måndag 19 oktober 2015

De nominerade till årets fackbok

Jag ska som bloggambassadör bevaka fackboksgenren lite extra. Som jag har nämnt tidigare, så tänkte jag att det inte var något för mig när jag fick frågan, eftersom jag inte läser så mycket faktaböcker och inte trodde att det intresserade mig. Men jag ändrade mig efter lite funderande och en titt på de böcker som nominerats och vunnit de senaste åren. Det visade sig att jag ju visst är intresserad av facklitteratur och ju faktiskt också har läst en del!


Dessa sex böcker nominerades i kategorin i år:

 • Min europeiska familj. De senaste 54 000 åren av Karin Bojs (Albert Bonniers förlag)
 • Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta av Maja Hagerman (Norstedts)
 • Monster i garderoben. En bok om Anthony Perkins och tiden som skapade Norman Bates av Johan Hilton (Natur & Kultur)
 • Den sårade divan av Karin Johannisson (Albert Bonniers förlag)
 • Knark. En svensk historia av Magnus Linton av (Bokförlaget Atlas)
 • Den nya staden. Utvandringen till Amerika II av Lennart Pehrson (Albert Bonniers förlag)

Jag har inte ägnat mig åt några nomineringsgissningar här på bloggen. Det beror dels på att det har varit lite mycket annat att hålla i huvudet på sistone, så jag har inte hunnit tänka ut några smarta spekulationer, och dels på att jag brukar vara riktigt dålig på att gissa rätt ;)

Därför blev jag riktigt glad när Maja Hagermans bok nominerades för den nämnde jag för en bokbekant, bara för ett par dagar sedan, som möjlig kandidat.

Och Magnus Lintons bok "Knark" fingrade jag på i bokhandeln bara häromdagen.

Övriga nominerade titlar var okända för mig, men av dem är jag mest nyfiken på Den nya staden och Min europeiska familj.

Vem som vinner får vi redan på den 23 november.

2 kommentarer:

 1. Jag är bedrövligt dålig på att läsa facklitteratur, men dyker Min europeiska familj upp som ljudbok på Storytel kan jag tänka mig att ge den en chans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns det en del fackböcker där alltså? Funderar på att kanske ge min mamma en prenumeration i julklapp. Hon gillar att läsa böcker i historia.

   Radera