fredag 23 oktober 2015

HOMO sapienne

Det är snart dags för Nordiska rådet att dela ut sitt litteraturpris och en av de nominerade böckerna är HOMO sapienne av den grönländska författaren Niviaq Korneliussen.
Jag hade glädjen att lyssna på henne på Louisiana Literature i somras och köpte boken - på danska! Lägg därtill lite inblandning av grönländsk ungdomsslang, så blev det lite av en utmaning, men det gick fint.

HOMO sapienne skiljer sig från annan grönländsk litteratur genom total avsaknad av naturromantik. Personerna i boken är urban ungdom - så gott det nu går i den lilla staden Nuuk.

I ett kapitel var får Fia, Inuk, Arnaq, Ivinnguaq och Sara berätta sin historia. Varje person har ett ledmotiv och egen röst. Gemensamt är längtan att få vara sig själv och längtar att bli älskad, men även den klaustrofobiska känslan av att vara på en plats där alla vet vem man är och som är svår rent fysiskt och ekonomiskt att ta sig ifrån för den som vill. Flera recensioner av boken tar upp att ett av bokens teman är sexualitet och spekulerat i hur titeln ger nya perspektiv på homosexualitet. Det var inget som kändes som en stor sak i min läsning. Temat kärlek är så mycket tydligare och om något ger titeln ett nytt perspektiv på begreppet människa.

Författaren känns väldigt modern i sin användning av språket och jag föreställer mig att det ligger mycket nära det språk som talas i Nuuk av unga människor nu.
Niviaq Korneliussen berättade om just detta under samtalet på Louisiana Literature. Hon sa att hon ibland fick kommentarer om språket från äldre grönländska författarkollegor - "så kan du inte skriva - så säger man inte." Och hon svarade att "jo, så talar vi, jag och mina vänner, nu".

Hon berättade också att boken är skriven på grönländska och sedan översatte hon den själv till danska, men hon sa att det mer var som att skriva den igen, än att översätta, så väsensskilt kändes det.

Jag tyckte mycket om den här raka och på intet sätt insmickrande berättelsen om den här gruppen unga vuxna. En intressant och läsvärd bok!

Homo sapienne : roman
Författare: Niviaq Korneliussen
Förlag: Milik (2014)
ISBN: 9788792790453
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar: