Sidor

torsdag 31 oktober 2019

Oktoberkortis 31: Den oändliga familjen


Titel och författare: Den oändliga familjen av Cilla Naumann

Varför läste jag den? Också den en bok i läsutmaningen #vimötsigen

Vad handlar den om? En amerikansk familj flyttar in i ett hyreshus i Stockholm. De känner ingen och förstår inte på vare sig Sverige eller svenskarna. Familjen blir isolerad och att de befinner sig i en allvarlig kris blir mer och mer uppenbart vartefter katastrofen kommer allt närmare.

Vad tyckte jag? Jag förstod inte den här boken alls och tyckte inte om den. Det kändes trist eftersom jag hade sett fram emot att läsa ännu en roman av den här författaren

Det sista inlägget i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Den oändliga familjen
Författare: Cilla Naumann
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789100174330
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

Läslovstips 5: Sommarskuggan och halloweenbuset


Idag läser vi såklart Sommarskuggan och halloween-buset av Tina Mackic. Här får alla barn som älskar Sommarskuggan på TV:s sommarlov ett helt nytt äventyr när Sommarskuggan smyger omkring på en skola mitt under halloween-firandet. Kompisarna Puck och Sasha måste hjälpa förste skuggjägare Angelika Prick att avslöja vem som finns i Sommarskuggedräkten.

Lättläst och med stor igenkänning för de som känner igen karaktärerna. Ett finurligt upplägg gör att läsaren får hjälpa till att lösa mysteriet. Johanna Arpiainens bilder passar utmärkt till! Det får bli läslovstips nummer 5.

Sommarskuggan och halloween-buset
Författare: Tina Mackic
Förlag: Rabén &Sjögren (2019)
ISBN: 9789129710687
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

Läslovstips 4: Kung Pow - Dödens dal


När jag lyssnade till författarna Ola Lindholm och Johan Lindqvist på Bokmässan och de beskrev Kung Pow-seriens  tänkta målgrupp så var det precis som att de talade om min 8-åring, så då fick självklart första boken i serien följa med hem.

Vi har läst den högt tillsammans och haft riktigt roligt tillsammans med Kung Pow-mästaren Ju, Sam - som är en supertränad agent, trots att han bara är 12 år - och datageniet Aisha när de kämpar mot skurkar och orättvisor. I Dödens tal reser Sam och Ju till Uganda för att försöka ta reda på varför alla gorillor har försvunnit från djungeln. Aisha hjälper dem med teknisk support och på plats finns agenten Lucky med kunskap och djungeln.

Det här är ett fartfyllt, spännande och roligt äventyr och min son vill absolut läsa fler böcker i serien! Varsågod, här är läslovstips nummer 4. 

Dödens dal
Författare: Ola Lindholm och Johan Lindqvist
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789178035977
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

Den vita boken


Jag hade inte läst något av Han Kang innan jag gick på seminariet Om tingen som en vit tråd i livet på Bokmässan. Jo, jag hade bläddrat i Den vita boken och konstaterat att det här verkligen var något jag ville läsa. Och det är ju just på mässan det finns chans att lyssna på internationella författare. Lägg där till att Sydkorea är guest of honor på mässan i år och att seminariet modererades av Yukiko Duke så förstår ni ju att detta var en given programpunkt för mig och många andra.

Den vita boken är författarens tredje bok som översatts till svenska och den skiljer sig från de tidigare romanerna Vegetarianen och Levande och döda. Här skriver hon en slags kortroman eller prosapoesi.

Han Kang berättar att boken som består av 60 fragment av text – alla om vita saker – är en produkt av en lång periods skrivkramp som hon drabbades av. Hon hade redan tidigare gjort en lista på vita saker som hon ville skriva om, men det var först under en resan till Polen där hon i flera veckor var omringad av språk hon inte förstod, kunde använda sin lista och börja skriva igen och det blev den här boken om en syster som dog kort efter födseln – bara två timmar gammal.

Jag blev tagen av både författaren och det här framförandet. Senare på kvällen började jag läsa Den vita boken. Den är verkligen mycket gripande och känslosam. Det är en bok som man egentligen inte ska skynda igenom och jag får en känsla av att jag kommer vilja återkomma till den här texten. Varje litet stycke är så laddat – den till synes ganska tunna boken är full av innehåll. I sin presentation av boken sa moderatorn att varje litet textfragment glimmade som en diamant och jag kan inte annat än att hålla med. Den vita boken är verkligen en annorlunda och vacker läsupplevelse.

Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo. Välkommen dit och läs om seminariet med Han Kang på bokmässan och  mer om vad hon berättade om boken.

Den vita boken
Författare: Han Kang
Förlag: Natur & Kultur (2019)
ISBN: 9789127161948
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

onsdag 30 oktober 2019

Läslovstips 3: Glitterflickan


Idag kommer läslovstipset direkt från vabb-soffan där jag hänger med min febriga dotter. Vi hade inte planerat höstlovsledigt för barnen - det skulle hända massor av roliga saker på fritids - men så blev det så här sjukläger istället. Trist. Men då kan vi ju å andra sidan läsa.

Boktips nummer tre är en bok jag läste redan i våras, men som passar fint att läsa nu när det är Halloween-tider. Glitterflickan av Moa Eriksson Sandberg handlar om Eva-Lottie. Hennes mamma är författare och har hyrt ett hus på landet där hon och Eva-Lottie ska tillbringa sommaren. Mamman ska skriva klart en roman och kommer inte ha mycket tid för annat. Eva-Lottie valde trots detta att följa med eftersom det har skurit sig mellan henne och bästa kompisen Noam. Hon var heller inte sugen på att vara med sin pappa hela sommaren. Huset de hyr är gammalt och både det och trädgården är ganska läskiga. Eva-Lottie blir inspirerad att skriva en bok hon också - en spökhistoria! När Eva-Lottie inte skriver går hon på upptäcktsfärd. På fjärde våningen i huset bor Gloria, en gammal dam som har varit filmstjärna i USA. De blir vänner och Eva-Lottie tycker om att höra henne berätta om husets historia. Eva-Lottie tror inte på spöken, men huset ger henne kalla kårar. En hel del mystiska saker inträffar och det verkar också vara något ovanligt med Gloria.

Glitterflickan är en mysig liten spökhistoria om man kan säga så. Här finns en lagom blandning av realism, där teman om både författarskap och kroppsuppfattning vävs in, och stillsamma läskigheter. Det är en lättillgänglig bok med bra läsflyt som jag tror kan passa många. 

Glitterflickan
Författare: Moa Eriksson Sandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129712759
Finns t.ex. hos BokusAdlibris. Omnible eller i din lokala bokhandel.

Ett amerikanskt äktenskap

Rec.ex. från Forum - tack!
Delar av den här texten har tidigare publicerats på Kulturkollo.

Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones handlar om det relativt nygifta paret Roy och Celestial. De är i det närmaste idealbilden av ett välutbildat afroamerikanskt par, men har bara hunnit vara gifta i 18 månader när Roy blir anklagad för ett allvarligt brott och blir dömd till tolv års fängelse. Celestial vet att han inte begått brottet och de får hjälp av hennes morbror att överklaga domen, men händelsen skakar deras äktenskap i grunden. Roy, som vet att han är falskt anklagad, kämpar med insikten att han nu faller in i en "typisk" bild av en svart man som kriminell trots att han har skapat ett bra liv åt sig. Hans livlina är Celestial och det som håller honom uppe är tanken på att de ska få vara tillsammans igen. Celestial, å sin sida, har alltid tidigare sett sig som starkt och självständigt men tappar fotfästet i den här nya situationen. När Roy efter fem år blir frikänd och släppt ut fängelset har de båda förändrats mycket och hela förutsättningen för deras äktenskap har förändrats. Finns det något sätt för dem att fortsätta?

Det här är en riktigt välskriven skildring om två människor vars liv förändras på ett mycket drastiskt sätt. Det är en roman om rasism och klass, om kärlek och raserade drömmar. Författaren använder sig delvis av brevform för att på ett skickligt sätt kunna beskriva saker, miljöer och tankar som inte hade kommit så naturligt i text annars. Personporträtten är mycket mänskliga och som läsare både känner jag med och för huvudpersonerna. En riktigt stark roman - jag skulle till och med vilja säga att det är en av årets bästa böcker.

Ett amerikanskt äktenskap
Författare: Tayari Jones
Förlag: Forum (2019)
ISBN: 9789137153742
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

Oktoberkortis 30: Gånglåt



Titel och författare: Gånglåt av Elin Olofsson

Varför läste jag den? En bok till min läsutmaning #vimötsigen

Vad handlar den om? En känd sångerska reser hem till barndomshemmet i Jämtland för att skriva sin självbiografi. På gården bor fortfarande systern kvar och driver en servering och loppis. Det är spänt mellan systrarna och laddat av outtalat och oförlöst.

Vad tyckte jag? Jag blev tyvärr lite besviken. Miljöerna är vackra, men jag blir tyvärr inte så berörd av huvudpersonerna och förstår nog inte helt vad berättelsen vill. Men det kan också vara en bok som jag läste vid helt fel tillfälle.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Gånglåt
Författare: Elin Olofsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2016)
ISBN: 9789175035598
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

tisdag 29 oktober 2019

Oktoberkortis 29 och Läslovstips 2: Golden Boy


Titel och författare:  Golden Boy av Abigail Tarttelin

Varför läste jag den? Blev tipsad om den när jag skrev ett inlägg om transpersoner i tonårslitteraturen på Kulturkollo.

Vad handlar den om? Om Max Walker är lagkapten i skolans fotbollslag, tjejernas drömkille och en person med en riktigt stor hemlighet. Max är född intersex - alltså både kille och tjej, eller inget av det. Nu är Max 16 år och förälskad för första gången. Ska Max våga avslöja sin hemlighet?

Vad tyckte jag? Tänkvärt och berörande om identitet, tillhörighet och kärlek. Berättas av lika personer och det ger intressanta perspektiv om ämnets komplexitet. Här finns våldsamma och otäcka inslag, så jag rekommenderar den inte till för unga läsare.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker + ett tips till Läslov 2019.

Golden boy
Författare: Abigail Tarttelin
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789175037158
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

måndag 28 oktober 2019

Läslovstips 1: Kolvinge


Höstlovet kallas ju ofta för Läslovet och då passar det extra bra att bjuda på lästips för barn och ungdomar. Här kommer det första: Kolvinge av Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold är det första delen i fantasyserien Tidens väv.

En stjärnklar natt drabbas tolvåriga Jorunn av en märklig yrsel. Himlen snurrar och hon får en märklig känsla i kroppen. Senare samma kväll hittar hon och hennes pappa en svårt medtagen uteliggare i en snödriva utanför huset. Innan ambulansen hinner komma har han försvunnit och det enda spåren efter honom är en svart fjäder. Men Jorun får veta lite mer av sin mormor och hon dras in i ett häpnadsväckande äventyr där. Jorun, den sistfödda i sin släkt, ska med hjälp av en märklig nyckel som kan låsa upp tidens väv, åka tillbaka till vikingatiden och hindra mörka krafter som om de segrar kommer påverka hela historieskrivningen.

Det är ett spännande äventyr och en fin historisk berättelse på en och samma gång. Här finns många detaljer vikingatidens bostäder, kläder, vardagsliv tro och vidskeplighet som vävs in på ett naturligt sätt den dramatiska handlingen. Jorun är en modig och cool huvudperson som mina barn och jag ser fram emot att följa i den här bokserien.

Kolvinge
Författare: Kerstin Lundberg Hahn och Maud Mangold
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129716115
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

Oktoberkortis 28: 7 x Chin Lit


Titel och författare: 7 x Chin Lit av A Yi, Lin Bai, Cao Kou, Yu Na, Shijiang Li, Xiaowen Ren, Ying Hong

Varför läste jag den? Mitt val till läsutmaningen Månadens språk i mars när vi läste kinesiska författare

Vad handlar den om? En samling noveller av sju samtida kinesiska författare

Vad tyckte jag? Lite ojämn, men med flera bra noveller. Läsvärd om du är nyfiken på kinesiska författarskap.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

7 x Chin Lit
Författare: A Yi, Lin Bai, Cao Kou, Yu Na, Shijiang Li, Xiaowen Ren, Ying Hong
Förlag: Chin Lit (2018)
ISBN: 9789188227294
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller på biblioteket.

söndag 27 oktober 2019

Oktoberkortis 27: Där rinner en älv genom Saivomuotka by


Titel och författare: Där rinner en älv genom Saivomuotka by av Pia Mariana Raattamaa Visén

Varför läste jag den? Flera personer med liknande boksmak hade läst och gillat.

Vad handlar den om? En släktsaga som tar sin början på 1890-talet i ett pörte vid Muonioälven och sedan får vi följa familjen Raattamaa till nutid. Konstanten i deras liv är älven som är nästan som en egen karaktär i boken.

Vad tyckte jag? Jag tyckte verkligen väldigt mycket om den här boken. Människorna, miljön, språket - ja, allt! En härlig och vacker läsuppevelse!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Där rinner en älv genom Saivomuotka by
Författare: Pia Mariana Raattamaa Visén
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019)
ISBN: 9789100178536
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, Omnible eller i din lokala bokhandel.

lördag 26 oktober 2019

Oktoberkortis 26: Det vita kallbadhuset


Titel och författare: Det vita kallbadhuset av Thorvald Steen

Varför läste jag den? Jag blev tipsad om den av någon i mitt flöde.

Vad handlar den om? En man blir kontaktad av en kvinnas som påstår att hon är hans kusin, men han har aldrig haft någon kontakt med släkten på sin mors sida och har aldrig hört talas om någon kusin. Han funderar på om moderns hemlighetsmakeri har något att göra med att han har en sjukdom som har gjort honom rullstolsbunden.

Vad tyckte jag? En vemodig och gripande berättelse om familjehemligheter, skam och en ärftlig sjukdom. Fin läsning!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Det vita kallbadhuset
Författare: Thorvald Steen
Förlag: Heidrunds förlag (2018)
ISBN: 9789186699536
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

fredag 25 oktober 2019

Oktobertkortis 25: Gryningsfeber




Titel och författare: Gryningsfeber av Péter Gárdos

Varför läste jag den? Mitt aprilval i läsutmaningen Månadens språk 2019

Vad handlar den om? Miklós har överlevt förintelsen, men är svårt medtagen av tiden i koncentrationsläger och hans tbc göra att att läkaren bara ger honom några månader att leva. Men Miklós ger inte upp så lätt, han tror på en framtid och han vill gifta sig. Han skriver brev till över 100 ungerska kvinnor som också befinner sig i Sverige. Lili svarar på hans brev. Hon befinner sig på rehabilitering på en annan ort i Sverige och alla avråder dem från att träffas, men efter att ha tillbringat tre dagar tillsammans på Eksjö lasarett blir de ett trots allt ett par.

Vad tyckte jag? En ganska märklig historia, men den är baserad på författarens föräldrars egen kärlekshistoria och hoppet som finns i den är det som bär historien.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Gryningsfeber
Författare: Péter Gárdos
Förlag: Massolit (2016)
ISBN: 9789176790601
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

torsdag 24 oktober 2019

Oktoberkortis 24: Stormvarning


Titel och författare: Stormvarning av Maria Adolfsson

Varför läste jag den? Gillade verkligen första delen i den här serien och Stormvarning var nominerad till Årets bok 2019

Vad handlar den om? En man hittas död på Doggerlands nordligaste ö Noorö och polisen Karen Eiken Hornby får ansvar för utredningen. När hon börjar misstänka att en av hennes släktingar kanske är inblandad blir det en jobbig balans mellan jobb och privatliv.

Vad tyckte jag? Superspännande i en fantastisk miljö!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Stormvarning
Författare: Maria Adolfsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2019)
ISBN: 9789175039770
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

onsdag 23 oktober 2019

Oktoberkortis 23: Floden


Titel och författare: Floden av Markus Lutteman

Varför läste jag den? Mitt val i kategorin "Bok med en å eller annat rinnande vatten" i läsutmaningen #sommarbokbingo2019

Vad handlar den om? Fyra män som plötsligt befinner sig på en färd längs en mörk flod.  De känner inte varandra och vet inte hur de hamnat vid floden. Märkliga saker hände dem och de upptäcker att de inte kan komma därifrån.

Vad tyckte jag? En riktigt märklig bok men ändå bra med en suggestiv och obehaglig stämning. Jag vet inte om jag förstod allt, men jag gillade den.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Floden
Författare: Markus Lutteman
Förlag: Bookmark (2019)
ISBN: 9789188745194
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

tisdag 22 oktober 2019

Oktoberkortis 22: Där solen går upp i väster


Titel och författare: Där solen går upp i väster av Britta Röstlund

Varför läste jag den? Jag fick den som obeställt rec.ex från LB Förlag (tack!)

Vad handlar den om? En man förlorar hela sin familj när de faller från en utsiktsklippa i Bretagne. Han tar sin tillflykt till sin hustrus kontor för att försöka hitta en förklaring till olyckan. En gammal man i byn blev vittne till olyckan, men säger ingenting och den lokala polisen kan inte heller släppa händelsen.

Vad tyckte jag? En bok som låter som en deckare, men som är en fin och vemodig berättelse om relationer, familj och om att man aldrig riktigt kan lära känna en människa. De vackra beskrivningarna av det karga landskapet i Bretagne bidrar till läsupplevelsen.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Där solen går upp i väster
Författare: Britta Röstlund
Förlag: LB Förlag (2019)
ISBN: 9789113086958
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

måndag 21 oktober 2019

Oktoberkortis 21: Skrik tyst så inte grannarna hör


Titel och författare: Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson

Varför läste jag den? Jag har läst och gillar författarens tidigare böcker.

Vad handlar den om? Ellinor är förälskad och går med på att följa med Roger till Zambia där han har fått jobb. Väl på plats förändras Rogers beteende och han blir allt mer kontrollerande och Ellinor är helt ensam i ett främmande land. Parallellt berättas historien om Loveness som tackar ja till att flytta in hos Siame. Han är snäll mot hennes barn och har en tjänstebostad hos svenska ambassaden. Vad kan gå fel?

Vad tyckte jag? Berörande och upprörande om mäns våld mot kvinnor. Stark läsning!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Skrik tyst så inte grannarna hör
Författare: Karin Alfredsson
Förlag: Bokfabriken (2017)
ISBN: 9789176294864
Finnst.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 20 oktober 2019

Knäckarbanketten

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!
Knäckarbanketten av Sara Bergmark Elfgren är en härligt fantasifull, "kaos:ig" (min sons ord) och  rolig saga proppfull av lömska hertigar, gläfsande mopsar och läskiga odjur.

Under en fullständigt överdådig bankett hos hertigen börjar ryktet gå om en helt fantastisk maträtt som ska serveras någon gång under festligheternas många dagar. Men kalabalikaladåben är en påhittad rätt med helt omöjliga ingredienser och ryktet har hertig Ludberts bror hertig Odert spridit ut. De båda bröderna är ovänner och hertig Odert njuter av att förstöra broderns bankett - han vet att Ludbert inte kan stå ut med tanken på att det finns en maträtt som inte serveras på hans knäckarbankett.

Hertig Ludbert skickar ut en patrull och i den ingår Amund. Han är inte stor, stark eller modig - han är tvärtom en ganska liten pojke som arbetar med att mata grisarna med matrester från hertig Ludberts kök. Men hand roll är att fungera som lockbete för de märkliga odjur och bestar de måste möta för i jakten på de märkliga ingredienserna. Han får hjälp av hertigens dotter Ottilia som är trött på sin fars frosseri och den roll som förväntas av henne, att uppföra sig fint och gifta sig bra. Hon har istället valt att bli vegetarian, intresserar sig för märkliga djur och väsen och drömmer om äventyr. Det blir så klart Amund och Ottilia som får ta  hand om röran och - utan att spoilra för mycket - så förstår ni ju att de klarar det galant.

Missa inte den här boken där du får möta blemmyarer, en biskopsfisk, stora köttätande harar, en basilisk, en hundjätte och skuggfotingar - och massor av spännande och skojiga äventyr.

Knäckarbanketten
Författare: Sara Bergmark Elfgren
Illustratör: Emil Maxén
Förlag: Raben & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129713596
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller på biblioteket.

3 x Ekensten

Rec.ex. från Nypon förlag - tack!
Ann-Charlotte Ekenstens böcker är välbekanta hemma hos oss och när vi öppnade kuvertet med böckerna så fick jag omedelbart läsa Linus och Raja. Båda mina barn tycker mycket om serien Djurdoktorn och är väldigt avundsjuka på Linus som har en mamma som är veterinär. Den här gången är det inget djur som är sjuk utan Linus och hans mamma ska hjälpa till på zoo med att sköta elefanten Rajas fötter. Den här boken är spännande för att den handlar om ett så pass stort och respektingivande djur, men den är rolig också. För den som vill läsa själv så är texten lättillgänglig och uppdelad i korta kapitel.

Bilderna i serien Minifakta brukar alltid vara otroligt fina och fotona i Minifakta om djurungar vid vatten är inget undantag. Ljuvligt söta bävrar, tumlare, gråsälskutar, minkar och  - vår favorit - uttrar kombinerat med lätta texter med fakta om djuren gör den här boken, och de andra i serien, till en perfekt första faktabok för egen läsning.

Den sista boken i kuvertet är den tredje delen i serien om Tyras husvagn. I Utelåst är Tyra och hennes pappa ute på äventyr igen i sin lilla husvagn Silverkulan. Pappa vill som vanligt titta på fåglar, men Tyra vill bada. Som tur är går det bra att kombinera aktiviteterna. Men när de kommer tillbaka till husvagnen kan de inte öppna dörren - den har gått i baklås. Vad ska de göra nu?
Böckerna i den här serien är också lättlästa, men har lite mer text och är lite längre än t.ex. Djurdoktorn och passar därför bättre för de barn som kommit lite längre i läsningen. Har man erfarenhet av campinglivet finns här mycket igenkänning.

Alla inlägg jag skrivit om författarens tidigare böcker finns här.

Djurdoktorn: Linus och Raja
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Illustratör: Carolina Ståhlberg
Förlag: Nypon (2019)
ISBN: 9789178253463
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller på biblioteket.


Minifakta om djurungar vid vatten
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Förlag: Nypon (2019)
ISBN: 9789178253012
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller på biblioteket.


Tyras husvagn: Utelåst
Författare: Ann-Charlotte Ekensten
Illustratör: Anna Westin
Förlag: Nypon (2019)
ISBN: 9789178253746
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller på biblioteket

Sorg på olika sätt

Rec.ex. från författaren och Argument förlag  - tack!
Sorg på olika sätt är en fin bilderbok om känslor för de allra yngsta. Sorg kan vara allt ifrån känslan att bli lämnad på förskolan på morgonen till att förlora ett husdjur eller en anhörig. Det kan vara svårt att sätta ord på, men mest av allt behöver barn kanske bara känna att det är OK att känna de där känslorna - vare sig det är att bli arg, ledsen eller att bara behöva få vara ifred. Och det finns någon i deras närhet som förstår och lyssnar när barnet är redo för det. Den här boken sätter fingret på just det.

En till synes enkel bok som rymmer väldigt mycket!

Sorg på olika sätt
Författare: Linda Palm
Illustratör: Johanna Lundqvist Björn
Förlag: Argument (2019)
ISBN: 9789173155625
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller på biblioteket.

Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet

Rec.ex. från BetaPedagog - tack!
Edgar är en bokhund och älskar att följa med till skolan där barnen läser för honom. Men en dag börjar hans matte Karin uppföra sig konstigt och Edgar förstår inte varför. Edgar tror att mysteriet har med vaktmästaren Bengt att göra och bestämmer sig för att lista ut hemligheten.

Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet av Ingrid Jönsson är en trevlig och lättläst bok för den egna läsningen när barnet har kommit en bit på väg och klarar lite längre texter. Min 8-åring gillar dessa böcker framförallt eftersom de berättas hur hundens perspektiv och för att de är roliga. I slutet av boken finns läsförståelsefrågor och tips på uppgifter som kan användas för att arbeta vidare med texten, så den passar både för den egna läsningen och för läsförståelse och textbearbetning i skolan.

Jag har tidigare läst och skrivit om Bokhunden Edgar och katten Lollo och Bokhunden Edgar och mysteriet med samlarkorten av samma författare.

Bokhunden Edgar och vaktmästarens hemlighet
Författare: Ingrid Jönsson
Illustratör Anna Westin
Förlag: BetaPedagog (2019)
ISBN: 9789188009784
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller bibliotek.

Berit älskar Russin

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!
Berit blir förälskad i en gose-ekorre i leksaksaffären när de är där för att hitta en present åt kompisen Aron. Mamma tror att Berit vill ge bort den i present och lyssnar inte när Berit säger att Aron nog hellre vill ha slajm. De uttrycksfulla bilderna visar hur Berit kämpar med sina känslor för ekorren som hon döper till Russin. Hon är till exempel så orolig för hur den har det när den är instängd i det fint inslagna paketet att hon bara måste öppna det. Och värre blir det sen på kalast när Aron öppnar paketet och inte behandlar Russin så som Berit tycker att han förtjänar.

Berit älskar Russin av Annica Hedin och Per Gustavsson är en ljuvlig bilderbok med mycket igenkänning för alla som någon gång gett bort en present som man egentligen vill behålla själv.

Berit älskar Russin
Författare: Annica Hedin
Illustratör: Per Gustavsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129717235
Finns t.ex. hos BokusAdlibris, i din lokala bokhandel eller på bibliotek.

Oktoberkortis 20: Bubblan


Titel och författare: Bubblan av Siri Pettersen

Varför läste jag den? Jag älskar författarens serie Korpringarna så självklart var jag nyfiken på denna.

Vad handlar den om? Om Kine som är arg på de mesta, men framförallt på de i skolan som kallar henne Bubblan. En dag hittar hon en glaskula med en märklig liten docka inuti. Glaskulan växer och Kine upptäcker att hon kan gå in i den. En ny möjlighet öppnad för henne. Hon flyttar in i bubblan - där är hon skyddad för världen och elaka klasskompisar. Bubblan och dockan, som också har växt, visar dock vara märkligare än hon någonsin har kunnat föreställa sig och en del saker börjar kännas lite otäcka. När hon börjar längta efter att få komma ut ur bubblan visar det sig inte vara så lätt.

Vad tyckte jag? Jag läste den först för min son när vi var på semester i somras och sedan en gång till för min dotter och vi tyckte väldigt, väldigt mycket om den alla tre. Den är rolig, allvarlig och lite läskig - allt på samma gång. Rekommenderas!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Bubblan
Författare: Siri Pettersen
Förlag: B-Wahlströms (2018)
ISBN: 9789132205231
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

lördag 19 oktober 2019

Oktoberkortis 19: Regnmannen


Titel och författare: Regnmannen av Jonas Karlsson

Varför läste jag den? Jag är väldigt förtjust i Jonas Karlsson och hans böcker.

Vad handlar den om? Om Ingemar, en pensionerad regissör som efter sin frus bortgång finner tröst i att sköta om hustruns rosenträdgård. Men sommaren är het och torr, trädgården frodas inte som den borde. Ingemar hittar en gammal vattenkran i en undangömd del av trädgården och den verkar ha oväntade egenskaper.

Vad tyckte jag? I vanliga fall älskar jag Jonas Karlssons böcker. Hans texter brukar vara intelligenta och karaktärerna intressanta och mänskliga. Så den här boken blev något av en besvikelse för mig. Visst brukar en del händelser ligga på gränsen till det absurda även i hans tidigare romaner och noveller, men alltid snyggt och på rätt sida gränsen för mig. Här tippar det hela över till någon slags buskis i stil med böcker som 100-åringen som ... Det är väl OK om man är inställd på en sådan bok, men av den här författaren väntade jag mig något smartare.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Regnmannen
Författare: Jonas Karlsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2019)
ISBN: 9789175414713
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

fredag 18 oktober 2019

Oktoberkortis 18: Jaktmark



Titel och författare: Jaktmark av Helene Tursten

Varför läste jag den? Bokcirkelbok

Vad handlar den om? En vanligt älgjakt blir en jakt på en mördare då en i jaktlaget hittas död nedanför ett stup.

Vad tyckte jag? En ganska OK deckare. Polisen Embla Nyström är en tuff polis även om det nämns lite väl många gånger att hon är mästarinna i lätt weltervikt för att betona just detta. Miljön med jaktlaget i Dalslandsskogarna är en bra bakgrund till ett mordmysterium och boken funkar fint som nöjesläsning.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Jaktmark
Författare: Helene Tursten
Förlag: Massolit (2014)
ISBN: 9789176795484
Finns t.ex. hos BokusAdlibris och i din lokala bokhandel.

torsdag 17 oktober 2019

Oktoberkortis 17: Den sista flickan



Titel och författare: Den sista flickan av Nadia Murad

Varför läste jag den? Nadia Murad tilldelades Nobels fredspris 2018 och hennes starka historia väckte såklart mitt intresse.

Vad handlar den om? Om Nadia som kidnappas och tvingas att bli sexslav åt Islamistiska statens soldater. Hennes familj utplånas nästa då både hennes mor och hennes sex bröder mördas.

Vad tyckte jag? En otroligt stark berättelse om hur livet kan förändras totalt för en 21-årig student med framtidsdrömmar till att bli utsatt för upprepade våldtäkter och misshandel i fångenskap med en enda önskan - att överleva. Gripande!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Den sista flickan: berättelsen om min fångenskap och kamp mot Islamiska staten
Författare: Nadia Murad
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789176518878
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller din lokala bokhandel.

onsdag 16 oktober 2019

Oktoberkortis 16: Sjöbodsblues


Titel och författare: Sjöbodsblues av Sara H. Olsson

Varför läste jag den? Jag skulle ha en bok till #sommarbingo2019 och samtidigt tipsa om en bra dryck till. Jag läste den här samtidigt som jag drack lite rosévin.

Vad handlar den om? Om Ellen som vill tillbringa sommaren vid havet och som blir glad då hon får låna det sommarhus som hennes exmake nyligen har ärvt av en avlägsen släkting. Tradviken visar sig dock vara mer än lovligt sömnigt och långt ifrån den badortsglamour Ellen hade hoppats på. Men en ung tjej, en 85-årig tant och en fd. Fröken Sverige blir nya bekantskaper, och så småningom vänner, och det visar sig att Tradviken har mer att bjuda på än vad Ellen trodde.

Vad tyckte jag? Lättsam och trevlig läsning och ett sådant underhållningsvärde ska man inte underskatta - speciellt inte på semestern.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Sjöbodsblues
Författare: Sara H. Olsson
Förlag: Bokfabriken (2019)
ISBN: 9789178352012
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel

måndag 14 oktober 2019

Oktoberkortis 15: Andarnas labyrint


Titel och författare: Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón

Varför läste jag den? Jag har läst och älskat författarens tidigare böcker i den här serien om de bortglömda böckernas gravkammare och blev väldigt glad då jag fick den här i present av min man.

Vad handlar den om? Ett Spanien under Franco-regimen, en försvunnen fängelsechef, ett hemligstämplat uppdrag från säkerhetstjänsten, en kvinnlig agent, en mytomspunnen bok och alla vägar verkar leda till bokhandeln Sempere & söner i Barcelona.

Vad tyckte jag? Det är inte helt lätt att beskriva handlingen i boken, men detta är långt mer än den till synes deckarliknande "plotten" i mitt sammandrag här ovan. Carlos Ruiz Zafóns berättelser är ren magi. Kanske inte helt lättgenomträngliga, men värda sin läsning. Det är fantastiskt att vara tillbaka i den här världen igen och trådarna från de tidigare böckerna knyts ihop på ett skickligt och oväntat sätt. Självklart så älskade jag även denna bok!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Andarnas labyrint
Författare: Carlos Ruiz Zafón
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789100173166
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

söndag 13 oktober 2019

Oktoberkortis 13: Evelyn Hugos sju äkta män


Titel och författare: Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

Varför läste jag den? Den kom som ett obeställt rec.ex. från LB förlag (tack!)

Vad handlar den om? Tidningsreportern Monique blir till sin stora förvåning kontaktad av skådespelaren Evelyn Hugo, som var ett stort namn i Hollywood från 50-talet och fram till slutet av 80-talet. Hon vill att Monique ska vara den som nedtecknar hennes livs historia och under deras samtal får hon veta mycket mer än om Evelyn Hugos män, skandaler och karriär. Bakom den glamourösa ytan döljs en sorglig historia som präglat Evelyns hela liv.

Vad tyckte jag? En helt annan bok än vad titeln och omslaget antyder. Jag trodde flärdfull romance, men fick en roman som förvisso utspelas i det glamourösa Hollywood, men som handlar stark och livslång kärlek som aldrig får blomma ut och om att behöva dölja sitt rätta jag för att inte förlora sin karriär. Boken har ett otroligt läsdriv och är en riktigt bladvändare.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Evelyn Hugos sju äkta män
Författare: Taylor Jenkins Reid
Förlag: LB förlag (2018)
ISBN: 9789177990291
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

lördag 12 oktober 2019

Oktoberkortis 12: My Absolute Darling


Titel och författare: My Absolute Darling av Gabriel Tallent

Varför läste jag den? Jag fick den för länge sedan på ett event som Harper Collins anordnade, och i somras kom den fram som ett val i läsutmaningen #hyllvärmare2019

Vad handlar den om?14-åriga Turtle Alverston lever i norra Kalifornien tillsammans med sin far Martin i nästan total isolering från samhället. Pappan styr enväldigt över hemmet sedan Turtles mamma dog och han är allmänt misstänksam mot etablissemanget - det är han och Turtle mot världen. Turtle tillbringar mer tid med att putsa vapen och med att vandra runt i skogarna där de bor, än hon gör i skolan där hon står utanför gemenskapen. När hon lär känna Jacob och de blir vänner får hon upp ögonen för att det finns andra sätt att leva och andra typer av familjer. Hon börjar längta efter ett annat liv, men då måste hon först bryta det starka banden till sin pappa.

Vad tyckte jag? Det här är en oerhört brutal och jobbig bok att läsa. Misären som Turtle och Martin lever i är anmärkningsvärd och relationen mellan far och dotter är osund på så många nivåer. Det är ingen lätt sak för Turtle att släppa in en ny person i sitt liv, och att sedan försöka bryta beroendeställningen till pappan kommer att kosta henne oerhört mycket. Frågan är om hon kan klara det? En rå, men oerhört stark roman som flera gånger under läsningen gör mig helt utmattad. Den är absolut värd den uppmärksamhet och de utmärkelser den fått.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

My Absolute Darling
Författare: Gabriel Tallent
Förlag: Fourth Estate Ltd (2017)
ISBN: 9780008185220
Finns t.ex. hos Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel

fredag 11 oktober 2019

Oktoberkortis 11: Ishavspiraterna



Titel och författare: Ishavspiraterna av Frida Nilsson

Varför läste jag den? Min son och jag valde den som högläsningsbok i sommar.

Vad handlar den om? Siris lillasyster Miki blir bortrövad av den otäcka piraten Vithuvud som fångar barn och tvingar dem att hacka efter diamanter i en mörk gruva. Ingen av de vuxna på ön där hon bor vågar strida mot ishavspiraterna, men Siri bestämmer sig för att hämta hem sin syster till varje pris och ger sig iväg på en farlig resa.

Vad tyckte jag? Både jag och min 8-åring tyckte väldigt mycket om den här boken och det är alltid extra roligt att hitta böcker som jag som vuxen längtar efter att läsa lika mycket som barnen. Den här berättelsen är både spännande och sorglig, men innehåller också stort mod, fin vänskap och stark kärlek. Den kalla och karga miljön på de olika öarna Siri besöker beskrivs på ett magiskt fint sätt och Siri är en mycket modig, men också mänsklig hjälte som är lätt att ta till sitt hjärta. Rekommenderas!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Ishavspiraterna
Författare: Frida Nilsson
Förlag: Natur och kultur (2015)
ISBN: 9789127136854
Finns t.ex. hos Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel.

Normala människor


I tisdags var jag  och några andra bokälskare inbjudna till en bokcirkel på Albert Bonniers förlag. Boken för dagen var Sally Rooneys nya roman Normala människor som fick mycket uppmärksamhet när den kom ut på engelska förra året och som redan fått flera priser.

I centrum för berättelsen står Connell och Marianne. De växer upp i samma lilla irländska stad, men på många sätt i olika världar. Han är den klassiska populär fotbollskille - som hämtad ur en amerikansk high school-film. Hon är en person som inte många lägger märke till, hon kommer förvisso från en rik familj, men det gör henne inte populär. Trots detta börjar de prata och dras till varandra. De har sex och inleder en på/av-relation, men ingen får veta om deras förhållande.

När de båda börjar läsa vid universitetet i Dublin skiftar rollerna. Connells enkla bakgrund ligger honom i fatet och han har problem med att  tolka de sociala koderna i den akademiska världen. Marianne å sin sida har gott om vänner och verkar trivas som fisken i vatten.

Det kan låta på ett yttre plan som att det här är en schablonartad roman, ett klassiskt förvecklingstema med ombytta roller och flicka som är en går mus som plötsligt blir vacker och populär, men Rooney är en skickligare författare än så. Genomgående ger hon läsaren ledtrådar om Connell och Marianne som gör det till intressanta och komplexa karaktärer. Dynamiken dem emellan skiftar hela tiden och tar sig olika former beroende på sammanhanget de befinner sig och var statusen  finns - i popularitet, akademiska meriter, pengar eller klass.Genomgående känns boken väldigt samtida, men utan tidsmarkörer som kommer att kännas åldrade om bara något år. 

Sally Rooney bryter upp berättelsen i korta kapitel och det kan gå månader mellan Connells och Mariannes möten. Mycket av de kritiska händelserna sker i dessa mellanrum och att det inte skrivs ut är ett berättargrepp som räddar boken från att trilla i kliché-fällan och gör den till en riktigt bra och intressant roman.

Normala människor
Författare: Sally Roobey
Förlag: Albert Bonniers förlag (2019)
ISBN: 9789100179724
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

torsdag 10 oktober 2019

Oktoberkortis 10: Nora eller Brinn Oslo brinn


Titel och författare: Nora eller Brinn Oslo brinn av Johanna Frid

Varför läste jag den? Det var en sådan där bok som plötsligt alla läser och pratar om.

Vad handlar den om? Om galen och helt uppslukande svartsjuka - och om endometrios.

Vad tyckte jag? Jag tokgillade den här boken, men har förstått att det nog är antingen eller.  Huvudpersonen Johannas svartsjuka beskrivs så naket och utlämnande. Pojkvännen Emils ex Nora verkar vara allt det Johanna inte är - hon är norska, sund, vacker och populär. Johanna plågar sig själv genom att scrolla igenom Noras Instagram-konto otaliga gånger. Hon verkligen förtärs inifrån av sina känslor. Samtidigt kämpar hon också med endometrios, ett tillstånd som ger henne obeskrivliga smärtor i livmodern. Dessa två tillstånd ställs emot varandra, skapar en symbios med varandra och fyller hela Johannas liv. Språket är glimrande med en blandning av svenska, norska och danska och med mycket träffsäkra formuleringar - ibland dråpliga, ibland avgrundssvarta. Den här boken kommer absolut finnas med bland mina topp 5 bästa böcker i år.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Nora eller Brinn Oslo brinn
Författare: Johanna Frid
Förlag: Ellerströms (2018)
ISBN: 9789172475342
Finns t.ex. hos Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel.

onsdag 9 oktober 2019

Oktoberkortis 9: Brevet till Alice


Titel och författare: Brevet till Alice av Malin Letser

Varför läste jag den? Jag fick den som obeställt rec.ex. av LB Förlag (tack!)

Vad handlar den om? Alice har levt hela sitt liv utan att våga vara sann mot sig själv. Rädsla och skam gjorde att hon aldrig vågade lämna sin make och vara med den hon älskade. Nu är hon gammal och sörjer det som kunde ha varit. När hon en dag får ett brev flammar alla känslor upp i henne igen. Ska hon våga? Alice för hjälp av vårdbiträdet Nahid som har kommit att bli hennes vän. Nahid är orädd och impulsiv och vill gärna hjälpa Alice att inse att det inte är för sent för kärleken.

Vad tyckte jag? En varm bok om en oväntad vänskap, om att sörja det man aldrig vågade och, inte minst, en bok om kärlek. Mysig läsning

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Brevet till Alice
Författare: Malin Letser
Förlag: LB Förlag (2019)
ISBN: 9789177990574
Finns t.ex. hos Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel.

tisdag 8 oktober 2019

Månadssammanfattning: september 2019


September försvann i ett nafs och tröttheten efter bokmässan infann sig som på beställning. Men här kommer en liten sammanställning av lästa böcker i september:

Män i min situation av Per Pettersen
Den vita boken av Han Kang
Ett amerikanskt äktenskap av Tayari Jones
Varken av Lisa Förare
Välj mig av Christina Lindström
Jaktmark av Helene Tursten (bokcirkelbok)
Vi är lajon! - Jens Mattsson
Dotter saknad av Anna Jansson
Ljuset bakom ögonen av Tommi Kinnunen (#månadensspråk, #vimötsigen)
Det lilla galleriet i solen av Marie Sammeli
Mörkret av Ragnar Jónasson

Av dessa var både Den vita boken och Ett amerikanskt äktenskap fullpoängare, men jag tyckte också mycket om Varken, Välj mig och den fina bilderboken Vi är lajon!

Vilken var din bästa bok i september?

Oktoberkortis 8: Mai betyder vatten


Titel och författare: Mai betyder vatten av Kayo Mpoyi

Varför läste jag den? Det var en debutroman som många uppmärksammade om så självklart blev jag nyfiken. Och bara omslaget lockar ju också även om man inte hört något om den, inte sant?

Vad handlar den om? Huvudpersonen heter är Adi. Hennes familj kommer från Zaire, men bor i Tanzania i en tjänstebostad kopplat till ambassaden. Adi berättar för läsaren om sina två systrar Dina, som älskar att dansa och Mai, som alltid är sjuk och som hela familjen tar extra hänsyn till. Hon berättar om sina föräldrar, pappan som dominerar familjen och mamman som har märkliga linjer på kroppen. Själv har Adi en hemlighet som gör att hon känner sig smutsig.

Vad tyckte jag? En annorlunda roman där gränsen mellan sanning och myt är flytande. I bakgrunden finns också en ton av smärta och en tradition av våld som familjen bär med sig sedan generationer. Berättelsen består av polarisering - mellan syskonen, mellan föräldrarna, mellan nu och då, mellan platsen de befinner sig på och platsen de kommer ifrån. Det är ett intressant berättargrepp, men inte helt lättillgängligt. För mig blev det här ingen wow-upplevelse, men jag är ändå väldigt glad att jag läste boken.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Mai betyder vatten
Författare: Kayo Mpoyi
Förlag: Norstedts (2019)
ISBN: 9789113090238
Finns t.ex. hos Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel.

måndag 7 oktober 2019

Oktoberkortis 7: Omvägen


Titel och författare:
Omvägen av Gerbrand Bakker

Varför läste jag den? Jag skulle läsa en bok ursprungligen skriven på nederländska till utmaningen #månadensspråk

Vad handlar den om? En kvinna som kallar sig själv Emelie flyttar in på en gammal bondgård i Wales. Hennes enda sällskap är en flock gäss och det enda grannarna vet om henne är att hon säger att hon håller på att skriva en avhandling. När en ung man knackar på och behöver hjälp med en skada, så bjuder hon in honom och han blir kvar hos henne längre än de båda hade tänkt. I Holland letar en man efter sin fru som försvunnit till synes helt spårlöst.

Vad tyckte jag? Av sammanfattningen här ovan skulle man lätt kunna tro att det här är en thriller, men då blir man nog besviken. Omvägen är istället en vacker och stillsam skildring om att främlingskap både inför sig själv och inför andra. Det blir alltså ingen spänning i jakten på någon som försvunnit, ingen stor hemlighet som avslöjas och ingen oväntad kärlekshistoria mellan kvinnan och den unga mannen, utan bara en riktigt välberättad roman om relationer och vilsenhet. Trots, eller tack vare, det långsamma tempot är den här boken en njutning att läsa.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Omvägen
Författare: Gerbrand Bakker
Förlag: Nilssons förlag (2016)
ISBN: 9789188155122
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller på ditt lokala bibliotek.

söndag 6 oktober 2019

Oktoberkortis 6: Ärr



Titel och författare: Ärr av Auður Ava Ólafsdóttir

Varför läste jag den? Den dök upp överallt i mitt flöde och jag är svag för litteratur från Island.

Vad handlar den om? Jónas är 49 år, frånskild och har tappat lusten att leva. Det enda som intresserar honom något litet är att laga saker. Han bestämmer sig för att göra slut på livets plåga, men vill inte att hans dotter ska vara den som upptäcker hans döda kropp. Istället reser han utomlands, till en plats dit inga turister vanligtvis hittar och checkar in på ett nedgånget hotell. Att ta livet av sig visar sig svårare än han trodde, då han hela tiden blir avbruten.

Vad tyckte jag? Den här boken har kallats för en isländsk version av En man som heter Ove och visst finns här likheter. Den här romanen är dock lite mer svartsynt och humorn är mörkare. Gemensamt har de dock att de båda männen avbryter sina självmordsförsök för att hjälpa (eller styra upp) andra personer och att dessa handlingar leder till  - ja, och nu spoilrar jag lite - att livet fylls med mening igen. Jag gillar det här och Auður Ava Ólafsdóttir är en författare att hålla ögonen på.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.
Ärr
Författare: Auður Ava Ólafsdóttir
Förlag: Weyler förlag (2017)
ISBN: 9789176810941
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

lördag 5 oktober 2019

Oktoberkortis 5: Om allt vore annorlunda



Titel och författare: Om allt vore annorlunda av Sanna McDonald

Varför läste jag den? Den kom som obeställt rec.ex. från Mima förlag (tack!)

Vad handlar den om? Om tre olika personer i tre olika tider och platser i Sverige, men som har det gemensamt att de inte får, kan eller tillåter sig att älska den de vill. Deras förutsättningar är olika och tiden de lever i gör det olika svårt att välja det som känns rätt, men uur skulle deras liv ha sett ut om allt vore annorlunda?

Vad tyckte jag? En fin bok om kärlek som i andras ögon inte anses passande och vad det gör med människor att dölja delar av sig själv och hur mycket det kostar att avstå från den kärlek man längtar allra mest efter. Boken är lättläst och med bra flyt i språket och jag uppskattar det öppna slutet som inte knyter ihop alla trådar på ett sockersött sätt. En fin debutroman.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Om allt vore annorlunda
Författare: Sanna Mac Donald
Förlag: Mima (2018)
ISBN: 9789188845627
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

fredag 4 oktober 2019

Oktoberkortis 4: The Hate U Give



Titel och författare: The Hate U Give av Angie Thomas

Varför läste jag den? Det var en snackis och jag var nyfiken.

Vad handlar den om? Om 16-åriga Starr som lever i två olika världar. Dagarna tillbringar hon på en fin privatskola i centrum, men hon bor i en fattig och kriminellt belastad förort. När hon blir vittne till att polisen skjuter ner hennes bäste vän Khalil, och hon blir uppmanad att vittna, krockar sliter de båda världarna i henne och kräver rättvisa på olika sätt och hur hon än gör så drabbar det någon hon älskar.

Vad tyckte jag? Välberättad och stark, men tyvärr blev jag inte så berörd som jag trodde att jag skulle bli. Jag kan inte förklara varför - kanske var det bara en läsning som kom fel i tiden för mig. Så är det ju ibland.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

torsdag 3 oktober 2019

Oktoberkortis 3: Förlåten


Titel och författare: Förlåten av Agnes Lidbeck

Varför läste jag den? Efter att ha läst Finna sig ville jag läsa mer av författaren.

Vad handlar den om? Om två systrar som efter sin fars död tillbringar en sommar tillsammans för att ta hand om dödsboet. De får också tillfälle att konfrontera sin relation som mest präglats av avundsjuka. Kan de hitta ett moget och vuxet sätt att vara systrar?

Vad tyckte jag? Beskrivningen av relationen mellan Ellen och Maria griper tag i mig. Systerskapet som skaver trots att de skulle kunna vara varandras stöd. Familjer är ofta en väldigt intressant företeelse att skriva om för där finns så mycket att hämta och mycket igenkänning att finna.
Jag blev också väldigt förtjust i ett litet stycke i texten så var så fint formulerat:



Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Förlåten
Författare: Agnes Lidbeck
Förlag: Norstedts (2018)
ISBN: 9789113082264
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel

onsdag 2 oktober 2019

Oktoberkortis 2: Blå



Titel och författare: Blå av Maja Lunde

Varför läste jag den? Jag hade läst Binas historia av samma författare och var nyfiken på nästa del i hennes serie klimatromaner.

Vad handlar den om? Vikten av vatten och vad som händer när det inte finns tillräckligt med vatten för alls. Romanen berättas i två olika tider - nutid då 70-åriga Signe ger sig ut med båten Blå över haven med en  ovanlig last. I framtiden så David och hans dotter flyr genom ett torrt och sönderbränt Sydeuropa i jakt på det viktigaste av allt.

Vad tyckte jag? Skickligt berättad med de två tidsplanen nu och sedan. Otäckt realistisk och mycket gripande.

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

Blå
Författare: Maja Lunde
Förlag: Natur & Kultur (2018)
ISBN: 9789127160880
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

Oktoberkortis 1: De dubbel så bra


Nej, nu är det verkligen dags att göra något åt den enorma hög med obloggade böcker som ligger och dräller här hemma. Jag kör ett beprövat grepp med kortbloggade inlägg som jag denna månad, inte helt otippat, kallar för oktoberkortisar:



Titel och författare: De dubbelt så bra av Bengt Ohlsson

Varför läste jag den? Den var nominerad till Årets bok 2019 och jag har gillat författarens tidigare böcker.

Vad handlar den om? Två vilsna unga män i början av 1900-talet. Ragnar som går med i svenska brigaden för att slåss mot de röda i finska inbördeskriget. Arvid, som arbetar med sin pappa i ett skogshuggarlag. När Arvid blir skadat vårdas han av Ragnars mor som är sjuksköterska. De båda männen möts och blir först vänner, sedan förälskade. Det enda de vill är att få leva tillsammans, men det accepteras inte av samhället.

Vad tyckte jag? En nyskapande arbetarroman med mångfaldsperspektiv. Men framförallt en stark berättelse om kärlek mot alla odds. Jag gillar!

Ett inlägg i serien #oktoberkortisar som är ett försöka att banta ner högen av lästa men obloggade böcker.

De dubbelt så bra
Författare: Bengt Ohlsson
Förlag: Albert Bonniers förlag (2018)
ISBN: 9789100174095
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.