onsdag 8 februari 2017

Apné

Rec.ex. från Contempo förlag - tack!
Apné är Lorenzo Amurris självbiografiska skildring av den skidolycka som gjorde honom förlamad från bröstet och ned och hur hans liv blev efteråt.

Det är en gripande berättelse och författaren berättar naket och ärligt om den svåra omställningen från att vara en ung, aktiv person till att behöva hjälp med att göra precis allt. Han beskriver sorgen och vreden över olyckan och det den innebär. Han berättar om utsattheten i att behöva hjälp med allt och inte längre ha en privat sfär när han till och behöver sköta sina toalettbestyr inför "publik". Han berättar om ofattbara smärtor och en lång rehabperiod som ändå inte ger honom ens en bråkdel av det gamla livet tillbaka.

Innan olyckan var Lorenzo Amurri musiker och nära att slå igenom med sitt band och i berättelsen återkommer han ofta, ofta till den ofattbara sorgen över att inte kunna spela gitarr längre. För även om han kan röra armarna till viss del, så fungerar inte hans händer. Boken beskriver också problemen i kärleksrelationen med flickvännen Johanna, som outtröttligt finns vid hans sida. Trots stöd och kärlek från familj, vänner och flickvän har han svårt att se någon vits med att leva livet på det här sättet, och återkommande är också hans tankar och planer på att avsluta sitt eget liv.

Det här är Livet efter dig i en mer realistisk, oredigerad och icke-romantiserad version.
Stark läsning!

Apné
Författare: Lorenzo Amurri
Förlag: Contempo (2016)
ISBN: 9789188157102
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar