lördag 17 oktober 2015

Polarnatt

Jag läste första boken i den här serien i somras och gillade mycket. Bok nummer två heter Polarnatt och är faktiskt ännu bättre. Frida Skybäcks romanserie om de tre systrarna Stiernfors på Rosenlunds herrgård utspelas under 1800-talets mitt.

Den här boken handlar om mellansystern Elisabeth. Föräldrarna är angelägna om att få henne bortgift och skickar henne till Bergdala slott med förhoppningen att få henne bortgift med slottets herre. Det besöket tar ände i förskräckelse och Elisabeth anförtror sig mer och mer åt sin kammarflicka Vera. När hon sedan träffar språkadjunkten Mathias och förälskar sig i honom slits hon mellan de känslorna, lojaliteten till familjen och deras önskan om ett gott gifte och de känslor som hon har inför Vera som hon inte riktigt kan sätta ord på.

Vi får också veta ur det går för storasystern Cecilia i hennes olyckliga äktenskap med Jacques Rousseau livet på den dystra Apelgården. Det är kanske den berättelsen som är allra mest intressant och som jag vill läsa mer om. Inte minst när ett litet barn lämnas utanför gårdens dörr och Cecilia trotsar sin make och tar hand om barnet.

Men även Elisabeth berör. Hon slits mellan tradition och känslor. Hon får upp ögonen för att alla inte har det lika bra som hon och hon vill bidra till en förändring. Det är dock svårt för henne att bryta de tankesätt och sociala konventioner som hon växt upp med.

Frida Skybäck skriver med omsorg om detaljer och med bra läsdriv. Jag uppskattar också Lundamiljöerna. Kanske är "historisk kärleksroman" en lite avskräckande stämpel på dessa böcker och det för nog tyvärr att vissa läsare avstår. Visst är kärleken central, men de historiska detaljerna och kvinnoporträtten gör böckerna till mer än bara en kärleksberättelse i historisk "kostym".

Jag ser redan fram emot nästa del i serien.

Polarnatt
Författare: Frida Skybäck
Förlag: Forum (2015)
ISBN: 9789137144795
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar