tisdag 25 juni 2024

Temasommar: Bomullsängeln

Eftersom vi har tema "arbete" på Kulturkollo just nu hakar jag på det temat och väljer "arbete och yrken" som första tema i #temasommar24Första boken ut blir Bomullsängeln av Susanna Alakoski. Jag läste den i maj som en av böckerna i läsutmaningen #inslagnahyllvärmare2024

Boken handlar om Hilda och hennes vän Helli som lämnar det slitsamma livet som pigor och söker lyckan i Vasa där bomullsfabriken lockar. Livet som fabriksflickor eller bomullsänglar blir förstås inte heller lätt. Arbetet är både farligt och dåligt betalt. Men Hilda och Helli har varandra och de tycker sig ana en värld med bättre möjligheter.

Den här typen av bok brukar vara precis min grej! Historisk roman med starka kvinnor som kämpar mot alla odds under tuffa förutsättningar. Alakoskis bok är självklart ett viktigt tidsdokument och där gör författaren ett bra jobb. Hon placerar sina huvudpersoner mitt i viktiga händelser både historiskt och politiskt. Men som roman fungerar den inte riktigt för mig. Jag tappar intresset under läsningen och hade önskat mig en tightare berättelse. Jag känner mig tyvärr inte så berörd som jag hade hoppats på att bli.

Har du läst hela serien? Är det värt att läsa vidare?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar