Sidor

lördag 11 maj 2024

En engelsk romans

Niina Mero är en finländsk författare vars bok "En engelsk romans" är en blandning av feelgood- och spänningsroman.

Nora älskar England och framförallt kanske England som det porträtteras i litteraturen. När hon blir bjuden på sin syster bröllop i Oxford borde hon jubla över chansen att få åka till sitt favoritland, men hon är rädd för att bli besviken.

Men hon åker såklart och njuter av de vackra engelska trädgårdarna och herrgårdarna. Hon träffar också en spännande man och kommer ett mystiskt försvinnande på spåren.

Jag gillade verkligen början av den här berättelse, men tappade intresset lite mot slutet när jag tyckte det spårade ur lite. Men helt ok som underhållningsläsning.

Kvinna utan mask

Kvinna utan mask av Hanne-Vibeke Holst är berättelsen om den danska konstnären Sonja Ferlov Mancoba. Hon börjar på konstskola i Köpenhamn på 1930-talet mot sin mors vilja och reser till Paris för att ta del av den dynamiska konstnärsscenen. Det är en miljö där allt känns möjligt och där det experimenteras både inom konsten och sexuellt.

Sonja möter den sydafrikanske konstnären Ernest och blir förälskad. Den framväxande nazismen gör inte deras relation enkel, men inte heller alla i den frisinnade konstnärskolonin är öppna för ett förhållande mellan en vit kvinna och en svart man.

När andra världskriget bryter ut och Europas gränser börjar slutas ställs Sonjas tillvaro på sin spets. Hur mycket är hon beredd att offra för sin konst och sin kärlek?

Jag tyckte väldigt mycket om den här boken.

Olyckornas tid

I Olyckornas tid av Moïra Fowley-Doyle får vi träffa Cara och hennes familj, som i oktober varje år drabbas av oförklarliga olyckor. Det kan vara brutna ben och skärsår, och ibland värre saker än så. Cara börjar för första gången ifrågasätta familjens mystiska olyckstid. Är det något övernaturligt som ligger bakom?

I familjen finns mycket outtalat under ytan och samtidigt lever Cara sitt liv som tonåring med fester, kärlek och trassliga förhållanden.

En intressant blandning av "vanlig" ungdomsroman och en övernaturlig berättelse.

Döden och pingvinen

Jag visste egentligen inte vad jag skulle tycka om Andrej Kurkovs Döden och pingvinen när jag stängde boken. Det är onekligen en väldigt märklig berättelse.

Huvudpersonen heter Viktor och han är en misslyckad författare i Kiev. Han bor tillsammans med pingvinen Misja som han har adopterat från Kievs zoo.

Viktor försörjer sig på att skriva dödsrunor för stadens tidning. Hans redaktör vill vara beredd när kända personer dör, så Viktor får skriva runorna om ännu levande personer och företrädesvis om nyckelpersoner i det postsovjetiska Ukraina.

Men Viktor upptäcker efter ett tag att det verkar finnas ett samband mellan att han har skrivit en runa och att personen kort därefter dör. Viktor, och senare också Misja, blir indragna i en maffialiknande drama utan utväg.

Det här boken är både dråplig och konstig, men också riktigt bra.

Jag läste den i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2024

Elden

Rahel och Peter får hastigt ändra sina semesterplaner när de får veta att sommarhuset de hyrt har brunnit ner. Istället får de tillbringa sina tre semesterveckor på en isolerad liten gård där Rahel bodde under sina barndoms somrar.

Efter flera krävande år i både familjelivet och arbetslivet har paret glidit ifrån varandra och kanske är det först nu de har möjligheten att känna efter om de har en framtid tillsammans. Kan de hitta tillbaka till varandra när kärleken och passionen svalnat?

Elden av Daniela Krien än finstämd och intim berättelse om relationer - såväl parrelationer som familjerelationer.

Blomsterdalen

Blomsterdalen av Niviaq Korneliussen utspelas på Grönland, en plats som har världens högsta självmordsfrekvens. Den namnlösa huvudpersonen upplevde sitt första självmord när hon bara var 13 år gammal.

Trots en omtänksam familj, en flickvän och en plats på universitetet i Århus, kryper de mörka tankarna allt närmare huvudpersonen och ingenting känns riktigt rätt.

Bokens titel hänvisar till kyrkogården i den östgrönländska staden Tasiilaq där gravarna pryds av plastblommor i grälla färger och där huvudpersonen säger sig vilja bli begravd.

En rak och naken berättelse om kärlek, tillhörighet och sorg.

Dörren

I Dörren av den ungerska författaren Magda Szabó anställer berättaren, en framgångsrik författare (som också heter Magda), en hushållerska för att ta hand om den stora lägenheten de just flyttat in i. Emerentia är en äldre, outbildad kvinna men hon kommer med väldigt goda rekommendationer. Trots att de båda kvinnorna är väldigt olika utvecklar de försiktigt en vänskap. Emerentia är en person som ger allt för de hon bryr sig om, men hon är väldigt privat och låter aldrig någon komma innanför dörren till hennes hem. När Emerentia blir svårt sjuk slits Magda mellan att vilja hjälpa henne och att respektera hennes privatliv.

En varm berättelse om vänskap, respekt, löften och svek.

Den tyska flickan

Den tyska flickan av Armando Lucas Correa är en bok som baseras på verkliga händelser. När andra världskriget bryter ut i Tyskland såg många judiska familjer sin chans att komma undan förföljelsen genom att ta sig med båt till Kuba.
Hannah Rosenthals familj och Hannahs bästa vän Martin är några av dem som fått plats på en lyxångare till Havanna. Men ombord på båten börjar det gå rykten om att mottagandet i Kuba inte kommer att bli så varmt som de hoppats. Reser de mot frihet eller undergång?

I modern tid får 12-åriga Anna Rosen i New York ett brev från en okänd släkting på Kuba. Anna och hennes mamma reser till Havanna för att ta reda på mer om släktens historia.

Vemodig och gripande läsning.

söndag 5 maj 2024

Nominerade böcker till Årets bok 2024

I fredags tillkännagavs de nominerade böckerna till Årets bok 2024. Dagen innan publicerade vi ett inlägg på Kulturkollo där vi gissade vilka titlar som skulle finnas med på listan, men vi hade inte så många rätt. Vi prickade bara in Jävla karlar och Tranorna flyger söderut. Någon av dem kammar med stor sannolikhet också hem vinsten.

Jag hade bara läst fem av de nominerade:

Jävla karlar av Andrev Walden
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén
Rent hus av Alia Trabucco Zerán
Kvinna saknad av Mary Kubica
Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Övriga nominerade är:

Vinterharen av Paula Lichtarowicz
Hemkomsten av Kate Morton
Käraste Lena av Ninni Schulman
Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren
Änkan av Helene Flood
Sista kapitlet av Kim Andrea Brofeldt
Barnvakten av Joyce Carol Oates

Av dessa kommer jag helt säkert läsa Käraste Lena och Barnvakten. Vad gäller de övriga får jag se.

Månadssammanfattning april 2024

Det blev inte så många böcker lästa i april - 3 romaner och 1 novell. Jag kämpade en hel del med Gruppen av Mary McCarthy, men som tur var kunde jag tillgodoräkna mig den både i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2024 och #inslagnahyllvärmare2024

Han Kangs vackra och sorgliga bok Jag tar inte farväl läste jag till ett samtal på Kulturkollo.

Hembiträdet av Freida McFadden var en habil psykologisk thriller och i #novellresan2024 åkte jag till djurriket och läste Hundhålen av Stina Stoor ur novellsamlingen "Vänskap och varma tassar".

lördag 4 maj 2024

Just nu i maj 2024

Första lördagen varje månad är det dags för ett "Just nu"-inlägg. Ni hittar frågorna på Kulturkollo och alla är välkomna att vara med på egen blogg, i sociala medier eller i kommentarsfältet på kollo-bloggen.

Just nu läser jag: Jag sjunger och bergen dansar av Irene Solà och Sommarparadiset av Anna Alemo. Två väldigt olika böcker, men kanske just därför fungerar de bra att varva läsningen med dem.

Just nu tittar jag:Sommaren jag blev vacker på Amazone Prime. Sött och lättsmält.

Just nu lyssnar jag: på fågelkvitter.

Just nu njuter jag: av det fantastiska vårvädret. Äntligen!

Just nu längtar jag: till en spahelg med en riktigt god vän om ett par veckor.

onsdag 1 maj 2024

Novellresan 2024: Djurriket

Vid tiotiden igår den siste april slog det mig att jag glömt bort att läsa en novell på månadens tema i #novellresan2024

Turen skulle gå till djurriket så jag letade upp novellsamlingen "Vänskap och varma tassar" och läste Stina Stoors novell "Hundhålen".

Jag tycker om Stina Stoors noveller som ofta är ordkarga men likaväl uttrycksfulla. Den här novellen handlar om pojken och hunden. Hunden som inte var så som jakthundar borde vara och därför inte fick vara kvar. Om skuld och saknad och en liten boll av päls i fickan för att minnas.

Nytt tema på Kulturkollo: Europa

Ny månad betyder nytt tema på Kulturkollo och i maj kommer det att handla om Europeisk kultur på olika sätt. Välkommen in på bloggen!





lördag 20 april 2024

Kulturkollo konfererar: Jag tar inte farväl

Idag konfererar vi om Han Kangs nya bok "Jag tar inte farväl". Nyfiken? Välkommen in på kulturkollo.se

Månadssammanfattning mars 2024

Oj, vad tiden rusar. Vi har redan passerat mitten av april och jag har inte sammanfattat marsläsningen än. Men här är den - marsläsningen. Elva romaner och en novell.

Döden och pingvinen av Andrej Kurkov var månadens bok i läsutmaningen #färggladahyllvärmare2024 och Allt det vackra är inte förstört av Danielle Younge-Ullman var månadens #inslagnahyllvärmare2024

En studie i rött av Arthur Conan Doyle läste jag till min bokcirkel och novellen Påskkärringen av Selma Lagerlöf läste jag i #novellresan2024

Kvinna utan mask av Hanne-Vibeke Holst hör till #12books12friendschallenge och jag fick tipset av @ochdagarnagar - tack Anna! Jag tyckte mycket om den!

Och så läste jag lite annat smått och gott. Läsresan tog mig denna månad till Sverige, Danmark, USA, Kanada, England och Ukraina.

söndag 7 april 2024

Tiga som muren

Det är alltid lika härligt att få återvända till Doggerland när en ny bok kommer. Det kan tyckas konstigt att skriva att det är härligt eftersom det verkar inträffa ovanligt många brott just på Doggerland och det får huvudpersonen Karen Eiken Friis att hamna i livsfarliga situationer mer än en gång. Men det är inte kriminalhistorierna som är det stora grejen med Maria Adolfssons serie, även om de ofta är bra och spännande, utan den speciella miljön hon har skapa på den fiktiva ön med en kultur som är en blandning mellan engelskt och skandinaviskt. 

Lägg därtill ett intressant persongalleri och berättelser med riktigt bra läsdriv så har du böcker som är given läsning så fort en ny del i serien kommer ut.

I Tiga som muren är Karen på semester på Noorö för att fira midsommar med sin man och dotter för att fira traditionell Doggersk midsommar med hela släkten. När hennes chef ringer för att be henne undersöka ett försvinnande på ön är hon inte svårövertalad, utan ser det som ett tillfälle att få en paus från det intensiva umgänget med släkten. Samtidig undersöker hennes syster Helena, som är journalist, en story som leder till att hon utsätts för hit. Karen vill så klart hjälpa sin syster och undanröja hoten. Deras gemensamma efterforskningar leder dem till Stockholm, men resan sätter dem båda i livsfara.

Jag rekommenderar hela serien av Maria Adolfsson.

lördag 6 april 2024

Just nu i april 2024



Just nu-inlägget har flyttat tillbaka in på Kulturkollo igen, men upplägget är detsamma. Alla är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller i sociala medier.

Just läser jag Han Kangs nya bok Jag tar inte farväl. Jag tyckte så mycket om Den vita boken och den nya åkte direkt upp på läslistan.

Just nu lyssnar jag som vanligt mest på talbokskorr och röstprov på jobbet. Annars blir det mest sådant som barnen delar med sig av ("Mamma, du måsta lyssna på det här!").

Just nu tittar jag på tredje säsongen av The Rookie på Netflix. Det passar bra nu när vi har tema Nystart på Kulturkollo eftersom huvudpersonen bestämmer sig för att skola om sig från snickare till polis och blir vid 46 års ålder LAPD:s äldsta rookie.

Just nu längtar jag efter nästa helg när jag ska åka norrut och inte bara ska fira en av mina allra bästa vänners 50-årsdag, utan också träffa mina föräldrar och dessutom äta lunch med en annan vän som har gått igenom en tuff period.

Just nu njuter jag av våren, även om den är lite kall och snöig ibland. Men gräsmattorna i Lunds parker är fulla av blå scilla och i bokskogen har vitsipporna slagit ut.

torsdag 4 april 2024

Resultat i #paskut24

Under påsken läste jag ut tre romaner och en novell. Det blev 1106 sidor, men framförallt massor av trevlig lästid.

Jag läste:
Jag vill dig av Christina Lindström
Kvinna saknad av Mary Kubica
Den mestadels sanna historien om Tanner och Louise av Colleen Oakley
Påskkärringen av Selma Lagerlöf

tisdag 2 april 2024

Nystart på Kulturkollo!

Bloggkollektivet Kulturkollo som jag var en del av tidigare, har återuppstått! Vi kunde inte låta bli - det är ju så kul att skriva tillsammans.

Det första temat ut är lämpligt nog "nystart". Välkommen att kolla in på Kulturkollo!




söndag 31 mars 2024

Novellresan 2024 - Mårbacka

Höll ju på att glömma att åka till Mårbacka med #novellresan2024 nu i mars. Som tur var hittade jag en Selma Lagerlöf-novell med påsktema i hyllan och det passade ju väldigt bra!

Påskkärringen publicerades först i samlingen "Ett barns memoarer" och ger inblick i liv och traditioner på Mårbacka under författarens barndom. En söt liten novell.

onsdag 27 mars 2024

Påskläsningshögen

Imorgon börjar #paskut24 och jag är redo. En något överdimensionerad läshög kanske med tanke på att jag inte har något extra ledigt utöver de röda dagarna, men det tillhör också traditionen.

fredag 22 mars 2024

Påskläsningsutmaningen 2024

Det är snart dags för den traditionella påskläsningsutmaningen som Mias bokhörnan ordnar. Jag är med så klart! Är du?

lördag 2 mars 2024

Just nu i mars 2024

 

Det är den första lördagen i månaden och innebär en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går och Enligt O.

Just nu läser jag ”Vilseledaren” av Viveca Sten, som är den fjärde delen i serien Åremorden. 

Just nu lyssnar jag på våra nya grannar i lägenheten ovanför som renoverar. Härligt att höra andra jobba och slippa själv. ;)

Just nu tittar jag på Yellowstone på Netflix. Kevin Costner är riktigt bra som den skoningslöse ranchägaren John Dutton.

Just nu längtar jag efter  vår och påskledigt.

Just nu njuter jag av krispiga tulpanbuketter.

fredag 1 mars 2024

Månadssammanfattning februari 2024

Det blev elva böcker och en novell lästa i februari. Och inte mindre än två riktiga fullpoängare - Solveig Balles skickligt komponerade Om uträkning av omfång 1 och den både hjärtknipande och hjärtevärmande Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén.

Jag imponerades också av Stacken av Annika Norlin som var ett av tipsen jag fick till min #12books12friendschallenge

Tyvärr var Rent hus av Alia Trabucco Zerán inte så gripande som jag hade hoppats.

Två hyllvärmare har jag också läst - Spela roll av Lisa Christensen var månadens #inslagnahyllvärmare2024 och Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer var en röd bok till #färggladahyllvärmare2024

Björnen sover av Alice Munro fick representera Kanada när #novellresan2024 gick dit. Förutom den och de svenska författarna har jag denna månad läst böcker av författare från Danmark, Australien, Karibien, Chile och Argentina. Och så har jag besökt Doggerland igen i Maria Adolfssons Tiga som muren.

Novellresan 2024: Kanada


Kanada är målet för #novellresan2024 i februari. 

Jag har läst Björnen sover ur novellsamlingen Kärlek, vänskap, hat av Alice Munro. Det är en vemodig och varm berättelse om ett äkta par som levt hela livet tillsammans. När hustrun blir alltmer glömsk och förvirrad tar maken det svåra bestyret att skriva in henne på ett vårdhem. Vi får ur makens perspektiv återblickar i parets liv tillsammans och insikt i den svåra och hjärtskärande situation när den du står allra närmast inte längre vet vem du är.

lördag 3 februari 2024

Just nu i februari 2024


Idag skulle jag egentligen ha varit i Varberg på läsretreat, men en envis influensa satte stopp för de planerna. Istället får jag kurera mig här hemma och försöka göra det bästa av det. 

Men, det är den första lördagen i månaden och innebär i alla lägen en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går och Enligt O.

Just nu läser jag: Jag har precis läst ut Om uträkning av omfång 1 av. Solvej Balle, lite efter alla andra, och är lika imponerad som alla andra. Så jag hämtar andan lite efter den innan jag väljer nästa bok. Kanske blir det Stacken av Annika Norlin eller Innan fåglarna vänder åter av Merja Mäki.

Just nu lyssnar jag: som vanligt helst på tystnad och fågelkvitter

Just nu tittar jag: på kändisdokumentärer tydligen, först om David Beckham, sedan om Robbie Williams och nu senast den som handlar om inspelningen av Live Aid-låten We are the world.

Just nu längtar jag: efter att bli friskt. Jag nöjer mig med det.

Just nu njuter jag: kanske inte så värst av något här i sjuklägret. Inte ens kaffet smakar gott. Men jo, jag njuter av att det är tulpansäsong och att ha en färgsprakande bukett på köksbordet varje dag.


Jag passar på att be om ursäkt för att jag är så dålig på att svara på kommentarer här på bloggen. Jag gör nästan allt från telefonen nuförtiden och det har inte gått att svara på kommentarer på Blogger på hur länge som helst. Men jag läser och uppskattar alla kommentarer.

fredag 2 februari 2024

Månadssammanfattning januari 2024

Här har det varit sjukstuga med influensa i över en vecka. Det började med att dottern blev sjuk förra onsdagen. På fredagen kom sonen hem från skolan med feber. I söndags däckade jag och några dagar senare var det också makens tur. Så särskilt roligt har det inte varit på sistone alltså, men värst var kanske de tre dagar när jag hade så ont i huvudet och ögonen att jag inte kunde läsa. Förstår ni så tråkigt!😊 Om man är hemma och är sjuk är väl det minsta man kan begära att man åtminstone ska kunna få lite extra lästid!

Men hur det än är så har några böcker blivit lästa i januari i alla fall:

Årets första bok blev De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones som min syster trodde att jag skulle gilla. Det gjorde jag verkligen, så tack för tipset!
Det blev också den första boken ut i #12books12friendschallenge

De kapabla av Klas Ekman var månadens bok i utmaningen #färggladahyllvärmare2024 och läskiga Stallo av Stefan Spjut hittade jag i det första paketet bland de inslagna hyllvärmarna. #hyllvärmare2024

Namnens hus av Colm Tóibín blev jag inspirerad att läsa tack vare #kaffeochkulturhistoria som lyfte temat förhistorisk tid och antiken

Therese Widenfjords otroligt fina romandebut Med bergens andetag blev årets första fullpoängare. Jag läste den inför bokcirkelsamtal i helgen, men tyvärr kommer jag inte iväg på den planerade läsretreaten.

En annan bokcirkelbok var Kaffe, kaka och kremering, tack! av Kerstin Nedergård, men den blev ingen favorit för oss.

Ett par deckare har jag hunnit med - Skinn av Sara Strömberg och Vit död av Ragnar Jónasson - och ett par väldigt bra romaner - Elden av Daniela Krien och Skolan för goda mödrar av Jessamine Chan.

Jag har också läst En gömd värld, som är andra delen i Augustin Erbas fantasyserie för unga, Löftet av Damon Galgut och den söta feelgoodboken Kärlek på ön av Anna Winther.

Geografiskt har jag, förutom Sverige, besökt Irland, Tyskland, USA, Sydafrika och Island med hjälp av litteraturen.

Vilken var din bästa januariläsning?

måndag 15 januari 2024

Ger upp en bok: Kupé nr 6

Nej, nu får det vara nog! Jag ger upp att försöka läsa den här boken. Den är grov, äcklig och riktigt, riktigt långtråkig. Jag är ledsen, Rosa Liksom, men det här var liksom inte en bok för mig!

söndag 14 januari 2024

The Twelve Days of Dash and Lily

För alla oss som läst och älskat Dash and Lily's Book of Dares är uppföljaren The Twelve Days of Dash and Lily av Rachel Cohn ocg´h David Levithan ett måste. Den är inte riktigt lika smart och fin sin den fösta boken, men den är ju svårslagen. Den är dock väldigt mysig ändå och det härligt att befinna sig i Dash och Lilys juliga New York igen.

Har man inte läst första boken så kommer texten här nedan innehålla spoilers.

Dash och Lily har varit ett par i snart ett år nu och det drar ihop sig till Lilys favorithögtid. När hennes farfar blir allvarligt sjuk, hennes föräldrar börjar prata om att flytta från NY och hennes bror dessutom vill flytta ihop med sin pojkvän skakas Lilys värld om ordentligt. Hon har svårt att komma i julstämning och när hon missar vissa tidiga julförberedelser som tidigare nästan varit heliga blir Dash och Lilys bror oroliga för henne. Relationen dem emellan har varit lite frostig, men nu hjälpa de åt för att Lily ska hitta julmagin igen.

Titeln på boken syftar på julsången "The Twelve Days of Christmas" och de olika kapitlen har namn som anspelar på de olika verserna i sången.

Inte alla idéer för att muntra upp Lily går riktigt som Dash har tänkt, men han är inte den som ger upp. Han ska få Lily i julstämning igen och det kommer förhoppningsvis också föra dem närmare varandra.

En mycket söt och mycket julig bok om kärlek, familj och jul.

Den här boken var decembers bok i utmaningen #färggladahyllvärmare2023

Julmys på Wishing Wood

Egentligen var jag inte jättesugen på att läsa flera böcker i serien Wishing Wood av Holly Martin efter att ha läst första delen. Men så blev jag förförd av en fin julbox från Lavender Lit och boken Julmys på Wishing Wood landade hemma hos mig. Om man vill läsa böckerna i ordning så finns det en bok emellan och det här är alltså del tre i serien.

Huvudpersonen är den tredje brorsan Brookfield i den lilla semesterbyn i Wales (de tidigare böckerna handlar om River och Bear).

Heath har nästan gett upp om kärleken och tänker att han får nöja sig med livet med sin dotter och bröderna och deras familjer bland trädkojorna i Wishing Wood. Då gör Evergreen Winter entré i hans liv när hon kommer för att säsongsarbeta i semesterbyn över jul.

Hon är en rastlös själ som reser runt i en gammal cirkusvagn med sin häst Thunder som sällskap. Händelser tidigare i hennes liv har gjort att hon har svårt att lita på människor och släpper inte gärna någon nära.

Attraktionen dem emellan är omedelbar, men båda håller tillbaka av olika anledningar.

Precis som i den förra boken är allt väldigt tillrättalagt. Människorna är perfekta och säger så kloka och förnuftiga saker till varandra. Här blir det med ytterligare en dos extra allt när den redan sockersöta handlingen kryddas med massor av julmys. Tyvärr räddar det inte upp boken. För mig blir det bara frustrerande att läsa den hör berättelsen där nästan ingen har ett normalt namn och ingen av dialogerna känns naturliga eller trovärdiga.

Jag får nog konstatera att det här inte är en serie för mig.

Läsutmaningar: #12friends12bookschallenge

Tack för alla fina tips jag fick till min #12friends12bookschallenge
Det blev väldigt svårt att välja, men så här blev resultatet. En bra sak med den här utmaningen är att det inte finns något som hindrar att jag läser de andra tipsen jag har fått också!

Det syns kanske lite dåligt på bilden, men böckerna är:
De fenomenala fruntimren på Grand Hotel av Ruth Kvarnström-Jones
Stacken av Annika Norlin
Kvinna utan mask av Hanne Vibeke Holst
Om natten är allt blod svart av David Diop
Djuriska av Johan Espersson
Fördolt är minnet av människan av Mohamed Mbougar Sarr
Herrgården av Anna-Karin Palm
Den stora skrivboken av Agota Kristof
The Overstory av Richard Powers
Älskade bror av Lisa Dos Santos
Tranorna flyger söderut av Lisa Ridzén
Maud Martha av Gwendolyn Brooks

söndag 7 januari 2024

Läsutmaningar: Färgglada hyllvärmare 2024

Förra året fick jag massor av hyllvärmare lästa i utmaningen #färggladahyllvärmare hos @annelie_boktankar

Men det finns massor av hyllvärmare kvar, så jag hoppar på den i år också. I januari är det nattsvarta böcker som gäller och jag tänker läsa De kapabla av Klas Ekman.



Läsutmaningar: Novellresan 2024

Det är dags att bestämma sig för läsutmaningar att ägna sig åt under 2024. Jag gillar att få in lite läsning i olika utmaningar för att få varierad läsning och upptäcka nya författare.

En av utmaningarna som lockar är #novellresan2024 som @ugglanoboken bjuder in till. Det är en resa både i tid och geografi och januari tillbringar vi i 1920-talets Paris. En av de rekommenderade novellerna Det sällsamma fallet Benjamin Button av Scott F. Fitzgerald fanns i hyllan här hemma. Det är berättelsen om en pojke åldras "baklänges" dvs. föds gammal och blir yngre med tiden. Många av er har kanske sett filmen med Brad Pitt i huvudrollen, men novellen är riktigt fin läsning.

lördag 6 januari 2024

Just nu i januari 2024

 

Det är den första lördagen i månaden och innebär en "just nu"-enkät här på bloggen. Den är ett arv från forna Kulturkollo och alla som vill är välkomna att svara på frågorna på sin blogg eller Instagramkonto. Du hittar svar på frågorna också hos mina fd. Kulturkollo-kollegor Och dagarna går och Enligt O.

Just nu läser jag ”En gömd värld ” av Augustin Erba. Den andra delen i hans spännande fantasyserie för unga.

Just nu lyssnar jag på en granne som skrapar bilrutor utanför huset och kaffebryggarens trivsamma puttrande i köket.

Just nu tittar jag på sista säsongen av The Crown. Jag tar gärna emot serietips på vad jag kan se efter det!

Just nu längtar jag efter läsretreatet som jag ska på första helgen i februari. Så mysigt det ska bli!

Just nu njuter jag av en ledig lördag då jag kan krypa tillbaka ner i sängen efter frukost med en god kopp kaffe och en bra bok som sällskap.

tisdag 2 januari 2024

Världsläsning

Det är roligt att bredda sin läsning och inte vara välja böcker från Sverige och engelskspråkiga länder. Genom böckerna har jag besökt 26 länder (inkl. Sverige). Det är 10 fler än förra året då läste böcker från 16 olika länder. Nu nollställer jag appen #been och ser var läsresan tar mig 2024!

måndag 1 januari 2024

Månadssammanfattning december 2023

Månadens lästa böcker:

Ett delikat mörker av Christoffer Holst
Julhälsningar från den isländska lilla byn av Jo Thomas
En snöängel till jul av Johanna Johansson, Birgitta Gunnarsson och Sara Molin
Sömmerskan och friheten av Karin Härjegård
Jul vid världens ände av Kate Hewitt


Hur blir det med julen? av Annika och Jessika Devert
Vinterkaos i Jönköping av Anna Johansson
50 mil till jul av Joanna Bolouri
Salta tårar och söta bullar av Sofia Fritzon


Breven till Vilma av Gudrun Skretting
Julmys på Wishing Woods av Holly Martin
The Twelve days of Dash and Lily av Rachel Cohn och David Levithan