fredag 2 oktober 2015

Tom, lille Tom

En riktig bokvecka denna vecka - boktwitt i tisdags, bokcirkel i onsdags och bokchatt igår.

Månadens bokcirkelbok var Tom, lille Tom av Barbara Constantine. Den handlar om 11-årige Tom bor i en husvagn med Joss. Hon fick barn när hon var alltför ung och avskyr att bli kallad mamma. Hon är inte bra på att ta hand om Tom och lämnar honom ofta ensam. Tom skaffar mat genom att plundra grannarnas grönsaksland och de är inte så omedvetna om det som han tror. Tom lär så småningom känna den gamla damen Madeleine och hjälper henne att ta hand om hennes djur och hus när hon hamnar på sjukhus. Flera personer kommer in i hans liv och plötsligt är han inte lika ensam längre.

På pocket-utgåvan av boken står det att det är en riktig "feel good", men vi i bokcirkeln höll inte riktigt med.

<liten spoilervarning> 

För visst ordnar sig mycket på slutet, men i övrigt är det ju ganska eländigt med den lille killen som får klara sig ensam i en sunkig husvagn. Han är ofta rädd och får ta alldeles för stort ansvar för att han och mamman ska få mat.

Det är väldigt många personer inblandade i den här boken och alla har väl inte så där jättemycket att tillföra till handlingen. Ibland känns det som att författaren har fler historier att berätta än vad som får plats i den här boken. Slutet blir kanske också väl tillrättalagt - det hade inte behövts. Boken hade kunnat sluta lyckligt ändå.

Men lite småtrevlig läsning var det trots allt.

4 kommentarer:

 1. Håller med dig om att slutet blir lite väl mycket men annars tyckte jag det var en mysig läsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade ju räckt att han skapade sig en slags familj. Den tanken gillade jag mer.

   Radera
 2. Köpte den på bokmässan, men har inte läst den än. Låter som en bok man inte ska ha för höga förväntningar på, men helt ok verkar den ändå vara.

  SvaraRadera