Sidor

lördag 7 januari 2023

Den sista adventskalendern

Den första utlästa boken 2023 blev Den sista adventskalendern av Jenny Fagerlund. Jag har läst ett par böcker av författaren tidigare och det har varit väldigt trevlig läsning.

I den här boken reser Petra till den lilla orten Nyponviken i Skåne där hon precis har fått reda på att hon har tillgång till en lägenhet och eftersom hon just blivit av med både jobb och boende i Stockholm har hon inte många alternativ. Med sig har hon sin 11-åriga systerdotter Charlie som nyligen har förlorat sin mamma i cancer. Petra och Charlie har vara varandra nu och de måste försöka hitta varandra trots den den gemensamma sorgen.

Lägenheten visar sig ligga på en gård där det också finns en handelsträdgård och ett café. De blir väl emottagna av Viveka, som driver handelsträdgården, men hennes äldre mor är i sin tur lite avvaktande och butter.

Boken börjar precis innan 1 december och en adventskalender dyker upp utanför Petras dörr precis i rätt tid. Kalendern är målad av den lokala, framlidna konstnären Lilly och innehåller små saker och uppdrag som hjälper Petra att lära känna Nyponviken, dess invånare och allt mer om den mystiska konstnären Lilly vars öde på något sätt verkar länkat till Petras liv.

Handlingen som kretsar kring Petra, Charlie, handelsträdgården och caféet är jättemysig. Själva kalenderdelen är jag inte lika förtjust i - det blir ett väldigt tillkrånglat sätt att försöka berätta något som hade kunnat förklaras på många mer logiska och enkla sätt, som säkert hade kunnat göras spännande och bra.

Men boken och Nyponviken är ändå en trevlig bekantskap med massor av julkänslan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar