Sidor

lördag 18 april 2020

Fyra noveller om kärlek

Rec.ex. från Novellix - tack!
Novellix fortsätter med sitt litterära smågods i form av askar med noveller på olika teman. Det här är den andra boxen med noveller om kärlek, men det är ju en outtömligt ämne, inte sant?
De här novellerna är inte sockersöta kärlekshistorier utan berättar en trovärdig bild av kärlekens alla sidor. Hur den på samma gång är omöjligt och oundviklig. Kärleken beskrivs som våldsam och förtärande, men också villkorslös och helt nödvändig. Susanne Brøgger, Annie Prolux, Raymond Carver och Sally Rooney har bidragit med varsin novell till denna box.

Jag har aldrig riktigt kommit överens med Suzanne Brøggers sätt att skriva så jag har novellen Det skulle vara förbjudet att finna sig kvar av dessa fyra, men ska ge den en chans. De andra tre har jag däremot läs med stor behållning.

Starkast berörs jag av Annie Proulx numera klassiska cowboy-novell Brokeback Mountain som också har filmatiserats. Här är den förbjudna kärleken mellan Ennis och Jack rå, fysisk och alltigenom förtärande. Filmen är väldigt bra, men den är mer polerad än novellen som lämnar mig med en vemodig känsla när jag slår igen den lilla boken.

Vad vi pratar om när vi pratar om kärlek av Raymond Carver är köksbordrealism i komprimerat format. Fyra vänner – två par – sitter och diskuterar kärlek, relationer och äktenskap en kväll över drinkar. Det är bara ett brottsstycke ur livet, men det är nog många som kan känna igen sig.

Sally Rooney är en ganska ny bekantskap för mig, jag läste hennes roman Normala människor för inte så länge sedan och stilen känns igen i novellen Mr Högavlönad. Rappt och nutida, även kärlekshistorien är klassisk.

Det här är en fin och varierad samling noveller som passar fint att ge bort i present till någon man tycker om, eller att unna sig själv.
Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Presentask med fyra noveller om kärlek II
Förlag: Novellix (2020)
ISBN: 9789175894539
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

onsdag 15 april 2020

Slutresultatet i påskläsningsutmaningen

Slutresultatet i påskläsningsutmaningen #paskut20 blev som följer:

Läste ut "Tiden är inte nu" och "Queenie" som jag hade börjat på innan påskhelgen. Slukade "Ganska nära sanningen" och hann läsa fyra klassiska noveller samt en påskekrim i "Ester Karlsson med K". Och så började jag på "Ödesmark".
= 1086 sidor

måndag 13 april 2020

Upplopp i påskläsningsutmaningen

Vi går in på upploppet i påskläsningsutmaningen #paskut20
Få se vad sidantalet hamnar på efter kvällsläsningen😊📚

onsdag 8 april 2020

Julen varar väl ända till påska?

Så här dagen innan skärtorsdagen så påskhelgen börjar på riktigt är det hög tid att skriva en rad om de sista julböckerna som jag läste under jul-, nyårs- och trettonhelgen, men inte har lyckats blogga om tidigare, men som jag river av nu innan det är dags för påske-krim.

Rec.ex. från LB Förlag - tack!
Kärlek i mån av snö av Lina Forss var en rar, men lite rörig julroman om Kate som lever med sin dotter Britta i ett generationsboende med sin mamma och hennes systrar. Brittas pappa Rock är en reggaesångare som kanske inte är den bästa av pappor. För att vara säker på att tomten ska komma på julafton hyr hon en tomte via firman Tomteknäck som drivs av Kalle. Han är egentligen barnboksförfattare, men det blir han inte rik på utan måste hitta andra sätt att tjäna in pengar till julklappar. Ja, som ni förstår möts deras vägar och det blir sedvanliga förvecklingar och ett inte oväntat slut. Det hela hade nog varit frid och fröjd, men parallellt finns ett spår om Linas arbete på Svenska Akademin som stökar till det ännu mer och som för mig inte tillför så hemskt mycket.


Rec.ex. från Norstedts - tack!
Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan tar oss tillbaka till ön Mure och Flora. Hennes fd. chef är nu hennes pojkvän och hon borde se fram emot att fira jul tillsammans med honom och sin familj. Men något har hänt kan skaka deras sköra relation. Vi får också följa Saif som flytt från Syrien och nu ska fira sin första jul utan sin familj. Colgan skriver som vanligt mysiga böcker som doftar av mat och kakor, men här finns en svärta som balanserar upp det söta och miljön på den lilla skotska ön är ett extra plus.


Rec.ex. från Norstedts - tack!
En sång för Hedda av Annika Estassy är också en återvändarberättelse. Efter att oväntat fått sparken från jobbet åker Lina hem till Måneby för att hjälpa sin mamma Hedda med familjens gästgiveri.  Relationen mellan Lina och Hedda är inte den bästa och i bakgrunden finns en saknad far som plötslig dyker upp igen. Gästgiveriet är på gränsen till konkurs, men Hedda vägrar ändra på någonting. Med en bruten handled och när julen står för dörren måste hon kanske låta någon annan ta vid. Jag tyckte mycket om den här boken och relationerna människorna emellan. Det var fin läsning i en mysig och vintrig miljö. De som läst Gröna fingrar sökes känner kanske igen en del av personerna  Måneby, men boken kan läsas helt fristående.


Jultrubbel i Snodownia av  Lilly Emme läste jag som en e-boksföljetong (finns som ljudbok också) som känns precis som en amerikansk Netflix-julfilm, men skillnaden att den här berättelsen utspelas i Wales. Dit flyttar tre personer oberoende av varandra, alla med sitt eget bagage, men julen och byns gamla pub för dem samman i gemenskap och medmänsklighet. Sött och snabbläst.


Kärlek i mån av snö
Författare: Lina Forss
Förlag: LB Förlag (2019)
ISBN: 9789177990536
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Julafton på den lilla ön i havet
Författare: Jenny Colgan
Förlag: Norstedts (2019)
ISBN: 9789113094168
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

En sång för Hedda
Författare: Annika Estassy
Förlag: Norstedts (2019)
ISBN: 9789113096872
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Jultrubbel i Snowdonia
Författare: Lilly Emme
Förlag: Saga Egmont (2019)
ISBN: 9788726238709
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 7 april 2020

Påskläsningsutmaning hos Mia


Även i år ska jag vara med i påskläsningsutmaningen hos Mias läshörna. Någon läshög har jag inte valt ut än - jag tar det lite som det kommer.

fredag 3 april 2020

Bokhandeln för ensamma hjärtan


Bokhandeln för ensamma hjärtan av Annie Darling låter som en perfekt mysläsningsbok och den ser ju ut som en påsk-karamell. Och visst finns här potential - en ärvd gammal bokhandel på gränsen till konkurs, ett gäng excentriska bokhandelsmedarbetare, en charmig nybliven ägare med ett hjärta som brinner för böcker men som inte nödvändigtvis har talang för affärer. Ja, och så förstår ett kärleksintresse som är uppenbart för alla utom för huvudpersonen.
Så varför faller jag inte pladask för detta då? Tja, det vet jag faktiskt inte - det finns många saker som är småputtriga och mysiga, men det lyfter liksom aldrig. Berättelsen känns mest ... trött. Eller så är det jag som är trött.

Men jag tror att många kommer att gilla den, så ge den en chans! Kanske är den precis rätt som lättsam och trevlig påskläsning för dig.

Bokhandeln för ensamma hjärtan
Författare: Annie Darling
Förlag: Historiska Media (2020)
ISBN: 9789177891529
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris