Sidor

fredag 31 augusti 2012

Nordisk läsutmaning: Mörkermannen

Unni Lundells Mörkermannen blev mitt val från Norge i den nordiska läsutmaningen i augusti. Jag hade nog egentligen tänkt läsa något annat än en deckare, men så hittade jag den här i bokbytarhyllan på jobbet och orkade inte leta mer efter norsk läsning.

Det här är sjunde boken i en serie där kriminalkommissarie Cato Isaksen är huvudperson. Men varje bok är en avslutad historia och de fungerar bra att läsa dem i vilken ordning som helst, även om man kanske har lite större koll på "ramverket" med polisernas familjer och relationer om man läser dem i ordning.

I Mörkermannen faller en medelålders kvinna ner från en balkong och omkommer. Snart konstaterar polisen att kvinnan troligen blivit mördad, men trots att det snart dyker upp ett vittne så har polisen inte många ledtrådar att gå på. Kvinnan höll sig mest för sig själv och verkar inte ha några levande släktingar. En äldre kvinna från ett äldreboende i närheten verkar dock ha varit kvinnans förtrogna och en fosterförälder finns kvar i Sverige. Kan någon av dessa personer ha nyckeln till motivet bakom mordet? Och var kvinnan egentligen den hon utgav sig för att vara?

Fallet visar sig också ha koppling till en campingplats där en ung flicka våldtogs och mördades för många år sedan. Den här sommaren jobbar Lilly som städare på campingen. Hon sover i ett enkelt rum i campingens tvättlänga och hon är säker på att någon iakttar henne genom en ventilationslucka ...

Ja, ni ser. Två spår som naturligtvis vävs ihop. Ett klassiskt upplägg. Ofta fungerar det riktigt bra. Tyvärr blir jag bara uttråkad av detta. Det är klart att jag vill veta hur det hänger ihop, men vägen dit är lite för snårig på ett ospännande sätt. Hela berättelsen känns väldigt konstruerad. Jag blir inte särskilt engagerad i Cato Isaksen eller hans partner Marian Dahle. Författaren broderar ut deras privata liv ganska mycket (som sig bör), men det blir inte särskilt intressant. Jargongen dem emellan är mest tröttsam.

Det verkar som att Unni Lindells deckare inte riktigt är min kopp te. Tyvärr.

Jag är programchef på UR

Jag kunde inte motstå erbjudandet att bli programchef på UR. Självklart blev det ett program med litterära anknytning. Gå gärna in på länken ovan och gilla :)


 











Ps. Alla kan bli propgramchefer på UR nu när de öppnar sina arkiv

tisdag 28 augusti 2012

Sju jävligt långa dagar


Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper var augusti månads bok i min bokcirkel. Vi hade hela sommaren på oss, men min vana trogen sköt jag upp det och läste ut boken samma dag.
Jag har tidigare läst Konsten att tala med en änkling av samma författare. Båda böckerna är snabblästa och lättillgängliga. De har också samma idé - att berätta om något svårt och sorgligt, men på ett humoristiskt sätt.

Handling:
Judd har en livskris efter att ha hittat sin fru och sin chef i säng med varandra. När hans far dör, reser han till barndomshemmet för att, enligt faderns önskemål, sitta shiva. Det är en sorgevecka enligt judisk tradition som innebär att Judd, hans syskon och mamma kommer att tillbringa en hel vecka under samma tak. Det kan vara påfrestande för de flesta familjer, men till saken hör att syskonen inte kommer särskilt bra överens. Inte blir det bättre av att Pauls fru är Judds gamla flickvän, att brodern Phillip är en slarver, att systern Wendy också verkar ha äktenskapsproblem och alla släktingar och grannar försöker para ihop Judd med varenda ledig kvinna som finns. Ja, och sedan dyker Judds "soon-to-be" ex-fru upp och berättar att hon är gravid. Med Judds barn.

Det här tyckte jag om med den här boken:
Precis som med Troppers förra bok så är detta ingen "skratta högt"-bok för mig, men jag småler under stora delar av berättelsen som stundom är mycket dråpligt berättad med allsköns excentriska grannar som passerar förbi shivastolarna. Jag tycker också om att alla på något sätt får ge sin bild av den döde fadern och att det mitt bland all jargong finns det ändå kärlek i familjen.

Det här tyckte jag mindre bra om:
Det är svårt att hålla koll på alla människor i den här boken - det är en rasade mängd namn och personer som nämns. Ibland är det också bara för pubertalt och tramsigt. Vissa "scener" i boken känns som någon slags skruvad pojkdröm och en del beskrivningar av sex blir alltför detaljerade. Det hade varit intressant att räka hur många gånger ordet "knulla" används i boken. Eller inte föresten ...

Men det är på det stora hela en ganska bra bok trots allt. Underhållande och bitvis väldigt rolig. Inte alls dum att lägga lite lästid på.

Boken ska filmas och det tror jag kommer att fungera bra, bara den inte blir alltför mycket fars av det. Berättelsen har lite Woody Allen-vibb, så det kan bli något i den stilen kanske. Vi ägnade en ganska lång stund åt att spekulera i vilka skådespelare som kommer att göra de olika karaktärerna i boken. Det ska bli roligt att se om vi lyckades pricka rätt.

Vill du läsa den här boken? Då ska du inte missa min utlottning här på bloggen.

Mitt perfekta liv

Jag har läst om ungdomsboksförfattaren Sarah Dessen här och där på bokbloggar och speciellt *Malin* brukar alltid puffa lite extra för hennes böcker. Klart jag blir nyfiken ;)

Nu har jag läst Mitt perfekta liv och kan absolut förstå varför så många gillar Sarah Dessen. Det är inte det bästa jag har läst i genren och det är ingen världsomvälvande historia, men det är något i berättelsen och språket som gör att det känns äkta och genomsympatisk. En känsla. En stämning. "Som sockervadd för lässjälen", står det på baksidan av min pocket och det är en ganska bra beskrivning. Fast det här är inte lika sötsliskigt som sockervadd, men ni förstår känslan.

Macy har nyligen förlorat sin far och kämpar hårt för att hålla ihop. Om hon uppför sig perfekt, ser perfekt ut och har en perfekt pojkvän kanske det börjar kännas bättre. Pojkvännen Jason är hennes ideal - toppstudent, engagerad, noggrann och välplanerad, rationell utan att låta känslorna styra. Hon vill bli som Jason.

Men när Jason åker på "brain camp" över sommaren och Macy låter honom veta hur mycket hon tycker om honom drar han öronen åt sig och föreslår att de ska göra uppehåll i sin relation över sommaren.

Macy är fast med sin stressade mamma och ett trist sommarjobb på biblioteket hela sommaren. Av en slump träffar hon Delia och börjar jobba extra på hennes cateringfirma. Där träffar hon också Kristy, Monica, Bert och Wez och de är allt annat än välplanerade. Macy upptäcker snart att hon gillar kaos mer än hon hade trott. Det visar sig att Wez också har förlorat en förälder, men det är inte bara därför Macy känner sig så bekväm med honom.

Nu har jag haft turen att inte förlora någon nära (peppar, peppar), men jag inbillar mig att det här är en bra beskrivning av hur det kan vara. Macy klandrar sig själv. Hon undantrycker sin egen sorg för att inte göra mammans värre. Hon undviker saker som påminner om fadern för att skydda sig själv. Hon söker det perfekta för att försöka återfå någon slags kontroll. Som om att vara perfekt på något vis kan kompensera faderns död.

Det håller ju inte i längden så klart. När hon vågar bjuda in lite kaos och mänsklighet i sitt liv får hon också mod att komma ihåg de saker hon älskade med sin pappa och det hjälper henne att läka.

En del saker är väldigt tillrättalagda i den här boken. Jag vet från sida ett vad det är Macy ska "bryta sig loss" ifrån och så fort Wez introduceras i boken så vet jag att det är han som ska hjälpa henne. Det är dock ingen "spoiler" att berätta detta, att veta detta för Dessen gör vägen dit intressant och i ärlighetens namn så är vi väl alla svaga för lyckliga slut ;)

Jag blir sugen på att läsa fler av Sarah Dessens böcker! Blir du?

Firar Fiktiviteters fölsedag

Fina Fiktiviteter firar födelsedag. Det gör hon med en utlottning. Sådant vill man ju inte missa ;)

För att vara med i ska man först svara på en enkät:

Fiktiva födelsedagsfirarenkäten:
Vilken var din bästa bok i sommar?
Det måste vara Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson - åh, så bra!

Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Jag har fallit pladask också för Vibeke Olssons Bricken-böcker och ser fram emot att tredje och sista delen ska komma i pocket. Jag ska också avsluta Haruki Murakamis 1Q84-triologi.

Har du planerat något läsprojekt i höst?
Jag ska avsluta den nordiska läsutmaningen som jag också modererar och så ska jag vara med i Pocketlovers "tre på tre"-utmaning.

Finns det någon av dig ännu oläst författare som du skulle vilja stifta bekantskap med i höst?
Jag ska läsa Amanda Hellberg och jag är också nyfiken på att läsa något av Arne Dahl.

Vilken bok skulle du vilja tipsa alla om att läsa i höstrusket (/höstsolen)?
Bricken-böckerna som jag nämnde ovan och så tycker jag att alla borde läsa något av Marie Ernestam.

Sedan håller man tummarna ;)

Ja, och så säger man ju grattis och hurra till Fiktiviteter förstås!

Breakfast at Darcy's

För en tid sedan läste jag From Notting Hill With Love Actually av Ali McNamara och skaffade sedan även Breakfast at Darcy's. Ibland behöver man bara lite brittisk "rom com".

Darcy lever ett hektiskt liv i London. Hennes arbete på en tjejtidning är kanske inte det mest utmanande, men hon tycker om mode och flärd och livet passar henne ganska bra. Då får hon besked om att hennes moster Molly har gått bort. De har inte setts på fler år, men Darcy har många fina minnen av sin släkting som hon tillbringar många somrar hos. Hon reser till Irland för att vara med på begravningen och får till sin förvåning veta att hon står som ensam arvtagare. Hon blir ännu mer förvånad när det visar sig att en del av arvet består av en nästan helt obebodd ö utanför Irlands kust. För att Darcy ska få ärva även de kontanta medlen måste hon bo på ön i ett år och dessutom locka med sig 14 andra personer som är villiga att slå sig ner på ön.

Man kan väl lugnt säga att Darcy är långt utanför sitt bekvämlighetsområde när hon stiger i land på ön Tara med sina designerkläder och storstadsvanor. Hon är dock mycket envis och till sin hjälp har hon den tjurige, men händige, Dermot och den vänlige och välvillige advokaten Niall. Snart har de lockat dit några äventyrslystna personer som kan tänka sig att bo på ön. De stöter på större problem än de räknat med, men Darcy börjar, mot alla odds, trivas och kanske har det något att göra med den snygga Conor som också flyttat med ut till ön.

Ja, ni förstår upplägget och det är precis så rart och förutsägbart som det verkar. Har man inget emot det så är det mysig och avkopplade läsning. Ett plus för beskrivningarna av det vackra irländska landskapet.

Bokhyllerunda: U

Udda av Sara Lövestam

Ursinne av Salman Rushdie

Unga kvinnor av Louisa May Alcott


 
Det var den sista bokstaven i bokhylleundan A-Ö (i min egna lilla ordning). Jag gick bet på bokstäverna x och z, men annars är alfabetet komplett. Ni hittar alla inlägg här.
 

söndag 26 augusti 2012

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv

Hotellet i hörnet av bitter och ljuv av Jamie Ford är ännu en bok som jag plockade åt mig på bokbytesdagen på jobbet.
Handling:
I mitten av 80-talet öppnas ett gammalt hotell i Seattle efter att i många år stått förfallet och igenbommat. I källaren hittas en mängd tillhörigheter från japanska familjer. Saker som blev kvarlämnade då familjerna tvångsinternerades efter angreppet på Pearl Harbour 1941.

Hos Henry Lee väcker upptäckten gamla minnen. Minnen från barndomen i Chinatown. Minnet av den starkt nationalistiska fadern som avskydde allt japanskt och ville uppfostra Henry enligt gamla kinesiska traditioner. Trots detta skickar fadern honom till en amerikansk skola. Där träffar han Keiko - en flicka med japanska föräldrar, men som i alla avseenden anser sig vara amerikanska. De blir vänner, men måste hålla det hemligt för Henrys far. När Keiko och hennes familj blir tvångsförflyttade gör Henry allt som står i hans makt för att få träffa Keiko och hjälpa henne och han bryr sig inte länge om faderns ogillande.

