Sidor

onsdag 14 december 2016

Välkommen till Himmelsta

Rec.ex. från författaren och Celanders förlag - tack!
Välkommen till Himmelsta av Hanna Landahl är en väldigt högaktuell bok om vad som händer i ett litet samhälle när det ställs inför något obekant. När det blir känt att byn Himmelsta ska ta emot flyktingar är det många som protesterar.

Det passar sig inte här. 
Ett flyktingboende kommer att försämra värdet på husen. 
De är inte som vi.

Man skulle kunna tro att det var tusentals flyktingar som skulle komma. I själva verket är det bara tre. Tre ensamkommande tonårspojkar. De kanske inte är barn, men heller inte vuxna - och de har inte någon!

Även i Himmelsta finns det dock dem som tycker att det är en bra sak att ta emot flyktingar. Som det det som något självklart och mänskligt. Som också ser att det i utflyttningsorten Himmelsta kan vara en fördel med påfyllning av kommuninnevånare. Och det lokala fotbollslaget är ju i stort behov av förstärkning.

En aktuell bok, som sagt, och tänkvärd. Här finns en retorik som känns igen från samhällsdebatten. Boken sätter fingret på den rädsla människor känner för det okända och det starka behov människor har av att skydda sin egen lilla trygga bubbla.
Här finns också varmhjärtade karaktärer som är redo att öppna upp hjärtat, sinnet och famnen för de som behöver det allra bäst. Möjligen hade jag velat läsa ännu lite mer om pojkarna och få höra mer om deras berättelse. Nu är det en av killarna som får ge röst åt rädslan och hoppet hos flyktingarna. En stark och berörande bok som nog också skulle fungera utmärkt att läsa och diskutera ute i skolor.

Välkommen till Himmelsta
Författare: Hanna Landahl
Förlag: Celanders förlag (2016)
ISBN: 9789187393419
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte mycket om den här. Men precis som du hade jag nog velat att pojkarna hade fått komma mer till tals.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag också. Och kanske var det meningen att skriva den mest ur Himmelstas perspektiv, men jag blir ju nyfiken på pojkarnas historia.

      Radera