tisdag 25 juni 2024

Temasommar: De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel

"De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel" av Ruth Kvarnström-Jones är den härliga berättelsen om hur den erfarna ägaren till flera järnvägshotell, Wilhelmina Skogh, kliver in på det flotta Grand Hôtel i Stockholm för att rädda det ut en ekonomisk knipa. I början av 1900-talet är hotellet stadens flaggskepp, men styrelsen förstår att det behövs en extraordinär person för att förflytta hotellet in i framtiden. Motvillig anlitar de en kvinna i rollen. Wilhelmina Skogh Är inte någon man sätter sig på och även om hennes idéer är kontroversiella och möter mycket motstånd, måste styrelsen motvilligt erkänna att hon är rätt kvinna för jobbet.

Parallellt berättas också om Ottilia som lämnar Rättvik för att söka jobb på Stockholms finaste hotell. Hon och hennes kollegor kämpat hårt för att deras arbete bakom kulisserna på hotellet ska anses värdefullt i en tuff och mansdominerad bransch.

Baserad på verkliga personer och med stor trovärdighet i de fiktiva delarna berättar författaren en uppfriskande historia som andas kämparglöd. Rekommenderas!

Temasommar: Bomullsängeln

Eftersom vi har tema "arbete" på Kulturkollo just nu hakar jag på det temat och väljer "arbete och yrken" som första tema i #temasommar24

Första boken ut blir "Bomullsängeln" av Susanna Alakoski. Jag läste den i maj som en av böckerna i läsutmaningen #inslagnahyllvärmare2024

Eftersom vi har tema ”arbete” på @kulturkollo just nu hakar jag på det temat och väljer ”arbete och yrken” som första tema i #temasommar24 

Första boken ut blir ”Bomullsängeln” av Susanna Alakoski. Jag läste den i maj som en av böckerna i läsutmaningen #inslagnahyllvärmare2024 

Boken handlar om Hilda och hennes vän Helli som lämnar det slitsamma livet som pigor och söker lyckan i Vasa där bomullsfabriken lockar. Livet som fabriksflickor eller bomullsänglar blir förstås inte heller lätt. Arbetet är både farligt och dåligt betalt. Men Hilda och Helli har varandra och de tycker sig ana en värld med bättre möjligheter.

Den här typen av bok brukar vara precis min grej! Historisk roman med starka kvinnor som kämpar mot alla odds under tuffa förutsättningar. Alakoskis bok är självklart ett viktigt tidsdokument och där gör författaren ett bra jobb. Hon placerar sina huvudpersoner mitt i viktiga händelser både historiskt och politiskt. Men som roman fungerar den inte riktigt för mig. Jag tappar intresset under läsningen och hade önskat mig en tightare berättelse. Jag känner mig tyvärr inte så berörd som jag hade hoppats på att bli.

Har du läst hela serien? Är det värt att läsa vidare?

måndag 24 juni 2024

Temasommar

Jag sparkar igång ""#temasommar24 på Insta och här på bloggen. Det är mitt sätt att beta av 120+ obloggade böcker. Ja, jag vet att man inte måste skriva om alla böcker man läser. Men jo, jag vill ju det.

För att det ska bli lättare för mig kommer jag att blogga utifrån olika teman och de blir olika långa beroende på hur många böcker jag kan klämma in på just det temat. Hur skiljer sig detta från sommarboktipsen, tänker du? Jo, då vill jag ju bara skriva som bra böcker som känns värda att tipsa vidare om. Nu blir jag friare i vad jag kan skriva om och det blir alltså både tips och varningar.

Sommarlovsboktips?

Ni undrar säkert var sommarlovsboktipsen har tagit vägen, eller hur? 😉
De senaste tre somrarna har jag bjudit på ett tips om dagen från mitten av juni till mitten av augusti dvs. under de veckor mina barn har haft sommarlov. Nu har de ju redan varit lediga i nästan två veckor, men tipsen har lyst med sin frånvaro. Jag förstår att ni längtar ☺️
Och jo, det blir någon liknande inläggs-serie här på Insta och på bloggen även i år. Jag återkommer ikväll!

tisdag 18 juni 2024

Sommarutmaning: Läs klart serien

Sommar är inte sommar och jag är inte jag utan en helt orealistisk plan för sommarens läsning. Förutom högen med nyligen utgivna böcker som jag visade i förra inlägget, är jag också sugen på att ta mig an en utmaning som går ut på att läsa färdigt eller ikapp i olika serier. Serier som jag gillat och haft alla intentioner att läsa vidare i, men annat har kommit emellan. Vi får se hur det går, hur många och vilka jag faktiskt läser, men här är några av de böcker jag funderar på.

Sara Lövestams böcker om Monika:
Bära eller brista
Nu levande

Roy Jacobsens serie om Ingrid Barröy:
Vitt hav
Fartygets ögon
Bara en mor

Jag har älskat Vibeke Olssons böcker om Brocken, så varför jag inte läst de två sista i serien är ett mysterium:
Som skuggan följer ljuset
Stockens färd mot havet

Läsa ikapp i serien Ellens val innan de två avslutande delarna kommer:
Hemligheten
Sommarnätter

Jag blev nyligen tipsad om att Marie Hermansson hade kommit med del 3 i serien om journalisten Ellen och polisen Nils i 1920-talets Göteborg:
Längst in i skogen

Och idag när jag var på biblioteket såg jag att den tredje och avslutande delen i Augustin Erbas fantasyserie "Den förlorade staden" hade kommit:
Dödsmärkt

Jag vill också gärna fortsätta att läsa Karin Härjegårds serie om våffelbruket i Härjedalen:
Pianisten vid fjällsjön

Sista boken i Katarina Widholms serie om Betty är också på gång, så jag måste ta mig an del tre innan dess:
Käraste vänner

Har ni några favoriter bland mina val?

Semesterhögen

Dags att planera lite för sommar-/semesterläsning. Jag började del ett av semestern redan i torsdags, men på vår Parisresa blev det bara lite lästid på kvällarna. Men imorgon åker vi till en stuga över midsommar och där hoppas jag få mer lästid. Kanske blir det den här högen som får följa med. Någon gång under sommaren hoppas jag i alla fall hinna läsa dem.

lördag 8 juni 2024

Månadssammanfattning maj 2024

Majläsningen blev blygsamma sex böcker.
Jag blev totalförälskad i "House in the Cerulian Sea" T.J. Klune och tycker att alla ska läsa!

"Bomullsängeln" av Susanna Alakoski var denna månads #inslagnahyllvärmare2024 och den blev jag tyvärr inte helt såld på.

"Jag sjunger och bergen dansar" av Irene Solà var sällsam och vacker läsning som vi pratade om i #kulturkollokonfererar

En söt feelgood, en habil kriminalare och en bok som utspelas i 90-talets Berlin blev det också.

lördag 1 juni 2024

Just nu i juni 2024

Första lördagen varje månad är det dags för ett "Just nu"-inlägg. Ni hittar frågorna på Kulturkollo och alla är välkomna att vara med på egen blogg, i sociala medier eller i kommentarsfältet på kollo-bloggen.

Just nu läser jag: Skymning 41 av Kjell Westö som jag fick hjälp att köpa signerad på bokmässan i höstas när jag blev sjuk och inte kom dit själv. Jag var så pepp på att läsa den, men så blev den ändå liggande ända tills nu konstigt nog.

Just nu tittar jag: på Eric med Benedict Cumberbatch i huvudrollen som en nersupen dockmakare som letar efter sin försvunne son i ett smutsigt New York på 80-talet. Inte så muntert, men bra. Vi har också börjat se serien Dead Boy Detectives som familjeserie.


Just nu lyssnar jag: på så lite som möjligt. Jag gjorde ett försök nyligen att lyssna på en bok till min bokcirkel för jag hittade den inte i något annat format, men konstaterade än en gång att ljudbok inte är min grej.

Just nu njuter jag: tyvärr inte så mycket. Det är överlag mest stressigt och jobbigt just nu. På arbetet i synnerhet, men även i livet i allmänhet.

Just nu längtar jag: till att allt stök tar slut, till att träffa fina vänner och till semestern.