Sidor

söndag 8 januari 2023

Åtta dagar med dig

Inte en julroman, utan en Chanukkaroman - kan det vara något? Det tycker i alla fall Rachels förläggare och ber henne att, efter att ha skrivit flera framgångsrika julromaner under pseudonym, byta spår och ge ut en romantisk bok om den judiska högtiden under eget namn.
Problemet är att Rachel inte alls tycker att det finns samma sorts magi och romantik runt Chanukka som det finns runt julen. Hon älskar nämligen julen, men har dolt den kärleken och sin författarkarriär för sin judiska familj.

För att få inspiration till den nya romanen anmäler hon som frivilligarbetare på en Matzah ball som ska gå av stapeln på den åttonde dagen av Chanukka, men det finns ett par saker som gör den planen komplicerad. Dels är arrangören av balen Rachels ungdomsförälskelse Jacob, som hon numera har en allt annat än hjärtlig inställning till. Dels är Rachel sjuk - hon har den sjukdomen ME som också kallas "kroniskt trötthetssyndrom" och hon måste hushålla med sina krafter för att ens klara vardagen. Ett intensivt och fullspäckat schema som frivilligarbetare ger inte stora möjligheter till återhämtning.

Det är kanske inte så svårt att räkna ut kärleksintresset i Åtta dagar med dig av Jean Meltzer och att Rachels känslor förändras, dock först efter sedvanliga komplikationer - men med en liten extra twist den här gången. Hemligheter avslöjas, missförstånd reds ut och vi får ett lyckligt slut. Men det är ju precis det man vill ha när man plockar upp en sådan här bok och vägen dit är mysig läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar