Sidor

måndag 4 januari 2021

Fler bra böcker 2020: Ganska nära sanningen

Rec. ex. från Rabén & Sjögren - tack!

Anna Ahlunds
nya bok Ganska nära sanningen är lite av ett återbesök. Författarens förra roman Saker ingen ser utspelas också i Uppsala på Sibylla allmänestetiska läroverk, precis som den här. 

Vi får träffa Nico som precis har flyttat till Uppsala. Nico har inte bara bytt stad utan har också ändrat namn och färgat håret rosa. Det här ska bli en nystart och en chans att bli en ny person. Nico träffar Beata, Gabriel och Hedvig, men har inte helt lätt att hitta sin nya plats vare sig på skolan eller i livet. Relationen till Beata utvecklas till något pirrig och spännande, men också svårt då det finns så många frågor kring kropp och identitet som Nico måste får ordning på för sin egen del.

Jag gillade verkligen att hänga med Nico och Beata, och Uppsala ger en fin bakgrund åt bokens handling. Boken skildrar också en varm framväxande vänskap mellan Nico och fastern Valenka som han är inneboende hos. Hos Valenka finns en intressant bakgrundshistoria som visar att Nico och fastern har mer gemensamt än de först tror.

Anna Ahlund är väldigt skicklig på att skriva berättelser om ungdomar som känns trovärdiga och sanna och där HBTQ-perspektiv är en helt naturlig del av handlingen. Bland hennes karaktärer finns personer som är gay, bi eller trans utan att det känns konstlat eller undervisande. Det som framförallt slår mig med författarens böcker är att det aldrig finns rätt eller fel slags kärlek – utan bara kärlek!

Delar av den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Ganska nära sanningen
Författare: Anna Ahlund
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar