måndag 16 september 2019

Dotter saknad

Rec.ex. från Norstedts - tack!
Dotter saknad är den första delen i den nya deckarserien Bergslagen blå av Anna Jansson. Hon har lämnat Gotland och placerar här sina karaktärer i sin hemstad Örebro med omnejd. Jag pluggade några år i Örebro så det här känns lite hemma för ,mig också.

Huvudpersonen är kriminalinspektör Kristoffer Bark, vars liv föll i spillror för fem år sedan då hans dotter Vera flydde från sin egen möhippa och försvann utan spår. Han ägnar varje ledig stund åt att leta efter henne och ta reda på vad som hänt. Han söker outtröttligt vid den strand vid Hjälmaren där hon sågs senast och samtidigt sjunker hans ex-fru djupare ner det alkoholmissbruk som hon dövar sin sorg med.

Tre år efter Veras försvinnande anmäls ännu en ung kvinna saknad från samma plats. Fallet läggs ner, men Kristoffer lyckas få det öppnat som ett Cold Case och ju mer han forskar i det desto mer liknar det hans dotters försvinnande.

Jag upplever den här boken som mörkare än Maria Wern-böckerna, då den vid sidan av kriminalhistorien också berättar en sorglig historia psykisk ohälsa och vanföreställningar som får ödesdigra följder. Kristoffers sorg är verkligen bottenlös och han är i det närmaste manisk i sökandet efter sin försvunna dotter. Och visst slår det an något hos mig som läsare, för det är väl varje förälders värsta mardröm att  förlora sitt barn. Destruktiva poliser finns det i många böcker i den här genren, men i Anna Janssons tappning känns det temat inte slitet. Hans besatthet är på många vis lika nedrivande som ex-fruns drickande och en polis med så mycket egen agenda känns på intet sätt stabil. Kanske har författaren samlat ihop lite för många skumma och obehagliga typer på samma lilla plätt vid Hjälmaren, men de bidrar förstås till att förvilla och lura läsaren och upplösningen blir därmed också rejält oväntad.

Spännande, sorgligt och med riktigt bra läsdriv. Nästa bok i serien åker upp på "att läsa"-listan direkt!

Dotter saknad
Författare: Anna Jansson
Förlag: Norstedts (2019)
ISBN: 9789113096995
Finns t.ex. hos BokusAdlibris eller i din lokala bokhandel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar