Sidor

måndag 7 maj 2018

Factfulness - tio knep som hjälper dig att förstå världen


Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Jag är rädd! Det erkänner jag. Det finns många saker som skrämmer mig. I världen, i Sverige, till och med i lilla Lund. Rädslan kryper närmare och det är lätt att få känslan av att allt i den här världen blir värre.

Då känns det ganska bra att läsa lite i Factfulness – tio knep som hjälper dig att förstå världen som kom ut på svenska nyligen. Hans Roslings kloka ord (och tydliga diagram) förklarar på ett metodiskt och sakligt sätt att på det stora hela så blir världen bara bättre och bättre. Han påstår inte att de inte finns otäcka och skrämmande saker i världen. Han påstår inte heller att det inte finns utrymme för förbättring. Men på det stora hela så är världen inte så hemsk som vi tror att den är. Det tröstar mig lite.
”Steg för steg, år efter år, blir världen bättre. Inte enligt vartenda mått vartenda år, men i regel”
Rosling visar med sina Gapminder-test att vi människor har en tendens att tro att saker och ting är mycket sämre än de är. Vi underskattar hur många barn som får tillgång till vaccin eller hur många flickor som får lova att gå i skola. Vi överskattar antalet människor som lever i extrem fattigdom och hur många människor som omkommer i naturkatastrofer – för att nämna några exempel. Han förklarar också hur illa det är när människor använder dessa missuppfattningar för att skapa sina egna fakta. Speciellt illa går det när människor i maktposition använder sina fakta för att skapa en polariserad bild av samhället och världen, för att skapa ett ”vi och dem”.

Därför ville Rosling skriva den här boken för att ge människor verktyg för att skapa sig en mer korrekt bild av globala proportioner och av världens utveckling. Han hämtar sina fakta från statistik sammanställd av Världsbanken och FN, fakta som är tillgängliga för alla egentligen men som har svårt att göra sig synliga i ett samhällsklimat där många människor vill tänka på världen i ett ”vi och dem” och där mediebevakningen spär på en överdramatiserad världsbild. Återigen – Hans Rosling påstår påstår inte att de inte finns otäcka och skrämmande saker i världen och inte heller att det inte finns utrymme för förbättring. Men många saker blir bättre, inte sämre som det är väldigt lätt att tro.

Det här är en konkret och lättförståelig bok om vår värld. Den gör det lätt att förstå statistik och diagram och hur det i siffrorna i dem döljer sig riktiga människor och företeelser. Har du lyssnat på författaren någon gång i en intervju eller i ett TED-talk, så kommer du att höra hans röst genom boken. Jag läser långsamt för att få de olika tankesätten att sjunka in - och mycket också för att få vara i Hans Roslings trygga och positiva värld så länge som möjligt.
”Det här är data som du aldrig tidigare har upplevt dem: data som terapi. Det är förståelse som källa till sinnesfrid. Eftersom världen inte är så dramatisk som det verkar.”
Det tröstar mig lite.

Factfulness: tio knep som hjälper dig att förstå världen
Författare: Hans Rosling
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127149946
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar