Sidor
tisdag 30 juli 2024
Temasommar: The House in the Cerulian Sea
Linus Baker är i 40-årsåldern och arbetar som tjänsteman på "the Department in Charge of Magical Youth".Utöver sitt arbete, som han tar på stort allvar, lever han ett stillsamt liv i sällskap av sin katt och sina skivor.
En dag får han i uppdrag att utföra en inspektion på ett väldigt speciellt barnhem för magiska barn. Där finns sex väldigt farliga barn, inklusive en pojke som sägs vara antikrist. Det är långt ifrån Linus första uppdrag och han har för avsikt att, som alltid, hålla sig neutral och tjänstemannamässig. Det visar sig vara svårt den här gången - den charmige föreståndare Arthur Parnassus gör allt för sina skyddslingar och Linus känner att både Arthur och barnen börjar komma honom närmare än vad som är lämpligt för en myndighetsperson.
Att få lära känna Linus, Arthur, barnen och den här världen var en upplevelse och jag stänger boken med ett leende på läpparna och en varm känsla i hjärtat. Rekommenderas!
måndag 29 juli 2024
Temasommar: Claire, som havets ljus
Boken handlar om Claire som växer upp utan en mamma. Varje år på moderns födelsedag går Claire och hennes pappa till mammans grav på kyrkogården i den lilla fiskestaden Ville Rose på Haiti.
En dag, på hennes sjuårsdag, försvinner Claire spårlöst och hela staden sluter upp i sökandet efter henne. Kanske kan försvinnandet ha att göra med att Claire råkade höra att hennes far planerade att lämna bort henne.
Under sökandets gång får vi höra flera öden bland stadens invånare, det finns många som upplevt förluster och andra som bär på hemligheter. Döden är ständigt närvarande, men det finns också en hoppfullhet i berättelsen.
Språket är poetiskt och lite omständligt. Det här är en bok som ställer krav på sin läsare. Kanske var jag inte riktigt så pigg i huvudet när jag läste den som berättelsen förtjänar, men jag är ändå glad för läsupplevelsen.
söndag 28 juli 2024
Temasommar: Simmarna
I andra delen är fokus på Alice - en äldre kvinna med en begynnande demens som tänker tillbaka på barndomen och de interneringsläger där hon och hennes familj bodde under kriget.
Det här är en stillsam och fin berättelse. Den är inte lika gripande som författarens roman Vi kom över havet men jag tyckte mycket om den.
lördag 27 juli 2024
Temasommar: Pianisten vid fjällsjön
Mot sina föräldrars vilja lämnar Emily Uppsala och reser till Härjedalen för att komma närmare sitt ursprung. Där träffar hon Helena, som var huvudperson i den första boken. Hon jobbar med att uppfylla sin dröm och renoverar den nyinköpta gården i Fjällnäs där hon ska öppna en restaurang. Emily flyttar in i en av gäststugorna på gården och hjälper Helena med lite allt möjligt inför restaurangens första event.
Den här bokserien är fin och hjärtevärmande läsning om att våga vara sann mot sig själv och följa sitt hjärta.
fredag 26 juli 2024
Temasommar: Floden sjunger ditt namn
Nu ska vi ägna oss åt #vatten och först ut på det temat är romanen Floden sjunger ditt namn av Eleanor Shearer.
Boken utspelas i Karibien år 1834 när den brittiska kungen beslutar att slaveriet ska upphöra. Slavarnas glädje på plantagen Providence på Barbados blir dock kort. Plantageägaren meddelar att de visst är fria, men de måste först arbeta i sex år som lärlingar på plantagen.
Rachel vill inte vänta. Hon är fast besluten att ta reda på vad som har hänt med hennes fem barn som sålts vidare till andra plantager. Hon flyr och ger sig ut på en strapatsrik och farofylld resa från Barbados till Brittiska Guyana och vidare till Trinidad. Hon måste få veta vad som hänt hennes barn - annars kommer hon aldrig kunna känna sig helt fri.
Det här är en skönlitterär bok, men den är inspirerad av verkliga händelser och intervjuer som författaren, som själv har karibiskt påbrå, har gjort. Det är en gripande berättelse om obegripliga påfrestningar som en människa kan ta sig igenom och en mors starka kärlek till sina barn. Rekommenderas!
torsdag 25 juli 2024
Temasommar: Kvinna saknad
Först försvinner Shelby spårlöst under en joggingtur. Kort därefter försvinner Meredith och hennes 6-åriga dotter Delilah. De försvunna bor i samma kvarter och polisen tror att de båda händelserna hänger samman. De lyckas dock inte hitta vare sig de försvinna eller något gärningsperson och brotten förblir olösta.
Elva år senare kommer Delilah tillbaka. Vad har hon varit med om? Fadern och brodern försöker få svar på vad som hänt henne, men sanningen är mycket mer komplicerad än någon kan ana.
Just det komplicerade är min största invändning mot denna bok. Den börjar oerhört bra och spännande. Jag sugs in i berättelsen och läser den första halvan i en rasande fart. Men när det börjar närma sig upplösningen tappar jag intresset. Det känns som författaren har lagt så mycket fokus på att lura läsaren att hon glömmer allt vad logik och trovärdighet är. Boken myllrar av lösa trådar och saker som är helt ologiska. Trist på en så bra idé och en så bra start.
Men jag vet många som älskar boken, så läs den och se om den är något för dig.
onsdag 24 juli 2024
Temasommar: Breven till Vilma
Breven till Vilma av den norska författaren Gudrun Skretting börjar med att en äldre man hittas död på ett flygplan från London till Oslo. Med sig har han en hög med brev som är adresserade till hans dotter Vilma.
Vilma är 35 år och arbetar som pianolärare. Hon är ensamstående och har levt ett skyddat liv. Hon har aldrig vetat något om sin pappa och blir mycket förvånad när en präst och en patolog strax före jul knackar på hennes dörr för att överlämna breven från hennes far och instruktionen att bara läsa ett brev om dagen.
Den här boken är söt och smårolig, men ibland kanske lite för dråplig för min smak. Mysig i juletid var den i alla fall.
tisdag 23 juli 2024
Temasommar: Flicka A
En spännande psykologisk thriller med bra läsdriv.
måndag 22 juli 2024
Temasommar: Min mammas hemlighet
40 år senare knackar en kvinna på hemma hos Elisabeths dotter Addie och påstår att de två är systrar. Addie blir chockad och avfärdar kvinnan, men när hon hämtat sig blir hon nyfiken. Vad hände egentligen den där sommaren i Sussex?
En bok om familjehemligheter och relationer. Lättläst och trevlig.
söndag 21 juli 2024
Temasommar: Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise
Boken är en slags "road movie" i bokform. Det börjar med att den 21-åriga Tanner flyttar in hos den 84-åriga Louise för att arbeta som privatsköterska. Tanner är desperat efter någonstans att bo och Louise har efter ett fall gett efter för sin dotters tjat om att anställa en sköterska på heltid.
Kvinnorna gör sitt bästa för att ignorera varandra, men Tanner kan inte låta bli att lägga märke till mystiska saker hemma hos Louise och på lokalnyheterna berättas det om en brottsling som är märkligt lik Louise.
En natt väcks Tanner av att Louise står vid hennes säng med packade väskor och säger att de måste fly från stan.
Det här är en spännande, fartfylld och rolig roman. Relationen mellan Tanner och Louise bär berättelsen och de både kontrasterar och kompletterar varandra. Riktigt charmig läsning!
lördag 20 juli 2024
Temasommar: Kapitlet Rachel
Rachel är förälskad i sin lärare Fred och för att få vara nära honom, och kanske lyckas förföra honom, tar hon hjälp av James för att ordna ett bokevent i butiken för en bok som egentligen är alltför smal för att locka särskilt många läsare. Rachels plan går dock inte alls som hon hade planerat utan tar en oväntad vändning och Rachel befinner sig i kläm mellan James, Fred och Freds fru som är en framgångsrik förläggare.
Det här är en smart och rolig bok om obesvarad kärlek, vänner och älskare. Jag tyckte mycket om den. Missa inte den!
fredag 19 juli 2024
Temasommar: Barfotakvinnan
Nästan hela Mukasongas familj utplånades - hennes far och mor samt fem av hennes syskon. Till de kvarlevandes stora sorg återfanns aldrig mammans kvarlevor och de kunde inte ge henne den traditionella svepning som hennes mor hade önskat.
Författaren berättar berörande om saknaden efter mamman, men också om förlusten av en kultur i folkmordets spår.
Språket är poetiskt och har inslag av en muntlig berättartradition. Jag kommer inte ihåg vem som tipsade mig om boken, men jag är glad för tipset. Det här är nog inte en bok jag hade hittat till annars.
torsdag 18 juli 2024
Temasommar: Klänning för korta kvinnor
Den handlar om Nina Storm som har fått ärva en prästgård i Västergötland efter sin moster. Hon beger sig till den lilla orten Mjöbäck för att ta han om huset. Till sin förvåning hittar hon en kartong fylld med sedlar i en garderob. Det rör sig om riktigt mycket pengar och Nina har ingen aning om hur hennes moster har kommit över dem.
Hon försöker kartlägga sin mosters liv för att ta reda på var pengarna kommer ifrån, men måste samtidigt hantera en kris på den myndighet för hon arbetar som kommunikationschef. Och mitt uppe i allt kommer lådan med pengarna på villovägar.
Det här är en helt okej deckare av typen som brukar kalas cosy crime. Ibland kan jag tycka att handlingen slår över mot dråpligt, men det är ändå ganska underhållande läsning.
onsdag 17 juli 2024
Temasommar: 2 x Markus Jarl
En dag dyker Linas ex Ted upp. Han förklarar att han har tre månader kvar att leva och dem vill han tillbringa med henne. Det blir en pressad situation för Lina. Hon vill inte neka Teds önskan, men det skapar spänningar i Linas och Samuels äktenskap.
Jag måste säga att jag har väldigt svårt för premisserna i den här boken. Ted lämnade Lina när hon som allra mest behövde stöd, och nu kommer han tillbaka med en helt orimlig begäran. Lina släpper ballt och Samuel bara jamsat med. Dessutom har jag svårt för författarens språk som är överlastat och, för mig, onödigt konstlat poetiskt.
Men eftersom så många verkar tycka om Markus Jarls böcker tänkte jag att jag skulle ge dem en chans till och jag läste författarens debutroman Tusen bitar. I den möter vi Nils och Benke. De är ett par som har fått kämpa i motvind för sin reaktion. Nils föräldrar kunde till exempel inte acceptera att han var förälskad i en man.
Parallellt berättar boken om Ebba och Robert som efter många år som gifta har stagnerat i ett olyckligt äktenskap. Robert sitter mest vid datorn och spyr ut hat över homosexuella personer på nätet.
De båda parens vägar möts så klart och utan att spoilra för mycket handlar det om organdonation och om man kan ta emot ett organ från en person som man föraktat för den han är.
Jag vill gärna tycka om boken för upplägget och temat är intressant, men tyvärr fallet jag inte för den här boken heller. Än en gång är det språket som lägger sig i vägen för berättelsen och tynger ner den.
Jag har en bok till hemma av Markus Jarl och det är romanen Där du en gång gick. Kanske ska jag ta mig an den och se om det blir ett fall av "tredje gången gillt".
tisdag 16 juli 2024
Temasommar: 2 x Elvira Berg
Ett litet tema som jag kallar "2 x" och med de menar jag två böcker av samma författare i ett inlägg. Först ut blir "2 x Elvira Berg" och del sex och sju i serien Ellens val.
Det är en serie där olika delar skrivs av olika författare, men de handlar om samma personer i den fiktiva studentstaden Ljungsala. Har man inte läst serien eller inte hunnit så lång så kan texten här nedan innehålla spoilers.
Del sex i serien heter Förbjuden längtan och året är 1917. Ellen och Carl njuter av livet tillsammans, men Ellen känner att hon har svårt att räcka till. Ingeborg vill inte ge upp sin dröm om läkarstudier, men hon vill heller inte lämna Anton och han behöver en hustru som kan hjälpa honom på familjegodset och inte en yrkesarbetande kvinna. Gabriella längtar efter något mer än sitt vänskapliga äktenskap och söker kärlek och uppmärksamhet hos en oväntad person.
De tidigare böckerna i serien den här serien har haft stort fokus på kvinnornas situation, även om det varit en hel del sex i dem också. I den här boken är det mest hjärta och smärta och en del del trånande - det tar över lite väl mycket för min smak. Finessen har varit kombinationen av historia, feminism och sex, men här tappas nästan de första två delarna bort.
I del sju Hemligheten har Ellen och Carl fått tvillingar och Ellen slits mellan mammarollen och sin längtan att få börja skriva igen och att få gå på möten med kvinnoföreningen.
Gerda upptäcker oväntade känslor för Serafia som hon inte riktigt vet hur hon ska hantera. Kanske är det lättare att låta sig uppvaktas av Harry som visar sitt intresse tydligt.
Gabriella har bestämt sig för att satsa på en karriär som klädskapare, men motarbetas av sin mor som menar att kvinnor och mödrar ur fina familjer inte ska arbeta.
Mer fokus på hem och relationer även i denna del i serien. Det är så klart inte ointressant, men lite mer komplexitet hade varit uppfriskande. Kanske lite mer problematisering kring kvinnlig homosexualitet som ju absolut inte var okomplicerat vid den här tiden.
Men med det sagt tycker jag ändå om att följa Ellen och människorna runt henne och jag läser självklart vidare i serien.
måndag 15 juli 2024
Temasommar: Inte död än
Under de långa timmarna i sjukhussängen efter operationen befinner han sig i ett tillstånd som liknar dvala. Elis förstår att han kanske inte har lång tid på sig för att få svar på frågor som han burit med sig hela livet. I sitt tillstånd "möter" personer från sitt liv och vi får se delar av Elis liv som gör det lättare att förstå varför han blev den han blev. Han är nämligen inte en person som är helt lätt att tycka om.
Men Elis lär också känns Tony som arbetar som sjuksköterska på avdelningen. Tidigare i livet hade Elis troligen kallat Tony lite föraktfullt för fjolla. Det är en stor åldersskillnad mellan de två och de är olika på många sätt, men en fin relation växer fram mellan dem.
Det här är en bok om förlåtelse och att finns någon sorts frid, även om livet inte blev som man hade tänkt sig. Här finns mycket vemod, men också en hel del charm och humor.
söndag 14 juli 2024
Temasommar: Blir du ledsen om jag dör?
Det här är en stark berättelse om barns- och ungdomars utsatthet i ett samhälle där vissa personer växer upp med våld och död ständigt närvarande. Det är också en berättelse om vilken enorm kraft som finns i att bli sedd av någon.
lördag 13 juli 2024
Temasommar: Jag lever, tror jag
Genom korta anteckningar får vi följa hur Kim försöker handskas med att Moa inte finns längre. Kims sorg är skildrad väldigt naket och ärligt. Författaren låter henne få vara både arg och elak och sörja på sitt sätt.
Vi får ta del av Kims förtvivlade frågor kring omständigheterna runt olyckan - varför satte sig Moa i bilen när hon hade druckit? Och varför fanns det inga bromsspår på olycksplatsen?
Vi får följa med Kim på nattliga besök på kyrkogården, för på dagen klarar hon inte av att besöka Moas grav. På kyrkogården träffar hon Stig som sörjer sin fru Anna och som precis som Kim besöker graven på natten. Kim och Stig finner varandra i sorgen och mellan dem utvecklas en väldigt fin vänskap.
I 218 dagar följer vi Kim och där någonstans börjar hon känna att hon kanske klarar av att fortsätta leva utan Moa.
Jag tycker verkligen om berättargreppet i den här boken, det är mycket skickligt. "Jag lever, tror jag" är en mycket fin bok om sorg och att våga leva - en bok som griper tag och berör.
fredag 12 juli 2024
Temasommar: Vivek Ojis död
Viveks föräldrar hittar honom död utanför hans hem. Hans kropp är insvept i ett färgglatt tygstycke. Hans förtvivlad föräldrar försöker få svar på vad som hänt och upptäcker att deras son, som de uppfattade som blyg och inåtvänd, levde ett helt annat liv. Men ett liv som fick levas bakom stängda dörrar då queera personer i Nigeria möter både har och våld.
En stark och hjärtskärande berättelse om en person som bara ville vara sig själv.
torsdag 11 juli 2024
Temasommar: Sorgen lyckan livet
Hon måste flytta hem till sina föräldrar och försöka samla ihop spillrorna av sitt liv. Efter timmar och åter timmar av terapi, läkarbesök och mediciner har Martha fortfarande ingen aningen varför hon mår så dåligt hela tiden.
En roman om psykisk ohälsa och relationer som balanserar både svärta och humor.
onsdag 10 juli 2024
Temasommar: Kärleken är död
Hennes familj är inte främmande för begravningar eftersom Florence pappa drev stadens begravningsbyrån, men att ta farväl av en älskad familjemedlem är en annan sak. Till Florence förvåning dyker hennes redaktör oväntat upp i staden. Han verkar själv lika förvånad och ännu mer så när det visar sig att han är ett spöke!
Det här låter ju som ett ganska konstigt upplägg, men det är faktiskt en bra blandning av sorg, humor och kärlek. Charmigt!
tisdag 9 juli 2024
Temasommar: Vit död
Helgi skriver sin avhandling i kriminologi om ett gammalt fall med två olösta mord på ett sjukhus i Akureyri tidigare använts som tuberkulossanatorium. När han trettio år senare intervjuar personer som hade koppling till sjukhuset vid tiden för dödsfallen, hittas en av dem mördad. Det är tydligt att någon är angelägen om att bevara hemligheten med sjukhusmorden.
Författaren bygger skickligt upp spänningen i boken och vill man ha en tät och bra kriminalhistoria är det här ett bra val.
måndag 8 juli 2024
Temasommar: Döda kvinnor förlåter inte
Kvinnorna vi lär känna i boken, Fredrika, Olga, Hildur och Edit, har till det yttre inte så mycket gemensamt, men så småningom blir det uppenbart att det finns likheter dem emellan i en värld där kvinnor inte har särskilt stora rättigheter.
Själva deckarhistorien är spännande och har bra driv, men den stora behållningen i boken är beskrivningen av staden, livet och kvinnornas situation vid den här tiden. Jag ser fram emot att läsa fler böcker i serien.
söndag 7 juli 2024
Temasommar: Jag vill riva upp himmel och jord
Elise föds i slutet av 1800-talet som ett av 18 barn i en norsk prostfamilj. Hon upprörs av sin mammas situation, med en kropp som är söndersliten av de många graviditeterna och födslarna. Hon blir också djupt berörd av hur hennes syster blir förskjutet ur familjen när hon blir gravid utanför äktenskap. Elise gör det till sin mission att förbättra situationen för kvinnorna.
Hon är övertygad om att information om familjeplanering och preventivmedel är rätt väg att gå och hon skyr inte för att såväl skriva och debattera, som att utbilda så många hon kan. Inte sällan balanserar hon på eller passerar gränsen till det som är olagligt. Mest känd i Sverige är Elise Ottesen Jensen som grundare av RFSU.
Romanen handlar inte bara om hennes arbete, utan skildrar också kvinnan Elise och hennes personliga vedermödor. Det levandegör porträttet av henne på ett fint sätt. Jag uppskattar mycket att läsa den här typen av böcker, en trovärdig och engagerande berättelse om en av alla de kvinnor som gått före och kämpat för kvinnors rätt. Rekommenderas!
lördag 6 juli 2024
Temasommar: Stoner
Mot sina föräldrars vilja byter han bana, tar examen i engelsk litteratur och börjar undervisa samtidigt som han skriver på en avhandling. Han gifter sig, men äktenskapet blir mycket olyckligt och han flyr in i sitt arbete. Sent i livet möter han kärlek och får uppleva det stora i mötet mellan två likasinnade människor.
Stoner är en lågmäld roman. Den tar inte ut svängarna och det händer egentligen inte så mycket. Det är berättelsen om en man och hans liv, och ibland är det fullt tillräckligt.
Just nu i juli 2024
Första lördagen varje månad är det dags för ett "Just nu"-inlägg. Ni hittar frågorna på Kulturkollo och alla är välkomna att vara med på egen blogg, i sociala medier eller i kommentarsfältet på kollo-bloggen.
Just nu läser jag: en väldigt blandad kompott. En novell då och då ur Djuriska av Johan Espersson, några kapitel ur romanen In country av Bobbie Ann Mason och när jag är för trött för att läsa på engelska tar jag någon lättsam feelgoodbok ur sommarläsningshögen.
Just nu tittar jag: på den brittiska serien Fleabag som jag sett tips om flera gånger. Jag har bara sett några avsnitt, men jag gillar den så här långt.
Just nu lyssnar jag: på ABBA-låtar tillsammans med sonen som har upptäckt den här musiken och gärna spelar den på hög volym när vi kör bil.
Just nu njuter jag: av sommaren och försöker göra det mesta av den trots att jag jobbar just nu.
Just nu längtar jag: till del två av semester då vi bland annat ska åka en sväng till Bornholm.
fredag 5 juli 2024
Temasommar: Med bergens andetag
Parallellt berättas också historien om Ellie, en äldre kvinna med en lärare intellektuell funktionsnedsättning som måste flytta från det hem där hon känner sig trygg till en opersonlig vårdinrättning. Hon finner sig inte i det, utan rymmer och ger sig ut på en vandring för att hitta en plats att göra till sitt hem. På vägen träffar Ellie en hund som blir hennes sällskap och vän.
Naturligtvis korsas Nicks och Ellies vägar och mötet förändrar mycket för dem båda.
Författaren berättar skickligt Nick och Ellies historier ur deras respektive perspektiv och använder helt olika språk för dem. Det gör att läsaren kommer riktigt nära dem och de känns som mycket trovärdiga karaktärer. Jag uppskattar också mycket kontrasterna mellan de vackra naturbeskrivningarna och beskrivningarna av vilken oerhörd fattigdom som finns i dessa trakter och hur utsatta samhällets svaga är.
Det här är en väldigt fin roman som jag rekommenderar varmt!
torsdag 4 juli 2024
Temasommar: Dirt Town
En spännande historia som förstärks av den dammiga och klaustrofobiska stämningen i staden. En bra kriminalare.
Månadssammanfattning juni 2024
onsdag 3 juli 2024
Temasommar: Jag sjunger och bergen dansar
När jag slig igen boken kände jag först - vad är det jag har läst egentligen? Mitt huvud fick inte riktigt ihop de olika delarna i berättelsen och jag hittade inte sambandet mellan dem. Men samtidigt kände jag att det var en härlig läsupplevelse. Jag tyckte om att befinna mig i berättelsen. En av de saker jag tyckte allra mest om i den här romanen är att författaren låter naturen vara berättare. Här får vi höra åskmolnens röst och svamparnas röst likaväl som de människors röster som vi får ta del av. Det är ett spännande berättargrepp och det passar väldigt bra i just denna text. Jag uppskattar alltid att få lära mig nya saker i böcker jag läser och jag inser att katalansk folktro är något som vore intressant att ta reda på mer om.
Det är inte om bok som är lätt att beskriva, den ska nog upplevas.
Har du läst och vad tyckte du i så fall?
tisdag 2 juli 2024
Temasommar: Historien om fru Berg
Ingvild H. Rishøi är fenomenal på att skriva berörande noveller och de som finns i novellsamlingen Historien om fru Berg är inga undantag. Titelnovellen handlar inte om en tant, som man skulle kunna tro, utan om ett marsvin. I den och i de andra novellerna lyckas författaren fånga det utsatta barnet situation på ett hjärtskärande sätt, men på något sätt också med stor omtanke.
Har du ännu inte läst något av Ingvild H. Rishøi så är det dags nu!
måndag 1 juli 2024
Temasommar: När bergen sjunger
Det är den gripande berättelsen om en flicka och hennes mormor under Vietnamkriget. Flickans föräldrar har gett sig av för att strida i kriget. Mormodern berättar historier för att skingra flickans tankar och för att hon inte ska vara rädd. Hon lär flickan om livet, om mod och medkänsla.
Mormoderns berättelser ger en inblick i Vietnams historia som är händelserik och smärtsam, men här finns också hopp.
Det är en bok med väldigt många personer att hålla ordning på och bitvis gör det boken lite långrandig. Det är dock en intressant historisk roman och värd att läsas.