tisdag 27 oktober 2015

Den andra kvinnan

Nej, nu får jag faktiskt skärpa mig! Jag läste den här boken förra hösten inför en frukostbokcirkel på Bokmässan. Jag kom tyvärr aldrig iväg till mässan det åren och tydligen blev det aldrig något blogginlägg om boken heller. Nu har boken både hunnit komma i pocket och blivit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris - så det är väl verkligen på tiden att skriva om den!

Den andra kvinnan av Therese Bohman är en berättelse om en ung kvinna som inte har något särskilt spännande liv. Hon arbetar i bespisningen på Norrköpings lasarett och är en person som ingen lägger märke till där bland matkarotter och disk. Hon tycker att de flesta människor - även de hon umgås med - är naiva och trista. Hon känner att hon vet något mer om världen. Livet och umgänget i den lilla staden gör henne totalt uttråkad och hon drömmer om ett annat liv - att flytta ifrån staden och om att bli författare.

Men när hon av en händelse råkar bli erbjuden skjuts hem av överläkaren Carl Malmberg är det starten på något nytt. De inleder ett passionerat förhållande. Ett klassiskt upplägg - en gift man och hans älskarinna.  Plötsligt är hon sedd, men hon blir den andra kvinnan.

Boken handlar om makt och sexualitet och det är intressant att läsa hur maktbalansen skiftar i bokens olika skeenden. Berättelsen handlar också om att våga ta steget ut i världen och att göra den där efterlängtade förändringen. Så länge huvudpersonen är kvar i sin stad och sitt liv  - hur tråkigt hon än tycker att det är - så är hon också trygg.

Boken är inte så tjock, men Therese Bohman väljer sin ord väl och det gör berättelsen fyllig och välkomponerad. Jag tyckte mycket om den här boken! Jag tror den passar utmärkt som bokcirkelbok också för det finns många saker att diskutera.

Jag har tidigare bloggat om Den drunknade av samma författare.


Den andra kvinnan
Författare: Therese Bohman
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113058016
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: