onsdag 28 oktober 2015

Vredens druvor

Jag läste om klassikern Vredens druvor av John Steinbeck tidigare i höstas, till en bokpratargrupp på GoodReads som jag är med i.

Jag hade läst den förut, men insåg när jag började läsa att jag inte kom ihåg mycket av den.

Boken handlar om Tom Joad som återvänder hem efter fyra år i fängelset. Han får veta att hans familj har blivit vräkta från sin gård och de tvingas ta det lilla de äger, lasta det i sin skruttiga lastbil och köra söderut mot Kalifornien i hopp om att hitta arbete och ett nytt hem. Det är under 30-talet och det är depression i USA. Hela västkusten är full av fattiga familjer och ägarna på bomulls- och fruktodlingarna kan spela ut dem mot varandra och erbjuda arbete med usla villkor.

Den första tredjedelen av boken tyckte jag var förfärligt seg! Språket är lite omständligt och det tar lite tid att komma in i. Men sedan växte berättelsen undan för undan och jag blev mer och mer engagerad i familjen. Jag känner mest för mamman, som kämpar för att hålla familjen mätt och ren. Men också männens förtvivlan över att inte kunna försörja sina familjer, och den inverkan det har på deras självbild, berör.

Det finns en hel del starka scener i boken och det är ingen tvekan om att Steinbeck är en god berättare. Så det var en bok som var väl värd ansträngningen.

4 kommentarer:

 1. Den boken var det otroligt länge sedan jag läste. Det är knappt jag kommer ihåg handlingen så jag borde nog läsa om den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är klart läsvärd, men är ju rätt mycket att ta sig igenom.
   Ibland svårt att motivera omläsning när det finns så många nya böcker man vill läsa.

   Radera
 2. Läste den där boken någon gång under tonåren, men minns typ ingenting av den. Borde alltså kunna läsa om den, men det lär nog inte hända. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många böcker, så lite tid. Svårt att få till omläsningar då ;)

   Radera