onsdag 24 oktober 2018

Födelsedagsbok


Det är faktiskt inte ofta jag får böcker i present, för alla tror att jag redan läst allt ;)
Men maken lyckades bra idag men en nästan nyutgiven roman!
Är det någon som hunnit läsa?

tisdag 23 oktober 2018

Kortbloggat om: Springa med åror



Månadens hyllvärmare blir Cilla Naumanns roman Springa med åror som har stått i hyllan sedan någon bokrea för några år sedan.

Boken handlar om Monika och Johanna. De blir vänner när Johannas föräldrar köper ladan på Monikas pappas gård och gör om det till sitt sommarnöje. Monika väntar ivrigt varje sommar på att Johanna ska komma, och sedan är de oskiljaktiga hela sommarlovet. Men vartefter flickorna blir äldre blir skillnaden dem emellan - bonddotter och läkarbarnet - allt tydligare och de glider ifrån varandra.
Den vuxna Monika bor kvar på gården och tar hand om sin pappa och sin son Lasse, en pojke som inte är som de andra barnen. Johanna besöker bara sommarhuset ibland med sin make och sina söner. Barnen leker ofta med varandra när de är små, men Monika och Johanna hittar aldrig tillbaka till varandra.

Det här en välberättad och vemodig roman - riktigt fin läsning!

Springa med åror
Författare: Cilla Naumann
Förlag: Albert Bonniers förlag (2012)
ISBN: 9789100127756
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 22 oktober 2018

Är det nu jag borde skriva något om Augustpriset?

Idag tillkännagavs vilka böcker som nominerats till årets Augustpris. Jag är notoriskt dålig på att tippa böcker till sådan här evenemang, men i år blev jag verkligen förvånad. På listan över de nominerade i klassen skönlitteratur fanns ingen av de böcker jag skulle ha gissat på (om jag hade försökt mig på en gissning) och förvånansvärt många jag aldrig hade hört talas om. Jag tycker ändå att jag har skaplig koll. Det allra tristaste är att jag inte ens känner mig nyfiken på de nominerade titlarna, men något enstaka undantag, så någon försök till Augustprisläsning av dessa böcker innan prisutdelningen den 26 november blir det inte för min del.

I barn- och ungdomsbokskategorin var det fler, för mig, kända namn och böcker som de har buzzats lite om i Augustprisspekulationerna och här finns flera som jag vill läsa, men kanske framförallt Comedy Queen av Jenny Jägerfeld.

Jag är dåligt påläst om aktuella fackböcker så där vet jag inte om det var väntade eller oväntade titlar. De enda böckerna jag är lite nyfiken på i den här kategorin är Mammorna av Alexandra Pascalidou och Mannen i skogen. En biografi över Vilhelm Moberg av Jens Liljestrand.

Vad tycker du om årets nominerade böcker?



Inte längre min


Inte längre min av Ann-Helén Laestadius är den andra boken om Maja i Kiruna.

I första boken Tio över ett får vi följa hennes hennes kamp för att rädda sitt hem från rivning och läsa om hennes besatthet vid att de nattliga sprängningarna i gruvan kommer att få staden att rasa ner i gruvan. En besatthet som gör att hon ställer klockan på tio över ett varje natt för att vara beredd att rädda sin familj om katastrofen inträffar. Den boken fick ett välförtjänt Augustpris 2016.

I den nya boken har Majas familj flyttat ifrån sitt hus och bor nu i en modern lägenhet på andra sidan staden. Maja sörjer flytten, men har arbetat med sina tvångstankar och sin panikångest. Men hoppet tänds igen när Maja får veta att deras gamla hus kanske ska räddas undan rivning trots allt!

I den här boken är fokus mer på relationer. Här finns både saknade efter bästisen Julia som har flyttat till Luleå och nya trevande vänskapsrelationer. Boken handlar också en hel del om Majas förvirring över att pojkvännen Albin verkar dra sig undan när de kommer varandra för nära.

Det här är en bra ungdomsroman, men för mig är den inte riktigt lika stark som Tio över ett. Inte för att "vanliga" ungdomsbestyr om vänskap och kärlek inte är intressanta att läsa om och jag tycker att författaren gör ett riktigt bra jobb här med att ge Majas funderingar trovärdighet och många nyanser. Men jag saknar den där brinnande, "besatta" Maja och den starka kärleken till Kiruna.

Inte längre min
Författare: Ann-Helén Laestadius
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129710434
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Doktor Bagges anagram

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Doktor Bagges anagram av Ida Jessen är den andra av två romaner om makarna Bagge på Jylland i Danmark under det tidiga 1900-talet. Jag läste de första boken En ny tid med stor nöje. I den är det Lilly som berättar om makarnas relation ur sin synvinkel efter det att doktor Bagge har gått bort.

I den här boken är det doktorn själv, Vigand Bagge, som ger sin bild av äktenskapet. Läkekonsten kommer i första hand för honom, om det råder ingen tvekan och han har en alltför principfast och lite kall sida, men de anteckningar vi får ta del av i denna roman ger en lite annan bild av relationen till Lilly än den hon ger oss i "sin" bok. Han låter ana en mjukare sida och en sorg över att inte våga ge sig hän i relationen till sin fru. Deras brist på kommunikation blir plågsamt tydlig och det är oändligt sorgligt att vi som läsare inser att de kunde ha fått ett helt annat liv tillsammans om omständigheterna varit annorlunda.

De båda romanerna kompletterar varandra på ett väldigt fint sätt. Jag kan tänka mig att om man läser dem direkt efter varandra så kommer läsningen bli ännu mer givande om man har Lillys berättelse fräscht i minnet. 

Ida Jessen seglar upp som en ny favoritförfattare. Jag tycker mycket om hennes lågmälda stil och den vemodiga stämningen. Hennes romankaraktärer är mångbottnade och intressanta och hon lämnar läsaren stort förtroende att skapa sin egen bild av dem genom att teckna dem med ganska lätta penseldrag, men med massor att läsa ut mellan raderna.

En ny tid och Doktor Bagges anagram är verkligen två små romanpärlor!

Mina Kulturkollo-kollegor Anna och Linda träffade Ida Jessen på Bokmässan. Läs om deras samtal här.

Doktor Bagges anagram
Författare: Ida Jessen
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175455792
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 21 oktober 2018

Slutet

Rec.ex. från Rabén & Sjögren - tack!
Slutet är en framtidsdystopi där mänskligheten bara har drygt 4 veckor kvar att leva. En stor komet kommer att träffa jorden och hettan från den kommer att utplåna allt liv.

Hur påverkar det en människa att veta det exakta klockslaget när hon kommer att dö? Vad gör man med sitt liv de sista veckor man har kvar att leva? Vad blir viktig och vilka vill man tillbringa sina sista timmar med? Simon och Lucinda  är 17 år och brottas med dessa frågor i Mats Strandbergs nya roman. Att det är just ungdomar i fokus i boken gör det hela ännu mer intressant och på många sätt ännu mer ödesmättat. Unga människor som precis är på väg ut i livet får nu allt omkullkastat. Den framtid som borde ligga för deras fötter finns inte längre. Alkohol, droger och sex lockar för många när man inte längre behöver ta konsekvenserna av sina handlingar. Andra försöker att få den sista tiden så betydelsefull som möjligt och försöker på olika sätt lämna spår efter sig till en eftervärld som troligen inte kommer att finnas.

När en mycket tragiskt händelse drabbar en människa som står dem båda nära försöker Simon och Lucinda ta reda på vad som hände. Det självpåtagna "detektivarbetet" binder dem samman och ger dem något meningsfullt att göra under sina sista veckor. De gör allt för att finna svaren på sina frågor innan slutet.

Mats Strandberg tecknar skickliga personporträtt som agerar trovärdigt. Här finns inga karaktärer som är enbart goda eller onda, utan bara helt vanliga människor med både de goda och dåliga sidor det innebär. Huvudpersonerna är ganska olika, men kompletterar varandra bra och här finns också flera fina sidokaraktärer som ger romanen bredd och mångfald. I författarens händer blir inte katastrofen det viktigaste i berättelsen utan människorna. Det är absolut här bokens styrka finns - i skildringen av människorna och deras känslor.

Världen som byggs upp i romanen med den ödesmättade stämningen är också imponerande. Att kunna få till en känsla av att allt snurrar snabbare än man skulle vilja, samtidigt som man befinner sig i ett slag vakuum är mycket bra gjort.

Jag är också väldigt förtjust i berättarstilen där kapitlen skiftar mellan Simons jag-berättelser som är väldigt fullspäckade med "just nu"-händelser, och Lucindas "blogginlägg" som är lite lugnare i tempot, mer eftertänksamma och reflekterade. Det skapar en intressant dynamik i berättandet.

Den här boken är både en snabbläst och spännande bladvändare och en berättelse som manar till eftertanke. Vad skulle jag göra i motsvarande situation? Vad skulle vara viktigt för mig? Vem eller vilka skulle jag vilja ha vid min sida när himlen blir vit?

Jag rekommenderar varmt den här boken!

Jag har tidigare läst Färjan och Hemmet av samma författare samt Engelsforstrilogin som han skrivit tillsammans med Sara Bergmark Elfgren.

Slutet
Författare: Mats Strandberg
Förlag: Rabén & Sjögren (2018)
ISBN: 9789129703498
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 16 oktober 2018

Nu och för alltid, Lara Jean

Rec.ex. från Lavender Lit - tack!
Nu och för alltid, Lara Jean av Jenny Han är den tredje och avslutande boken i den charmiga serien om Lara Jean. Jag har läst de tidigare två böckerna Till alla killar jag har gillat och Ps. Jag gillar dig fortfarande med stort nöje, så självklart ville jag läsa den här också.

Det är nu sista året på high school för Lara Jean och hon har massor av roliga saker att se fram emot tillsammans med sina vänner. Hemma planerar de för fullt inför pappans bröllop. Efter sommaren ska hon och Peter börja på ett college som inte ligger alltför lång ifrån familjen och hon ser fram emot att få det bästa av två världar. Allt blir dock inte riktigt som hon har tänkt sig och ett oväntat besked förändrar alla planer och påverkar också hennes förhållande till Peter.

Det är härligt att vara tillbaka i köket hemma hos familjen Song Covey igen, för det är där det mesta avhandlas - collegeplaner, bröllopsplaner, balplaner och så vidare. Ja, och så bakas det förstås. Det går inte att läsa den här boken utan att drabbas av akut begär efter chocolate chip cookies. Bokens "problematik" känns kanske lite mindre intressant än i de två tidigare böckerna, men känns som en trovärdig skildring av funderingar och förvecklingar i slutet av high school. Det är i familjeskildringen den här boken vinner mig, det har jag skrivit tidigare och det gäller även för bok tre. Charmen och värmen finns absolut här också och jag är väldig förtjust i systrarna och deras pappa.

Nu och för alltid, Lara Jean fungerar alldeles utmärkt som avslutande del i serien. Nu känns det plötsligt lite tomt. Jag tror jag får titta på filmen en gång till.


Nu och för alltid, Lara Jean
Författare: Jenny Han
Förlag: Lavender Lit (2018)
ISBN: 9789187879418
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

fredag 12 oktober 2018

Innanför murarna

Rec.ex. från Forum - tack!
Maria Ernestam är en av mina favoritförfattare och jag blev glad när hennes nya roman Innanför murarna dök upp i brevlådan.

Boken huvudperson heter Sofi och hon befinner sig på ett kloster i Normandie. Hon har fått ett stipendium som gör det möjligt för henna att bo en tid i klostret för att forska och skriva. Hemma i Sverige har hon lämnat ett kraschat äktenskap och hon hoppas finna lugn och ro i klostermiljön.
Klostrets arkiv lockar forskare från hela världen, men platsen bär också på otäcka historier och händelser från andra världskriget. Sofi får svårt att fokusera på sin egen forskning och börjar istället ta redan på med om det öde som drabbade de soldater som tillbringade tid på klostret under kriget. Deras öde griper tag i henne och hon börjar se syner och drömma verklighetstrogna och skrämmande drömmar. På helgerna lämnar de andra gästforskarna klostret och Sofi är helt ensam med sina tankar och allt mer skrämmande fantasier. Men plötsligt är det som om klostrets väggar blir levande och hon tycker sig höra riktiga viskningar och knackningar. Är det bara in hennes huvud eller är det faktiskt är någon som vill henne illa på riktigt?

Nu låter det som att detta är en skräckbok, men så är det inte riktigt. Romanen är absolut ganska obehaglig och vissa saker som händer till synes är oförklarliga. Den klaustrofobiska stämningen går många gånger nästan att ta på och det är skickligt skildrat. Men för mig är det Sofi och de händelser som fått henne att söka tillflykt i klostret som fångar mitt intresse. Vi får lite i taget veta vad som har lett till att hennes äktenskap har kraschat. Det blir snart tydligt att hon bär på en sorg mycket större än vi först anar och hon kämpar nu för att försöka hitta någon slags försoning.

Maria Ernestam skriver som alltid på en vacker prosa och jag beundrar hennes sätt att teckna en intressant och mångbottnad huvudkaraktär. Sofi är mycket mänsklig och i sin sorg både stark och skör. Klostret blir också nästan som en egen person i berättelsen med den både vackra och ödesmättade historiska miljön.

Innanför murarna är en välberättad och gripande roman.

Jag har tidigare bloggat om Kleopatras kam, Alltid hos dig, På andra sidan solen, Marionetternas döttrar och Den sårade pianisten av samma författare.


Innanför murarna
Författare: Maria Ernestam
Förlag: Forum (2018)
ISBN: 9789137153070
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

måndag 8 oktober 2018

30 dejter på 30 dagar

Rec.ex. från Lovereads by Forum - tack!
Jag plockade åt mig boken 30 dejter på 30 dagar av Sarah Title på det supertrevliga minglet för bokbloggare och bok-Instagrammare som Lovereads by Forum ordnade på Bokmässan. Att jag valde den berodde framförallt för att det är den första boken i en serie som heter Librarians in love. Det låter väl ändå något som man måste läsa, eller hur?


Bernie är bibliotekarie på ett universitetsbibliotek i San Fransico och lever ett stillsamt liv. När hon utan att själv ha något med saken att göra plötsligt blir viral som internetmemet ”den ogillande bibliotekarien” får hon mer uppmärksamhet än hon önskar. Hon kontaktas av journalisten Colin som desperat behöver imponera på chefredaktören på den hippa nättidningen där han hankar sig fram. Han har lyckats pitcha idén om en artikelserie om att göra odejtbara personer - som till exempel Bernie - dejtbara. Nu gäller det bara att han ska lyckas övertala henne också.

Mot bättre vetande och utan att egentligen förstå varför går Bernie med på utmaningen att dejta 30 olika killar på 30 dagar. Det blir förvecklingar så klart - som alltid i böcker av den här genren. Lite tröttsamt är det så klart att det måste till en "askunge-förvandligen" av den trista bibliotekarien. Att Bernie skulle duga som hon är kommer så klart inte på frågan. Lite tröttsamt är också det antal gången som olika personer i boken tänker "men hon är ju faktiskt vacker" eller hur många gången Colin tänker på Bernies snygga ben.

Men trots dessa invändningar kan jag inte låta bli att charmas av boken och av Bernie. Här finns en uppfriskande humor och en dos av självdistans som väger upp det andra och även om det är totalt förutsägbart hur det går så är vägen dit underhållande. Är du ute efter charmig, söt och lättsam läsning är det här boken för dig.

30 dejter på 30 dagar
Författare: Sarah Title
Förlag: Lovereads by Forum (2018)
ISBN: 9789198409680
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Själarnas ö

Rec.ex. från Norstedts - tack!
I Själarnas ö av Johanna Holmström berättas om tre kvinnor på mentalsjukhuset på Själö i den finska skärgården. Dit kommer Kristina år 1891 efter att ha dränkt sina två sovande små barn. Dit kommer 15-åriga Ellinor på 1930-talet då hon tas in för att behandlas för sitt ”utsvävande” liv. Dit kommer Sigrid för att arbeta som sjuksköterska med hopp om att kunna göra skillnad.

Författaren har utgått från verkliga människoöden inom psykiatrin i början av 1900-talet och ger på ett skickligt sätt personerna liv. Det är på många sätt om ruskigt att läsa om de behandlingsmetoder som användes och synen på de sinnessjuka. Romanen är drabbande läsning och det finns mycket att fundera på vad gäller synen på kvinnors ”sinnessjukdom” som ibland kanske mer berodde på livets omständigheter än på verklig sjukdom.

Det här är en bok fylld av sorg och längtan men också av kärlek och vänskap. Själarnas ö är en gripande roman som kommer att stanna kvar hos mig länge. 

Själarnas ö
Författare: Johanna Holmström
Förlag: Norstedts pocket (2018)
ISBN: 9789113088037
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

söndag 7 oktober 2018

Utan dig



Den här boken plockade jag på mig på ett bloggmingel på Bokmässan för några år sedan och läste den sedan som en del av min hyllvärmar-utmaning det här året.

Utan dig av Pernilla Alm är en relationsroman som handlar om vad som händer när livet inte alls blir som man tänkt sig. Mikaela och Thomas lever ett bekvämt liv i Stockholm och börjar fundera på bröllop och barn. Då skadas Thomas allvarligt i en klättringsolycka och deras tillvaro slås sönder. Mikaela kan inte hantera situationen utan flyr. Hon åker till Barcelona där hon börjar leva ett destruktivt liv i sina försök att glömma och döva sina sorger över det som inte kan bli. Till slut måste hon dock åka hem och möta sina rädslor och stå ansikte med ansikte med sina val.

Jag visst inte så mycket om den här romanen innan jag läste den och hade av någon anledning fått för mig att det var en deckare (fråga mig inte varför ...). Istället fick jag läsa en roman om ett komplicerat ämne där inget är svart eller vitt. En roman om kärlek, svek och lojalitet. Om att förlåta sig själv, att gå vidare och ta ansvar för sin egen lycka. Det är intressant att läsa om en huvudperson som inte alltid är särskilt sympatisk, men som jag ändå kan känna mycket med.

Jag blir nyfiken på att också läsa författarens debutroman Alltid du.

Utan dig
Författare: Pernilla Alm
Förlag: Hoi (2015)
ISBN: 9789175579986
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

lördag 6 oktober 2018

Dagens läsplats

Dagens läsplats - Ystad saltsjöbad!


torsdag 4 oktober 2018

Midnattssol

Rec.ex. från Historiska Media - tack!
Midnattssol av Frida Skybäck är den tredje delen i serien om systrarna Stiernfors. Den utspelas i mitten av 1800-talet i Lund med omnejd. Jag har läst och tyckt mycket om de två tidigare delarna Norrsken och Polarnatt, så den avslutande boken var efterlängtad. Har man inte läst de andra böckerna i serien så kan min text om den här nedan avslöja en del av innehåller.

Den äldsta systern Cecilia har flyttat hem till Rosenlund med Jacques dotter, men en otäck olycka kallar henne tillbaka till den ogästvänliga Apelgården för att ta hand om sin man. Hon drömmer sig bort och funderar på hur livet hade blivit om hon hade fått gifta sig med sin ungdomskärlek. Samtidigt trivs hon med att sköta sin mans affärer och upptäcker att hon är bra på siffror och strategier. Hennes inblandning i affärerna ses dock inte med helt blida ögon av Jacques affärsbekanta.

Mellansystern Elisabeth har "gift ner sig" i sin mors ögon, men har ett bra liv tillsammans med sin Mathias. Hon är inte någon typisk hemmafru, utan har startat en framgångsrik barnkrubba som hon lägger ner själ och hjärta i. Hon kan dock inte få kyrkorådet att förstå att det finns flera barn som behöver hjälp. De förstår inte hennes argument om att de ensamstående mammorna är de som allra bäst behöver barnomsorg. Hon bestämmer sig för att försöka hitta en lösning på egen hand, men hon vågar inte berätta om sina planer för sin man Mathias. Istället tar hon hjälp av Vera som hon egentligen lovat sin man att aldrig mer kontakta. Kommer de att kunna arbeta tillsammans trots det som varit?

Amelia är nygift med sin greve Carl Piper. Han behandlar henne som en prinsessa, men hon längtar ibland efter något mer meningsfullt att göra än att inreda och planera trädgården. Hennes bekväma tillvaro störs när Carls ohyfsade bror Gustaf kommer för att bo hos dem på Flyinge slott. Carl reser bort i affärer och Amelia måste ensam hantera den oönskade gästen. När en storm blåser sönder ett fårhägn och tjänstefolket oturligt nog är lediga, måste Amelia och Gustaf samarbeta för att rädda fåren undan ovädret och de upptäcker båda nya sidor hos varandra.

Jag lyssnade på Frid Skybäck på bokmässan då hon talade om vikten av att det finns starka kvinnor i litteraturen och hur viktigt det har varit för henne att skriva sådana kvinnoporträtt både i sina historiska romaner och i sin samtidsroman Bokhandeln på Riverside Drive.
Jag tro att det är därför jag uppskattar hennes böcker så mycket. De är systrarna har var och en sina egna problem att tampas med och de utmanar i olika grad samtidens konventioner och regler för vad som är passande för kvinnor. De slits mellan att göra det som förväntas av en väluppfostrad herrskapskvinna och att följa sitt eget huvud (och hjärta). Systrarna kan inte alltid anförtro sig åt varandra, men när det verkligen gäller finns de där för varandra.

Frida Skybäck skriver, för mig som lekman, ett trovärdigt porträtt av tiden och miljön. Här finns stor omsorg om detaljer och hons skapar intressanta karaktärer. Det är också roligt att läsa om Lundamiljöerna som känns bekanta och tidlösa.

Jag tycker mycket om den här romanserien och rekommenderar den varmt.

Midnattssol
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Historiska Media (2018)
ISBN: 9789175456294
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

tisdag 2 oktober 2018

Månadssammanfattning: september 2018

September, höst och bokmässemånad brukar betyda massor av nya och spännande böcker att läsa och för mig blev det en riktigt bra läsmånad. Jag har läst flera starka och bra romaner - varav en som jag gav fem stjärnor till på GoodReads. Det var boken Ladder of Years av Anne Tyler. Ett blogginlägg om den kommer!

Några spännande fantasyböcker och lite annat smått och gott har jag också hunnit med. Det blev dock inte någon  hyllvärmare den här månaden.`



Så här har septembers läsning sett ut:
30 dejter på 30 dagar av Sarah Title
Midnattssol av Frida Skybäck
Breven från Maresi av Maria Turtschaninoff
Ett hjärtslag från döden av Maggie O'Farrell
Midsommarbrud av Elisabeth Östnäs
De ursprungliga och Gudarnas skymning  av Cecilia Larsson Kostenius
Minifakta om djurungar på fjället av Ann-Charlotte Ekensten
Flisan vill göra allt av Linda Palm
Vajlett och Rut - Karin Alfredsson
Innan ni tog oss av Lisa Wingate
George av Alex George
Djurdoktorn: Linus och Smulan av Ann-Charlotte Ekensten
För såna som oss av Henrik Karlsson och Tiina Nevala
Återträffen av Viveca och Camilla Sten
Tyras husvagn: Kaos i kanot av Ann-Charlotte Ekensten
Till minne av en villkorslös kärlek av Jonas Gardell
Ladder of years av Anne Tyler (English Book Boost)
Kärlek, hat och andra filter av Samira Ahmed
Nattvakten av Anna Ihrén
Rädslorna av Jesper Lundkvist

Med mig hem från bokmässan har jag flera nya, fina böcker som jag ser fram emot att läsa. Har du någon bok du ser fram emot riktigt mycket just nu?

Läsutmaning på GoodReads - målet nått!



Bara oktober och målet i GoodReads läsutmaning är redan nått! 📚
#västmanbok