måndag 5 oktober 2015

Sanning med modifikation

Jag är lite sur på mig själv för att jag missade att lyssna på Sara Lövestam på Bokmässan (trots att jag fortfarande skäms lite när jag tänker på mitt svamlande när jag träffade henne på mässan för ett par år sedan ...)
Märkligt nog missade jag också att köpa någon av de nya böckerna hon har skrivit! Men då jag utropade oktober till deckarmånad och kort där efter klev in på bibblan och hittade den här boken i "rekommenderas"-hyllan, så var det ju inget mer att fundera på.

Sanning med modifikation är den första boken om den unge privatdetektiven Kouplan. I den här boken behöver en mamma hjälp med att hitta sin dotter som har försvunnit. När Kouplan börjar nysta i försvinnandet blir det tydligt att det finns många frågetecken kring den lilla Julias försvinnande och hennes mamma Pernilla kan inte alltid ge Kouplan tillfredsställande svar. Varför kan Pernilla inte anmäla till polisen att dottern är försvunnen? Och varför har hon inte något foto på sitt eget barn?

Kouplan har sina egna erfarenheter om att inte finnas och att inte synas, som kommer till nytta i arbetet som privatdetektiv. Kanske ger det också en större förståelse för att sanningen kan vara något relativt.

Sara Lövestams bok är inte en vanlig deckarhistoria med den klassiska slitna privatdetektiven i huvudrollen. Kouplan är en intressant och mångfacetterad karaktär och historien är en skickligt konstruerad berättelse där jag som läsare blir överraskad och berörd. Boken innehållet fina människoskildringar och intressanta livsbetraktelser. Kanske skulle jag önska att man fick gå ännu lite mer på djupet hos personerna, men det kanske utvecklas i nästa bok.
Som alltid hos Lövestam är det driv i språket och finurliga formuleringar - en ren njutning att läsa!

Omslaget på boken lämnar däremot en hel del att önska - men det är ju en helt annan historia ;)

Boken rekommenderar jag hursomhelst varmt!


Sanning med modifikation
Författare: Sara Lövestam
Förlag: Piratförlaget (2015)
ISBN: 9789164204462
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: