Sidor

torsdag 30 juni 2022

Sommarlovsboktips 18: I dina ögon

Sydney, huvudpersonen i Sarah Dessens I dina ögon, känner sig mer och mer osynlig i sin egen familj. Hennes bror Peyton sitter i fängelse och föräldrarna lägger all sin tid på att hjälpa honom.

När Sydney börjar på en ny skola är det mycket som är annorlunda i den jämfört med privatskolan där hon gick tidigare. Hon blir vän med Layla och hennes bror Mac och känner sig sedd för första gången på väldigt länge. Hon och Layla blir bästa vänner och Sydney behöver inte längre tillbringa kvällarna ensam framför TV:n. Men när känslorna för Mac förändras blir Sydney osäker på vad det innebär för vänskapen.

En fin och lättläst relationsroman med ett ganska klassiskt upplägg. Trevlig läsning.

onsdag 29 juni 2022

Sommarlovsboktips 17: Mitt namn är Firekeeper

Mitt namn är Firekeeper är en deckarhistoria med en riktigt cool tjej med ursprungsamerikansk bakgrund som huvudkaraktär.

Författaren Angeline Boulley, som är från Ojibwee-stammen, har sagt att hon under sin uppväxt saknade en "indiansk Kitty", så hon bestämde sig för att skriva en egen bok.

En otäck, men spännande bok som fick en extra dimension med den kulturella bakgrunden, som i alla fall jag visste väldigt lite om innan läsningen.

tisdag 28 juni 2022

Sommarlovsboktips 16: Berätta tre saker

Med Berätta tre saker har författaren Callum Bloodworth lyckats med det osannolika att skapa en berättelse som får läsaren att gråta ögonen ur sig och skratta högt - samtidigt!

Det här är en kärlekshistoria som är placerad mitt i nutiden med en av huvudpersonerna bakom en stängd dörr i coronakarantän och den andra huvudpersonen utanför. Och ändå lyckas de lära känna varandra och till och med bli förälskade i varandra. Det är en roman med storslagna romantiska gester och väl dolda hemligheter. Här finns så mycket humor och värme att man aldrig vill att boken ska ta slut - jag vill hänga med Liv och dag och deras vänner för alltid.

Men när den tar slut sitter jag där alldeles söndergråten, men med ett varmt hjärta och ett fånigt flin i ansiktet.

måndag 27 juni 2022

Sommarlovsboktips 15: Så nära att det bränns

Ny vecka och nya sommarlovsboktips. Denna vecka blir temat "ungdomsböcker" - jag tyckte det passade fint eftersom vi härhemma inlett veckan med att fira vår dotters 14-årsdag.

Christina Lindström skriver ungdomsböcker som berör på djupet och Så nära att det bränns är inget undantag.

I boken möter vi Max som har lyckats bryta med det struliga gäng han tidigare hängde med. Han sköter skolan och är på sina föräldrars goda sida igen. Men på något vis saknar han ändå det gamla livet, gemenskapen och gängets karismatiske ledare Jason. Vi träffar också Alice som fångats in av Jasons strålglans trots att han både är kontrollerande och kall.

När Max och Alice möts blir de förälskade, men om Jasons intresse för Alice bara var en lek innan blir det allvar nu - alla vet att det som tillhör Jason är förbjudet.

Den här boken är en spännande och välskriven skildring av längtan efter gemenskap, om svårigheterna med att stå emot grupptryck och om den allra första kärleken. Rekommenderas varmt!

Sommarlovsboktips 14: Offermakaren och Dalskuggan

Det blir ett dubbeltips idag också, som avslutning på spänningsveckan, nämligen de två första delats i Viveca Stens serie Åremorden.

Del ett heter Offermakaren och den var inleds med att en död människa hittad i en lift i Åre precis när skidsäsongen har börjat. Polisen har anledning att tro att den döde har mördats. Årepolisen Daniel Lindskog och den nyanställde Hanna Ahlander, som tidigare arbetat i Stockholm, försöker lösa fallet och hitta mördaren innan fler personer dör. Det blir en hisnande jakt och ett oväntat slut.

I del två Dalskuggan fortsätter Daniel och Hanna att arbeta tillsammans, men den här gången ett fall som leder dem till en frikyrklig sekt som fått starkt fäste i några isolerade byar. Berättarperspektivet skiftar mellan polisernas utredning och tankarna hos en ung kvinna inne i sekten som drömmer om att göra sin plikt mot gud som pastorshustru, men som blir alltmer rädd för var dag som går. Den här boken är ibland så spännande att jag håller andan.

Båda böckerna använder miljöerna i och kring Åre som bakgrund till historien och det är lite extra roligt att läsa då vi har stuga utanför Åre och känner till området lite.

lördag 25 juni 2022

Sommarlovsboktips 13: Ur askan och I mörkret

Idag tipsar jag om två böcker av samma författare. Jag fick Nina Areklews bok I mörkret skickad till mig som rec.ex., men jag hade inte läst del ett i serien Ur askan så jag fick ju börja med den.
Den här kriminalserien heter Ulvö-serien och utspelas i trakterna kring Örnsköldsvik.

Sofia Hjortén är utredare hos polisen och återvänder till hemtrakterna efter att ha gjort karriär vid Stockholmspolisen. När hon utreder ett brutalt mord i "Ur askan" stöter hon på en gammal kärlek. Fredrik Fröding hoppade av utbildningen till polis och stora delar av han liv präglad av att han förlorade hela sin familj i Estoniakatastrofen. Nu är han misstänkt för mord.

Det första mordet följs av fler och Sofia kämpar mot riden för att hitta mördaren. Fredrik gör detsamma för att rentvå sig.

Det är en välberättad historia i högt tempo med trovärdiga karaktärer och oväntad upplösning.

I nästa bok försvinner en 4-årig flicka från familjens fritidshus. Det är en iskall vinternatt och det finns inte en sekund att förlora i försöken att hitta flickan. Sofia engagerar sig extra mycket i utredningen som kommer extra nära då hon själv är gravid med sitt första barn. Andra boken är ännu lite bättre än den första tycker jag. Intrigen är spännande och jag tycker om att få lära känna karaktärerna lite bättre, men jag tror att den fungerar bra att läsa fristående också.
Miljön där kriminalroman är placerad, Örnsköldsvik, Ulvön och Höga Kusten, bidrar till stämningen i böckerna.

Sommarlovsboktips 12: Den trogne läsaren

Egentligen har det redan hunnit bli midsommardagen innan jag hann lägga upp midsommaraftonens tips, men nu kommer det i alla fall.

Max Seeck är en ny författarbekantskap för mig. Den trogne läsaren utspelas i Helsingfors där kommissarie Jessica Niemi utreder att fall med en brutalt mördad kvinna. Hennes man, en känd författare, är på en annan ort för ett framträdande och omkommer samma kväll i en bilolycka.

Men en kort tid senare skymtas han på bild från en övervakningskamera i tunnelbanan. Polisen försöker reda ut vem som mördat kvinnan och vem som egentligen dog i bilolyckan.

Det här en rappt skriven kriminalroman med en smart huvudkaraktär och en intressant story. Jag kommer att hålla utkik efter fler böcker av författaren.

torsdag 23 juni 2022

Sommarlovsboktips 11: De utstötta

Det var ett tag då jag läste alla böcker om rättsarkeologen Ruth Galloway som kom ut och jag gillade den verkligen - förutom det tröttsamma tjatet om huvudpersonens kropp och vikt, som inte alls tillförde något till berättelsen.
Sen kom jag av mig lite, men plockade nyligen upp serien igen där jag slutade och läste då "De utstötta" som är del sex i serien.
I den här boken hittas kvarlevorna av en kvinna som man tror är Mor Krok som dömdes till döden för flera barnamord i slutet av 1800-talet.
Kriminalpolis Harry Nelson utreder däremot ett fall där tre barn ur samma familj har hittats döda vid olika tidpunkter. De båda fallen vävs in i varandra så att Ruth och Harry måste samarbeta.