Det här tyckte jag om med den här boken:
Det mesta faktiskt. Jag tycker om blandningen mellan nutid och dåtid. Jag tycker om att jag som läsare får små bitar av berättelsen i taget. Jag tycker om sättet den är berättad på. Jag tycker om porträttet av både den unge och den gamle Henry Lee. Det är ingen "åh, den här boken är så bra att jag inte kan sluta läsa"-bok, men det är bra läsning och en intressant del av amerikansk historia som jag visste väldigt lite om.

Babyblues

Jag är ju sedan en tid förbi den fasen i livet som boken Babyblues av Pia Hintze beskriver. Den handlar om den omvälvande förändring av livet som sker när man får sitt första barn.

Bokens huvudpersoner Sarah och Karl är drygt trettio när de träffas. De vill ha barn och tror att de är redo. Men när deras son Nils föds blir inget som de tänkt sig.

Boken berättas framförallt ur Sarahs synvinkel - hur trött hon är, hur hennes kropp känns efter förlossningen, hennes besvikelse över att Karl jobbar mer än någonsin och lämnat henne ensam med barnet, hennes känsla av isolering i huset på landet som de absolut skulle flytta till innan barnet kom. De orimligt höga kraven hon har på sig själv som mor, sambo, kvinna.

Visst känner jag igen vissa saker, men jag hade nog tur när vårt första barn kom. Trött, javisst, men min kropp var i rätt bra skick och min man skyndade sig hem från jobbet för att träffa sin dotter. Han var också väldigt bra på att ge mig egentid.

Sedan hade vi väl i ärlighetens namn inget hektiskt socialt liv eller arbetskrävande karriärer som vi kände att vi fick ge avkall på;)

Ämnet var ändå OK, men jag måste säga att jag aldrig riktigt kom överens med språket i den här boken. Meningsbyggnaden kändes tillkrånglad och texten var staccato-aktig. Trots att boken vare sig är "tung" eller tjock fick jag aldrig något riktigt läsflyt.

Bokhyllerunda: T

Jag hoppade över alla böcker som började på "the" och blev ganska nöjd med att hitta tre titlar som börjar på "tusen". Min lille son hjälpte mig med urvalet ;)

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini - strålande bra

Tusen och en natt - en klassiker

Tusen kvinnor och en sorg av Björn Ranelid



lördag 25 augusti 2012

3096 besökare, 600 inlägg och en utlottning

Det här är det 600:e inlägget på den här bokbloggen och antalet besökare har passerat 3000. Det är jag mycket glad för och känner för att fira lite. I bloggvärlden gör man det ofta med en utlottning, så det gör jag också.

Jag lottar ut ett bokpaket bestående av boken Sju jävligt långa dagar av Jonthan Tropper, något gott att äta och någon liten överraskning som jag tror passar mottagaren.

Boken var månadens bokcirkelbok och ett blogginlägg om den är på gång (exemplaret som jag lottar ut är dock en ny och obläddrad dublett).
















Hur du gör om du vill vara med i utlottningen?

Jo,  jag tänkte så här:
  • lämna en kommentar här på bloggen senast den 31 augusti kl. 23.59
  • tipsa om en bok som du absolut tycker att jag bör läsa som du tror att jag har missat.
  • ge också förslag på ett bokrelaterat blogginlägg som du skulle vilja läsa här.
Om du vill får du gärna länka till utlottningen från din egen blogg, men det är helt frivilligt.

fredag 24 augusti 2012

Mina "tre på tre"-böcker

Nu jag jag bestämt mig!
Mina tre-på tre-böcker i Pocketlovers utmaning blir (inspirerat av Lyrans tematrio) på temat: Djur





torsdag 23 augusti 2012

Nordisk läsutmaning: på upploppet

Hur går det för er med månadens norska bok? Några av er är redan klara har jag sett. Själv har jag precis börjat på Unni Lindells Mörkermannen.

