söndag 26 februari 2017

Borkmanns punkt (van Veeteren #2)

Min bokcirkelkompis Jesper ska göra en läsning av alla Håkan Nessers van Veeteren-deckare som en läsutmaning under 2017 och bjöd in de som ville att hänga på i läsningen. Inläggen ska presenteras den sista söndagen i månaden.

Här kommer mina tankar om den andra boken Borkmanns punkt. Jag började läsa den som e-bok och tänkte att jag kunde varva med att lyssna på den, men till min förvåning gillade jag inte alls att lyssna på herr Nesser som läst in boken själv, utan återgick snabbt till att läsa själv.

I den här boken  åker van Veeteren till staden Kaalbringen för att hjälpa till i ett fall där en mördare har dödat tre män genom att praktiskt taget halshuggna dem. Inget samband mellan offren är uppenbart och i staden sprider sig skräcken för något som verkar vara en galnings verk. Van Veeteren och Münster försöker tillsammans med Bausenn, kommissarien i staden som bara är några dagar från sin pensionering, och den unga inspektören Beate Moerk hitta ett samband och ett mönster. Romanens titel syftat på en tes av Van Veeterens gamla chef, Borkmann, nämligen att varje utredning förr eller senare når den punkt då man inte behöver mer information för att finna gärningsmannen och att det svåra ligger i att upptäcka denna punkt.

Den här boken vann Svenska Deckarakademins pris för bästa svenska kriminalroman 1994, men för mig kändes den här boken lite splittrad och inte så engagerande. Eller så var det jag som var splittrad under läsningen. Jag tyckte att det var lite för många människor att hålla reda på och min e-version av boken hade verkligen hjälpts av bättre styckeindelning då det många gånger var otydlig när boken bytte berättarperspektiv. Jag har inte haft möjlighet att kolla om det är på samma sätt i den tryckta versionen, men jag hoppas att det inte är det. Det störde en hel del och gjorde att det aldrig bled riktigt så där spännande som det borde. Men Nesser är ändå en stabil berättare och grundhistorien var det egentligen inget fel på, så det blir ett OK betyg på denna deckare, även om jag personligen inte klickade så där riktigt bra med boken den här gången.

Nästa månad läser vi Återkomsten.

Borkmanns punkt
Författare: Håkan Nesser
Förlag: Albert Bonniers förlag (1994)
ISBN: 9789100157654
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

3 kommentarer:

 1. Synd att hans egen inläsning inte var bra. Jag skulle annars ha trott att det vore ett lyckokast, med tanke på att han ändå har ett ganska typiskt språk. Min tryckta bok förvirrade i alla fall inte mig vad gäller perspektiven, men jag vet inte om det var någon särskild finess med det. Nytt kapitel på ny sida, och ibland ett byte som markerades med en blankrad inne i kapitlet.

  SvaraRadera
 2. Ja, det var verkligen synd. Jag trodde att författarinläsningen skulle bli suverän.

  Det var de där blankraderna som saknades i e-boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då förstår jag om det blir svårnavigerat. E-bok är ju mindre bläddringsvänlig också.

   Radera