Jag gillar speciellt miljön som Elly Griffiths bygger upp i de här böckerna. Hon använder det lite karga och vilda landskapet på ett sätt som ger en extra dimension i böckerna. Fallen som utreds står med ett ben i nutid och ett i dåtid och jag uppskattar det greppet när det utförs väl, som till exempel i den här boken.

onsdag 22 juni 2022

Sommarlovsboktips 10: Lita på mig

"Lita på mig" av Anders Roslund är den sjätte delen i författarens kriminalserie om Hoffman och Grens. Delarna är helt fristående och det funkar fint att läsa den här utan att ha läst de tidigare delarna i serien.

Kriminalpolisen Ewert Grens har känner att han har kommit till en plats i livet som verkar lovande. Han har ett barn i sin närhet som han är låtsasmorfar åt och han vågar för första gången på väldigt länge känna sig hoppfull kring en relation till en kvinna.
Men han får inte njuta länge av stunden. En person som står honom nära mördas och han dras in i ett fall som involverar kidnappning, slavhandel och handel med illegala organ.

Det är en ganska rå berättelse, men spännande och med bra läsdriv.

tisdag 21 juni 2022

Sommarlovsboktips 9: Det tyska huset

Inget spänningstema utan en bok av Arnaldur Indridason. Det tyska huset är det första delen i en kriminalserie som utspelas på 1940-talet och där poliserna heter Flovents och Thorson. De utreder mordet på en handelsresande som hittas skjuten i huvudet. Spåren leder dem till de amerikanska soldater som är stationerade på Island vid den här tiden. Relationerna mellan soldaterna och islänningarna är inte helt friktionsfri och det sticker särskilt i ögonen att vissa soldater hittar isländska flickvänner och fästmör på ön.
Flovent är en erfaren kriminalpolis, men Thorson är ny och oerfaren. Han är dock uppvuxen i Kanada och talar, till skillnad från sin kollega, både isländska och engelska.

Även om jag saknar Erlendur, polisen som brukar ha huvudrollen i Indridassons böcker, är det intressant att läsa om Island vid den här tiden. Flovent och Thorson är inte så tokiga och det blir en spännande läsning.

måndag 20 juni 2022

Sommarlovsboktips 8: Fallvind

Ny vecka och nytt tema på boktipsen. Denna vecka är det "spänning" som gäller.

Mitt första tips är min senast utlästa kriminalroman - Fallvind av Maria Adolfssons. Det är den femte delen i hennes "Doggerland"-serie och jag uppskattar alltid att få återvända till hennes fiktiva ö.

I den här boken är huvudpersonen Karen Eiken Hornby föräldraledig från sitt arbete som kriminalpolis, men blir indragen i ett fall där två ungdomar i tjugoårsåldern dör under mystiska omständigheter kort efter varandra. Hon bryter föräldraledighet och försöker balansera familjeliv och covidpandemi samtidigt som ett intensivt utredningsarbete pågår. Polisen får snart anledning att tro att det kan bli fler offer om de inte skyndar sig.

Jag gillar som sagt den här serien och jag tror att det dels beror på miljö och dels på huvudpersonen som jag tycker porträtteras på ett så bra sätt. Hon är väldigt mänsklig och författaren är inte rädd för att visa hennes mindre smickrande sidor också, utan att för den skull göra sin huvudkaraktär till en stereotyp. Ja, och spännande är det förstås också!

söndag 19 juni 2022

Sommarlovsboktips 7: Midsommarblot

Midsommarblot är den första delen i Ewa Klingbergs mysdeckarserie "Värnamord".

Huvudpersonen Niklas återvänder hem till Värnamo för att tömma faderns hus efter dennes bortgång.
Fadern var en på orten välkänd tidningsredaktör och i hans arbetsrum hittar Niklas gamla tidningsurklipp om ett mystiskt försvinnande på 60-talet. Det verkar som om fadern inte har kunnat släppa fallet och Niklas blir nyfiken han också. Plötsligt har han inte lika bråttom tillbaka till Stockholm utan börjar göra egna efterforskningar.

En mysputtrig deckare i småstadsmiljö med karaktärer som känns mänskliga och trovärdiga.

lördag 18 juni 2022

Sommarlovsboktips 6: Midsommarnattsdrömmar

Kanske borde jag ha sparat detta tips till nästa vecka då det är midsommar, men den passade ju väldigt bra in på "sommar och sol"-temat, så det fick bli så här.

"Midsommarnattsdrömmar" av Bengt Ohlsson är en roman om ett kompisgäng som håller fast vid sin tradition att fira midsommar tillsamman och man får följa dem från 25-årsåldern, när de precis kastar sig ut i vuxenlivet, och fram till mogen ålder. Mycket händer i vännernas liv och de får handskas med allt från barn och giftermål till otrohet och skilsmässan, och händelserna påverkar dynamiken i gruppen. Intressant grepp att återvända till samma grupp en gång per år.

fredag 17 juni 2022

Sommarlovsboktips 5: Sommarplåga

"Sommarplåga" av Hanna Jedvik handlar om Alma som har längtat hela året efter att sommaren ska komma så att hon kan åka till stugan på Västkusten och träffa Mira igen. Mira som är Almas bästa vän och som hon är förälskad i. Nu i sommar ska hon våga berätta hur hon känner.
Men Mira har med sig Hampus till sin stuga och ingenting blir som Alma hade tänkt.

En fin skildring av förälskelse, svartsjuka och relationer. Om att hitta sig själv och om att upptäcka att det man vill innerst inne kanske är något helt annat än det man trodde från början.

torsdag 16 juni 2022

Sommarlovsboktips 4: Sommaren hon aldrig glömde

Sommaren hon aldrig glömde av Nikola Scott är en roman som utspelas dels 1939 och dels i något lite mera närtid. Huvudpersonen Madeleine längtar efter sin syster som lämnat Cornwall för att resa runt i Europa. Till sommaren återvänder systern, men inte ensam utan i sällskap av sin nya kärlek. Han är snygg och charmig, men något hos honom får Madeleine att ana oråd.

Långt senare väcks minnen från sommaren hos Madeleine då hon träffar en ung, gravid kvinna som inte verkar så lycklig som hon borde vara, utan tvärtom är rädd för en del nya sidor som maken börjat visa.

En roman om och med två starka kvinnor, om oväntad vänskap och om familj.

onsdag 15 juni 2022

Sommarlovsboktips 3: Slutet på sommaren

Det blir inte bara feelgood när temat är "sommar & sol", utan lite annat också - som den här deckaren.
Slutet på sommaren av Anders de la Motte är den första delen i en årstidskvartett.

Boken tar sitt avstamp i en 5-årig pojkes försvinnande på landsorten i Skåne. En händelse som skakar såväl familjen, poliserna i utredningen och invånarna i bygden. Försvinnandet får aldrig någon lösning, men långt senare dyker en man upp i en gruppterapisamtal i Stockholm och berättar fragmentariska minnen från sin barndom i Skåne. Samtalsgruppen leds av den försvunna pojkens nu vuxna storasyster Veronica. Mannens berättelse väcker de länge undanträngda minnena till liv hos henne och hon inser att hon måste återvända till hembygden för att en gång för alla få svar på vad som hände hennes lillebror.

En spännande deckargåta i ett ganska lugnt tempo. Den överraskande mig som läsare både en och två gånger.

tisdag 14 juni 2022

Sommarlovsboktips 2: Soluppgång över strandpromenaden

Soluppgång över strandpromenaden av Jenny Colgan är också ett återseende. Det är en liten pendang till böckerna om strandbageriet på ön Mount Polbearne i Cornvall. Vi får träffa bagagen Polly, lunnefågeln Neal och flera andra karaktärer från de tidigare böckerna, men huvudpersonen är denna gång Marisa Rosso, som tagit sin tillflykt till ön för att komma över en stor sorg. Hon hyr ett hus vägg i vägg med öns nya ryska pianolärare och får inte alls det lugn hon hoppats på. Hon vill helst vara för sig själv och blir först mest besvärad av öbornas omsorger, men långsamt börjar hon uppskatta ön, dess invånare och så småningom även sin högljudde granne.

Rart och förutsägbart, men också hjärtevärmande - det är alltid trevligt att återvända till den här bröddoftande serien.


måndag 13 juni 2022

Sommarlovsboktips 1: Sommaren då katten flyttade

Första temavecka av sommarlovsboktips kallar jag "sommar & sol". Och första boken ut är Sommaren då katten flyttade av Eli Åhman Owetz. Har man läst böcker av de än författaren förut är man väl bekant med miljön i boken. Vi får än en gång återvända till Söderberga och delar av det persongalleri som fått stå i centrum i olika böcker.

I den här boken lär vi känna Anders lite bättre. Han var gift med Malin som stod i centrum i boken "Brevvännerna". Nu är de skilda sedan två år tillbaka, men Anders har svårt att gå vidare. Saknaden svider i honom och han tycker inte ens att jobbet i skogen, som han brukade älska, är roligt längre och det enda sällskapet han har är katten Katten. Och plötsligt en dag är katten också borta.

En bit bort har Nilla flyttat in i ett slitet hus som hon köpte ett impulsivt ögonblick för att ha något annat att tänka på än sitt kraschade äktenskap.
En morgon när hon sitter på trappan och dricker kaffe kommer en katt gående och den gör sig snabbt hemmastadd.

Ja, ni förstår säkert vartåt historien bär, men som så många gånger i feelgood-genren så är det inget problem att det snabbt går att gissa hur boken slutar om vägen dit är trevlig läsning. Och det är det i den här författarens böcker.

"Sommaren då katten flyttade" kan läsas helt fristående, men det är mysigt att personer ur de tidigare böckerna dyker upp. Charmig och somrig läsning!

söndag 12 juni 2022

Sommarlovsboktips 2022

Ja, men jag kör mina sommarlovsboktips i sommar också. Jag börjar imorgon, på barnens första "riktiga" sommarlovsdag, och tipsar om en bok om dagen hela lovet.
 
Nu blir det alltså inte bara tips om barnböcker utan jag använder sommarlovet som en bra avgränsning och för att påminna mig själv om att sommaren inte bara är mina få semesterdagar.
Det blir ett tema per vecka och det första temat ut är "sommar & sol".

lördag 4 juni 2022

Just nu i juni 2022

Första lördagen i månaden betyder ett "just nu"-inlägg . Det är dags att kolla det kulturella nuläget med en liten enkät. Du hittar svar på frågorna också hos Och dagarna gårEnligt O och Fiktiviteter. Svara gärna själv också!

Just nu läser jag Fallvind av Maria Adolfsson som äntligen kommit som e-bok på Storytel. Doggerland-serien är verkligen en favorit. Jag varvar den med läsning i The Song of Achilles av Madeleine Miller. Den är väldigt bra, men lite för avancerad läsning för mig just nu.

Just nu tittar jag inte på någon särskild serie. Någon som har ett bra tips?

Just nu lyssnar jag på dottern som småsjunger medan hon fixar ute i köket. Hon ska ha ett litet förskottsfirande av sin födelsedag för några vänner imorgon och hon bakar tårta.

Just nu längtar jag efter slutet av nästa vecka. Det är väldigt många saker som ska fixas och falla på plats nästa veckan och det känns stressigt och jobbigt på många sätt. Jag försöker visualisera lättnaden när den är över. Vi kommer då också passa på att ta en liten minisemester för att fira att barnen får sommarlov. Riktig semester blir det dock först lite senare i sommar.

Månadssammanfattning maj 2022

Det kändes som om det hade gått lite segt med läsningen i maj, men sju böcker och ett par noveller blev resultatet ändå.
Jag valde noveller ur "Kärlek x 21" skrivna av författare från Egypten eftersom det var månadens land i läsutmaningen #kaffeochkulturvärlden
Inga hyllvärmare hanns med denna månad och den bok som stack ut lite extra var "En vänskap" av Silvia Avallone - riktigt bra läsning!
Vilken var din bästa bok i maj?