Nu går ju den nordiska läsutmaningen in på upploppet med en knapp månad kvar till bokmässa. Heja!

onsdag 22 augusti 2012

Vilka ska på bokmässan?

Det ser tyvärr ut som att det inte blir någon bokmässa för mig i år.

Ska ni åka? Vad ser ni då fram emot mest? Ska ni träffa några andra bokbloggare?

måndag 20 augusti 2012

Jag råkade ...

... visst gå förbi Pocket Shop ...

söndag 19 augusti 2012

Kanske fira lite?

Jag ser att jag snart har haft 3000 besökare här på bloggen. Dessutom är det inte långt kvar till den 600:e inlägget.






Det kanske är läge att fira lite snart ...

lördag 18 augusti 2012

Fortfarande Alice

Den här boken - Forfarande Alice av Lisa Genova- lånade jag av en kompis utan att veta särskilt mycket om den.

Handling:
Alice är en väl ansedd Harvardprofessor, gift och med tre vuxna barn. Hon är endast 50 år när hon får diagnosen Alzheimer. Det är ovanligt tidigt och sjukdomen framskrider snabbt. Hon vill först inte acceptera det och håller det hemligt till och med för sin familj. Snart är det dock omöjligt att dölja att hon förändras och hon tvingas att ge upp sin undervisning och sin forskning. Alice får testa olika mediciner, men ingen verkar få sjukdomsförloppet att stanna av.

Det här tyckte jag om:
Jag vet ju förstås inte, men det känns som att den här boken ger en väldigt trovärdig bild av hur det kan vara att drabbas av Alzheimers. Författaren visar på ett skickligt sätt hur Alice bit för bit tappar "sig själv" - hur hon börjar glömma bort saker, hur hon glömmer bort personer - och otryggheten i att inte vara säker på var hon är eller vilka människorna omkring henne är.

Det är gripande att följa Alice, som har så mycket av sin identitet i sitt intellekt och i sin roll som lärare och forskare, när hon tvingas ge upp så många av de saker som gjort henne till den hon är. Hon måste t.ex. sluta läsa böcker för att hon inte kommer ihåg handlingen om hon gör uppehåll i läsningen.

Det här tyckte jag mindre om:
Att jag vet att boken inte kommer att få ett "lyckligt" slut. Jag önskar så att det skulle dyka upp någon mirakelmedicin. Men slutet är trots allt finstämt och värdigt.
Egentligen finns det inte särskilt mycket med den här boken som jag inte gillar. En del sorgliga och särskilt gripande partier gör att jag gråter floder, men det är ju inte alltid en dålig sak.

Rekommenderas!

torsdag 16 augusti 2012

Bokhyllerunda: R


Rötter av Alex Haley - Kunta Kinte

Ro utan åror av Ulla-Karin Lindquist - gripande om kampen mot tiden och ALS

Rain Man av Leonore Fleicher - ett av de få fall där filmen är bättre än boken

Deckarlista

Hos Nilma hittade jag denna deckarlista som samtidigt är ett slags test. Det händer ju att det slinker ner en deckare då och så, då vi får se hur det för mig:

1. Män som hatar kvinnor – Stieg Larsson
 2. Flickan som lekte med elden – Stieg Larsson
 3. Luftslottet som sprängdes – Stieg Larsson
 4. Sprängaren – Liza Marklund

 5. Nobels testamente – Liza Marklund
 6. En plats i solen – Liza Marklund
 7. Coq Rouge – Jan Guillou
 8. Fiendens fiende – Jan Guillou
 9. Madame Terror – Jan Guillou
 10. Isprinsessan – Camillia Läckberg
 11. Tyskungen – Camilla Läckberg

 12. Sjöjungfrun – Camilla Läckberg
 13. Mördare utan ansikte – Henning Mankell
 14. Hundarna i Riga – Henning Mankell
 15. Kinesen – Henning Mankell
 16. Skuld – Karin Alvtegen
 17. Saknad – Karin Alvtegen
 18. Svek – Karin Alvtegen

 19. Det grovmaskiga nätet – Håkan Nesser
 20. Fallet G – Håkan Nesser
 21. Människa utan hund – Håkan Nesser

 22. Den döende dandyn – Mari Jungstedt
 23. Den mörka ängeln – Mari Jungstedt
 24. Den dubbla tystnaden – Mari Jungstedt
 25. Gråt i mörker – Björn Hellberg
 26. Pojken som inte ljög – Björn Hellberg
 27. Nattvandraren – Björn Hellberg
 28. Solstorm – Åsa Larsson
 29. Det blod som spillts – Åsa Larsson

 30. Svart stig – Åsa Larsson
 31. Statsrådet och döden – Bo Balderson
 32. Mord, herr talman – Bo Balderson
 33. Statsrådet klarar krisen – Bo Balderson
 34. Stum sitter guden – Anna Jansson
 35. Alla de stillsamma döda – Anna Jansson
 36. Må döden sova – Anna Jansson

 37. Faller fritt som i en dröm – Leif GW Persson
 38. Linda – som i Lindamordet – Leif GW Persson
 39. Den som dödar draken – Leif GW Persson
 40. God natt min älskade – Inger Frimansson
 41. Skuggan i vattnet – Inger Frimansson
 42. Mörkerspår – Inger Frimansson
 43. Midvinterblod – Mons Kallentoft
 44. Höstoffer – Mons Kallentoft
 45. Sommardöden – Mons Kallentoft

 46. Tunnare än blod – Åsa Nilsonne
 47. I det tysta – Åsa Nilsonne
 48. Ett liv att dö för – Åsa Nilsonne
 49. Nattfåk – Johan Theorin
 50. Gud som haver – Ingrid Elfberg

Testsvar här:
 0 poäng: Du måste har surfat in på fel sida av misstag
 1-5 poäng: Bott stora delar av ditt liv utomlands?
 6-10 poäng: Godkänt
 11-20 poäng: Väl godkänt!
 21-30 poäng: Mycket väl godkänt!
 31-48 poäng: Helt otroligt bra!
 49-50 poäng: WOW!

23 lästa deckare på listan gav alltså betyget mycket väl godkänt :)

Födelsedagsutlottning hos Elina

Bloggen I Elinas hylla fyller ett år snart. Grattis!

Det firas med en utlottning. Sådan går ju inte att motstå!

onsdag 15 augusti 2012

Vilka tre?

Jag ska vara med i Pocketlovers "tre på tre"-utmaning och behöver lite hjälp.
Vilka tre böcker på ett tema ska jag välja?

Det är ju lätt att välja en trilogi. Jag skulle ju t.ex. kunna välja Murakami-serien jag håller på att läsa nu, men det är ju nästan lite fusk när jag redan läst två.

Eller de tre deckarna av Unni Lindell jag har i min hylla. Det skulle kunna kombineras med den nordiska läsutmaningen.

Jag är ju också nyfiken på de där "Fifty Shades"-böckerna som alla läser ...

Tacksam för lite tips och goda råd!

Bokhyllerunda:P

Potensgivarna av Karin Brunk Holmqvist - riktiga mysböcker.

Pappa Långben av Jean Webster - den här versionen med vackert omslag.

På kudde av gräs av Lian Hearn - andra delen i en riktigt bra fantasyserie för ungdomar (och vuxna).

tisdag 14 augusti 2012

Lästid

En bra sak med att jobba igen - lästid på lunchen :)

måndag 13 augusti 2012

Bokbloggen har skaffat e-post

Nu kan man kontakta min bokblogg via e-post om man skulle vilja ;)

vastmanlandskan[at]gmail[punkt]com

Bokhyllerunda: N

Nu vill jag sjunga dig milda sånger av Linda Olsson.

Nybyggarna av Vilhelm Moberg - ur författarens klassiska utvandrarserie.

När man skjuter arbetare av Kerstin Thorvall.

söndag 12 augusti 2012

Bokhyllerunda: M

Mannen under trappan av Marie Hermansson - en av mina favoritförfattare.

Mig äger ingen av Åsa Linderborg - gripande om att växa upp med en alkoholiserad pappa. Utspelas i mina hemtrakter.

Mannen som älskade Yngve av Tore Renberg.

lördag 11 augusti 2012

Andra boken utläst

Det blir allt konstigare. Spännande på ett lågmält sätt.

Bokhyllerunda: L

Livet på en kylskåpsdörr av Alice Kupiers
Lyckans hjul av Kajsa Ingemarsson

Lila hibiskus av Chimamanda Ngozi Adichie

fredag 10 augusti 2012

Bokhyllerunda: J

Jag! av Vladimir Majakovskij

Jakaranda av Tamara McKinley

Jag menar nu av Mats Kolmisoppi

torsdag 9 augusti 2012

Bookcrossing

Jag hade glömt bort fenomenet Bookcrossing, men blev påmind av Flickan & böckerna. Tyvärr kunde jag inte komma år mitt gamla konto utan fick skapa ett nytt. Idag har jag "släppt ut" en bok :)

Är ni Bookcrossare? Jag heter "Västmanländskan" där också.

Bokhyllerunda: I

Is och vatten, vatten och is av Majgull Axelsson - en gripande familjehistoria.

Idun av Johanne Hildebrant - del två i en bronsålderstrilogi.

Intimitet av Hanif Kureshi.

onsdag 8 augusti 2012

Har läst ut del ett

Jag har läst ut den första av tre böcker i trilogin 1Q84 av Haruki Murakami. Jag gillar det!

Jag ska snart hugga in på den andra delen, men tar kanske en liten pausbok däremellan.

tisdag 7 augusti 2012

Bokhyllerunda: E

Jag bestämde mig för att undvika titlar som började på "en" eller "ett" och då var det bara dessa två böcker i min bokhylla som började på E.

Expedition L av Erlend Loe - dråplig! Rolig!

Eat, Pray, Love av Elizabeth Gilbert - en ganska överskattad bok.

måndag 6 augusti 2012

Nordisk läsutmaning: Grönland

I den nordiska läsutmaningen i juli var det dags för Grönland. Det fanns inte så många böcker av Grönländska författare att välja på, så flera av oss har läst samma böcker. Här kommer en sammanställning:

Saltstoden av Ole Korneliussen fick inte många pluspoäng i den här utmaningen.




Bokföring enligt Monika skriver att det kändes som en flummig feberdröm.

Eli läser och skriver tyckte att den var riktigt gnällig.

I Elinas hylla skriver att det troligen är den av de tråkigaste böcker hon läst.

Inte heller jag tyckte att det var en bok med särskilt många förtjänster. Huvudpersonen var dessutom riktigt osympatisk.




Kalak av Kim Leine är kanske ett gränsfall då författaren egentligen är dansk, men vi bestämde oss för att det ändå var OK eftersom han bott mer än 15 år på Grönland och den här boken till stor del utspelas där.

Eli läser och skriver fick stundtals svårt att andas av all ångest i boken, men tycker att beskrivningarna av Grönland och Kim Leines skicklighet som berättare övervägde.

Lottens bokblogg blev lite förvånad över att hon gillade boken så pass mycket, men tycker att det var en välskriven (om än lite långdragen) skildring av ett missbruk. Även Lotten är förtjust i Leines karga miljöbeskrivningar.

Också för mig var Grönladsskildringen den stora behållningen med den här boken. Huvudpersonen fick jag aldrig något riktigt grepp om och hans öde berörde mig inte så mycket som en sådan svart historia borde göra.


Qivittoq av Ingamaj Beck fick blandat omdöme.

Violens boksida läste med stor behållning och fick mersmak av Becks författarskap. En bok som växer ju mer man tänkte på den enligt Violen.

Min egen läsupplevelse av denna bok var långt ifrån så positiv. Det var helt enkelt en bok som gick mig helt förbi.




Bild från Gothique.
En annan titel av Ingamaj Beck lästes av Gothiques bokblogg. Hon ångrade sig nästan när Kärlekens benämningar kom fram ur bibliotekets magasin, men är glad att hon inte dömde boken efter omslaget. Det var en allvarlig, surrealistisk och humoristisk läsning. Kanske borde fler av oss beställa fram den ut våra biblioteks magasin!









Har jag glömt någon Grönlandsbloggare den här månaden?

I augusti läser vi Norge. Tipsa gärna varandra!

Bokhyllerunda: B

Kom helt av mig med bokhyllerundan. Gör ett försök att komma igenom hela alfabetet.
Nu: B.

Bilden av pappa av Gerdur Kristný och Thelma Ásadísadóttir - en sk. BOAT. En läskig historia om två utsatta flickor i Reykjavik.

Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad - om kvinnors villkor och status i Afghanistan. Mycket uppmärksammad bok för några år sedan.

Biblioteket i Babel av Jorge Luis Borges - en bok jag önskar att jag förstått mer av.

Beatlesmanifestet av Einar Már Gudmundsson - en författare till från Island. Inte min favorit av Gudmundsson, men den får vara med ändå.


fredag 3 augusti 2012

I havet finns så många stora fiskar

Om man vill ha något lättsamt och trevligt att läsa i sommar så ska man inte välja den här boken. I havet finns så många stora fiskar av Sara Lövestam är visserligen ingen svårläst bok, men den är som ett slag i magen.
Det är en bok om ett svek mot ett barn som är så stort och så obegripligt att det är svårt att finna ord för det.

Den handlar om lilla Malte som redan vet att han inte ska berätta om allt som händer hemma för fröknarna på dagis. Som håller med mamma när hon förklarar att blåmärkena beror på att Malte är klumpig. Som känner igen ljudet av vin som hälls upp i ett glas i köket.
Det handlar om förskolepersonalen som misstänker att något inte står rätt till, men inte vågar konfrontera.
Det handlar om Maltes mamma som tar emot hjälpen från en främmande man utan att ifrågasätta vad han har för intresse av att umgås ensam med ett litet barn. Det är skrämmande att läsa om hur lätt Roger tar sig in i Maltes liv, men frågan är om inte mammans svek och oförmåga (ointresse) av att ta hand om sitt barn är ännu mer skrämmande.

Allt som händer ses av "betraktaren", en person som läsaren från början inte får veta mycket om, men som bit för bit också berättar sin egen historia.

Sara Lövestam berättar skickligt och ger små glimtar av en större bild. En bild som visar att Malte är långtifrån ensam om att vara utsatt och värnlös.

Skickligt är det också hur personporträtten växer fram och att läsaren från början inte vet vilka personer som är "onda" eller "goda". Mer spännande och långt mer obehagligt än många deckare.

En bok som alla borde läsa!

Edward Finnegans upprättelse

Roslund och Hellströms deckare har fått mycket uppmärksamhet, så jag tänkte att jag också skulle ta och läsa en av dem. Jag nappade åt mig Edward Finnegans upprättelse när vi hade bokbyte på jobbet.

Handling:
En man arresterad för misshandel på en Finlandsfärja och när kriminalkommissarie Evert Grens och hans kollegor börjar utreda fallet upptäcker de att mannen lever under falsk identitet.
Ganska snart uppdagas hans riktiga identitet, men också att han enligt alla papper borde vara död - avliden i ett amerikanskt fängelse där han satt dömd till döden för mord. Kan det vara möjligt att någon har kunnat iscensätta sin egen död och rymma från ett "maximum security prison"?
Stockholmspolisen får ett komplicerat fall på halsen. Det blir också ett fall för politiker och diplomater då detta visar sig bli en stor prestigeförlust för USA och de verkligen inte tänker låta ett litet pluttland som Sverige diktera några villkor.

Det här gillar jag med boken:
Att den belyser problematiken med dödsstraff på ett trovärdigt sätt. Som läsare får jag inblick i hur "båda sidor" resonerar och ingendera sida är helt svart eller vit. Boken är inte hjärtat i halsgropen-spännande men har bra läsdriv.

Det här gillade jag inte så mycket:
Att berättelsen hoppade väl mycket mellan olika personer. Jag tyckte också att det var ett evigt tjat om Evert Grens fäbless för Siw Malmkvist och hennes musik. Dessutom var motivet och upplösningen lite väl långsökt för min smak.

Det var dock ganska nöjsam läsning och jag kan nog tänka mig ytterligare någon bok av författarparet om jag skulle springa på någon.

torsdag 2 augusti 2012

Den som väntar på Grönland ...

... får vänta till efter helgen.
Då kommer i alla fall en sammanställning av lästa och bloggade böcker från Grönland i den nordiska läsutmaningen.

Vi hörs!

Ligger lite efter ...

... med bokbloggandet. De böcker som ligger längst ner i högen kommer jag aldrig till verkar det som.