Sidor

söndag 30 juni 2024

Temasommar: Rapport från en skurhink

Tidigare den här månaden konfererade vi på Kulturkollo om boken Rapport från en skurhink av Maja Ekelöv. Hon vann en manustävling hos Rabén & Sjögren 1969 med sina anteckningar om tillvaron som ensamstående fembarnsmor och städerska. Romanen räknas nu som en klassisk skildringarna av livet för en lågavlönad kvinna under 60-talet.

Först hade jag lite svårt för anteckningsformen eller dagboksformen. Det kändes fragmentariskt och det tog ett tag att komma in i berättarstilen och vänja sig vid blandningen av högt och lågt. Senare kom jag att uppskatta just den blandningen nästan allra mest. Det är en väldigt rak skildring, både av arbetslivet och av hennes känslor och tankar kring alltifrån moderskap, litteratur och politik. Jag blir väldigt imponerad av hennes sug efter kunskap och bildning är så stort och så även hennes intresse för omvärlden.

Jag tycker också väldigt mycket om att läsa om hennes kärlek till böcker och läsande. Det genomsyrar boken och hela hennes liv. Jag som sällan markerat text i en bok sparade flera bokmärken på sidor där författaren säger kloka och vackra saker om böcker.

lördag 29 juni 2024

Temasommar: Alla nattens älskare


(Den här texten är tidigare publicerad på kulturkollo.se)

Fuyuko Irie är 34 år gammal och lever ett ensamt liv som frilansande korrekturläsare i Tokyo. Hon har aldrig riktigt valt något själv och vet inte vem hon är när hon inte har några relationer, intressen eller passioner i livet. Insikten slår henne brutalt och hårt en dag när hon ser sig själv i en spegelbild i en varuautomat.

Romanen Alla nattens älskare av Mieko Kawakami berättar historien om en väldigt ensam person som bara låtit livet hända henne. Hon sköter sitt arbete som korrekturläsare oklanderligt, men det ger henne inte riktigt någon glädje. För att bli någon annan tar hon till alkohol och börjar dricka varje dag. I början dricker hon inte förrän dagens arbete är avklarat, men efter ett tag är hon mer eller mindre berusad hela tiden. Alkoholen släpper fram gamla smärtsamma minnen som hon har burit på, men inte bearbetat och hon grubblar på varför hennes liv ser ut som det gör. När hon av en slump träffar en man och börjar umgås med honom, känner hon att något väcks inom henne och hon börjar fundera på vad det är hon behöver för att hennes liv ska kännas meningsfullt.

Det här är en väldigt japansk roman och jag känner igen berättarstilen från andra böcker jag har läst att japanska författare. Jag tänkte på vissa romaner av Haruki Murakami, jag tänker på Hur mår fröken Furukura av Sayaka Murata och på novellerna i Before the coffee gets cold av Toshikazu Kawaguchi. Det är det distanserade förhållandet till sina huvudpersoner som jag tror är den gemensamma nämnaren. Att de betraktas lite utifrån och utan starka känslor. Även i den här boken tar det tid för läsaren att lära känna Fuyuko och frågan är om vi någonsin kommer henne riktigt nära.

Jag läste lite med en klump i halsen hela tiden. Sättet som huvudpersonen agerar på känns destruktivt och jag väntar hela tiden på att det ska gå riktigt, riktigt illa. Nu kommer mina förväntningar, eller vad jag nu ska kalla dem för, lite på skam för det blir inte så illa som jag tror att det ska bli. Det är istället en särskild händelse i Fuyukos förflutna som blir det som är mest jobbigt att läsa om. Trots den tryckta stämningen i boken är det en lättläst berättelse och det finns flera språkligt vackra passager som är en njutning att läsa. Författaren skissar, snarare än tecknar, sin huvudpersons historia med ett lätt handlag och det lite flyktiga i språk och stämning passar boken mycket bra.

fredag 28 juni 2024

Temasommar: Hembiträdet

Här kommer ytterligare en bok om ett hembiträde i temat #arbeteochyrken
Frieda McFaddens psykologiska spänningsroman Hembiträdet handlar om Millie som tar anställning hos den förmögna familjen Winchester. Millie har precis blivit fri efter att ha avtjänat ett 10-årigt fängelsestraff och hon är tacksam för att det ingår boende i jobbet eftersom hon bor i sin bil. Lite märkligt tycker hon ändå att det är att vindsrummet där hon får bo har låset på utsidan.

Millie gör sitt allra bästa för att sköta arbetet perfekt och laga goda middagar åt familjen, som består av det äkta paret Andre och Nina och deras 9-åriga dotter Cecelia. Ganska snart upptäcker Mille att allt inte står rätt till under den exklusiva utan - speciellt Nina beter sig irrationellt och märkligt. Millie bestämmer sig för att ta reda på sanningen och upptäcker en riktigt mörk hemlighet och att hon är en bricka i spelet. Men kanske har Winchesters underskattat Millie.

Jag hade väldigt blandade känslor när jag läste den här boken. Det är en bladvändare och förvisso spännande. Men berättelsen blir nästan lite för smart för sitt eget bästa eller vad jag ska säga. Det är så tydligt när läsaren ska bli chockerad av vändningarna i boken och då känner jag mig motvalls och vill inte spela med. Jag blir heller inte riktigt klok på Millie som person och har svårt att engagera mig i henne.

Har du läst? Vad tyckte du?

torsdag 27 juni 2024

Sommartema: Rent hus

I romanen Rent hus av den chilenska författaren Alia Trabucco Zerán möter vi Estela som lämnat en fattig tillvaro på landsbygden för att arbeta som hembiträde i en välbärgad familj. Redan från första sidan får läsaren veta att en liten flicka har dött och att Estela berättar sin historia från fängelset,
I återblickar får vi veta hur Estela har haft det i familjen och kontrasterna mellan hennes tidigare liv och det nuvarande, men också kontrasten mellan hennes tillvaro som tjänsteflicka och familjen hon arbetar för. Berättelsen nystar upp händelserna som ledde fram till flickans död.

Det är en skickligt berättad roman, men det finns en känsla av distans hela tiden som gör att jag inte riktigt kommer personerna i boken nära och inte blir så berörd som jag trodde att jag skulle bli. Men absolut en läsvärd bok!

onsdag 26 juni 2024

Temasommar: Städerskan

Jag läste Städerskan av Nita Prose när vi var ute och reste nyligen. Den handlar om det väldigt dedikerade hotellstäderskan Molly som arbetar på det anrika Regency Hotel. Hon vet precis hur hon ska återställa ett hotellrum i perfekt skick, men hon har svårare att förstå sig på människor. Hon har växt upp ensam med sin mormor och är både oerfaren och lillgammal. När hon hittar en hotellgäst död inte på ett av rummen och dödsfallet visar sig vara mord finner Molly sig indragen i händelser som hon inte vet hur hon ska hantera.

Boken börjar ganska bra. Det känns som ett intressant upplägg med den naiva huvudpersonen och hennes små egenheter i kombination med en mordhistoria. Författaren har lagt stor möda på att beskriva Mollys personlighet och eventuella diagnos. Men en bit in i läsningen tappar jag sugen. Det blir lite för många förvecklingar och naiviteten börjar bli tröttsam. När sedan huvudpersonen gör saker i berättelsen som går helt emot hennes personlighet och övertygelser så blir jag väldigt besviken. Varför all möda med att bygga upp personen för läsaren då?

Har du läst boken och vad tyckte du?

tisdag 25 juni 2024

Temasommar: De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-Jones är den härliga berättelsen om hur den erfarna ägaren till flera järnvägshotell, Wilhelmina Skogh, kliver in på det flotta Grand Hôtel i Stockholm för att rädda det ut en ekonomisk knipa. I början av 1900-talet är hotellet stadens flaggskepp, men styrelsen förstår att det behövs en extraordinär person för att förflytta hotellet in i framtiden. Motvillig anlitar de en kvinna i rollen. Wilhelmina Skogh Är inte någon man sätter sig på och även om hennes idéer är kontroversiella och möter mycket motstånd, måste styrelsen motvilligt erkänna att hon är rätt kvinna för jobbet.

Parallellt berättas också om Ottilia som lämnar Rättvik för att söka jobb på Stockholms finaste hotell. Hon och hennes kollegor kämpat hårt för att deras arbete bakom kulisserna på hotellet ska anses värdefullt i en tuff och mansdominerad bransch.

Baserad på verkliga personer och med stor trovärdighet i de fiktiva delarna berättar författaren en uppfriskande historia som andas kämparglöd. Rekommenderas!

Temasommar: Bomullsängeln

Eftersom vi har tema "arbete" på Kulturkollo just nu hakar jag på det temat och väljer "arbete och yrken" som första tema i #temasommar24



Första boken ut blir Bomullsängeln av Susanna Alakoski. Jag läste den i maj som en av böckerna i läsutmaningen #inslagnahyllvärmare2024

Boken handlar om Hilda och hennes vän Helli som lämnar det slitsamma livet som pigor och söker lyckan i Vasa där bomullsfabriken lockar. Livet som fabriksflickor eller bomullsänglar blir förstås inte heller lätt. Arbetet är både farligt och dåligt betalt. Men Hilda och Helli har varandra och de tycker sig ana en värld med bättre möjligheter.

Den här typen av bok brukar vara precis min grej! Historisk roman med starka kvinnor som kämpar mot alla odds under tuffa förutsättningar. Alakoskis bok är självklart ett viktigt tidsdokument och där gör författaren ett bra jobb. Hon placerar sina huvudpersoner mitt i viktiga händelser både historiskt och politiskt. Men som roman fungerar den inte riktigt för mig. Jag tappar intresset under läsningen och hade önskat mig en tightare berättelse. Jag känner mig tyvärr inte så berörd som jag hade hoppats på att bli.

Har du läst hela serien? Är det värt att läsa vidare?

måndag 24 juni 2024

Temasommar

Jag sparkar igång ""#temasommar24 på Insta och här på bloggen. Det är mitt sätt att beta av 120+ obloggade böcker. Ja, jag vet att man inte måste skriva om alla böcker man läser. Men jo, jag vill ju det.

För att det ska bli lättare för mig kommer jag att blogga utifrån olika teman och de blir olika långa beroende på hur många böcker jag kan klämma in på just det temat. Hur skiljer sig detta från sommarboktipsen, tänker du? Jo, då vill jag ju bara skriva som bra böcker som känns värda att tipsa vidare om. Nu blir jag friare i vad jag kan skriva om och det blir alltså både tips och varningar.

Sommarlovsboktips?

Ni undrar säkert var sommarlovsboktipsen har tagit vägen, eller hur? 
De senaste tre somrarna har jag bjudit på ett tips om dagen från mitten av juni till mitten av augusti dvs. under de veckor mina barn har haft sommarlov. Nu har de ju redan varit lediga i nästan två veckor, men tipsen har lyst med sin frånvaro. Jag förstår att ni längtar ;)
Och jo, det blir någon liknande inläggs-serie här på Insta och på bloggen även i år. Jag återkommer ikväll!

tisdag 18 juni 2024

Sommarutmaning: Läs klart serien

Sommar är inte sommar och jag är inte jag utan en helt orealistisk plan för sommarens läsning. Förutom högen med nyligen utgivna böcker som jag visade i förra inlägget, är jag också sugen på att ta mig an en utmaning som går ut på att läsa färdigt eller ikapp i olika serier. Serier som jag gillat och haft alla intentioner att läsa vidare i, men annat har kommit emellan. 

Vi får se hur det går, hur många och vilka jag faktiskt läser, men här är några av de böcker jag funderar på.


Sara Lövestams böcker om Monika:
Bära och brista
Nu levande

Roy Jacobsens serie om Ingrid Barröy:
Vitt hav
Fartygets ögon
Bara en mor

Jag har älskat Vibeke Olssons böcker om Brocken, så varför jag inte läst de två sista i serien är ett mysterium:
Som skuggan följer ljuset
Stockens färd mot havet

Läsa ikapp i serien Ellens val innan de två avslutande delarna kommer:
Hemligheten
Sommarnätter

Jag blev nyligen tipsad om att Marie Hermansson hade kommit med del 3 i serien om journalisten Ellen och polisen Nils i 1920-talets Göteborg:
Längst in i skogen

Och idag när jag var på biblioteket såg jag att den tredje och avslutande delen i Augustin Erbas fantasyserie "Den förlorade staden" hade kommit:
Dödsmärkt

Jag vill också gärna fortsätta att läsa Karin Härjegårds serie om våffelbruket i Härjedalen:
Pianisten vid fjällsjön

Sista boken i Katarina Widholms serie om Betty är också på gång, så jag måste ta mig an del tre innan dess:
Käraste vänner

Har ni några favoriter bland mina val?

Semesterhögen

Dags att planera lite för sommar-/semesterläsning. Jag började del ett av semestern redan i torsdags, men på vår Parisresa blev det bara lite lästid på kvällarna. Men imorgon åker vi till en stuga över midsommar och där hoppas jag få mer lästid. Kanske blir det den här högen som får följa med. Någon gång under sommaren hoppas jag i alla fall hinna läsa dem.

lördag 8 juni 2024

Månadssammanfattning maj 2024

Majläsningen blev blygsamma sex böcker.
Jag blev totalförälskad i House in the Cerulian Sea av T.J. Klune och tycker att alla ska läsa!

Bomullsängeln av Susanna Alakoski var denna månads #inslagnahyllvärmare2024 och den blev jag tyvärr inte helt såld på.

Jag sjunger och bergen dansar av Irene Solà var sällsam och vacker läsning som vi pratade om i #kulturkollokonfererar

En söt feelgood, en habil kriminalare och en bok som utspelas i 90-talets Berlin blev det också.

lördag 1 juni 2024

Just nu i juni 2024

Första lördagen varje månad är det dags för ett "Just nu"-inlägg. Ni hittar frågorna på Kulturkollo och alla är välkomna att vara med på egen blogg, i sociala medier eller i kommentarsfältet på kollo-bloggen.

Just nu läser jag: Skymning 41 av Kjell Westö som jag fick hjälp att köpa signerad på bokmässan i höstas när jag blev sjuk och inte kom dit själv. Jag var så pepp på att läsa den, men så blev den ändå liggande ända tills nu konstigt nog.

Just nu tittar jag: på Eric med Benedict Cumberbatch i huvudrollen som en nersupen dockmakare som letar efter sin försvunne son i ett smutsigt New York på 80-talet. Inte så muntert, men bra. Vi har också börjat se serien Dead Boy Detectives som familjeserie.


Just nu lyssnar jag: på så lite som möjligt. Jag gjorde ett försök nyligen att lyssna på en bok till min bokcirkel för jag hittade den inte i något annat format, men konstaterade än en gång att ljudbok inte är min grej.

Just nu njuter jag: tyvärr inte så mycket. Det är överlag mest stressigt och jobbigt just nu. På arbetet i synnerhet, men även i livet i allmänhet.

Just nu längtar jag: till att allt stök tar slut, till att träffa fina vänner och till semestern.