag mycket om.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på V vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Veronica Maggio tycker jag verkar vara en cool person.

Vilken fiktiv kvinna med för- eller efternamn på V tycker du om?
Usch, så svårt, men Veronika i Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger tyckte jag mycket om när jag läste den.

Vilken verk på V av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?
Vi kom över havet av Julie Otsuka var en annorlunda och riktigt bra bok.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på V har du ännu inte utforskat?
Jag har läst en roman av den kubanska författaren Zoé Valdés, men tror att det finns mer att utforska.

Västmanländskan via Instagram



Den här veckan pratar vi om konflikter och kompromisser på Kulturkollo. Veckans utmaning handlar om att tipsa om kulturella verk på temat. Det känns precis rätt att jag läser den här boken just nu. Den handlar om en 19-årig kurdisk kille, uppvuxen i Sverige, som följer med sin pappa "hem" för att hälsa på familjen. Väl där inser han till sin förskräckelse att pappan planerat att gifta bort honom med en kusin. Om kampen mellan att få bestämma över sitt eget liv och att inte göra fadern besviken och dra skam över släkten.

#läserjustnu #veckansutmaning #västmanbok

onsdag 24 februari 2016

Toscana tur och retur

Boken Toscana tur och retur av Åsa Hellberg fick jag hem på posten av en fin vän som en liten uppmuntringspresent. Det var verkligen en lättsam och trevlig läsning. Boken handlar om de två väninnorna Sara och Jessica. De har passerar 50 och Sara har just gått igenom en skilsmässa. Hon bestämmer sig för ett miljöombyte och bokstavligen lurar med sig Jessica på en motorcykelsemester till Toscana. Väl där har hon också planer på att få upprättelse för en gammal oförrätt.

Jessica är en berömd författare som uppskattar flärd och bekvämligheter och är därför inte helt nöjd med valet av transportmedel. Men väl på ett vackert italienskt slott hoppas hon att hennes skrivkramp ska ge med sig och att hon får ett uppslag till sin nästa roman. Även hon har en del saker i sitt förflutna som behöver komma upp till ytan.

Det var något som försökte introducera termen "hen litt" när det handlade om "chick litt" för och om mogna kvinnor. Jag tror inte det föll så väl ut. Nu har jag på sistone läst en del om "mappie litt" (Mappie: Mogna, Attraktiva Pionjärpersoner som ser livet som en oändlig möjlighet) och den här boken kan i så fall kvala in under den etiketten.

Det finns saker som jag irriterar mig lite på i den här boken - framförallt att huvudpersonerna är så helt otroligt dåliga på att kommunicera med sina kärleksintressen. Men visst, det kanske behövs för att det ska bli en förvecklingshistoria. Lite trist är det också att kvinnorna måste hitta en man för att bli lyckliga. Någon gång hade det varit roligt att läsa om kvinnor som bara är fabulous i sig själva, sen om det blir lite kärlek också så är ju det bra det med.

Men trots detta hade jag en trevlig lässtund tillsammans med dessa damer. Och jag blev väldigt sugen på att åka till Italien igen.

Jag har tidigare läst Sonjas sista vilja av samma författare.

Toscana tur och retur
Författare: Åsa Hellberg
Förlag: Månpocket (2016)
ISBN: 9789175034782
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Veckans tema på Kulturkollo: Konflikter och kompromisser

Den här veckan skriver vi om konflikter och kompromisserKulturkollo. Ett brett tema som rymmer många olika perspektiv.

I måndags skrev jag till exempel ner några funderingar kring föräldraskap och tipsade om ett par föräldrahandböcker.



Veckans utmaning handlar om kulturella verk som behandlar just konflikter och kompromisser. Har du bra tips på sådana så ska du ju så klart vara med!



tisdag 23 februari 2016

Västmanländskan via Instagram



Skulle ju bara lämna tillbaka barnens böcker på bibblan och så hände det här. Den snygga färgmatchningen upptäckte jag när jag kom hem.

#läsplaner #västmanbok

måndag 22 februari 2016

And the winner is ...

Slumpgeneratorn har talat och vinnaren i min jubileumstävling är ...


Grattis! Mejla mig aktuell adress, så postar jag boken.


söndag 21 februari 2016

Gudar och monster


Gudar och monster är den tredje och avslutade delen i serien Önskemånglarens dotter av Laini Taylor. Jag hade hade turen att få träffa författaren på Bokmässan i höstas och fick mitt ex av boken signerat. Sedan blev den stående i hyllan, trots att jag var supersugen på att få veta hur det skulle gå. Märkligt.
Men nu har jag alltså läst ur det gick för Karou och Akiva och alla de andra figurerna i denna märkliga värld befolkad av änglar och demoner, gudar och monster.

Jag fullständigt slukade de första två böckerna, men fick inte riktigt samma läsflow med denna. Kanske för att jag inte riktigt kom ihåg alla turerna från de tidigare böckerna, utan var tvungen att fundera lite över vissa karaktärer och händelser. Men när jag väl kom igång så blev det riktigt spännande ändå och jag var tvungen att vara uppe rätt sent igår för att läsa ut den.

Det är svårt att beskriva handlingen i boken utan att avslöja saker för dem som inte har läst böckerna, men när två världar är på väg mot ett oundviklig och förödande krig så kommer de mest osannolika allianser behövas för att undvika en katastrof. Det här är en berättelse som utmanar vad som är gott och ont, rätt och fel.

Även om den sista boken är den svagaste i serien är jag väldigt svag för den här världen och inte minst kärlekshistorien mellan Karou och Akiva och tycker absolut att man ska läsa dem om man gillar fantasy och märkliga väsen.

Jag har tidigare läst Mörk ängel och Blod och Stjärnstoff i samma serie.

Gudar & monster
Författare: Laini Taylor
Förlag: Bazar (2015)
ISBN: 9789170284137
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Hyllvärmarutmaning hos Fantastiska berättelser

Jag skulle ju inte hoppa på några utmaningar i år, men den här hyllvärmarutmaningen hos Fantastiska berättelser stämmer ju väldigt bra med mina egna läsplaner för mars, och då är det ju kanske inte så dumt att även ha chans på att vinna ett presentkort - på fler böcker.
Var med du också vettja!

Jag kommer inte bara att beta av hyllvärmare för jag har lite andra böcker som jag vill läsa, men jag hoppas att jag ändå får några av dessa lästa:



lördag 20 februari 2016

Det 2000:e inlägget!

Tvåtusen inlägg!  Det vill jag ju fira.

Det känns ju som det 2000:e inlägget borde vara något extra. Men vad ska jag skriva?
Vi kan ju ta lite historik kanske ;)

Det allra första inlägget var det här. Jag vill gärna hoppas att jag har utvecklar mina blogginlägg sedan dess.

Men det där första inlägget är egentligen flyttat från en gammal blogg. Det första inlägget på denna blogg var det här och första boken jag bloggade om på den "nya bloggen" var den här.

Inlägget med flest besökare är detta. Lite otippat. Det hade ju varit roligare med något annat än en lista.

Det inlägg som generera flest besökare från google-sökningar är det här. Jag antar att många känner behov att att rensa ut därhemma :)

Det 1000:e inlägget var en utlottning. Och det är ju en bra idé. Vi kör en utlottning idag också.

Jag har en passande bok, eller vad säger ni? Helt ny och oläst så klart!





















Låter den intressant? Gör så här:
  • Lämna en kommentar här på bloggen om att du vill vara med i utlottningen (glöm ej e-postadress där jag kan nå dig).
  • Tipsa mig om en riktigt bra bok som du inte tror att jag har läst.
  • Gilla gärna bloggen på Facebook när du ändå är igång (inget krav).
Jag drar en vinnare i morgon (21/2) efter kl. 21. Lycka till! :)

Om natten - en bok om allt som händer medan du sover

Rec, ex. från Idus förlag - tack!
Om natten - en bok om allt som händer medan du sover av Embla Sue Panova är en slags blandning av faktabok och berättelse.

Den handlar om vad som händer i mörkret - vilka som jobbar på natten, vad som händer med kroppen när man sover, om drömmar och varför allt känns så mycket läskigare när det är mörkt.

Boken är pedagogiskt uppdelad i olika kapitel, ett direkt tilltal till läsaren och frågor att fundera över och prata om. Den har dessutom en väldigt mysig stämning och det är det ju inte så många faktaböcker som lyckas med!

Texten kompletteras av härliga och finurliga illustrationer av Lina Sandquist.

Vi tycker riktigt mycket om boken här hemma.


Om natten: en bok om allt som händer medan du sover
Författare: Embla Sue Panova
Illustratör: Lina Sandquist
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175772165
Finss t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Västmanländskan via Instagram



Så snart jag är kvar med boken jag läser nu, ska jag kasta mig över den här. Är också sugen på att se filmen, men den har fått lite blandat mottagande. Någon mer som vill se?

#bokpåfilm #läsplaner #västmanbok

fredag 19 februari 2016

Nya mellanåldersböcker och en lättläst

Jag har läst några mellanåldersböcker som jag har fått som rec. ex.

Rec.ex. från Idus förlag - tack!
Saskia - en tjej som mig av Anne Agardh handla om Saskia. Hon går i fyran och gillar att gå i skolan. Det är en sak som är lite annorlunda med Saskia, hon har en CP-skada. Det har inte varit någon stor sak för klasskompisarna, men när den nya tjejen Moa börjar i klassen förändras det. Plötsligt finns det någon som säger elaka saker till Saskia och en del av klasskompisarna börjar göra likadant.

Det är riktigt härligt att det ges ut böcker om barn med funktionshinder och den här fyller en viktigt lucka. Tyvärr tycker jag inte att den når riktigt ända fram. Jag blir aldrig riktigt engagerad i berättelsen. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad de är jag saknar, men jag hoppas att det bara är jag och att den finner sina läsare.
____________________
Saskia - en tjej som mig
Författare: Anne Agardh
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175773322
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris



Rec.ex. från författaren och 
Nypon förlag - tack!
Djurdoktorn: Linus och Tim av Ann-Charlotte Ekensten är en "lätt att läsa"-bok för barn som kommit en lite bit på vägen i sin läsning. Med enkel text i korta kapitel får läsaren träffa Linus som hjälper sin mamma på veterinärkliniken. Idag är patienten kaninen Tim. Den här boken tror jag passar många barn i både ämne och stil. Dessutom gillar jag de tuffa manga-inspirerade illustrationerna av Carolina Ståhlberg.

_________________________
Djurdoktorn: Linus och Tim
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon förlag (2016)
ISBN: 9789175675183
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris





Rec.ex. från Idus förlag - tack!








Jag lovar. På hedersord! av Emma Fäldt är en fin berättelse om den första kärleken och det första sveket. När bästisarna Andrea och Leni blir kära i samma kille och lovar de varandra på hedersord att ingen av dem ska bli tillsammans med honom. Men det löftet är svårt att hålla. Det är en bok om vad som händer med vänskap när löften bryts. Dessutom handlar den ganska mycket om fotboll också.

_____________________
Jag lovar. På hedersord!
Författare: Emma Fäldt
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175772875
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Antiloper

Den här boken har jag haft i bokhyllan länge, men det var först när Sincerely Johanna rekommenderade den som den flyttades upp i läshögen.

Antiloper av Ester Roxberg är berättelsen om Astrid och Ellen. De blir goda vänner första dagen på gymnasiet och planerar för fantastiska äventyr när de tar studenten. Men sakta glider Ellen bort ifrån Astrid utan att hon kan göra något åt det.

Jag gillar hur författaren smyger in små, små tecken på att Ellen inte mår bra och jag tycker om hur vänskapen mellan de två ganska omaka flickorna skildras. Jag blir fullständigt galen på Ellens föräldrar, som på ett sätt verkar fina och bra, men som ändå lämnar henne helt ensam.

En stark berättelse om psykiskt ohälsa och vänskap.


Antiloper
Författare: Ester Roxberg
Förlag: X Publishing (2013)
ISBN: 9789185763375
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

torsdag 18 februari 2016

Lila

Jag har redan läst flera väldigt bra böcker i år. Häromdagen skrev jag om en bok som jag redan nu tror kan vara en av årets bästa. Lila av Marilynne Robinson kommer att vara med och fightas där i toppstriden.

Jag fick boken i julklapp, men sparade på den lite. Sedan började läsa den när jag var sjuk, men bestämde mig för att lägga den åt sidan eftersom mitt trötta huvud inte riktigt kunde ge den uppmärksamheten den förtjänade.
För det är en bok som kräver lite koncentration. Gränsen mellan nutid och dåtid är nästan sömlös när historien om flickan och kvinnan Lila berättas.

Barnet Lila som rövas från trappan utanför sin familjs hus, men det kanske är hennes räddning. Flickan Lila som lever med den hemlösa kvinnan Doll och följer med henne längs vägarna mellan tillfälliga jobb. Den unga kvinnan Lila som träffar den gamla prästen John Ames och upplever en kärlek som hon inte trodde hon skulle finna och som inte inte vågar tro på att hon är värd.

Religion, tro och synd är ett genomgående tema, men för mig handlar den ännu mer om utsatthet, överlevnad och kärlek. De långa samtalen om bibeltexter mellan Lila och John, som kanske kan uppfattas som trista, behöver kanske inte läsas bokstavligt, utan är för mig deras sätt att blygt närma sig varandra och ett sätt för Lila att bearbeta olika saker hon varit med om under sin uppväxt.

Miljön i den amerikanska mellanvästern på 20- och 30-talet för tankarna till Steinbecks Vredens druvor och den lite ödesmättade stämningen påminner om del av Joyce Carol Oates böcker, men så är det något annat som fångar mig, något stilla och skört, som troligen är Marilynne Robinsons alldeles eget sätt att berätta - och jag gillar det väldigt mycket!

Lila
Författare: Marilynne Robinson
Förlag: Weyler (2015)
ISBN: 9789187347733
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kvinnoalfabetet bokstaven U












Dags igen för kvinnoalfabetet och turen har kommit till bokstaven U.

Vilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på U?
Nu har jag ju bara läst en bok av Bea Uusma, men den var ju å andra sidan helt fantastisk så det gör henne till en favorit ändå.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på U vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Jag gillar skådespelaren Uma Thurman.

Vilken verk på U av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?
Jag har precis läst Maria Gustavsdotters serie om tre prästdöttrar i 1600-talets Sverige. En riktigt bra serie och den första boken heter Ulrikas bok.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på U har du ännu inte utforskat?
Jag har ännu inte läst något av ungdomsboksförfattaren Ulrika Lidbo.

Ebbas bok

Rec. ex. från Historiska Media - tack!
Så fick jag läsa den tredje och sista boken i Maria Gustavsdotters serie om de tre prästdöttrarna på Orust på 1600-talet.

Ebba bor kvar i Morlanda prästgård. De äldre systrar har sedan länge lämnat hemmet och Ebba vill inget hellre än att komma bort från sin styvmoder och från hjälpprästen Jostein Erlendsen som tar för givet att de ska gifta sig. Ebba försöker använda sin sjukdom som ursäkt, men Jostein låter inte avskräcka sig av den utan säger att han kan fördriva demonen som orsakar anfallen. Men Ebba känner bara avsky inför Jostein och den hon verkligen älskar är helt utom räckhåll på mer än ett sätt.

Ebba är bara lycklig när hon får sitta vid sin vävstol och hon er om och om igen att få gå i lära och bli en bättre väverska, men hennes styvmor håller henne kvar, väl medveten om att hushållet skulle bli kaos om inte Ebba var där.

Ebbas bok är det avslutande delen i Maria Gustavsdotters släktkrönika. Vi får inte bara följa Ebba, utan får veta vad som hänt med Ulrika, Katarina och deras bror Magnus också. Jag har verkligen uppskattat att få följa de tre systrarna genom de här välskrivna böckerna. Författaren har stor omsorg om detaljerna och porträtterar sina romankaraktärer på ett levande och mycket mänskligt sätt.

Jag har tidigare läst Ulrikas bok och Katarinas bok i samma serie och kan varmt rekommendera alla tre böckerna.

Jag har också läst Helenas hämnd av samma författare.

Ebbas bok
Författare: Maria Gustavsdotter
Förlag: Historiska Media (2016)
ISBN: 9789175450650
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Snart dags att fira lite?

Men vad ser jag! Det börjar närma sig det 2000:e inlägget här på bloggen. Det borde kanske firas på något sätt ;)


onsdag 17 februari 2016

Västmanländskan via Instagram



Tänk så konstigt att en bok jag knappt kunde vänta på, som jag trotsade köer för på bokmässan i september och fick signerad av författaren ändå har lyckats bli oläst så länge! Men nu är det dags!

#läserjustnu #västmanbok

Drömmen om en läshörna ...

Jag hade ett bibliotek.
Jag hade den här underbara läshörnan.
Sedan ville dottern ha eget rum ;)

Nu hoppas vi på att någon gång hitta ett hus, så att vi kan ha ett litet bibliotek igen. Eller i alla fall ett bra hörn för läsfåtöljen.

Kudde från H&M Home, pläd med litterära citat från Barnes & Noble och tyget i bakgrunden har så klart bokmotiv.


tisdag 16 februari 2016

Veckans utmaning på Kulturkollo: Vem är din favoritgubbe?

Den här veckan är det gubbvecka på Kulturkollo och veckans utmaning handlar så klart också om gubbar - favoritgubbar.

Det finns en gubbe som jag gillar lite extra mycket.
Och jag gillar alla finska gubbar som han skriver om.
Och av någon anledning har jag tydligen nästan alla böckerna med gubbarna i också, för ganska länge hade jag som tradition att handla den nyaste boken av författaren på bokmässan.

Jag vet att hans absurda dråpligheter inte är för alla. Någon skulle kanske lite överseende säga att hans böcker faller i kategorin "mustig skröna" (och det är för all del inte fel), men jag är väldigt förtjust i gubbarna och de typiskt sparsmakade finska reaktionerna på de galenskaper som utspelas i böckerna.

En av mina favoritgubbar - Arto Paasilinna!

Mer "bookish" saker

Igår visade jag mitt nya armband, men annars är jag väldigt förtjust i mina bokhalsband. Etsy är en guldgruva om man vill hitta sådana här "bookish" saker.


Mina hjältinnor. Eller vad jag lärt mig av att läsa för mycket.

Det här inlägget är tidigare publicerat på Kulturkollo men jag ville få med den här boken här också eftersom den tillhör en favoritgenre, nämligen böcker om böcker.

---
Vi pratar hjältar och hjältinnor den här vecka på Kulturkollo. Flera av kollo-kollegorna har berättat om sina förebilder och inte förvånande är många av dem litterära karaktärer. Jag vet inte om jag någonsin har varit en sådan person som haft hjältar och hjältinnor ur böcker som förebilder, men den finns ju onekligen karaktärer ur böcker som jag har älskat att läsa om och som jag har njutit av att lära känna - inte minst när jag var yngre. Några sådana böcker har jag läst om som vuxen och vissa håller måttet ännu, men andra inte när man läser med en vuxens blick och erfarenheter.

Samantha Ellis är en brittisk författare och dramatiker som nyligen utforskat detta. Under en utflykt till Yorkshires hedar - i jakten på Cathy och Heathcliffes Svindlande höjder - börjar hon fundera på hur hennes litterära hjältinnor skulle klara en omvärdering. Hon bestämmer sig för att läsa alla sina gamla favoriter igen och boken Mina hjältinnor. Eller vad jag lärt mig att läsa för mycket blev resultatet.

Boken handlar lika mycket om Samanthas egen uppväxt och om hennes sökande efter sammanhang och identitet, som om hjältinnorna. Författaren väver in roliga och tänkvärda läsupplevelser i nutid och dåtid. Den här boken är rolig och charmig. Samantha Ellis skriver personligt och lättillgängligt och det är ett nöje att följa hennes omläsningsäventyr. Boken är också ett exempel på en av mina favoritgenrer - nämligen böcker om böcker.

För egen del uppskattar mycket att här inte bara finns klassiska hjältinnor ur finlitteraturen, utan det är karaktärer ut såväl sagor och flickböcker som kvinnorna i 80-tals succén Lace som avhandlas med hjältinnestatus. Författarna är till stor del också Ellis förebilder och hon rör sig mellan författarna och deras karaktärer med lika stor beundran. Jag har inte läst om alla Samantha Ellis hjältinnor själv, men det spelar ingen roll för läsupplevelsen eftersom hon hela tiden ger tydliga exempel och utdrag ur texterna. Självklart är det lite extra roligt att läsa om någon av de karaktärer jag själv har en relation till. Jag fnissar till exempel mycket när Ellis upptäcker hur otroligt präktiga vissa av hjältinnorna ter sig vid omläsningen - inte minst flickbokshjältinnorna som Anne på Grönkulla, Jo March ur Unga kvinnor och Susanne Cooliges Katy - eftersom jag själv gjorde samma reflektion vid en egen omläsning.

Hon utmanar alltså sina hjältinnor igen och hon omvärderar dem, men förkastar ingen av dem. Hon konstaterar istället att de alla fyllde sin plats i hennes liv och utveckling vid en viss tid. Det är lite så jag också vill tänka på mina samlade läsupplevelser och de litterära figurer som funnits i mitt liv. Oavsett om de kan kallas hjältar eller hjältinnor, så fanns det en mening för dem just där och då - och det känns riktigt fint att tänka på.

Har du läst om och omvärderat någon hjälte eller hjältinna?


Mina hjältinnor. Eller vad jag har lärt mig av att läsa för mycket.
Författare: Samantha Ellis
Förlag: Månpocket (2015)
ISBN: 9789175034898
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 15 februari 2016

Västmanländskan via Instagram



Eftersom jag har läst boken så visste jag ju att det inte precis var någon feel good-film det här, men usch vad jobbig den var att se! Mitt hjärta blöder för den lilla flickan och jag slås framförallt av barns enorma lojalitet och de vuxnas svek. Boken utspelas i Västerås, i kvarter där jag bodde i några år som helt liten, men filmen är inspelad i Piteå, så det blev inte några bekanta miljöer, men det spelade ju egentligen ingen roll för handlingen.

#migägeringen #bokpåfilm #västmanbok

Från och med du

Mhairi McFarlane är min nya feel good-favorit. Hennes huvudpersoner är smarta och roliga och av "ta ingen skit"-typen.

I Från och med du är huvudpersonen Anna Alessi. Hon är historiker med ett jobb som hon älskar, men i hopp om att hitta kärlek genomlider hon den ena mer pinsamma dejten än den andra. När James Fraser - hennes plågoande från skolåren - dyker upp i ett jobbprojekt får hon först panik, men när det visar sig att han inte alls känner igen henne spelar hon med, men har svårt att släppa tanken på hur han förödmjukade henne inför hela skolan.
Motvillig måste hon dessutom snart erkänna att James Fraser är riktigt trevlig.

Ja, ni förstår ju att det inte är helt oförutsägbart, men på det hela taget gör det inget för vägen dit är så trevlig. Den rappa dialogen, Annas kompisgäng, katten Luther - jag gillar det!

Den här boken handlar lite mer om vikt och utseende än de andra böckerna av McFarlane jag har läst. Anna har gjort en klassisk Askungeförvandling och gått ner jättemycket i vikt och blivit vacker - det är därför James inte känner igen henne. Från början gillade jag inte det utan tyckte att det var synd att författaren använde sig av det greppet, men tack vare att dialogen är strålande bra och att huvudpersonen ändå är sann mot sig själv, så fungerar det för att illustrera hur elaka och obetänksamma ord från någon etsar sig och att dålig självbild och osäkerhet är mycket svårt att bli av med.

Jag har tidigare läst You had me at hello och It's not me, it's you a samma författare.


Från och med du
Författare: Mhairi McFarlane
Förlag: HarperCollins Nordic (2016)
ISBN: 9789150917642
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Drink coffee, read books, be happy

Ibland behöver man pigga upp sig. Ofta funkar det bra att skaffa sig en bra bok, men det är ju också kul när man hittar andra bok-nördiga saker att "unna" sig.
Jag har länge haft citatet "Drink coffee. Read books. Be happy." som bild här på bloggen, men nu har jag också överfört det till ett fint armband, så att jag kan bära det med mig.
Armbandet är gjort av Stina Glaas.





söndag 14 februari 2016

Grattis till vinnarna!

Slumpgeneratorn har talat och  ...

... grattis Elin och Karolina! 

Ni vinner varsitt ex av Älskaren från huvudkontoret!

Mejla mig era adresser så kommer boken med posten.



Simma med de drunknade

Jag har precis läst ut en bok som jag är benägen att utse till en av årets bästa. Ja, det är riskabelt att göra det redan i mitten av februari, men jag skulle bli väldigt förvånad om den här boken inte finns med på topplistan när jag sammanfattar årets läsning.

Ibland är det svårt att sätta fingret på vad man gillar med en bok - är det ämnet, språket, stämningen? I Simma med de drunknade av Lars Mytting är det en särdeles lyckad kombination av alla de sakerna. Berättelsen om Edvard som växer upp med sin farfar Sverre på en gård på den norska landsbygden fångar mig från sida ett. Tempot är långsamt och eftertänksamt. Huvudpersonerna lever ett enkelt liv, nära naturen och har inte mycket att göra med grannarna. När farfadern dör får Edvard veta att det finns en kista åt honom som har väntat på byns begravningsbyrå i många år. En kista i ett sällsynt träslag och som är snickrad av farfaderns bror Einar. En bror som är död sedan länge.

Edvard bestämmer sig för att försöka forska i Einars liv och eventuella död och samtidigt hoppas han få klarhet i den märkliga olycka som hans föräldrar omkom i när han bara var tre år gammal. Han hittar några ledtrådar bland farfaderns gamla papper och de leder honom till Shetlandsöarna och till Frankrike. De leder honom till krigshistoria, familjehemligheter och så småningom närmare sin egen historia.

Jag tycker väldigt mycket om den här boken. Trots att det inte är en deckare, så är det minst lika spännande. Boken innehållet också mycket europeisk historia som vävs in på ett väldigt bra sätt. Som ett tema genom boken finns också trä och trädslag - kanske inget som jag normalt hade fastnat för, men det är en viktig del av berättelsen här. Miljöerna både i Norge och på Shetlandsöarna och den vemodiga stämningen i boken fångar mig också.

Ja, jag gillar helt enkelt allt med den här boken!


Simma med de drunknade
Författare: Lars Mytting
Förlag: Wahlström & Widstrand (2015)
ISBN: 9789146228585
Finnst.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 12 februari 2016

Tävla om signerat ex av Älskaren från huvudkontoret

Nej, nu piggar vi upp den här grå fredagen med en utlottning av pocketaktuella Camilla Grebes bok Älskaren från huvudkontoret. Jag har två signerade ex att tävla ut och du deltar genom att lämna en kommentar här på bloggen där du berättar namnen på duon som (förhoppningsvis!) löser brottet  i denna bok?

Jag behöver ditt svar senast på söndag kl. 21 och därefter meddelas vinnarna. Glöm inte att lämna en e-postadress där jag kan nå dig. Lycka till!




torsdag 11 februari 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven T

Dags för en ny bokstav i kvinnoalfabetet Enligt O. Nu har turen kommit till bokstaven T.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på T.
Aino Trosell är en författare som jag uppskattar väldigt mycket. Hjärtblad är min favorit.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på T vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?
Hmmm ... det här är alltid den svåraste punkten, men jag tror jag säger Rebecka Törnqvist som jag lyssnande mycket på när jag var student.




Vilken kulturell kvinna på T har följt dig länge?
Amy Tan med böcker som t.ex. Joy Luck Club

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på T har du ännu inte utforskat?
Jag har läst lite av Kim Thúy, men ser fram emot av att läsa mer av den författaren.

Bokcirkla om Northanger Abbey tillsammans med Kulturkollo

Kulturkollo håller i bokcirklar på Facebook och nu har turen kommit till Austen-klassikern Northanger Abbey.

Jag har rotat fram mitt gamla £1-exemplar ut bokhyllan och ser fram emot omläsningen.   Samtalet börjar den 7 mars.

Häng med du också!

onsdag 10 februari 2016

Västmanländskan via Instagram - Vilja vinna



Läser Vilja vinna för sonen. Bra samtalsbok om den där starka känslan av att vilja vara bäst och alltid vinna. Här handlar det om en fotbollsmatch, men liknande situationer finns i andra sammanhang. Här flyttas fokus från vinst till hur man är en bra kompis och lagkamrat. En välbehövlig vink till de vuxna vid sidan av planen finns också med. Boken ingår i serien "Fiffiga kompisar" skriven av Linda Palm och med finfina bilder av Johanna Lundqvist Björn.
Rec.ex. från Idus förlag - tack!

#barnbokstips #västmanbok


Vilja vinna
Författare: Linda Palm
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175773131
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 9 februari 2016

3 x Gerhardsen

Det var väldigt trevligt att upptäcka att jag hade del sex och sju av Carin Gerhardsens Hammarbyserie här hemma i hyllan. Jag lyckades också  få tag på den avslutande boken på det närliggande stadsdelsbiblioteket och kunde ägna mig åt att slukläsa dem alla tre på raken.

Jag har tidigare behövt ta paus mellan böckerna, då handlar om barn som far illa och det är läsning som tar hårt på mig. Nu blev det inga pauser och det var tufft på ett sätt, men fördelen med att läsa dem i rad, är att jag bättre minns personer och händelser i serien som ligger som bakgrund för berättelsen.

För det är samma persongalleri som är huvudpersoner i alla böckerna och vissa teman löper genom hela serien även om det är minst ett nytt fall i varje bok.

Kollegorna vid Hammarbypolisen Jens Sandén, Jamal Hamad, Petra Westman, Odd Andersson och Hedvig Gerdin med Conny Sjöberg i spetsen löser fall med försvunna och mördade kvinnor, drunknade katter och barn och nedklubbade småpojkar samtidigt som de balanserar genom livet som ju är fullt av personliga problem och utmaningar även för dem.

Det är kanske ändå det som är den stora behållningen i böckerna, även om brotten också är väldigt spännande med högt tempo. Jag gillar Carin Gerhardsens stil och tycker att böckerna har väldigt bra läsflyt trots att det går snabbt i svängarna ibland.

Riktigt bra spänning alltså!

Av samma författare/i samma serie har jag tidigare läst:
Pepparkakshuset
Mamma, pappa, barn
Vyssan lull
Helgonet
Gideons ring



Hennes iskalla ögon
Författare: Carin Gerhardsen
Förlag: Pocketförlaget (2014)
ISBN: 9789175790039
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Tjockare än vatten
Författare: Carin Gerhardsen
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113049960
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Falleri, fallera, falleralla
Författare: Carin Gerhardsen
Förlag: Norstedt (2016)
ISBN: 9789113050003
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Förbjuden frukt

Jag läser vidare i den lättsmälta genren och turen kom till Förbjuden frukt av Sarah Addison Allen som jag fick av min hemliga bokvän i julklappsbytet förra året.

Boken utspelas i en liten stad i sydstaterna där de båda systrarna Claire och Sydney Waverly har växt upp i ett hus med en märklig trädgård med väldigt speciella äppleträd. Sydney lämnade staden i sin ungdom och återvänder nu för första gången på många år och med sig har hon sin femåriga dotter Bay.

Claire arbetar med catering och lagar mat som man tror har välgörande och ibland magisk kraft, men är i övrig någon av en enstöring i staden och inte pigg på att uppvaktas av sin nya granne. Sydney har i sin tur olösta saker med sig i bagaget hem både från sin bortavaro, men även från ungdomstiden. Systrarna har inte haft någon kontakt och måste lära känna varandra - och kanske sig själva - på nytt,

"... som Chocolate, fast med blommor och i amerikansk sydstatsmiljö", står det på boken och det fångar det hela ganska bra. Boken flyter på med olika förvecklingar och inte speciellt oförutsägbara kärleksrelationer. Trams, men ganska trivsamt trams.

Jag tycker den här boken är ett intressant exempel på en mindre lyckad omvandling mellan originalet och den svenska utgåvan. Både titel om omslag är mycket mer lockande i original och ger en bättre känsla för hur boken är med ett lite mytiskt/magiskt inslag kring maten och trädgårdsmystiken, medan den svenska boken ger ett mer stereotypt romance-intryck.
Eller vad säger ni?


Förbjuden frukt
Författare: Sarah Addison Allen
Förlag: Norstedt (2008)
ISBN: 9789113018195
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Västmanländskan via Instagram



Den här veckan pratar vi hjältar och hjältinnor på Kulturkollo och i tisdagsutmaningen uppmanar Carolina oss att berätta om våra egna förebilder. Det tål att klura på ...
Så länge hugger jag in på den här boken som väl passar veckans tema utmärkt?

#läserjustnu #västmanbok

måndag 8 februari 2016

2 x Cavendon Hall

Rec.ex. från Harper Collins Nordic - tack!
Jag har läst böcker av Barbara Taylor Bradford tidigare, men det var länge sedan nu så jag fick en härligt retroläsningskänsla när jag högg in på dessa böcker. Jag fick dessa som rec.ex. innan jul och hade tänkt läsa dem under mitt "Feelgood i december"-tema. Det blev inte av då, men de passade perfekt  nu när jag ligger hemma och är sjuk.

Det här är underhållning som inte kräver någor av läsaren. Världshändelser blandas med familjedramatik när vi får lära känna både den adliga familjen vid Cavendon Hall, såväl som deras lojala tjänstefolk. Deras historier är sammantvinnade genom årtal och det är fullt av dramatik.

Ja, ni kan själva föreställa er. Det är som Herrskap och tjänstefolk, Downton Abbey och Systrarna Elliot på en och samma gång. Det är vackra människor, vackra miljöer och vackra kläder. Det händer massor av saker, men det mesta löser sig till det bästa utan större dramatik.

Ibland är det skönt att bara underhållas.


Familjerna på Cavendon Hall
Författare: Barbara Taylor Bradford
Förlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9789164099570
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Kvinnorna på Cavendon Hall
Författare: Barbara Taylor Bradford
Förlag: HarperCollins Nordic
ISBN: 9789164099624
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare

Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare är en novellsamling, eller kanske ännu hellre textsamling, av Lydia Davis som jag läst och diskuterat i bokcirkeln Kulturkollo läser.

Det har inte varit lätt att samtala kring den här boken eftersom det inte finns en text att samlas kring. Det är inte heller en rad noveller att prata om en i taget, utan det är en stor mängd texter av varierande typ och längd. Det gör det också svårt att blogga om den.

Men jag kan väl säga så mycket som att jag gillar den! Det var utmanande och intressant läsning. Det var inte likt något annat jag har läst och jag hade väldigt roligt när jag läste. Lydia Davis är smart och utmanar läsaren. Texten är lekfull och experimentell och det känns som författaren också har roligt när hon skriver. Blandningen av traditionella noveller, korta texter, vardagsbetraktelser och drömsekvenser blir mycket lyckat.

Samtalet var om sagt lite svårt, men gav ändå ytterligare dimension till läsningen. Det var också roligt att läsa om hur översättaren arbetat i kontakt med författaren.


Jag har det rätt bekvämt men skulle kunna ha det lite bekvämare
Författare: Lydia Davis
Förlag: ETTA (2015)
ISBN: 9789187917097
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris